Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday, July 28, 2017

PhD Oh PhD: Part 26 ~ Menanti VIVA - Training Asas penulisan Tesis

BismillahirRahmaanirRahiim.

Sudah penghujung Julai 2017.
Sudahpun berakhirnya syawal dan bulan kemerdekaan bakal menjengah.

Tarikh VIVA masih belum diperolehi (ye lah, baru sebulan lebih sahaja dari tarikh submission, entahnya lecturer pun baru nak panas enjin selepas raya. Hahaha).

Masa berbaki sebelum dapat tarikh, hajat hati mahu berkongsi ilmu.


Slide-slide yang pernah dibuat dahulu (yang konon berhajat besar nak buat training tapi tak terbuat-buat pun lagi), diselak kembali dan kali ini datang lagi rasa mahu berkongsi ilmu.

Namun, dalam hati, Tuhan sahaja tahu.
Tidak mampu tipu diri, kebimbangan adalah, SIAPA YANG MAHU SERTAI TRAINING ini?

Sungguh.
Aku sedar, kita merancang, namun perancangan Allah lebih sempurna.
Allah Ya Khaliq Ya Wajid juga yang berkuasa menggerakkan hati-hati insan untuk bertemu mata. Mana aku mampu menggerakkan hati manusia dan memaksa mereka untuk hadir meskipun aku buat secara percuma, sekiranya rencanaku tidak selari dengan izin Allah.

Di Facebook, aku sudah uar-uarkan, sekiranya ada yang mahu turut serta untuk aku kongsikan "Sembang Tesis Bersama KakTiny."


Bayaran?
Ya. Aku kenakan bayaran, seminima yang aku rasa mampu (kot) untuk dibayar supaya aku tahu ada komitmen dan kesungguhan daripada pihak yang mahu bertemu aku. 
.
Ye lah, lain orang, lain caranya. 
Aku berpandangan, dengan bayaran komitmen itu, menunjukkan kesungguhan peserta yang mahu hadir juga sebagai keyakinan komitmen aku untuk hadir juga.

Paling tidak, ada juga duit untuk bayar sewa tempat (dah kenapa aku nak sewa tempat kalau tak ada orang nak hadir? Sewa tempat pulak bukan boleh main 'walk-in sahaja! Paling tidak, kena bayar down payment weih!)
.
Tapi, yang kelakar jugak adalah, slide untuk Pre Pre-START MC ni dah lama siap. Sejak tahun 2015 kot. Hahaha

E-book Pre-START MC ni pun dah lama siap. Tahun 2014 dah mula derafnya. 

Menunjukkan betapa aku sangat teringin nak buat 'training' @ berkongsi pengetahuan seciput aku ini dengan orang yang betul-betul memerlukan seperti aku dahulu.


Setakat hari status itu dimuat-naik, baru seorang yang reply berminat untuk hadir. Hihihi.
Tidak mengapa, meskipun seorang, andai itu  yang Allah takdirkan, aku cuba laksanakan.
Mohon Allah permudahkan.

Kenapa beriya aku mahu buat training ini?
Setiap orang ada ruang dan peluang untuk cari ilmu.
Setiap orang ada ruang dan peluang untuk amalkan ilmu yang Allah anugerahkan kepadanya.
Setiap orang ada ruang dan peluang yang Allah izinkan untuk sebarkan ilmu.

Dan setiap orang, ilmu yang Allah beri itu berbeza-beza. Meskipun ada yang sama, namun tingkat, pemahaman, olahan dan penghayatannya berbeza.



 Apabila Allah datangkan ujian dan aku melalui kesukaran untuk memahami PROSES AWAL PENULISAN TESIS, dalam sedar tak sedar, rupanya Allah sedang anugerahkan aku ilmu yang melebihi sekadar penulisan tesis untuk diriku. 

Pengalaman itu buat aku sedar, bahawa ada insan yang hanya bergantung kepada semangat semata-mata untuk memulakan pendakian menawan puncak PhD ini. Dan orang itu adalah AKU!

Aku pasti, manusia ini, skrip kehidupannya hampir sama. 
Ada sahaja yang memegang 'sampul skrip' yang serupa.

Justeru itu, aku berazam, untuk membantu terutamanya pelajar PhD yang terdiri daripada ibu-ibu yang berkerjaya, yang juga pekerja dan yang jarang berinteraksi dengan pihak Universiti atas kekangan masa, tenaga dan kewangan.

