Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday

PhD Oh PhD : Part 23 ~ Final Semester!

BismillahirRahmaanirRahiim.



Apabila membaca surat daripada UPM tertera maklumat pengesahan pendaftaran pelajar, terus jantung rasa macam nak tercabut!
.
Allahu Allah.

Semester ini sudah di semester akhir, TAHUN AKHIR pengajian - 2017.

Terasa masa yang panjang itu, cepat pula berlalunya.

Sejak mendaftar pada penghujung tahun 2011, dengan 2 kali defer semester, tahun ini merupakan tahun kelima pada semester ke-10.

Tawaran pengajian adalah sebagai pelajar SEPENUH MASA tetapi keadaan sebenar pengajian adalah SEPARUH MASA.

Sepanjang 2011 - 2017, tiga kali proses mengandung, kelahiran dan berpantang. 
Dan ya, seperti yang rakan-rakan pengajian cakap, saya ada '3 anak PhD!' (2012, 2013 dan 2015).
Dan supervisory committee saya oulak cakap, "Baik awak siapkan cepat PhD ni Tiny, kalau tidak, lagi bertambah setiap tahun!" D.E.N.G!

Tahun ini juga merupakan tahun ke-11 saya menjawat jawatan yang sama, iaitu sebagai Setiausaha kepada Pengerusi di syarikat yang sama iaitu Affin Holdings Berhad, Kuala Lumpur (syarikat induk kepada Affin Bank Berhad, Malaysia). 

Menggalas tugas sebagai pelajar dan ibu kepada 5 orang anak range umur bawah 12 tahun, juga pekerja sepenuh masa yang bertugas Isnin-Jumaat, 8.30pagi hingga 5.30 petang, yang perlu keluar rumah seawal jam 6.30pagi untuk hantar anak-anak ke sekolah, tadika dan taska, juga pulang adakalanya lewat hingga ke malam, saya akui saya tidak mampu bergerak sendirian tanpa izin Allah dan tanpa Allah hadirkan malaikat-malaikatnya yang tidak putus-putus memberikan bantuan.

Sungguhlah Allah Ya Malik itu penguasa yang mempunyai kekuatan dan DIA sahaja yang mampu beri kekuatan kepada sesiapa yang dikehendaki.

.
Semester akhir ini, pastinya saya lebih tertekan.
Tertekan untuk siapkan Chapter 4 dan 5 dan bersedia untuk VIVA.

Pada post PhD Oh PhD: Part 22 yang lepas, bersungguh saya mohon untuk VIVA bulan 3.
Tapi, nampaknya dengan progress yang agak perlahan (final data belum siap), mungkin akan berlaku kelewatan kepada permohonan tarikh VIVA! Huhuhu.

Tidak mengapa.
Jalan Terus!
.
TULIS SAMPAI S.I.A.P!
BUAT BAGI JADI!

 
.
Saya tahu Allah sudah aturkan sebaik-baik rencana-Nya untuk saya.
Namun saya juga akur, bahawa takdir Allah itu atas doa hamba-Nya juga.

Maka itu, saya sangat berdoa dan berdoa dan berdoa juga memohon doa sekalian yang ikhlas mengingati saya supaya doakan untuk saya supaya siap penulisan tesis sepenuhnya tan VIVA dengan distinction serta graduasi pada tahun ini, 2017.

Ini doa saya setiap waktu. Saya mohon Allah terima doa ini dan doa orang yang ikhlas mendoakan yang sama kepada saya, tanpa hijab dan terus ke langit-Nya. Allahumma Ameen Ya Mujeeb.
.
Hari ini saya menulis apa rasa hati saya.
Sebenarnya lucu apabila dipandang dari skop yang besar.
Sebab PhD ini hanya samada sehelai 'temucut' atau sepohon pokok kelapa dalam padang kehidupan yang luas.

Tapi, saya mengimpikan PhD saya ini ibarat sepohon pokok kelapa dalam ribuan pokok kelapa di ladang kelapa.

