Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday

Hari Sukan Nureen + Bakso

Kisah Nureen dengan First Time Sport's day telah pun selesai... aku perhatikan sepanjang waktu sukan, Nureen tidak menunjukkan minat yang mendalam utk memenangi sebarang acara... asal cikgu panggil nama dia, baru dia bangun.. kalau tidak, dia lepak je la bawan tend yg disediakan..

Di sini aku nampak jelas ketara Nureen mewarisi gen aku... KAHKAHKAH... aku mmg FAIL bab2 sukan nih.. MALEH!!... tak excited pon nak menang... hahaha... tengokla aksi2 selamber jer dia... main2 ngan kawan, bukan nk line up betul2.. pastu, slow and steady jer lari2 anak.. padahal group lain beriya berlari kencang.. dan lebih menekankan PELUH dimukanya daripada permainan yang tamat tadi (dia tak heran pon menang ke kalah..), tau tau, cikgu panggil suruh beratur, sebab dapat hadiah no. 2 (itupon mujur sebab berkumpulan, kalau perseorangan, KOMPOM xbawak balik hadiah ler....).. hahaha...
gambar kiri ni, Nureen dengan Afiff (cucu tokma), teman sepermainan jiran sepakat membawa berkat la katakan.. hihihi... dan gambar kanan, Nureen dengan penyokong @ tukang sorak paling jayanya.. ABAH dia la.. sapa lagik... ibu dia tak heran pon sukan sukan nih... opssss... hihihi...
-------------------------------------------------------

Cerita lain..

Pasal BAKSO... ingat pentol2 yang aku order daripada kakak cleaner ofis?. YA.. aku sudah dengan jayanya menjadikannya BAKSO!!..
-walaupun pada mulanya aku minta resipi daripada kakak cleaner ofis, tapi resepi dia macam "tak kick" jer.... jadinya, aku telah menyusun atur dan merempah ratuskan resipi itu menjadi resipi sendiri mengikut kesesuaian anak tekak...

HASILNYA......pergh... sekilo setengah tulang daging tuh... dengan 100 biji Pentol... serta SEPERIUK BESAR kuah bakso... MANTOOOPPPP!!! (oppsss.. sowriii.. I puji diri sendiri U... kehkehkeh)...

Malam sabtu lepas, ramai sedara mara dari Penang datang rumah... jadinya aku jamu BAKSO je la.. senang.. sbb bahan dah ada... PERGH.. tak ku sangka.. SEPERIUK BESAR TU... HABIS LICIN.. (aku ngan abang tak sempat nak ulang tambah.. takpe, tetamu diutamakan.. itu yg paling seronok..... hihihi)

(gambar: baru first batalion nih.. ada 2 team lagik yg menyusul seleps tuh.. tak sempat snap gambar sbb kalut menghidang dan bersembang.. hihihi)

Pencuci mulut malam tu adalah : PUDING JAGUNG... (abang kata dia tak sempat makan.. takper bang, nanti leen buat khas utk abang yer.. hihihi)...

Dek kerana aku telah menguploadkan gambar bakso aku tu ke dalam FB.. maka ada sedara abang (si sara, anak Uncle Man) dari Johor S.O.S minta resepi dengan kadar segera sebab nak dibuat esoknya... HAHAHA...

Maka resipi bakso my own style aku titipkan menerusi SMS... hehehehehe...

Dan... berjaya dibuat oleh BAPAK SEDARA ABANG (Uncle man tersayang) DI JOHOR...

.... waaaahhhh.... resepiku bertebaran di serata pelusok negeri... suka suka suka... I like it... hiihihihi...

Thursday

Cuti dan Kenduri

Esok cuti..

Hari Sabtu ada kenduri kahwin sepupu di Putrajaya...

Jadinya.. esok... sedara mara dari Penang akan datang bertandang umah aku... YESSZZAAA!!! (aku suka aku suka.. seronok org datang umah... best best best...)...

Dan.. dlm kepala dh ada menu yg nak dihidangkan.. yehaaaa!!!....

... tak sabar nk tunggu esok...

Dan.. hari ahad ni... HARI SUKAN TADIKA NUREEN... sama dengan cucu TOKMA gaks..
p/s: kita pegi together-gather ye kak.. hihihihi - inilah nikmat hidup berjiran.. hahaha!!...

