Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday

PhD Oh PhD - Part 17: Persediaan Proposal Defends

BismillahirRahmaanirRahiim.


Lama benar biarkan blog bersawang. 

Asyik sangat di laman muka buku, sehingga abaikan tempat yang pernah menjadi tumpuan dan keterujaan hati satu tika dahulu... (krik krik... hihihi).
.

Di sapa oleh Sis Starr Hidayah membuatkan semangat untuk mencatat di blog bangkit semula (tapi tak tahulah bertahan untuk berapa entri... kehkehkeh). Salam perkenalan Sis... Allah rahmati cikpuan yang baik. 
.
Sekarang saya di semester ke-7.
Kalau ikutkan perkiraan rasmi, tinggal lagi 3 semester untuk siap thesis dan menanti VIVA. 

Allahu Allah. 
Gementar juga melihat penurunan angka baki semester yang tinggal.
.
Sudah dapat tarikh rasmi daripada fakluti yang kena buat perbentangan kertas cadangan kajian pada hari Khamis, 29.10.2015, jam 12.00 tengahari. 


Hari minggu kelmarin, berkampung seharian di SOHO sahabat wangi. Mula awal pagi, sampai ke petang, mengadap slide demi slide. Nak muntah pun ada jugak rasanya.

Demi memperjuangkan pengajian ini, ku redahi juga.  


Hajat hati, nak guna slide S.T.A.R.T Model Canvas sebagai slide presentation. Baru 'kelas' dan 'kena' sebagai bahan uji kaji.

Tapi, sebab malas nak START ALL OVER AGAIN, maka recycle slide presentation untuk jawatankuasa committee sahaja. Huhuhu.
.
.
Sepatutnya, proposal defends ini sudah boleh diminta tarikhnya seawal semester ke-4 kalau kena dengan rentak belajar dan tempo kepantasan penyediaan thesis. 

Tapi, tempo saya 'melankolik' temponya... slow and steady.
Walaupun ada rasa risau dan gusar, tapi, malas nak fikir banyak-banyak...
Buat satu-satu-satu dengan teliti. Yang penting siap dan boleh submit for VIVA.
Itu matlamat utama. 
.
.
Selain daripada tumpu kepada proposal defends, apa yang saya lakukan dalam semester ini adalah penulisan jurnal!

GREDuc UPM 2015 - adalah proceeding pertama yang cuba saya hantar.
Mohon Allah permudahkan. Ameen. 
.
Salam takzim
-Kaktiny-

PhD Oh PhD - Part 16: Borang Proposal Defends - Ironinya...

BismillahirRahmaanirRahiim.

Pertengahan bulan ini, saya isi borang Ph.D thesis proposal defends.
Sudah semester 7, baru nak isi borang proposal defends. Huh!
Sesekali, ada juga rasa bimbang juga dengan perjalanan PhD saya yang macam siput sedut ni.


Saya perlu submit tesis proposal chapter 1-3 untuk membolehkan saya menduduki 'peperiksaan' ini. Ohoi. 
.
.

Cuti Hari Raya Aidiladha, kami diuji dengan kereta rosak. 
Makanya, cuti 4 hari yang dirancang untuk balik kampung Tuan Suami (Muar) tidak menjadi. 

Ironinya, meskipun saya tahu saya perlu siapkan dengan lengkap chapter 1-3, tapi saya langsung saya tak sentuh apa-apa mengenai tesis saya. 

Malahan saya dengan senang tenangnya tidak buka notebook dan tidak tulis walau sebaris ayat... waima satu huruf. Huhuhu...

Bagus! Sangat bagus!
Tepuk tangan ramai-ramai untuk padankan muka saya.

.
Malas nak tulis panjang-panjang.

TITIK!

Friday

PhD Oh PhD - Part 15: Melancarkan penulisan thesis dengan Text Room (TR) = Kaedah KJ Method + ZDOT

BismillahirRahmaanirRahiim.

Semasa sedang bertungkus lumut mengisi maklumat dalam kotak S.T.A.R.T Model Canvas (Start Thesis Apply Right Template), tiba-tiba idea untuk kajian tesis sendiri muncul berdesup-desup!


Terus capai laptop dan buka.

Satu persatu saya belek apa yang telah ditulis dalam thesis saya.