Maksudnya, biar PhD ini menjadi manfaat kepada diri saya dan dapat saya manfaatkan kepada orang lain. Itu azam saya dan iltizam saya untuk menggenggam ijazah ini.

"THE TIME WILL COME!" Alhamdulillah.
.
Saya tahu itu.
Saya tahu Allah lebih tahu keperluan PhD itu kepada kehidupan dan masa depan saya dan kenapa saya bersungguh mahukannya.
Saya yakin akan Ar-Rahman Ar-Rahim Allah.
Saya terusan mohon dan minta kepada Allah Ya Samad.
Mohon Allah Ya Baari rencanakan semudah-mudahnya perjalanan penulisan tesis ini, kelancaran semasa VIVA dan keputusan pemeriksa yang baik serta penerimaan senate untuk saya graduasi tahun ini. Amin. Amin. Amin. 
.
.
Hmmm... 
Membaca semula flow dari atas ke bawah, saya sendiri keliru, sedang berbicara sendirikah atau sedang bercerita kepada khalayak pembaca?

Inilah 'penangannya' apabila sudah lama tidak tulis di media sosial dan sudah terlalu tepu dengan penulisan akademik dan juga terlaku pekat rasa debar dalam dada menghitung hari-hari yang dihabiskan tanpa menulis tesis. 


*******

Hari sabtu minggu ini, kenduri kahwin adik lelaki saya.
Pun jiwa tidak menentu. Mood mahu meraikan sangat tipis.
Keterujaan hampir kepada 'nol' sebab tinggal satu sabtu dan ahad sahaja selepas minggu ini untuk saya prepare tesis saya sebelum perjumpaan seterusnya dengan 'Supervisory Committee Member' yang setakat ini dicadangkan tarikh pada 22 Feb 2017.

* 'Supervisory Committee Member - Ini juga satu 'topik' menarik untuk dijadikan satu post. 
Simpan untuk next post. Hihihi.

.
.
Segala pujian kembali kepada Allah Ya Baari Ya Barr yang merencanakan yang baik-baik dalam hidup hambaNya ini. Alhamdulillah Allah Ya Syakur. 
.

Salam takzim
-Kaktiny-






Tuesday

PhD Oh PhD : Part 22 ~ Pilot Test

BismillahirRahmaanirRahiim.


Setelah melalui fasa-fasa menyayat hati seperti dalam entri lepas, (kononlah sangat!), saya membulat tekad untuk mula kembali penulisan yang memang sangat lama terbengkalai.

Puas memujuk hati supaya cepat-cepat keluar daripada rasa duka itu. Tidak mahu berlama-lamaan dalam kotak emosi yang membazirkan masa dan tenaga.

Saya ambil semula kotak (yang sudah berhabuk penuh) yang tersimpan borang-borang soal-selidik untuk pilot test. Ada 62 keping semuanya.

Saya hubungi seorang adik junior (yang sudah lepas VIVA, bahagianya!), saya minta set temujanji untuk ajarkan cara masukkan data dalam SPSS untuk dapat realibility item kajian.

Dapat tarikh temu-janji, sabtu lepas, jam 2.00 petang, saya berteleku menadah ilmu dan meminta bantuannya mengajar saya untuk kendalikan data SPSS. 

Alhamdulillah, Allah datangkan malaikat kecil ini untuk membantu saya.

Allah Ya Wasi' Ya Barr ganjari beliau dengan sebaik-baik kebaikan, sebanyak-banyaknya.




Beliau turut mengajar bagaimana mahu cari realibiliti.


Fuh!

Belajar daripada orang yang mahir, mudah benar melihatnya.

Dan memang mudah apabila mengetahui cara dan kaedah yang betul.



Gigih snap gambar satu persatu, takut terlupa step. Hahaha.
Terima kasih kepada teknologi. Hihihi.



Jam 6.00pm SIAP key-in kesemua 62 data. Alhamdulillah.