Aku merujuk kepada diriku sendiri.
Nyatakanlah kursus mana, bengkel mana, kelas mana, meskipun sessi konsultansi 'one-to-one', biarlah berbayar, aku sanggup - kerana feeling 'lost' itu sangat perit. Lama-kelamaan boleh membawa kepada 'down' yang kritikal. Aku lalui rasa-rasa itu, yang hampir memusnahkan banyak sisi dalam kehidupanku! Astaghfirullahal azhiim.

"Siapa kena, dia tahulah rasanya macam mana." 
Umpama mahu gambarkan sakit bersalin, anda takkan mampu ceritakan secara terperinci bagaimana rasanya sakit daripada contraction sehingga bayi keluar! Dan ya, tidak semua orang berpeluang merasainya!
.
Atas kesedaran dan keinsafan diri sendiri, aku bersungguh mahu buat training "ASAS yang asas kepada persediaan penulisan tesis dengan Pre-START MC."

Cadangan kelasnya:-

Tarikh: 27 Ogos 2018 (Ahad)
Jam: 9.00pagi - 11.30pagi
Tempat: Sekitar Bandar Baru Bangi, Selangor.
Bayaran: RM20.00 / pax

Berminat? Email kepada ciktiny@gmail.com dengan tajuk "Sembang Tesis KakTiny 1.0/2017"
Sertakan butiran berikut:-

1- Nama

2- No. telefon (yang boleh whatsapp)
3- Alamat
4- Maklumat Akademi (sekiranya sedang dalam pengajian):
a) Bidang
b) Universiti
c) Tahun Pengajian

.
Berhasil tidak, Wallahu 'alam.
Ini usahaku membantu menyebar ilmu, selebihnya yang memang sejak awal rencana sehingga akhirnya adalah urusan Allah Ya Awal Ya Baari Ya Akhir. Ini cuma nawaitu, impian dan usahaku, untuk berkongsi dan menyebar ilmu, dengan kebenaran, kesabaran dan kasih-sayang.

Mohon Allah Ya Baseer pandang perbuatanku dan perkataanku, selari dengan niatku, semata-mata untuk dapatkan reda-Nya bagi memenuhi amanat Rasulullahi Sallallahu Alaihi Wassalam yang tercinta.
.
Allahummassolli Ala Muhammad
Wa'ala alihi wasohbihi wabarik wassallim.
.
.

Mohon Allah perkenankan.
Ameen.

.
.
Segala pujian kembali kepada Allah Ya Baari Ya Barr yang merencanakan yang baik-baik dalam hidup hambaNya ini. Alhamdulillah Allah Ya Syakur. 
.

Salam takzim
-Kaktiny-




Wednesday, June 21, 2017

PhD Oh PhD: Part 25 ~ Thesis Submitted!

BismillahirRahmaanirRahiim.


Sudah penghujung bulan 6 dan penghujung ramadan. 
Berbaki 3 hari untuk sampai kepada bulan syawal.
.
Ramadan tahun ini sungguh indah apabila melaluinya tanpa perlu memikirkan penulisan tesis seperti tahun-tahun yang lepas. 
.
Hari ini, buka portal GSO UPM. 

Rasa mata masuk habuk melihat status yang tertera di 'Study Status'.
Alhamdulillah. Alhamdulillah.
.
Pada status itu, pernah kena 'dropped' kerana lewat bayar yuran (tak tahu yang MyBrain 15 tawar hanya sampai tahun 2015! Ingatkan masih dibiayai MyBrain, rupanya tahun tu dah kena bayar sendiri! Cheh!) Dan paling teruk pernah kena 'terminated' gara-gara tak submit keputusan Comprehensive Exam (pernah diceritakan dalam Part sebelum ini!)
.
Memang cuak.
Tapi, ya, itulah kenangan dan detik mahal apabila menjadi kenangan.



Dalam pada rasa bahagia sebab tesis sudah hantar, sebenarnya rasa debar dan cuak itu tetap di situ. Menaip ini sahaja, jari-jari terasa sejuk beku. Ini disebabkan ruangan 'tentative date for Viva' dan 'Final date for Viva' belum terisi.

Melihat pada ruangan Date thesis sent, lagi rasa cuak. Maknanya tesis sudah sampai ke tangan para Examiner. Menanti mereka mengisi komen dalam ruangan 'Date reports received by SGS'.

Allahu Allah. 





Mengambil berkat ramadan untuk berdoa dan terus berdoa supaya Allah Ya Latif lembutkan hati para examiner untuk baca dengan linean dan Allah Ya Wahhab Ya Razzaq rezekikan examiner berlapang dada untuk beri kelulusan dengan distinction (diterima penuh). Allahu Allah.

Mohonnya direzekikan sedemikian.
Allahumma ameen Ya Mujeeb.