AKHIRNYA... sepagi saya HABIS dengan BACA SEMULA penulisan thesis saya TANPA sebarang penambahan pada penulisan! Serius geram dengan diri sendiri!

Saya renung-renung ruangan heading pada navigation pane (dalam microsoft word), banyak sub-heading yang masih 'lompong'.

Tiba-tiba saya teringat kaedah KJ METHOD yang saya pelajari dalam bengkel penulisan.


YA! Selepas ini saya perlu aplikasikan kaedah KJ Method dalam penulisan thesis saya. InsyaAllah, sekali buka laptop, 'buka satu sticky notes' sahaja, tulis dan selesaikan. Simpan!
.
.



'Sticky Notes' pada microsoft word adalah pada 'Heading' dalam ruangan 'Navigation Pane'.

 Justeru, kepada penyelidik, rancang 'sticky notes' mengikut kaedah ZDOT.

ZDOT adalah Zero Draft of Thesis, manual 'heading dan sub-heading' untuk thesis, seperti yang dicadangkan oleh Dr. Othman Talib.

ZDOT + KJ Method = Text Room (TR)!!!
Penulisan menjadi laju dan mantop!

.
.
Text Room ~ Pembahagian heading dan sub-heading.
Ditulis / bahagikan teks pada sticky notes. Setiap satu sticky notes mewakili satu bahagian / sub-bahagian.
Cabut satu 'sticky notes' dalam text room yang telah disediakan - TULIS SAMPAI SIAP!
.
(Tapi, kalau ada penyakit yang namanya -MALAS- tu, memang tak dapat nak tolong la! Datanglah malaikat dari langit ke-7 hantar modul ke, model ke, memang NAN ADOLAH!)
.
.
.
Allah rahmati setiap anda yang datang membaca. Amin.
Salam takzim.
-KakTiny-

PhD Oh PhD - Part 14: S.T.A.R.T Model Canvas = Gabungan BMC + RFOT + Penulisan Novel Cinta

BismillahirRahmaanirRahiim.

Walaupun dalam mood 'differ semester' tapi tetap nak juga sentuh bahagian-bahagian tesis yang masih tertangguh!

Risau pula bila tengok kalendar dah nak habis bulan 6!
Semester depan (bulan 9) WAJIB buat propsoal defend! WAJIB! (orang lain submit tesis untuk VIVA, yang aku ni baru nak sumbit proposal untuk defend - aparaaa!)

'Takpe. Takpe. Relax. Rezeki masing-masing tak sama. Aku direzekikan tambah lagi 3 orang anak sepanjang tempoh pengajian PhD ni, jadinya, adillah kalau Allah 'beli' sedikit masa aku dengan lambatkan sikit perjalanan PhD ni.' (Monolog hati memujuk diri supaya redha dan terus senyum dengan aturan Illahi). 

.
Tertekan?
Oh. Perkataan itu sedikit demi sedikit saya cuba hapuskan daripada kamus perjalanan PhD saya ini. Saya tidak mahu lagi ada rasa tersebut. Kerana saya sudah JELAS dengan MISI PhD saya ini.

Untuk apa saya tertekan kepada perkara yang saya SUKA DAN CINTA?
Malah, saya tahu saya boleh mendapat dan memberi manfaat melaluinya!

Saya kan ada SENJATA ISTIMEWA, hadiah dari DIA!
Saya ada DOA! Hak eksklusif saya sebagai hamba.
Hak saya adalah berdoa. Hak Tuhan adalah memakbulkan doa.
DIA beri sesuai dengan masa dan keperluan saya.
Saya cuma perlu bergerak dengan D.U.I.T (Doa | Usaha | Istiqomah | Tawakal).

.
.
****************

Betapa baiknya Allah Ya Barr Ya Wahhab Ya Razzak yang menambah rezeki dalam bentuk lain sepanjang saya berada dalam tempoh 'differment' ini.

Allah telah datangkan ilham untuk saya buat satu model baru - adaptasi daripada tiga model kerja berlainan bidang yang boleh membantu penyediaan awal penulisan thesis dengan MUDAH!

C.S.I = Copy | Study | Innovate.

Itulah kerja seorang pelajar yang perlu buat tesis.

Preparing a thesis is just about COPY STUDY INNOVATE! 

(FUH! Statement yang boleh mengundang 'penyembelihan' oleh akademik-akademik dunia. Hihihi). 