Seronok apabila lihat data-data, Cronbach's Alpha tinggi dan melepasi takat minima yang diperlukan.


Ternyata soalan-soalan itu boleh dipakai untuk Actual Test. Alhamdulillah.
.

Tapi tak semua, ada juga yang mengundang padah!

Adoi.


Cronbach's Alpha rendah, below .7, memang haruslah kena tukar soalan ni. Huhuhu.
.
.
Sekarang sedang gigih menyiapkan laporan untuk 'Kebolehpercayaan Item'. 

Mohon sangat Allah izinkan mood rajin ini berterusan.

Mahu siapkan juga penulisan penuh tahun ini!

M.E.S.T.I!



Mahu VIVA bulan 3, 2017.

WAJIB USAHA SAMPAI BERJAYA.

Sedang motivasikan diri sendiri untuk kuatkan semangat dan terus berusaha sampai menjadi.

BUAT BAGI JADI!

Allah pandang pada usaha, sebab ketentuan itu HAK-NYA!

.
.
Segala pujian kembali kepada Allah Ya Baari Ya Barr yang merencanakan yang baik-baik dalam hidup hambaNya ini. Alhamdulillah Allah Ya Syakur. 
.

Salam takzim
-Kaktiny-


Thursday

PhD Oh PhD: Part 21 ~ Hibernasi-lah sangat!

BismillahirRahmaanirRahiim.

Alhamdulillah.

Sudahpun masuk bulan Zulkaedah.

Bermakna, ramadhan dan syawal sudahpun berlalu.

Bermakna juga sudah 2 bulan status akhir itu di muatnaik sebelum ini.
Dan PhD Oh PhD 20, adalah pada bulan Mei.
.
Aduhai! Aduhai!
.

Dan kononnya, sepanjang ramadhan berhajat mahu 'berhibernasi' dengan memberi tumpuan kepada penulisan tesis... tapi hasilnya.... HUHUHU...
.
(Biar gambar berbicara!)

Itulah HASILNYA!
2 bulan berhibernasi yang tidak berhasil!
Berhasil untuk tulis semua tajuk (seperti dalam navigasi. Hihihi).
.
.
Kononnya terkesan dengan kisah-kisah syahdu yang terjadi sebelum dan semasa ramadhan lepas.
1- Kisah file dropbox yang ENTAH-SIAPA-DELETE dan  HILANG SEMUANYA! - Termasuk semua file tesis dan segala perihal penulisan dan file kerja.
2- Handphone 2 kali hilang dan terakhirnya langsung tak ditemui.
3- Ketiadaan smart-phone mengurangkan mood untuk sebarang aktiviti (termasuk tugasan ofis jadi sukar sebab segala contact number, gambar, tugasan di catat dalam smart-phone).
.
Kisah-kisah 'menyayat hati' itu menjadi antara punca mood untuk menulis tesis jadi tergendala.
Sepanjang Ramadhan, uninstall Facebook dan messenger, betul-betul lari daripada dunia maya seketika (padahal tajuk tesis perkongsian maklumat melalui media sosial... hahaha... sangat tidak bersesuaian dengan karakter si pengkaji saat ini. Huhuhu).

Masakan boleh senang hati, tertawa riang, asal sahaja buka laptop, terpandang file kosong... memanglah hilang keterujaan untuk melakukan sebarang tugas penulisan, apatah lagi berkaitan tesis.

Letih nak fikir semula apa yang mahu ditaip.

****
Jom kongsi rasa itu dengan analogi makanan di bawah.

.
Umpama nak buat kek karamel pelangi, kita sudah sedia siap semua bahan, sudah bancuh kek dengan penuh kegigihan dan kasih sayang, siap berselang-seli 'mempelangikannya', tinggal nak masuk kek dalam oven, dan teruja nak bancuh karamel dan gula hangus, tiba-tiba ternampak oleh kita bahawa sebekas kes itu masuk dalam tong sampah dan tak sempat untuk kamu selamatkan... WHAT WILL YOU FEEL?