Sedang berdebar meskipun rasa lega pada satu bahagian.

.
Walau apapun, raya tetap raya.
Nak sambut raya dengan bahagia.
Tahun ini balik Kulim, Kedah.
.
.
Segala pujian kembali kepada Allah Ya Baari Ya Barr yang merencanakan yang baik-baik dalam hidup hambaNya ini. Alhamdulillah Allah Ya Syakur. 
.

Salam takzim
-Kaktiny-

Tuesday, May 09, 2017

PhD oh PhD: Part 24 ~ Tersasar time-line

BismillahirRahmaanirRahiim.

Hari ini sudah melewati bulan ke-5 tahun 2017.

Sepatutnya, mengikut angan dan impian, waktu ini sedang menanti tarikh untuk VIVA...

Perancangan awal tahun semasa daftar semester akhir ini, bersungguh mahu siapkan tesis dan berazam untuk VIVA pada bulan 3... 

Namun, benar sahaja apa yang difirmankan Allah:








"Manusia merancang, Allah juga merancang; Sesungguhnya Allah sahaja sebijak-bijak perencana." (AL-Quran, Surah Ali-Imran 3: Ayat 54).

Sehingga bulan 4 juga masih belum diizinkan Allah untuk submit tesis penuh.
Ada sahaja komentar jawatankuasa penyeliaan untuk diperbaiki lagi isi kandungan tesis.

Malah, sehingga minggu lepas (4 Mei 2017), jangkanya perjumpaan akhir dan boleh submit tesis penuh pada hari jumaatnya, NAMUN tetap, jawapan yang diberikan sedikit mengecewakan iaitu - perlu perbaiki lagi pada bahagian 'diskriptif' dan kurangkan slide (daripada 24 kepada 15 sahaja!)
.
Allahu Allah.


Perasaan tatkala ini?

Hmmm... sudah melepasi rasa kecewa atau tidak puas hati...
Tiada lagi... kerana time-line' yang ditetapkan telahpun berlalu pergi bersama impian untuk graduasi tahun ini.

Alhamdulillah.
Tidak. Saya tidak lagi rasa marah mahupun sedih sebab saya tahu rencana Allah itu lebih hebat daripada keinginan saya yang kecil hama ini. 

Dan saya berpegang teguh kepada janji Allah seperti yang difirmankan-Nya:

".... dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya yang berputus asa dari rahmat Allah itu hanyalah orang kafir!" (Al-Quran Surah Yusuf 12: Ayat 87).

Pastilah saya mahu benar menjadi mukmin yang dikasihi malah dicintai Allah... 
Justeru itu, pastilah saya sedar segalanya ini ada dalam ketetapan Allah dan Allah tidak pernah salah memberi hitungan kepada hamba-Nya...

Saya redha... kerana saya tahu Allah sudahpun sediakan laluan yang indah untuk saya.
Sebab saya selalu berdoa dan berdoa dengan penuh yakin dan pergantungan total kepada-Nya.
Maka, saya tahu benar, Allah sedang makbulkan doa-doa saya dengan cara yang hanya DIA tahu itu untuk kebaikan saya.

Benar, saya sudah berdoa dan berusaha. Dan doa dan usaha itu termasuk dalam rancangan saya.
Dan benar lagi, saya yakin benar. Allah sedang merencana, dan takdir-Nya itu adalah sebaik-baik rencana untuk diri saya.

Alhamdulillah.

Saya perlu lakukan apa yang perlu saya lakukan, yang dalam kawalan diri saya...
Di luar daripada itu, saya serahkan kepada Allah Ya Muktadir untuk uruskannya untuk saya.

Yang saya boleh kawal saat ini adalah momentum saya untuk siapkan slide dan penambahbaikan kepada tesis.

Yang saya tidak boleh kawal adalah tarikh bila saya boleh submit full tesis, tarikh VIVA, keputusan panel dan graduasi tahun ini. Hihihi.

InsyaAllah, saya mahu kekal positif menikmati baki-baki perjalanan PhD ini...
Tinggal sedikit sahaja lagi puncak gunung PhD ini untuk ditawan... sedikit sahaja lagi...
Saya mahu terus melangkah sehingga ke titik paling atas.
Dan kembali memberi manfaatnya, kepada persekitaran yang memerlukannya.

Mohon Allah izinkan.
Ameen.

.
.
Segala pujian kembali kepada Allah Ya Baari Ya Barr yang merencanakan yang baik-baik dalam hidup hambaNya ini. Alhamdulillah Allah Ya Syakur. 
.