Dalam tempoh differment ini, saya tidak tulis tesis saya, sebaliknya saya 'reka' model baru.

Model ini adalah gabungan dan adaptasi daripada model bisnes iaitu BMC (Business Model Canvas), RFOT (Research Framework On Template) dan Asas Penulisan Novel Cinta. 

(1) BMC adalah model bisnes yang dibangunkan oleh Alexander Osterwalder (2008) - ia membantu para usahawan untuk membuat penilaian awal tentang potensi perniagaan, sebelum terjun ke lapangan perniagaan yang dihajati.


(2) RFOT adalah template kerangka penyediaan awal tesis oleh Dr. Othman Talib (2013) - ia membantu para pelajar yang mahu menyediakan tesis supaya jelas dengan skop kajian serta memudahkan penulisan proposal sehingga ke penulisan tesis kajian sebenar.

Dr. Othman Talib adalah pencetus ilham untuk saya rangka model START Model Canvas ini. Blog beliau (boleh klik sini) sangat membantu para pelajar yang sedang atau mahu menulis tesis. Sangat membantu (Allah rahmati beliau dan pengetahuan yang disebarkan).

(3) Bengkel Penulisan Novel Cinta yang saya ikuti pada Feb, 2014, yang dikendalikan oleh Cikpuan Azzah Abd Rahman, turut memberi ilham untuk digabungkan dalam kerangka START MC ini.



Gabungan dan adaptasi BMC + RFOT + Penulisan Novel Cinta telah menghasilkan S.T.A.R.T Model Canvas (Start Thesis Apply Right Template), by Tiny Azleen Yahaya (2015). :-)

(Ada bahagian yang 'dihilangkan' kerana modul model ini belum siap sepenuhnya. Nantiiiiiikan.)

Sedang menyiapkan modul ini dan akan diuji keberkesanannya kepada beberapa orang responden kajian. 
.
.
Sekarang, saya sudah lebih JELAS, kenapa saya PERLU SIAPKAN Ph.D saya ini!

"Allah telah berikan saya satu ilham yang boleh disebarkan sebagai manfaat kepada kumpulan yang memerlukannya. Oleh itu, saya perlu jalankan amanah ini." - KakTiny.

.
.
.
Allah rahmati setiap anda yang datang membaca. Amin.


Salam takzim.
-KakTiny-

Hikmah selepas musibah

BismillahirRahmaanirRahiim.


Firman Allah:
"…Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan, (Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain), Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini). [Surah Al-Insyirah 94: Ayat 5-8]


Sungguh! Saya yakini janji Allah dalam surah ini sesungguh-sungguhnya.

Bukan sahaja dijanjikan kemudahan bagi setiap kesulitan, tetapi juga Allah sudah nyatakan, bahawa MINTALAH (DOA) apa sahaja kepada Allah. BERDOA APA SAHAJA!

Subhanallah. Maha Suci Allah yang sangat baik kepada hamba-hambaNya.


Rentetan peristiwa kehilangan laptop saya tempohari (cerita di sini), saya memang serahkan ‘bulat-bulat’ (penyerahan total) tentang untung nasib file-file dalam laptop yang hilang kepada takdir Allah untuk saya. Juga saya tidak memikirkan apa juga yang terjadi kepada progress thesis PhD (cuma fikir mahu retrieve file dalam dropbox). 

Saya tidak mahu ‘stress’ dengan kehilangan laptop itu. Saya punya rencana untuk kumpul duit (dengan main kutu) dan sampai cukup tempoh giliran saya, baru saya fikir mahu beli laptop baru.

Saya punya rancangan sendiri, tetapi, RUPA-RUPANYA, Allah juga telah rancang sesuatu untuk saya, selepas saya redha dengan kehilangan (kecurian) laptop tersebut.
Alangkah terkejutnya saya dengan perancangan Allah.

Saya ‘dapat’ laptop secara percuma!

Ya! Percuma.

Apabila sahabat baik saya, yang pada mulanya mahu meminjamkan duit kepada saya (tetapi saya menolaknya) kemudiannya membuat ‘counter-offer’ dengan memberi wang tunai untuk saya berli laptop! Sebagai balasannya, beliau mahu kami jadi partner untuk bina module training bersama-sama.

Allah. Allah. Allah.