Bersemangatkah untuk terus mengacau gula hangus dan siapkan karamel. 
Ya, boleh sahaja, tetapi 'kuciwa' itu pasti ada... Bukankah itu rasa normal manusia biasa?
.
Sila nikmati gambar untuk lebih membayangkan kegigihan dan keterujaan membuat kek pelangi yang belum dikaramelkan lagi.

(Gambar-gambar semuanya adalah 'ehsan' daripada gambar-gambar yang di ambil di google image). 

  
(Bersungguh menyediakan bahan, bermula pencarian resepi sehingga mendapatkan bahan di kedai dan diadun gigih dengan penuh keterujaan). 

(Bayangkan adunan yang berjaya beriya siap berhias ini HILANG @ berada dalam TONG SAMPAH!)

(Bagaimana rasanya nak buat karamel tanpa kek? Sedangkan hasil yang sepatutnya adalah KEK KARAMEL bukan puding karamel).
.
(Semangat untuk menghidangkan kek karamel indah ini, terbantut seketika! Huwaaaa).
.

Andaikan sahaja begini:
- Adunan kek pelangi itu - Penulisan Chapter 1, 2 dan 3.
- Gula hangus dan karamel - Borang soal-selidik dan jawapan responden untuk Chapter 4 dan 5.
- Kek Karamel Gula Hangus (siap hidang) - Tesis lengkap Chapter 1,2,3,4, dan 5 (binding!).



(Aduhai... Bertabahlah menanti siap sedia semuanya!)

Ya. Ini ujian, ini juga pengalaman.
Apa yang harus dibuat?

Ucapkan dahulu, Alhamdulillah.
Disusuli dengan ucapan, "Innalillahi wainna ilaihi raajiun. Allahumma' jurnii fii musibati waakhlifli khairan minha (Datangnya dari Allah, kembali juga kepada Allah. Ya Allah, anugerahkan aku sesuatu yang lebih baik sebagai ganti daripada musibah ini). 
.
Dah... tenang tenang.
Cari semula file-file yang pernah disimpan di thumb drive lama (kalau ada, malangnya, tiada... huwaaaa) dan cari juga di email-email yang pernah diemail kepada pensyarah atau email sendiri. 

Ok. Alhamdulillah ada satu dua back up meskipun tidak banyak.

Langkah lain, cari balik proposal atau printed-printed edition yang pernah print untuk tunjuk kepada supervisor. BINGO!

Maka, gigihlah untuk taip semula.... wakakakaka.
.
.
Oklah.
Kita siapkan jugalah gula hangus dan karamel tu.

(Borang Soal-Selidik)

Tunggu panggilan daripada Organisasi yang menjadi responden kajian. Selepas edar borang, kita set appointment dengan Prof. Dr. Zainudin Awang. 

Sekarang, masa untuk menulis semula Chapter 3,2, dan 1.
Let's DO IT!
.
.
Segala pujian kembali kepada Allah Ya Baari Ya Barr yang merencanakan yang baik-baik dalam hidup hambaNya ini. Alhamdulillah Allah Ya Syakur. 
.

Salam takzim
-Kaktiny-


Tuesday

Pre-Hibernasi - Fokus penulisan tesis

BismillahirRahmaanirRahiim.

Minggu hadapan sudah 6.6.2016 - Hari pertama Ramadhan, puasa.
Hari tersebut juga merupakan hari Ulangtahun Perkahwinan saya yang ke-12.

Alhamdulillah.
Allah izinkan dan kurniakan jodoh ini masih berkekalan serta direzekikan dengan 5 orang cahaya mata.

Sulung Perempuan - 11 tahun.
Kedua Lelaki - 9 tahun.
Ketiga Lelaki - 4 tahun.
Keempat Perempuan - 3 tahun.
Kelima Lelaki - 1 tahun 4 bulan.
.
Azam untuk bulan Ramadhan, akan 'SHUT DOWN' aktiviti online. 
Berazam untuk deactivate facebook dan tumpu perhatian kepada penulisan tesis PhD yang terbengkalai tanpa perhatian.