(aku tengok tiap2 hari bila si nureen balik umah,.... gigih dia dok berlatih nyanyi lagu dengan gerakan tangan dan lenggok badan... AKU SYAK DIA KENA JADIK POM POM GIRL laaaaahhhh!!! eerrrkkkkk!!!!.... hari ahad nanti tengok betul ke tak!!... huhuhu...)

.........................................

Dalam cadangan cam nak buat BAKSO... kakak cleaner ofis ajar cara nak buat supnya.. siap pesan beli PENTOL!!.. (sapa penah makan bakso, maka dia akan tahu apa itu PENTOL... aku pon baru first time nak try buat sendiri nih...) hihihi...

(ini namanya PENTOL... aku beli sepeket yang kecil dan sepeket yang besar.. rasanya?.. akan diceritakan sebaik sahaja BAKSO menjadi nanti.. hahaha)..



.

Friday

cucuk!..

Dah 3 hari migrain datang menyerang!!.. huhuhuhu...
Ditambah pulak dengan zaqwan (anak bujang tuh) demam.. merengek setiap jam 2-3 pagi.. panas badannya time tu mmg tinggi.. jadinya, tidur aku pon tak berapa nak betul!!..

Asal sebelah petang mula rasa urat mata seakan ditarik-tarik, dipintal dipuntal sehingga ke urat tengah kepala.. adoooiii.. time sakit tuh, rasa cam nk cucuk cucuk dan toreh toreh jer urat saraf tuh.. (bombastik nya ayat!!..hihihi)

Pagi tadi.. masa solat subuh, masa sujud, rasa nk rebah plaks.. tak leh jadik... ajak cik abang teman gi klinik!!..

Jumpa Doktor, cerita lebih kurang.. doktor tengok rekod, doktor kata, lama dh aku tak kena migrain nih... last sekali, masa final exam last year.. hohoho.. (sebab dah grad kot, makanya aku kurang stress.. hihihi)..

Doktor tanya... ada ke apa2 yg buat aku stress??...

Fikir punya fikir... hmmm... rasa cam takder la plaks.. tapi fikir punya fikir... oh ya ya ya... rasanya sms daripada teman sekampus tuh kot yg mengundang sedikit stress... kehkehkeh...

Pagi rabu hari tu member Master satu kelas dulu sms bagitau yg dia dh dapat surat tawaran PhD... hmmm... itu kot yg buat aku terSTRESS sikit.. sbb 'frust' tak dpt sambung tahun ini..

Doktor siap bagi advice not to think so deeply on it.. lagipun, peringkat PhD ni bukan macam Degree that we should rush for it.. take it easy and slowly.. bila sampai masa... maka ambikla..

Betul.. aku setuju sangat.. dan aku tahu itu.. cumanya, bila semangat terlalu berkobar utk sesuatu tapi tak dapat melakukannya pada masa KEHENDAK itu membara, mmg terasa cam KECEWA.. tapi.. seketika je la.. bila dh rasional nanti, baik la perasaan tuh.. hihihi...
(macam gak kalau ada rasa tergedik2 nk kawen, cuba kalau ada org bantah.. mulalah ada rasa cam nk terjun bangunan..hahaha... begitulah andaiannya.. hihihi...)..

Dah lepas sessi 'kaunseling tanpa tauliah' tu.. doktor cadangkan aku ambil injection.. agar cepat surut 'denyutan' migrain tuh...

Aku dah nyinsing lengan baju dah.. tapi doktor kata.. "NOP!!.. CUCUK KAT B*NT*T!!!".

HAH???... (nk tergelak pon ada gaks.. sbb seingat aku, last aku kena cucuk kat b*nt*t adalah masa kecik duluuu... hihihihihi).. tak sangka dh besar2 ni pon kena jugak lagik!!.. hahaha...

Ok la doktor.. I pasrah jer... CUCUK LA.. CUCUK LA..



... dan ubat itu membuatkan aku rasa... MENGANTUUUKKKKKK!!!!..... hihihihihi.......
(dan.. cik abang telah secara rasmi menjadi jururawat tak bertauliah... suka la dia tuh bila aku dpt ubat.. sebab PELUANG dia la nih, nk arah kan aku makan ubat!!... huhuhuhu.. TAK SUKA TAK SUKA!!!)..


Wednesday

Dinner Asam Pedas Ayam..

Hari isnin hari tu dh berhajat nk masak Asam Pedas Ayam... tapi terpaksa dikuburkan niat bila si anak bujang (zaqwan) tu demam... huhuhu.... balik awal dari opis... bwk zaqwan ke klinik...