Maka nikmat Tuhan yang mana yang sanggup saya dustakan?

Masih lagi tidak mahu percaya dengan ‘keajaiban’ yang mampu dan mahu Allah hadirkan selepas berdoa, ‘tawakal dan redha?’ Allah.

Masih lagikah saya ragu-ragu dengan kebesaran Allah?

Sungguh saya malu!

Benarlah.

Kita buat kerja kita, biar Allah buat kerja-Nya.

Sebagai hamba, kerja kita adalah bergerak ‘dengan’ D.U.I.T (Doa. Usaha. Ikhtiar. Tawakal) – tugas kita adalah menjadi khalifah yang menegakkan Islam dalam kehidupan.

Selawat dan salam buat Nabi junjungan, Muhammad, Rasulullahi sallallahu alaihi wassalam.




.
Salam takzim,
-kaktiny-


Monday

PhD Oh PhD - Part 13: Pengajaran kehilangan dan Teknologi Web

BismillahirRahmaanirRahiim. 

Antara situasi paling 'ngeri' dalam diari calon PhD adalah apabila notebook dicuri dan data hilang! Betulkan? ;-)

Apatah lagi apabila kehilangan / kecurian itu berlaku pada saat-saat tarikh perbentangan proposal kian hampir atau boleh dikatakan lagi 7 hari daripada tarikh kejadian. Hahaha.

Memang terbaik!

Ujian musibah itu datang selalunya dalam keadaan kita tidak sedar dan tidak bersedia. Itulah ujian yang sebenar-benar ujian. Tetapi Allah lebih tahu kenapa dan mengapa ujian itu didatangkan-Nya kepada kita. "Allah tidak akan datangkan ujian di luar kemampuan hamba-Nya." Ini janji Allah.

Pasti ada hikmah yang tersembunyi, isyarat yang menanti kita mentafsir maknanya.
.
.
Kehilangan (kecurian) ultrabook yang berlaku kepada saya pastinya menidakkan ruang untuk saya membuat presentation kepada jawatankuasa penyeliaan. Ok. Saya akur itu. Dan saya melalui hari-hari itu dengan bersahaja (cuti kerja saya batalkan dan saya datang ke pejabat seperti biasa).

******************

Di sini, saya nampak peri pentingnya pelajar / calon PhD, mengetahui serta menggunapakai teknologi-teknologi terkini yang ada dalam persekitaran. Jangan malas dan ego untuk belajar. Rugi.

Dropbox. Satu perisian web yang mampu menyimpan data di 'cloud' dan boleh di'panggil' semula dengan memuatturun maklumatnya menggunakan perisian yang tersedia.

Sekarang ini sudah banyak aplikasi web yang seperti ini (setakat ini saya menggunakan dropbox).

Menggunakan rules 80/20, saya menganggarkan 20% mengalami masalah kehilangan data (dengan pelbagai sebab) dan tidak bertahan lama dengan satu notebook sahaja (juga dengan pelbagai sebab). 

Sekiranya kita masih mengharapkan thumb drive dan yakin 100% data-data dalam notebook / PC itu akan kekal di situ sehingga kita graduate, berdoalah agar kita antara 80% mereka yang bertuah itu.

Justeru itu, kepada pelajar / calon PhD, mohon beringat sebelum kena. Bersedia sebelum diduga. 

Jazakallahu khairan khathira kepada Dr. Othman Talib kerana memperkenalkan perisian DROPBOX ini. Jika tidak, pasti saya sukar mengaplikasikan SABAR dan merasa 'TENANG' tatkala berhadapan dengan ujian ini. 

.
Ya, saya akui, saya agak ketinggalan zaman dalam mengikuti arus teknologi dan agak 'degil' (malas) untuk pelajari teknologi-teknologi baharu seperti ini. Saya juga antara yang lambat 'update' dengan perisian yang 'up-to-date.'

Peristiwa ini membuatkan saya perlu lebih peka dan lebih bersedia di kemudian hari.

Tips untuk pelajar / calon PhD - Mohon simpan file anda dalam mana-mana perisian 'cloud' yang boleh dicari kembali walau notebook anda tidak bersama anda. 
.
.
-KakTiny-

Musibah untuk muhasabah

BismillahirRahmaanirRahiim.

Tarikh kejadian: 30.4.2015 (Khamis).