Sejak kehilangan file dalam dropbox, mahu mencari semangat itu kelihatan goyah dan payah.
Justeru, masa dihabiskan melayan laman sosial muka buku, dan kemudian masa dihabiskan tanpa sebarang penambahbaikan kepada penulisan tesis PhD yang semakin suntuk masa berbaki!
Aduhai hati!
.
Sesekali perlu ajar diri untuk kembali fokus dengan perkara yang menjadi keutamaan.
.
"Tak lari gunung dikejar"
'Facebook dan rakan-rakan masih di situ, lepas raya activate semula.'  - dialog pujuk hati. Hahaha.

Benar. 
Saya perlu fokus dengan penulisan tesis.
Tidak boleh bertangguh lagi.
Tahun depan sepatutnya saya sudah graduasi.
Tetapi, memandangkan pergerakan yang sedikit perlahan ini, tahun depan perlu berkejar untuk VIVA.

Perlu fokus kepada borang soal-selidik!
Aduhai, virus double M (malas dan malu) ini menyerang tanpa kasihan

Tuan badan sendiri yang mengelak dan tak mau makan antibodi double R (rajin dan redah).
Padan muka!

.
Perlu fokus dan tekad.
Untuk tulis, baca, tulis, edar soalan dan tulis lagi.
.
Allahu Allah.
Mohon Allah Ya Baari rencanakan yang lebih baik dan dipermudahkan urusan, semudah-mudahnya. Ameen.
.
.

Segala pujian kembali kepada Allah Ya Baari Ya Barr yang merencanakan yang baik-baik dalam hidup hamba-Nya ini. Alhamdulillah Allah Ya Syakur. 
.

Salam takzim
-Kaktiny-
.

Friday

PhD Oh PhD : Part 20 ~ Menyambung yang tertunggak

BismillahirRahmaanirRahiim.

Sudahpun masuk bulan 5.
Semester ini kian menghampiri garis penamat pada bulan 6 nanti.

Banyak masa yang saya bazirkan (kiraan untuk tesis) dan langsung tidak beri penekanan kepada penulisan tesis.
.
Ya.
Saya tidak mahu terlalu stress memikirkan hal tesis ini, lagipula saya bukan pelajar full time yang punya 'deadline' untuk siapkan tesis dalam tempoh 5 tahun (alasan bagi sedap hati, dik!)

Meskipun sangat sedikit penulisan tesis dilakukan pada semester ini, namun saya sedikit terhibur apabila mengenangkan manisnya berjalan-jalan dengan naskah sulung saya, buku yang siap cetak dan terbit dan kini berada di rak kedai-kedai buku, Kerana Aku Hamba-Nya, dan selesai juga beberapa siri bedah / bicara buku dan juga dapat ke RTM / Angkasapuri dan ada slot di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) yang baru berlangsung (lagi lagi alasan nak bagi sedap hati, dik).
.
.

(Kenangan di PBAKL)

Dalam pada masa yang sama juga, Alhamdulillah, Allah izinkan siap modul Pre-START Model Canvas dan START MC, modul pemudahcara untuk mereka yang baru berjinak-jinak dengan penulisan tesis.

Cukup-cukuplah apa yang pernah saya rasai dahulu. Tiada arah tuju dalam mengumpul bahan tesis dan akhirnya membazirkan beberapa semester tanpa pencarian bahan yang betul dan bermanfaat.
.
Mohon Allah bantu untuk sebar-luaskan modul ini. Allah izinkan berasbab modul START TO STAR, saya dan tim InspiWriter akan masuk ke setiap dewan besar seluruh University, dalam dan luar Negara, termasuk Harvard and Lincoln-Inn University. UK, US, Jepun, Korea, Ireland, Brunei dan mana-mana sahaja yang namanya University berdaftar. Ameen. 
.