Semalam.. nak teruskan hajat.. tapi, sepanjang perjalanan HUJAN SELEBAT-LEBATNYA daripada ofis, sampai ke rumah.. terasa cam terpaksa batalkan jugak hajat!!..

Dh sampai area umah, abang bersemangat hantar ke kedai... hihihi... siap berpayung bersinsing kain bagai!!.. okeh okeh... misi diteruskan...

Sampai je umah... dh siap mandi, solat, siapkan bebudak semua... dan dengan JERITAN BIASA DI SENJAKALA "ABAAANG!!.. Tolong tengokkan bebudak!!.." kehkehkeh.... dan aku meneruskan BERKELETUNG-KELETANG, BERKUNTAU, BERKUNTA KENTE di dapur dgn blender, periuk sudip.. utk menghasilkan ini.... TARAAAAAA:-

Yessszzzaaaa.... akhirnya dapat jugak buat ASAM PEDAS AYAM... dengan SUP SAYUR CENDAWAN beserta lawannya, IKAN DAN TEMPE GORENG GARING!! (mana buleh tinggal kan.. abang kan lidah peranakan 'melayu asli'!!.. hahaha)..

Mulakan dengan "Allahumma baariklanaa fiimaa rozaqtana waqina’ adzaabannaar... amiin"..

Berselera sungguh makan asam pedas panas dengan nasi panas dengan sup panas dengan tempe dan ikan goreng garing PANAS PANAS!!.... perghhh.... mmg menyelerakan (dan menghancuskan dietku (KONON) yang dh tak seimbang nih!!)

Abang... SECOND ROUND.. kehkehkeh... (mau tak.. dah la berhujan sepetang tadik kan).. mmg lajuu ler nak menambah dgn nasi yg panas dan asam pedas yg pedas dan tempe dan ikan yg garing.. ditambah pulak dengan AIR SARSI YG SEJUK DINGIN... walllaaaahhhhh... nikmat duniaaaa.. SYUKUR ALHAMDULILAAAH....

Disudahi dengan "Alhamdulillahil ladzii ath’amanaa wa saqoona waja’alana minal muslimin".. amiin...

.......................................................................................................

Tapi.. masak ni lagi syok kalau dapat memanjangkan nikmatnya dengan berkongsi rasa sesama jiran tetangga.....

Lepas masak jer, terus tapaukan dulu.. untuk jiran tersayang... TOKMA ...

Sebelum makan... mintak abang tolong hantarkan ke rumah jiran nombor satu itu... hihihi


SYUKUR.. segala puji bagi Allah yang memberi dan memberkati rezeki kepada kami hamba-hambaNya.. semoga diberi juga keberkatan kepada umur, kepada rezeki, kepada kehidupan kita semua di dunia dan di akhirat.. amiiinnn..





.

Monday

Aktiviti dan Menu hari minggu..


Hari sabtu lepas.. pergi recharge ESQ Basic dengan sahabat tersayang -kaklong-.
(sorang adik kt ofis, si ema tu pun pegi jugak... bagus budak ni, tiap2 bulan dia recharge.. still available orangnya.. opsss.... sorry dik!!).

Dan malamnya, stay utk program Renungan : 1000 mawar utk Ibu.. (dpt sekuntum... hihihi..)..

Hari ahad.. hajat hati nak pergi lagi, tapi kesian pulak tengok anak2, kalau pergi hari minggu, makanya 7 hari tak bersama dan bermesraan di siang hari dgn berdua lebih baik tuh.. (dahnyer, senin - jemahat.. kerjaaaaaaa jeeee...!!!)..

Memula hajat nak jenguk mak abang kt umah adik ipar, tapi, khabarnya mak abang dh balik kampung..

Check barang2 dapur, banyak yg dh "rompong"!!.. makanya.. abang ajak memenuhkan semula peti ais yg hanya tinggal sebotol mineral water itu!!.. hihihi...

Pegi pasaraya "GERGASI" yg berdekatan dgn umah!..

(abang kata.. kena 'pertahankan' utk dua bulan akan datang!!.. kehkehkeh.... sempat ker??.. mcm taaaak jeer.. huhuhu)

Masa dok mengutip barang tuh.. sempat jugak otak ni dok memikir menu utk tengahari...