Tuan suami pulang dengan membawa khabar kurang enak. 
Ultrabook (notebook) hilang, dicuri. 

Kejadian berlaku di Tesco, Ampang. 

Sepatutnya, seperti biasa, Tuan Suami akan menjemput saya dari tempat kerja. Tetapi, pada hari kejadian dia ada urusan di Subang dan tidak dapat ambil saya.

Saya tumpang rakan sepejabat. Perlu pulang awal untuk ambil anak yang dihantar di rumah pengasuh.

Pada hari kejadian, kami sedang berpuasa. Justeru, Tuan Suami menyatakan bahawa ada kemungkinan dia tidak sempat mahu berbuka bersama. Oleh kerana beliau sudah berada di sekitar Tesco, Ampang, dan waktu itu maghrib sudah hampir benar, maka beliau terus singgah untuk berbuka puasa.

Mengenangkan bahawa mungkin akan tinggalkan kereta sekejap sahaja (untuk berbuka), maka Tuan Suami tinggalkan ultrabook (bersama buku dan dokumen lain-lainnya) di dalam kereta. 

Langsung tidak terfikirkan kejadian curi-mencuri, pecah kereta segala bagai ini. 

Dalam perjalanan pulang ke rumah, Tuan Suami kata, dia berasa seperti angin yang kuat masuk ke dalam kereta. Ditoleh ke belakang, rupanya cermin tingkap sudah tiada (dikopak dengan rapi). 

Katanya, pada ketika itu sudah berderau darahnya kerana membayangkan jika ada barang yang dicuri. Ditoleh ke belakang tempat duduk, semua barang berada di tempatnya. 

Masih tidak puas hati, beliau berhenti di tepi jalan. Memeriksa setiap dokumen dan beg. 

Semasa memeriksa beg kanvas (yang berisi ultrabook, charger, mouse dan thumb drive), beliau terkejut besar kerana ultrabook sudah hilang. Rupanya si pencuri memecahkan cermin tingkap dengan mengambil ultrabook SAHAJA. Beg kanvas yang berisi segala barangan lain ditinggalkan.

**************************

"Innalillahi wainnailaihi raajiun. Allahumma'jurnii fii musibati wa akhlifli khairan minha." Hanya lafaz tersebut yang terluncur daripada bibir saya. Seterusnya, saya tidak mahu fikirkan apa-apa dan terus tidur. 

Usai bangun pada hari Jumaat (1.5.2015), saya ke cyber cafe. Cuba download semula file-file penting seperti file dan nota PhD serta manuskrip penulisan saya. File-file lama tidak saya endahkan.Selesai urusan tersebut, saya ke PWTC - ada janji mahu berjumpa dan ada buku yang mahu dibeli dan ambil.
.
.
Hari-hari berlalu begitu sahaja tanpa saya memikirkan apa-apa mengenai perihal kehilangan ultrabook itu. 

Saya mahu kuatkan hati saya dengan sabar dan redha. 
Lagipula, yang hilang hanyalah harta benda. Dan ia sudahpun hilang.

Jika... saya katakan jika...
Saya menangis, meraung, merajuk dan marahkan suami saya, bersedih, berduka, membuat laporan polis dan memaki hamun pencuri itu di laman muka buku, adakah pencuri itu akan kasihankan saya atau suami saya dan pulangkan ultrabook itu? Pasti jawapannya TIDAK!

Oleh itu, untuk apa saya gusarkan hati saya? Letihkan minda saya? Siksa jiwa saya dengan sesuatu yang saya PASTI tidak akan kembali lagi kepada saya.

Benar, Allah akan menggantikan sesuatu musibah itu dengan anugerah  yang lebih baik. Percaya itu!
Saya yakin itu! 
.
.
Paling penting, pada saat dan ketika itu, satu anugerah yang Allah berikan kepada saya adalah 'KETENANGAN.' 

Alhamdulillah. Saya mampu hadapi situasi itu dengan tenang.

Perkara yang saya lakukan selepas menyerahkan diri kepada takdir Allah ialah bertanya kepada diri sendiri:
"What the worse scenario could it be?" 
"Apa musibah besar yang boleh terjadi asbab daripada musibah kecurian ini?"