Mulai esok (sabtu, 14 Mei 2016), perlu ada anjakan paradigma dan azam baru!
Tumpuan kepada penulisan tesis.


Questionnaire sudah siap sepenuhnya.
Menanti di cetak dan diedarkan.


Minggu depan kena tekad pergi jumpa Dr. Kidin / fakulti dan minta surat permohonan edaran borang soal-selidik. 

Lepas tu minta jasa baik Tan Sri Boss untuk buat surat sokongan dan rekemendasi mengedarkan borang soal selidik kepada responden. 
.
Timeline: 
Mei - Julai 2016 - Cetak, edar dan kumpul borang soal selidik.
Julai - Ogos 2016 - Masukkan data dalam SPSS / SEM (satu lagi siapkan jurnal)
September 2016 - Analisis data (set temujanji dengan Prof Zainuddin)
Oktober - December 2016 - Penulisan penuh termasuk analisis data (permohonan VIVA - 6 bulan sebelum tarikh)
December 2016 - satu lagi present jurnal.
.
Allahu Allah.
Mohon Allah Ya Baari rencanakan yang lebih baik dan dipermudahkan urusan, semudah-mudahnya. Ameen.
.
.
Segala pujian kembali kepada Allah Ya Baari Ya Barr yang merencanakan yang baik-baik dalam hidup hamba-Nya ini. Alhamdulillah Allah Ya Syakur. 
.

Salam takzim
-Kaktiny-

10 tahun bersama AFFIN

BismillahirRahmaanirRahiim.

Tahun ini, pada 10 April 2016, genap 10 tahun berkhidmat sebagai Setiausaha kepada Pengerusi AFFIN Holdings Berhad.

10 tahun di kerusi dan meja yang sama, bilik yang sama dan Boss yang sama - YABhg Gen (B) Dato' Seri DiRaja Tan Sri Mohd Zahidi Hj. Zainuddin.
.
Banyak kisah dan peristiwa pahit manis, masam kelat, suka bahagia yang berlaku di sini - dan bilik 4 segi sama ini menjadi saksi bisu pada setiap kisah dan cerita.
.
Hari ini, Kelab Sukan pejabat @ KESKAH anjurkan trip ke Phuket, Thailand.
Sepanjang 10 tahun bekerja, hampir setiap tahun dapat mengelak diri daripada mengikut rombongan pejabat atas pelbagai alasan yang memang Allah izinkan ia menjadi alasan munasabah. Kecuali sekali, tahun lepas, trip ke Perth, Australia, terpaksa-rela juga mengikut tanpa boleh kompromi kerana tiada alasan untuk tidak ikut serta.
.
Setiap tahun, syarikat ini akan adakan dua trip.
Satu trip dalam negara dan satu lagi trip luar negara.
Ia berselang-seli untuk dua acara berbeza.
Trip KESKAH dan trip team building.
.
Tahun ini, kedua-dua trip adalah di luar negara.
KESKAH ke Phuket, Thailand.
Team-building ke Beijing, China. 
.
Dan tahun ini juga, saya memilih untuk tidak turut serta. 
.
Kenapa saya tidak suka ikut trip pejabat?
Salah satu sebab nyata yang tiada dakwa-dakwi lagi adalah kerana anak-anak yang berlima itulah.
Tidak pernah sekalipun saya tinggal bermalam di luar tanpa bersama mereka. 
Justeru itu, untuk melakukannya, adalah amat berat sekali.
.
Sebab kedua adalah, kurang diperkenan oleh suami. 
Tuan suami saya bukan jenis yang boleh berdikari dengan anak-anak yang ramai itu. 
Kasihan beliau sekiranya terpaksa mengurus anak ke sekolah, ke taska, ke tadika, menghantar, mengambil menjemput pulang dan lagi makan minum pakai yang tiga di bawah itu masih berpampers dan minum susu... huhuhu. Cabaran besar baginya.
.
Ketiganya. Hahaha. Ini bersifat peribadi dan agak melucukan.
Kerana saya G.A.Y.A.T!
Saya takut naik kapal terbang.