Asingkan barang-barang kering dan basah.. ambil bahan2 yg nak dimasak.. dan BERKELETUNG-KELETANG DI DAPUR (sambil bagi arahan MAUT kat abang supaya "TOLONG TENGOKKAN BEBUDAK!! kahkahkah)

Sambil abang dok melayan badminton (yg bukan Malaysia pon yg MAIN!!).. aku berkuntau menyiapkan makan tengahari..

DAH SIAP!!... menu yg sungguh simple... tapi berjaya membuatkan abang tambah 3 KALI.. warghkahkahkah...

NASI JAGUNG.. (my own style!!) .. dengan kari daging serta sayur campur dan ayam goreng.. Buat dessert - puding cocktail tapi tanpa puding custardnya.. kuahnyer jer beserta buah-buahan.. abang layanz dengan magnolia- double dutch ais krim - 2 mangkuk!!..
(pesanan utk abang: kalau perut buncit, JANGAN NAK SALAHKAN LEEN PLAK TAU!!)

Petang... TIDUR SEPUAS-PUASNYA... (cover penat!!!.. kehkehkeh).


Malam.. teman cik abang layan astro Channel 202.. (feveret cik abang nih... sapa pon tak leh nk slot in.. warhkahkahkahkah)

Selamat Hari Guru utk semua guru2 - terutamanya kepada yg pernah mendidik dan membimbingku menjadi apa yg aku jadi hari ini (walaupun jika aku tak menjadi seperti harapan dan impian kalian.. hihihi)..

JASAMU GURU DIKENANG SELAMANYA!!...

.

Saturday

ESQ : 1000 Mawar untuk Ibu

In Conjunction with 10 Years of Meaningful Journey, ESQ Present:

EVENT: "1000 Mawar Untuk Ibu"

Day : Saturday

Date: 15 May 2010

Time : 8.00 pm - 10.30 pm

Venue : Level 3, East Wing, Matrade (mecc), Jalan Duta, Kuala Lumpur.


Mari sama-sama kita hayati Renungan yang disampaikan...

JOM JOM JOM!!..




.

Friday

YA Rasulullah

Salam Jumaat Semua....

Untuk renungan bersama...



(sendu dan sebak menemani pagiku.....)

Wednesday

Ingat 5 Perkara Sebelum 5 Perkara..

Baca tak blog TIJAH hari ni??... N3 pasal : Sebelum Terlambat.

Kalau cakap bab BERINGAT YANG 5 ni.. rasanya semua dah tahu apa mendenya kan..

Ya betul..

Sebuah hadis Rasulullah s.a.w., antara lain menyatakan perguna lima perkara sebelum datang lima perkara;
1)masa mudamu sebelum tua,
2)masa sihatmu sebelum sakit,
3)masa lapangmu sebelum sibuk,
4)masa beradamu (kaya) sebelum jatuh miskin;
5)masa hidupmu sebelum mati.


Aku bukan nak ulas panjang lebar pasal mende alah nih... aku cuma nak tekankan pasal PERKARA 2.. MASA SIHAT SEBELUM SAKIT...

Sekarang kita sihat.. (bagi yang sihat laa..) mungkin kita rasa kita tak perlukan apa-apa PERLINDUNGAN... tapi, bila 'terjelepuk' atau tetiba 'disahkan' mengidap apa2 penyakit serius yang boleh membawa kepada KECACATAN KEKAL atau KEMATIAN... (kalau mati terus lain cerita.. terus bungkus...), tapi kalau yang melibatkan perbelanjaan rawatan... NAK KOREK KAT MANA KALAU KENA RIBU RIBAN (terkecuali sapa yang ada CASH IN HAND juta-juta... AKU TAK ADA!!!)..

... Isnin lalu.. mak mertua aku tetiba muntah-muntah dan menggigil demam.. risau jugak.. hantar ke KPJ Kajang...

Sampai di KPJ Kajang Specialist Centre nih, TETIBA aku teringat satu kisah semasa aku kerja dgn sebuah company swasta nih (company kecik jer, takder pon benefit ribu riban..)... satu hari one of the Director agak 'nazak' dan perlukan rawatan kecemasan SEGERA.. makanya, staff hantar ke satu hospital swasta ni laaaa... tapi.. rawatan tidak dapat dijalankan meskipun STATUSNYA SUNGGUH KRITIKAL (cam tunggu maut pon ada gak kekdahnya.. sungguh ngeri!!)...


(ala-ala cam ni ler keadaan "DIRECTOR" tuh..)..