Kebimbangan yang muncul dalam minda saya"-
1- Hilang file dan segala maklumat untuk thesis PhD yang bertahun-tahun dikumpul.
2- Hilang ilham-ilham menuskrip penulisan yang telah banyak disimpan dan mahu dihantar kepada penerbit. 
3- Tangguh / batal pengajian PhD.
4- Buku tidak dapat diterbitkan tahun ini.
5- Gambar-gambar, poster, nota-nota ilmiah, nota motivasi, nota kuliah, modul training yang dikumpul hilang.

OK. Saya jawab kepada diri:
Kelima-lima itu hanyalah HARTA BENDA dan KERUGIAN DUNIAWI. 
Kehilangannya tidak memberi jejas di alam kubur apatah lagi di akhirat kelak.
Kehilangan yang InsyaAllah, dengan izin Allah, boleh dijejaki semula.
Hilang laptop, boleh kumpul duit dan beli baru. 
Hilang data, boleh cari semula dalam perisian web (dropbox) - paling tidak, boleh TULIS SEMULA. 

Jadinya, TIDAK PERLU RISAU. 
Setiap kesulitan pasti ada jalannya.
Rabbi yassir wala tuassir, rabbi tammim bilkhair. Birohmatikaya arhamarrahimiin. 

Bukankah Allah sebaik-baik tempat pergantungan?
Saya mahu meletakkan hati dan kebergantungan yang tinggi kepada Allah.
Semata-mata kepada Allah dan kerana Allah.
.

Yang hilang, telah hilang dan tetap hilang.
Sekiranya dengan satu kehilangan itu, membuka ruang kepada penemuan sesuatu yang lebih hebat, pasti ianya menjadi lebih menarik. Bukankah begitu?
.
.
Allahu Akhbar Kabira.

-KakTiny-

Wednesday

Inspirasi Hidup: Kisah Sahabat Wangi

Bismillah.

Kerana Kita Hamba.
.
.
“Rezeki Allah tidak pernah terlewat atau dipercepatkan. Semuanya teratur pada kadar masa yang ditetapkan-Nya. DIA yang berhak memberi dan menahan tanpa bantuan mahupun pertolongan sesiapa. Kuasa yakin dan doa hamba yang memungkinkan segalanya diubah, mengikut kehendak dan izin-Nya.”

.
.
Semalam saya mendapat panggilan daripada seorang sahabat wangi. 

Sungguh, jujur dari hati, saya bahagia mendengar berita bahawa beliau mahu berpindah dekat dengan kejiranan saya, Bangi.

Semasa awal perkenalan, kami sama-sama tinggal di Bandar Tasik Selatan.
Berkenalan di UPM, mengambil bidang pengajian yang sama. Master HRD.
Alhamdulillah, kami diizinkan Allah graduate bersama (9 Ogos 2009).
Sekarang, kami sama-sama meneruskan peringkat PhD dalam bidang HRD juga.

Setelah saya berpindah ke Bangi, beliau juga menyatakan hasrat untuk pindah ke Bangi. 
Demi kemaslahatan si puteri bijak pandai yang dicintainya (Bangi banyak sekolah tahfiz).

.
.
**********************
Apabila ’rezeki’ itu Allah mahu kurniakan kepada hamba.
**********************

Apa yang diceritakannya semalam sangat terkesan di hati saya. 

Mengenali dirinya dan sedikit sejarah lampau dan kisah hidup beliau, hati saya tersentuh. Rasa kecintaan dan kehambaan kepada Allah semakin menebal.

Rumah berharga lebih RM5xx,xxx-xx yang dilihat pada hari ahad lepas, mendapat persetujuan suami. Dan pada hari selasa, beliau sudah bayar downpayment, booking rumah yang dimahukan.
.
HOHO! Begitu mudahnya. Alhamdulillah.

Sekiranya peristiwa semalam itu di’sembang’ pada 15-20 tahun lepas, pasti beliau akan menggeleng kepala atau terus lari untuk tidak mahu dengar – kerana ketika itu, jangankan rumah berharga ratusan ribu, rumah RM40,000-00 pun sukar untuk diperolehi (dan perit pedih untuk mengikat perut bagi menbayar downpayment, Tuhan sahaja yang tahu!)

**********************

YA! Begitulah sekiranya Allah mahu menganugerahkan rezeki kepada sang hamba.
Ada masa kita begitu meminta, tetapi Allah tidak beri setepat masa. Rupanya dia tangguhkan ke satu detik yang mana ianya lebih baik daripada apa yang kita impikan sebelum ini.

