Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday

PhD Oh PhD - Part 17: Persediaan Proposal Defends

BismillahirRahmaanirRahiim.


Lama benar biarkan blog bersawang. 

Asyik sangat di laman muka buku, sehingga abaikan tempat yang pernah menjadi tumpuan dan keterujaan hati satu tika dahulu... (krik krik... hihihi).
.

Di sapa oleh Sis Starr Hidayah membuatkan semangat untuk mencatat di blog bangkit semula (tapi tak tahulah bertahan untuk berapa entri... kehkehkeh). Salam perkenalan Sis... Allah rahmati cikpuan yang baik. 
.
Sekarang saya di semester ke-7.
Kalau ikutkan perkiraan rasmi, tinggal lagi 3 semester untuk siap thesis dan menanti VIVA. 

Allahu Allah. 
Gementar juga melihat penurunan angka baki semester yang tinggal.
.
Sudah dapat tarikh rasmi daripada fakluti yang kena buat perbentangan kertas cadangan kajian pada hari Khamis, 29.10.2015, jam 12.00 tengahari. 


Hari minggu kelmarin, berkampung seharian di SOHO sahabat wangi. Mula awal pagi, sampai ke petang, mengadap slide demi slide. Nak muntah pun ada jugak rasanya.

Demi memperjuangkan pengajian ini, ku redahi juga.  


Hajat hati, nak guna slide S.T.A.R.T Model Canvas sebagai slide presentation. Baru 'kelas' dan 'kena' sebagai bahan uji kaji.

Tapi, sebab malas nak START ALL OVER AGAIN, maka recycle slide presentation untuk jawatankuasa committee sahaja. Huhuhu.
.
.
Sepatutnya, proposal defends ini sudah boleh diminta tarikhnya seawal semester ke-4 kalau kena dengan rentak belajar dan tempo kepantasan penyediaan thesis. 

Tapi, tempo saya 'melankolik' temponya... slow and steady.
Walaupun ada rasa risau dan gusar, tapi, malas nak fikir banyak-banyak...
Buat satu-satu-satu dengan teliti. Yang penting siap dan boleh submit for VIVA.
Itu matlamat utama. 
.
.
Selain daripada tumpu kepada proposal defends, apa yang saya lakukan dalam semester ini adalah penulisan jurnal!

GREDuc UPM 2015 - adalah proceeding pertama yang cuba saya hantar.
Mohon Allah permudahkan. Ameen. 
.
Salam takzim
-Kaktiny-

PhD Oh PhD - Part 16: Borang Proposal Defends - Ironinya...

BismillahirRahmaanirRahiim.

Pertengahan bulan ini, saya isi borang Ph.D thesis proposal defends.
Sudah semester 7, baru nak isi borang proposal defends. Huh!
Sesekali, ada juga rasa bimbang juga dengan perjalanan PhD saya yang macam siput sedut ni.


Saya perlu submit tesis proposal chapter 1-3 untuk membolehkan saya menduduki 'peperiksaan' ini. Ohoi. 
.
.

Cuti Hari Raya Aidiladha, kami diuji dengan kereta rosak. 
Makanya, cuti 4 hari yang dirancang untuk balik kampung Tuan Suami (Muar) tidak menjadi. 

Ironinya, meskipun saya tahu saya perlu siapkan dengan lengkap chapter 1-3, tapi saya langsung saya tak sentuh apa-apa mengenai tesis saya. 

Malahan saya dengan senang tenangnya tidak buka notebook dan tidak tulis walau sebaris ayat... waima satu huruf. Huhuhu...

Bagus! Sangat bagus!
Tepuk tangan ramai-ramai untuk padankan muka saya.

.
Malas nak tulis panjang-panjang.

TITIK!

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.