Pihak spital tak leh wat ape2 selagi BAYARAN PENDAHULUAN tidak dibayar (cam nk tempah bilik hotel plaksss...)..

Dan.. berlakulah pertikaian 'sapa nak dulukan'... (sbb company tak cover!!)..
Sampai la ada sorang lagi Director tu sanggup nak HULURKAN dulu..

Tapi yg paling aku tak tahan tengok adalah... bila sorang staff tu tepon ku suh dtg teman dia kat spital sbb dia tak tau nak wat apa (dan takde cash nk dulukan).. aku pon pegila... sampai je kat spital, tgk Director tuh TERBIAR LESU kat atas katil spital tapi DI LUAR BILIK KECEMASAN.. macam dh takde nilai je nyawa org tuh aku tgk masa tuh.. (jgn ingat semua "DIRECTOR" tuh jutawan.. ada yg setakat TUMPANG NAMA jer.. dan company pon status "2 ringgit Company" jer poonn.. bluweaaakkk!!)

Baru semalam, aku bersembang ngan cik abang... bahawasanya mmg kena ada INSURANS PERLINDUNGAN KELUARGA (walaupun sebelum ni dh ada.. tapi main cam cincai cincai jer!!)... kena ada yang SOLID yang BETUL2 COVER EVERY SINGLE INCIDENT.. dan yang paling penting.. CARI AGEN YANG KITA KENAL DAN BOLEH DIHUBUNGI SENTIASA!! (aku tak rekemen la carik agen yg buat part-time.. - ni pandangan peribadi aku jer.. lantak korang ler nk agree or disagree!! - biar agen yg buat FULL TIME.. pukul berapa call pon dia angkat tepon!!)..

Orang selalu memperlekehkan INSURANCE... ada yg berpendapat: "alah, dioarng ni nk carik makan jer..".. OK FINE.. diaorg cari makan dgn cara MENJUAL INSURANCE.. SO WHAT??.. that's so called SERVICE.. abis tuh, korang tak penah makan kat kedai??.. naper perlu makan kat kedai?.. makan je la kat rumah.. bukan korang tak reti masak kan.. tapi, ada gak masa yg TERPAKSA TURUN CARI MAKAN KAT KEDAI kan kan kan... HAH!!.. sama gak dgn perlindungan insurance ni.. KORANG TAKKAN TAHU BILA DAN DI MANA IA AMAT DIPERLUKAN!!!...

Kesimpulannya di sini... aku mewar-warkan supaya BELILAH INSURANCE PERLINDUNGAN DIRI... bukan aku nk promo sapa2.. tapi ini HAKIKAT.. korang hanya akan tahu apabila BERHADAPAN DENGAN "SESUATU" itu!!..

DAN.. AKU SOKONG 500% dengan statement TIJAH..
"sila jgn bongkak dgn full coverage oleh company ko selagi company itu bukan bapak ko yg punya."




note: Tijah.. kita kawan sampai bebila eh.. sebab senang aku nk berurusan dgn ko pasal insurance aku nih... ko agen yg sungguh superb!.. next, utk anak2 aku plaks.. (tgh sessi mentarbiah laki aku nih.. hahaha)...


.

Tuesday

‘Deting’ dan tag


Oh ya.. acara berdating ngan Tijah dan YB dh pon selesai.. (YB ada update kat entri dia sebelum nih.. hihihi)... tajuk entry : Lunch Dgn Tijah dan TINY !

Ni masa YB baru sampai.. (tu yg kat tepi dinding tuh!!) dok bergayut lagik kat tepon dia tuh.. (aku ngan tijah dok intai intai sambil mengekek-ngekek kat dia.. hahaha)..


Ni plak gambar masa makanan baru sampai... cam tertib lendit jer kan.. ala2 malu-malu kucen jer!!...

Ni gambar masa dah WATAMMAT... kuuuurrrrrrsssss semangaaaatttt... hahahha
(ni gambo tijah amik dan di MMS kepada si tasek merah ... dgn ayat ”burrrrrrpppp”... kehkehkeh...)...

Apa-apa pon... thanks YB ngan Tijah coz jumpa ngan aku yer..

(tijah, seperti biasa, aku hangkut sampai balik umah - eh silap silap... aku tumpang dia... kehkehkeh... )
=============================================================

Selesai bab deting, aku di’hantui’ dek masy ngan tag dia plaks.. (kalau tidak dia takmo kawan.. chait punya budaks!! Hihihi..) – lama tak main tag-tag ni.. seperti masy, aku pun ingat ia dh pupus ditelan zaman kebisuan aku dulu !!!???)... hahaha....