Ada ketika, Allah biarkan impian kita itu berkubur tanpa bayang, kerana Allah mahukan doa kita dan disimpan-Nya untuk ’penebusan’ di akhirat kelak (InsyaAllah, amin). 

**********************

Melihatkan rezeki beliau hari ini, saya rasa sungguh terharu.

Bak kata beliau, ”jangan melihat dirinya yang hari ini!”
Kenali masa lalu beliau sebelum menyatakan ”Untungnya jadi Datin Romaizah Abd Kadir!”

Ya, saya akui itu.
Jika diberi pilihan, mungkin saya tidak mahu berada di kedudukannya hari ini.
Kerana saya mungkin tidak kuat untuk berhadapan dengan masa lalunya yang begitu perit!

Hari ini adalah buah-buah epal segar yang tumbuh mekar dalam taman kehidupannya.
Setelah penat lelahnya membanting tulang empat kerat, mengguna segala kudrat tenaga, menahan gelojak emosi, mengabaikan beberapa impian dan meneruskan kehidupan dengan semangat dan azam untuk berjaya, berjaya, berjaya!

Dia berangan dengan melukis takdir impiannya. 
Dan hari ini, Allah izinkan beliau menikmati hasil ’lukisan kanvas’ kehidupan yang diimpikan.

**********************

Aku gembira untukmu, sahabat wangi yang ku cintai.
.
.

Didoakan Allah sentiasa lindungi dirinya. Hapuskan segala dosa-dosanya yang terdahulu, kini dan akan datang. Dan Allah pelihara dirinya daripada fitnah kubur dan azab api neraka. Mohon Allah temukan beliau dengan Rasulullah dan berjalan bersama ke syurga-Nya, tanpa hisab. Amin.

**********************
.
Kenapa saya ceritakan ini?
Kerana saya mahu ingat kisah beliau.
Saya mahu menyebar maklumat yang bermanfaat daripada perjalanan kehidupan beliau.
.
.
Sungguh. Saya sayang sahabat saya ini.
Dia antara inspirasi hidup saya.
Untuk terus yakin bahawa:
”KUASA DOA DAN PILIHAN KEHIDUPAN ITU ADALAH HAK HAMBA!”
.
.
Maiza Abd Kadir. Sahabatku sayang.
Mohon Allah izinkan kasih-sayang ini, sampai syurga-Nya. Amin.
.
.
.
Ya Allah. Redai dan rahmati kehidupan kami, dunia dan akhirat, sampai syurga-Mu. Amin. 

.
-KakTiny-

PhD Oh PhD – Part 12: Deferment (Penangguhan)

Bismillah.

Dalam perjalanan mencari ilmu dan untuk segulung ijazah PhD, diam tak diam, sudah 3 tahun aku menempuh denai, lurah, lembah, bukit dan alurnya.

Sekarang aku sudah di Semester 6.
 
Hari ini aku menerima email memaklumkan permohonan ‘deferment’ aku untuk semester depan (semester 7, tahun ke-4) diluluskan.

Lega?

Entah. Berbaur rasa sebenarnya.

Ya lah. Sepatutnya aku sudah masuk ke semester ke-7, tinggal lagi 2 semester sahaja sekiranya mengikut ‘jadual’ UPM, aku sudah perlu graduate (graduate dalam masa 4 tahun pengajian).

Tetapi, dengan deferment ini, dengan ‘ketenangan’ meniti hari menanti kelahiran anak ke-lima ini, dengan rasa santai tanpa bersalah untuk tidak langsung memikirkkan perihal thesis dan jurnal PhD, membuatkan aku rasa begitu YAKIN & PASTI bahawa aku tidak mampu untuk graduate ‘ON TIME’ seperti yang ditetapkan UPM (8 semester untuk PhD).

Sudah melepasi semester ke-6, tetapi aku masih BELUM:
1-     Proposal Defends;
2-     Publish Journal;
3-     Pilot Test;
4-     Data Collection (dah belum proposal defends dan pilot test, mana nak datangnya collect data!!!! Grrrr….)

Sekarang ini, aku sekadar ‘follow the flow!’

Momentum untuk penulisan PhD semakin menurun.

Bukan kerana tidak suka, TIDAK!

