Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday

PhD Oh PhD: Part 21 ~ Hibernasi-lah sangat!

BismillahirRahmaanirRahiim.

Alhamdulillah.

Sudahpun masuk bulan Zulkaedah.

Bermakna, ramadhan dan syawal sudahpun berlalu.

Bermakna juga sudah 2 bulan status akhir itu di muatnaik sebelum ini.
Dan PhD Oh PhD 20, adalah pada bulan Mei.
.
Aduhai! Aduhai!
.

Dan kononnya, sepanjang ramadhan berhajat mahu 'berhibernasi' dengan memberi tumpuan kepada penulisan tesis... tapi hasilnya.... HUHUHU...
.
(Biar gambar berbicara!)

Itulah HASILNYA!
2 bulan berhibernasi yang tidak berhasil!
Berhasil untuk tulis semua tajuk (seperti dalam navigasi. Hihihi).
.
.
Kononnya terkesan dengan kisah-kisah syahdu yang terjadi sebelum dan semasa ramadhan lepas.
1- Kisah file dropbox yang ENTAH-SIAPA-DELETE dan  HILANG SEMUANYA! - Termasuk semua file tesis dan segala perihal penulisan dan file kerja.
2- Handphone 2 kali hilang dan terakhirnya langsung tak ditemui.
3- Ketiadaan smart-phone mengurangkan mood untuk sebarang aktiviti (termasuk tugasan ofis jadi sukar sebab segala contact number, gambar, tugasan di catat dalam smart-phone).
.
Kisah-kisah 'menyayat hati' itu menjadi antara punca mood untuk menulis tesis jadi tergendala.
Sepanjang Ramadhan, uninstall Facebook dan messenger, betul-betul lari daripada dunia maya seketika (padahal tajuk tesis perkongsian maklumat melalui media sosial... hahaha... sangat tidak bersesuaian dengan karakter si pengkaji saat ini. Huhuhu).

Masakan boleh senang hati, tertawa riang, asal sahaja buka laptop, terpandang file kosong... memanglah hilang keterujaan untuk melakukan sebarang tugas penulisan, apatah lagi berkaitan tesis.

Letih nak fikir semula apa yang mahu ditaip.

****
Jom kongsi rasa itu dengan analogi makanan di bawah.

.
Umpama nak buat kek karamel pelangi, kita sudah sedia siap semua bahan, sudah bancuh kek dengan penuh kegigihan dan kasih sayang, siap berselang-seli 'mempelangikannya', tinggal nak masuk kek dalam oven, dan teruja nak bancuh karamel dan gula hangus, tiba-tiba ternampak oleh kita bahawa sebekas kes itu masuk dalam tong sampah dan tak sempat untuk kamu selamatkan... WHAT WILL YOU FEEL?

Bersemangatkah untuk terus mengacau gula hangus dan siapkan karamel. 
Ya, boleh sahaja, tetapi 'kuciwa' itu pasti ada... Bukankah itu rasa normal manusia biasa?
.
Sila nikmati gambar untuk lebih membayangkan kegigihan dan keterujaan membuat kek pelangi yang belum dikaramelkan lagi.

(Gambar-gambar semuanya adalah 'ehsan' daripada gambar-gambar yang di ambil di google image). 

  
(Bersungguh menyediakan bahan, bermula pencarian resepi sehingga mendapatkan bahan di kedai dan diadun gigih dengan penuh keterujaan). 

(Bayangkan adunan yang berjaya beriya siap berhias ini HILANG @ berada dalam TONG SAMPAH!)

(Bagaimana rasanya nak buat karamel tanpa kek? Sedangkan hasil yang sepatutnya adalah KEK KARAMEL bukan puding karamel).
.
(Semangat untuk menghidangkan kek karamel indah ini, terbantut seketika! Huwaaaa).
.

Andaikan sahaja begini:
- Adunan kek pelangi itu - Penulisan Chapter 1, 2 dan 3.
- Gula hangus dan karamel - Borang soal-selidik dan jawapan responden untuk Chapter 4 dan 5.
- Kek Karamel Gula Hangus (siap hidang) - Tesis lengkap Chapter 1,2,3,4, dan 5 (binding!).



(Aduhai... Bertabahlah menanti siap sedia semuanya!)

Ya. Ini ujian, ini juga pengalaman.
Apa yang harus dibuat?

Ucapkan dahulu, Alhamdulillah.
Disusuli dengan ucapan, "Innalillahi wainna ilaihi raajiun. Allahumma' jurnii fii musibati waakhlifli khairan minha (Datangnya dari Allah, kembali juga kepada Allah. Ya Allah, anugerahkan aku sesuatu yang lebih baik sebagai ganti daripada musibah ini). 
.
Dah... tenang tenang.
Cari semula file-file yang pernah disimpan di thumb drive lama (kalau ada, malangnya, tiada... huwaaaa) dan cari juga di email-email yang pernah diemail kepada pensyarah atau email sendiri. 

Ok. Alhamdulillah ada satu dua back up meskipun tidak banyak.

Langkah lain, cari balik proposal atau printed-printed edition yang pernah print untuk tunjuk kepada supervisor. BINGO!

Maka, gigihlah untuk taip semula.... wakakakaka.
.
.
Oklah.
Kita siapkan jugalah gula hangus dan karamel tu.

(Borang Soal-Selidik)

Tunggu panggilan daripada Organisasi yang menjadi responden kajian. Selepas edar borang, kita set appointment dengan Prof. Dr. Zainudin Awang. 

Sekarang, masa untuk menulis semula Chapter 3,2, dan 1.
Let's DO IT!
.
.
Segala pujian kembali kepada Allah Ya Baari Ya Barr yang merencanakan yang baik-baik dalam hidup hambaNya ini. Alhamdulillah Allah Ya Syakur. 
.

Salam takzim
-Kaktiny-


YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.