Salam takzim
-Kaktiny-



Monday, February 06, 2017

PhD Oh PhD : Part 23 ~ Final Semester!

BismillahirRahmaanirRahiim.



Apabila membaca surat daripada UPM tertera maklumat pengesahan pendaftaran pelajar, terus jantung rasa macam nak tercabut!
.
Allahu Allah.

Semester ini sudah di semester akhir, TAHUN AKHIR pengajian - 2017.

Terasa masa yang panjang itu, cepat pula berlalunya.

Sejak mendaftar pada penghujung tahun 2011, dengan 2 kali defer semester, tahun ini merupakan tahun kelima pada semester ke-10.

Tawaran pengajian adalah sebagai pelajar SEPENUH MASA tetapi keadaan sebenar pengajian adalah SEPARUH MASA.

Sepanjang 2011 - 2017, tiga kali proses mengandung, kelahiran dan berpantang. 
Dan ya, seperti yang rakan-rakan pengajian cakap, saya ada '3 anak PhD!' (2012, 2013 dan 2015).
Dan supervisory committee saya oulak cakap, "Baik awak siapkan cepat PhD ni Tiny, kalau tidak, lagi bertambah setiap tahun!" D.E.N.G!

Tahun ini juga merupakan tahun ke-11 saya menjawat jawatan yang sama, iaitu sebagai Setiausaha kepada Pengerusi di syarikat yang sama iaitu Affin Holdings Berhad, Kuala Lumpur (syarikat induk kepada Affin Bank Berhad, Malaysia). 

Menggalas tugas sebagai pelajar dan ibu kepada 5 orang anak range umur bawah 12 tahun, juga pekerja sepenuh masa yang bertugas Isnin-Jumaat, 8.30pagi hingga 5.30 petang, yang perlu keluar rumah seawal jam 6.30pagi untuk hantar anak-anak ke sekolah, tadika dan taska, juga pulang adakalanya lewat hingga ke malam, saya akui saya tidak mampu bergerak sendirian tanpa izin Allah dan tanpa Allah hadirkan malaikat-malaikatnya yang tidak putus-putus memberikan bantuan.

Sungguhlah Allah Ya Malik itu penguasa yang mempunyai kekuatan dan DIA sahaja yang mampu beri kekuatan kepada sesiapa yang dikehendaki.

.
Semester akhir ini, pastinya saya lebih tertekan.
Tertekan untuk siapkan Chapter 4 dan 5 dan bersedia untuk VIVA.

Pada post PhD Oh PhD: Part 22 yang lepas, bersungguh saya mohon untuk VIVA bulan 3.
Tapi, nampaknya dengan progress yang agak perlahan (final data belum siap), mungkin akan berlaku kelewatan kepada permohonan tarikh VIVA! Huhuhu.

Tidak mengapa.
Jalan Terus!
.
TULIS SAMPAI S.I.A.P!
BUAT BAGI JADI!

 
.
Saya tahu Allah sudah aturkan sebaik-baik rencana-Nya untuk saya.
Namun saya juga akur, bahawa takdir Allah itu atas doa hamba-Nya juga.

Maka itu, saya sangat berdoa dan berdoa dan berdoa juga memohon doa sekalian yang ikhlas mengingati saya supaya doakan untuk saya supaya siap penulisan tesis sepenuhnya tan VIVA dengan distinction serta graduasi pada tahun ini, 2017.

Ini doa saya setiap waktu. Saya mohon Allah terima doa ini dan doa orang yang ikhlas mendoakan yang sama kepada saya, tanpa hijab dan terus ke langit-Nya. Allahumma Ameen Ya Mujeeb.
.
Hari ini saya menulis apa rasa hati saya.
Sebenarnya lucu apabila dipandang dari skop yang besar.
Sebab PhD ini hanya samada sehelai 'temucut' atau sepohon pokok kelapa dalam padang kehidupan yang luas.

Tapi, saya mengimpikan PhD saya ini ibarat sepohon pokok kelapa dalam ribuan pokok kelapa di ladang kelapa.

Maksudnya, biar PhD ini menjadi manfaat kepada diri saya dan dapat saya manfaatkan kepada orang lain. Itu azam saya dan iltizam saya untuk menggenggam ijazah ini.