Kecintaanku untuk menggali ilmu dan menulis thesis dan jurnal tetap berada di tangga atas – cumanya, dalam hirarki penulisan, untuk menulis thesis, ia jatuh ke tangga ke-3 (alasan!)

Kenapa begitu?

Kerana aku benar-benar tidak dapat fokus kepada perihal penulisan akademik yang memerlukan penaakulan yang tinggi dan masa menulis yang panjang.

Sekiranya menulis thesis umpama menulis di blog, tulislah apa yang mahu, berapa kajang yang suka, sesedap rasa dan jiwa, tanpa perlu rujukan, kesahihan fakta atau data, aku YAKIN DAN PASTI, sejak semester 1 aku sudah siap mengarang 30 artikel dan semester ke-2 sudah VIVA. Hahahaha (maksudnya, betapa aku bahagia dan bebas menulis benda merapu! Kihkihkih).


*********************

Berpindah rumah, mengandung dan menanti kelahiran.

Ini mungkin dalam kategori ALASAN, tetapi ini antara alasan yang paling tepat mengapa penulisan PhD aku tersangkut tanpa progress!

Perkara yang berlaku pada ’semester’ ini buat aku langsung tidak fokus pada tugasan PhD aku.

Disahkan mengandung (anak ke-5) pada pertengahan tahun lepas, berpindah rumah dari Cheras ke Bangi pada penghujung tahun lepas dan menanti kelahiran pada pertengahan bulan February ini, benar-benar buat aku hilang tumpuan untuk melaksanakan apa-apa tugasan PhD – waima untuk hantar borang pengesahan lulus Peperiksaan Komprehensif ke pejabat GSO dan membuat tempahan masa untuk sessi proposal defends pun, aku tidak laksanakan! Allahu Rabbi.

2014 menyaksikan kehidupan yang agak kalut dalam hidup aku. Ada masa aku hilang arah, hilang punca, malah, rasa down yang terlalu amat. PERIT!

*********************

Kembali fokus.

Aku tidak tahu bila, tetapi aku mohon supaya Allah bantu aku untuk kembali fokus dengan pengajian PhD serta dipermudahkan untuk melaksanakan tugasan dengan lebih teratur sehingga SIAP!

Aku daftar PhD pada pertengahan tahun 2011 – tetapi terpaksa ’defer’ Semester 1 kerana mengandung anak ke-tiga. Seorang putera selamat dilahirkan pada 30.03.2012.

Aku sekali lagi disahkan mengandung, anak ke –empat. Pada Semester ke-4, aku selamat melahirkan seorang puteri pada 09.06.2013, iaitu selang 3 hari selepas tamat peperiksaan akhir subjek Multivariate Statistik! (Kawan-kawan kelas sedia membantu memohon doa supaya bayi ini lahir selepas habis peperiksaan, kerana aku kerap diserang ’false alarm’ semasa menghadapi hari-hari peperiksaan akhir. Hihihi).

Dan kali ini, pada tahun ke-tiga menuju tahun ke-empat pengajian, aku bakal menimang seorang lagi putera (anak ke-5). Allahu Allah.

Teringat kata-kata para lecturer / supervisory committee member PhD aku. ”Cepat siapkan PhD tu, kalau tidak nanti berderet lagi yang keluar!”

Aduhai! Aduhai! Aduhai!

Cukuplah 5 orang ini. Tiga tahun buat PhD, sudah 3 orang anak lahir. Hahahaha.

Rekod untuk diri sendiri! Kehkehkeh.

Aturan Allah itu maha sempurna dan tidak ada yang sia-sia. Aku yakin itu.

Maka, aku akur dengan takdir ini. Aku berazam untuk mengurus-tadbir takdir ini sebaiknya. Mohon Allah permudahkan.

InsyaAllah, aku akan mula beri tumpuan kepada pengajian PhD ini selepas berpantang nanti. Mohon Allah izinkan. Amin.

Sekarang – tunggu sahajalah detik kelahiran seorang lagi putera, amanah Illahi, cahaya mata yang ke-lima dengan tenang setenang-tenangnya. Hihihi.

*********************

Ya Allah. Aku mohon reda-Mu Tuhan. Redai kami, hamba-hamba-Mu. Amin. 

#ceritakaktiny
#PhDkaktiny
 

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.