Biar naik kapal laut atau kereta - biar perjalanan jauh memandu atau berlayar di lautan, nama kata naik kapal terbang, mula jemari saya seram sejuk (menaip ini pun saya mula rasa gigil di jari-jari saya).
.
Mungkin saya pelik atau dikatakan mengada-ngada tapi, itulah hakikatnya.
Orang mungkin tidak faham rasa itu.
Sama seperti orang yang 'hantu durian' tidak boleh terima kenapa ada orang benci durian dan kata durian itu busuk.
Sama juga halnya kepada pencinta budu dan sambal belacan yang rasa pelik ada orang boleh menangis dan muntah bau budu dan sambal belacan.
Pun begitu juga halnya, kepada yang tidak mungkin faham, kenapa ada orang sangat takut dengan kucing sehingga boleh berdiri panjat atas meja makan apabila kucing lalu bawah kaki.
.
Rasa pelik itu tidak mungkin dapat difahami kepada orang yang 'normal' tetapi ia berlaku kepada saya yang 'kurang normal' ini.
.
Maka itu, saya lebih selesa untuk tidak ikut apa juga acara yang melibatkan perjalanan naik kapal terbang (kecuali tempohnya singkat seperti Penang - KL).
.
Untuk tahun depan, InsyaAllah direzekikan selesai pengajian PhD dan selesai VIVA serta submit full thesis (menanti detik konvokesyen sahaja - Amin Amin Amin), saya tidak tahu apakah ada alasan yang 'valid' lagi untuk saya tidak turut serta dalam trip anjuran Organisasi. Hihihi.
.
Hari ini, 13.05.16 hingga 15.05.06, rakan-rakan sepejabat sedang bergumbira di Phuket dan saya dengan senang hati duduk di pejabat buat kerja penulisan tesis (dan kerja Boss).
.
Bermula 16.05.16 hingga 22.05.16, Tan Sri Boss pula akan berangkat ke London selama satu minggu.

Doakan saya gunakan masa terluang itu untuk perkara manfaat yakni penulisan tesis PhD. Doakan saya dapat siap distribute dan collect questionnaire selewat-lewatnya hujung bulan ini (bulan 5) dan boleh tumpu kepada key ini data sepanjang ramadhan nanti (bulan 7).

Habis raya, sudah boleh buat analisis dan full write up (bulan 8). 
By bulan 9 sudah boleh isi borang VIVA. 
6 bulan permohonan - doakan VIVA sebelum bulan 3 dan dapat flying color.
Lepas itu, tunggu graduasi - Dr. Tiny Azleen Binti Yahaya. 
Amin. Amin. Amin. 
.
.
Untuk ketika ini, aktiviti lain, selain kerja dan penulisan tesis, hanya beri tumpuan kepada bengkel START MC -itupun rasanya nak buat 2 kali sahaja - untuk percuma, lepas tu, nak buat berbayar dan mungkin 2 bulan sekali baru buat. Bergantung permintaan dan waktu yang ada.
.
.
Aktiviti facebook, media sosial yang lain, akan diperlahankan sedikit demi sedikit.
Mungkin akan banyak diblog sebab mahu latih menulis di samping meninggalkan kenangan pada penulisan dan peristiwa.

Tulis di blog boleh panjang-panjang. 
Tulis di FB tak best panjang-panjang - lepas tu nanti, susah nak trace balik di mana cerita yang di tulis.
.
Ok. Cukup untuk hari ini.
InsyaAllah akan bersambung lagi.
Mohon ada umur dan rezeki yang Allah beri.
Amin. 
.
.
Segala pujian kembali kepada Allah Ya Baari Ya Barr yang merencanakan yang baik-baik dalam hidup hambaNya ini. Alhamdulillah Allah Ya Syakur. 
.

Salam takzim
-Kaktiny-

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.