"THE TIME WILL COME!" Alhamdulillah.
.
Saya tahu itu.
Saya tahu Allah lebih tahu keperluan PhD itu kepada kehidupan dan masa depan saya dan kenapa saya bersungguh mahukannya.
Saya yakin akan Ar-Rahman Ar-Rahim Allah.
Saya terusan mohon dan minta kepada Allah Ya Samad.
Mohon Allah Ya Baari rencanakan semudah-mudahnya perjalanan penulisan tesis ini, kelancaran semasa VIVA dan keputusan pemeriksa yang baik serta penerimaan senate untuk saya graduasi tahun ini. Amin. Amin. Amin. 
.
.
Hmmm... 
Membaca semula flow dari atas ke bawah, saya sendiri keliru, sedang berbicara sendirikah atau sedang bercerita kepada khalayak pembaca?

Inilah 'penangannya' apabila sudah lama tidak tulis di media sosial dan sudah terlalu tepu dengan penulisan akademik dan juga terlaku pekat rasa debar dalam dada menghitung hari-hari yang dihabiskan tanpa menulis tesis. 


*******

Hari sabtu minggu ini, kenduri kahwin adik lelaki saya.
Pun jiwa tidak menentu. Mood mahu meraikan sangat tipis.
Keterujaan hampir kepada 'nol' sebab tinggal satu sabtu dan ahad sahaja selepas minggu ini untuk saya prepare tesis saya sebelum perjumpaan seterusnya dengan 'Supervisory Committee Member' yang setakat ini dicadangkan tarikh pada 22 Feb 2017.

* 'Supervisory Committee Member - Ini juga satu 'topik' menarik untuk dijadikan satu post. 
Simpan untuk next post. Hihihi.

.
.
Segala pujian kembali kepada Allah Ya Baari Ya Barr yang merencanakan yang baik-baik dalam hidup hambaNya ini. Alhamdulillah Allah Ya Syakur. 
.

Salam takzim
-Kaktiny-






Tuesday, September 06, 2016

PhD Oh PhD : Part 22 ~ Pilot Test

BismillahirRahmaanirRahiim.


Setelah melalui fasa-fasa menyayat hati seperti dalam entri lepas, (kononlah sangat!), saya membulat tekad untuk mula kembali penulisan yang memang sangat lama terbengkalai.

Puas memujuk hati supaya cepat-cepat keluar daripada rasa duka itu. Tidak mahu berlama-lamaan dalam kotak emosi yang membazirkan masa dan tenaga.

Saya ambil semula kotak (yang sudah berhabuk penuh) yang tersimpan borang-borang soal-selidik untuk pilot test. Ada 62 keping semuanya.

Saya hubungi seorang adik junior (yang sudah lepas VIVA, bahagianya!), saya minta set temujanji untuk ajarkan cara masukkan data dalam SPSS untuk dapat realibility item kajian.

Dapat tarikh temu-janji, sabtu lepas, jam 2.00 petang, saya berteleku menadah ilmu dan meminta bantuannya mengajar saya untuk kendalikan data SPSS. 

Alhamdulillah, Allah datangkan malaikat kecil ini untuk membantu saya.

Allah Ya Wasi' Ya Barr ganjari beliau dengan sebaik-baik kebaikan, sebanyak-banyaknya.




Beliau turut mengajar bagaimana mahu cari realibiliti.


Fuh!

Belajar daripada orang yang mahir, mudah benar melihatnya.

Dan memang mudah apabila mengetahui cara dan kaedah yang betul.



Gigih snap gambar satu persatu, takut terlupa step. Hahaha.
Terima kasih kepada teknologi. Hihihi.



Jam 6.00pm SIAP key-in kesemua 62 data. Alhamdulillah.



Seronok apabila lihat data-data, Cronbach's Alpha tinggi dan melepasi takat minima yang diperlukan.


Ternyata soalan-soalan itu boleh dipakai untuk Actual Test. Alhamdulillah.
.

Tapi tak semua, ada juga yang mengundang padah!

Adoi.


Cronbach's Alpha rendah, below .7, memang haruslah kena tukar soalan ni. Huhuhu.
.
.
Sekarang sedang gigih menyiapkan laporan untuk 'Kebolehpercayaan Item'. 

Mohon sangat Allah izinkan mood rajin ini berterusan.

Mahu siapkan juga penulisan penuh tahun ini!

M.E.S.T.I!



Mahu VIVA bulan 3, 2017.

WAJIB USAHA SAMPAI BERJAYA.

Sedang motivasikan diri sendiri untuk kuatkan semangat dan terus berusaha sampai menjadi.

BUAT BAGI JADI!

Allah pandang pada usaha, sebab ketentuan itu HAK-NYA!

.
.
Segala pujian kembali kepada Allah Ya Baari Ya Barr yang merencanakan yang baik-baik dalam hidup hambaNya ini. Alhamdulillah Allah Ya Syakur. 
.

Salam takzim
-Kaktiny-


YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.