10 perkara yang menggumbirakan aku?..

1) Disayangi
2) Disenangi
3) Dikasihi
4) Dihormati
5) Dirai
6) Dihargai
7) Diteladani
8) Dipatuhi
9) Didampingi
10) Dipastikan tempat di syurga Allah.. (dapat ke hah??!!).


Berapa banyak D daaaa.... (ini jawapan org yg mengelat nak jawab... kahkahkah)..

Note utk Masy: Ko jangan tak tau dik, kalau kaktiny jawab beriya nanti, korang berpinau bijik mata nk baca ayat meleret2 + gambar + font rona-roni.... hahahaha...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Dan ini hadiah Hari Ibu daripada teman jauh..
Thank CT..


==================================================================



Monday

Syurga di Telapak Kaki Ibu

Pagi sabtu hari tu nureen cakap:

"Ibu.. kakak nak bagi lagu ni untuk ibu. Ibu dengarla" (sambil tangan dia pgang pipi aku tak bagi pandang tempat lain, kena tengok MUKA DIA jer.. alahaaaiii anak..).. Dan dia nyanyi...

Lirik yang aku perasan (setelah diulang suara melebihi tahap penyanyi profesional berlatih.. aduh duh duiihh....)..

"Ibu, kaulah wanita yang mulia,
Derajatmu tiga tingkat dibanding ayah..

Kau mengandung, melahirkan, menyusui
merawat dan membesarkan putra putrimu

Ibu, Kaulah wanita yang mulia
Derajatmu tiga tingkat dibanding ayah"


==================================================================

Mula tu aku confius jugak... lagu apa yg anak aku nyanyi nih hah??.. tak penah dengar pooonn...

Pastu aku tanya la dia..

Aku : Kakak... kat sekolah diorang ajar lagu ni eh?.
Anak : Tak ah...
Aku : Habis tu, cam mana kakak tahu lagu ni? Sapa ajar?.
Anak : Kak Lia... (maid akuuuu!!!)..
Aku : Laaaa..... (patutlaaaaa... cam tak penah dengar jer lagu ni selama aku jadi anak sampai aku jadi ibu ni hah!!)..

Aku pon google la lirik lagu yg si nureen nyanyi.. dan inilah hasilnya...





ooooo... ini rupanya LAGU YG ANAK POMPUAN AKU SI NUREEN TU NYANYIKAN / TUJUKAN UNTUK AKU...

(iye lah nak.. ibu terima nak.. terima kasih sayang... hihihihi...)


(nureen dan zaqwan kongsi kad Hari Ibu yg nureen buat.. hehehe)

------------------------------------------------------------------------------------

Sempena hari ibu juga, aku sempat 'create idea' bernas nk SURPRISE kan mak mak (mak aku dan mak mak sedara..).. sepatutnya malam sabtu lepas ada jemputan makan2 di rumah mak sedara di Damansara, tapi kami anak-anak ni, berpakat TAKNAK PERGI.. tapi sebenarnya kami buat SURPRISE dgn bagi kek sorang sebijik.. hah!!.. mmg menjadi la.. best adik beradik dan cousin2 tersayang aku semua tuh.. hihihi..


(muka-muka terkujat marah campur suka mak mak tersayang.. di kiri sekali yg berbaju biru adalah bondaku tersayang.. tengah tu mak uda dan hujung sekali mak ngah.. hihihi)..

MAK.. I LOVE YOU FOREVER!!.. SAMPAI AKHIRAT MAK TETAP KU SAYANG!!..

================================================================

Habis cerita kat Damansara... esoknya abang bawak bercuti ke Melaka... cari punya cari hotel, dapat la D'Village Resort (semangga-mangga chalet yg tinggal... semua ni gara2 ad-hoc plan!!.. dok menapak hotel ke satu hotel.. NAN ADO.. fully book!!.. fully book!!)..

(anak-anak seronok berendam.. aku jadi life guard dari atas kerusi jer la.. malas nk berbasahan.. hehehe)..

Ajak Mother - In -Law datang melaka.. lepak chalet..hihihi...

(abang dengan bonda tersayang... ibu mertuaku yang sporting sangattt... naik river water cruise.. tapi, tengah perjalanan.. hujan daaaa... bercanda dlm hujan le kitaorg... kehkehkeh)

(makan ikan bakar di Parameswara - Umbai-Pernu, Melaka... pergghhh... sedap weihh.. hihihi)

(celebrate mother's day di Secret Recipe.. comel jer mak mertua tiup lilil tecit tuh.. hihihi).

Pendek kata, ringkas cerita... MMG MERIAHLA sambutan hari ibu tahun nih...

KERANA... AKU DIRAI SEBAGAI IBU.. AKU MERAIKAN IBUKU.. JUGA MERAIKAN IBU MERTUAKU.....

Betapa bersyukurnya aku pada Illahi kerana menganugerahkan anugerah ini kepadaku... MENJADI IBU.. MASIH MEMPUNYAI IBU DAN MEMPUNYAI IBU MERTUA... sunnguh aku BERSYUKUR!!.. TERAMAT BERSYUKUR!!...

(note: hari-hari pon hari ibu kan kan kan... kehkehkeh...)









..

Thursday

Sudah 2 tahun..


6 Mei 2008 – permulaan aku MENJERUMUSKAN diri ke alam penulisan blog nih.. diperkenalkan oleh sahabat tersayang *kaklong* (kalau korang ikut blog aku dari dulu sampai sekarang, ada je nama dia nih.. tapi jangan la korang nk pi kat link nama dia yg previous dulu.. nan adooo... dh berapa dah blog dia create, tutup, bukak, create, tutup bukak.. kalau kena charge, aku rasa, banyak dia kena charge nih.. kehkehkeh... hahahaha... sorry dear, gurau jer...)..

Mula2 niat cuma nak tulis KISAH HARIAN, INGATAN KENANGAN SERTA NAK LUAHKAN SEGALA ISI PERUT bagi MELEPASKAN LELAH dan BEBANAN PERASAAN dek alam realiti yg sekali sekala MEMBOSANKAN nih.. (life must go on kan kan kan).. AKU TULIS APA SAHAJA... SEMBORONO!!! (mcm ala2 tulis diari la kononnya!!...)..... tapi, lama2 baru aku tau adanya "taktik" dan "teknik" “menulis blog nih” (dan tetiba ada jugak aku temui rules and regulation.. blweaaakkk!!)..

Paling aku TAK PERNAH TAHU (duluuu) bahawasanya buleh main tinggalkan komen dan berkenalan ngan member2 blog nih.. hahaha... (aku ingat sekadar buleh baca jer.. mcm "curi-curi" baca diari org, takkan ko nk ulas komen kat diari org nok.. gilo ko??!!.. hahahaha).. dan PALING AKU TAK SANGKA, buleh plak BERSAHABAT DENGAN KAWAN2 di ALAM MAYA nih (jadik kawan realiti doh!!).. hihii... aku suka.. aku suka!!... hahaha..

... tapi... betul kata bidalan... LANGIT TAK SENTIASA CERAH.... “MARRIAGE LIFE WOULD ALWAYS HAVE ITS HICCUPS”… (motip plak aku berfalsampah pasai hal kawen??.. tak dak kaitan poonngg.. ni bab Ustazah Norba’ayah nih.. hehehe…)

Ada sesuatu yang aku “pelajari” dalam dunia blog ini… SIFAT BERLAWANAN... ADA LAWANNYA TIADA.. Begitu juga dunia blog ini rupanya... Blog buleh buat kita jumpa kawan, dapat kawan, seronok dgn kawan.... pada masa yg sama juga boleh buat kita hilang kawan... (huhuhuhu... yg aku nampak laaaa.... bukan korang, atau korang atau korang tau tau tau...)

Ada yang memula ada.. pastu diam terus tiada – aku penah HILANG seketika dalam dunia blog ini... kerana HICCUP itu!!.. tapi aku pinjam cara dan gaya yang semua org aplikasikannya:
- BLOG AKU, AKU PUNYA SUKA LA... APA AKU KESAH -
Namun, apabila "terbabit" dgn 'kemalangan' atau 'pertembungan' di alam realiti.... aku adakalanya tak boleh nak aplikasikan "ADA AKU KESAH (AAK)" itu.. kerana "ADA SESUATU PERKARA YANG AKU MESTI AMBIL KISAH!!!!!!"...

Rasullullah SAW bersabda:
”Perumpamaan bagi seorang soleh yang duduk dan seorang jahat yang duduk adalah seperti seorang pembawa kasturi dan seorang peniup alat untuk menghidupkan api; Pembawa kasturi sama ada memberimu atau kamu membeli (kasturi) daripadanya, atau kamu mendapat bauan harum daripadanya, manakala peniup alat untuk menghidupkan api pula samada baju kamu hitam, terbakar (akibat percikan apinya) atau kamu mendapat bauan yang busuk.”

....
dalam bab ni, aku mohon kepada kalian, seandainya penulisanku (dan aku sendiri) seperti pembawa kasturi, maka jadikanlah tulisanku sebagai penambahan ilmu kalian... (dan aku sebagai kawan kalian), tapi, jika tulisanku (atau aku sendiri setelah kalian mengenali aku secara realiti), seperti peniup alat menghidupkan api, maka TOLONG... TEGUR kesalahan penulisanku ataupun JAUHI AKU (agar aku lebih bermuhasabah diri!!).

YANG BAIK DATANG DARI ALLAH... YANG TAK BAIK DATANGNYA DARIPADA KELEMAHAN KITA MANUSIA sebab tak mahu menggunapakai hikmah dan kebijaksanaan yang Allah anugerahkan kepada kita yakni AKAL dan IMAN.. terlalu menurut HATI dan NAFSU, makanya tu yang jadik tunggang langgang terbalik kuang tuh.. (termasuk jugak la perangai2 aku ni.. huhuhu... risau nih!!..)

”Dan sungguh (syaitan-syaitan itu) menghalangi mereka dari jalan yang benar sedang mereka mengira bahwa mereka beroleh bimbingan” – Surah Az-Zukhruf 43 : 37 –

"Azab itu adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri dan sesungguhnya Allah tidak menganiaya hamba-hambaNya" - Surah Ali 'Imran 3 : 182 -

...andai sahaja 2 tahun ini ada bahasa penulisanku yang membuat anda jelik, meluat, menyampah, dan bosan.. ampunkan aku.. maafkan kekhilafan diriku....

Aku menulis dengan jari yang menaip, ilham dari mata yang memerhati, deria yang merasa, suara jiwa yang ingin ku dengarkan dan bacakan untuk diri di masa-masa senggang dan di masa-masa terluang... sebagai kenangan, sebagai peringatan, kepada diri, kepada anak-anak, kepada generasi.. bahawa di sini.. WUJUDNYA INSPIRASI nukilan "KAKTINY"!!...

Aku suka kata-kata AXIM (suatu ketika duluuuu).. tentang mengapa dia terus menulis dan bercerita di blognya... " If you ever wonder why i have to do this, and very committed with it- The reason is SIMPLE- This is my E-Diaries, this is the journey of my life.. everything about me is all in here (probably not everything, but most of them). At least when i grow old- This page could be something that will lead me back to all of the Memories..:) " *kredit to axim..

TERIMA KASIH KALIAN... kerana sudi berkunjung di sini.. menemani masa-masa 'blogging' seorang 'blogger amatur' bernama KAKTINY... samada secara nyata, secara maya, secara sambil lewa atau menjengah sebelah mata termasuk secara tak sengaja, singgah dan berbicara atau sekadar menjeling manja...

Anak rusa Nani
Baru kembang ekor
Apa salah kaktiny
Jangan tidak tegur...

Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Saya budak baru 2 tahun belajar
Salah silap tolong tegurkan..

TERIMA KASIH... kerana SINGGAH DI SINI!!...



.

Monday

Menanti


Dah bulan Mei.. cepatnya masa berlalu...

Minggu ni aku menanti dua perkara..

1) Hari nk deting ngan Tijah ngan YB.. (hahaha... buleh jer jadikkan entri.. kahkahkah)
2) Durian runtuh daripada cik abang.. kahkahkah... (aku nk tuntut segala hutang piutang.. dh penuh ni aku senaraikan dlm buku 555 - tu tak termasuk tuntut janji tawaran lain lagik tuh.. termasuk cuti-cuti Malaysia di Melaka... kehkehkeh)...

Jadinya... aku tengah menghitung detik utk kedua-dua perkara ini..

YANG MANA SAMPAI DULU??... hahaha...




... OH YER... would like to THANKS to my dearie BOSS.. for the DINNER on LABOUR DAY tempoh hari... thank you Mr. BOSS.. (Boss ckp celebrate 3 event dalam satu... pandai boss aku.. JIMAAATTT!!!... kehkehkeh)..



.

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.