Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday, December 31, 2009

TUTUP TIRAI… 2009


Hari ni hari terakhir kalenda 2009… (juga hari pertambahan usia… hihihi..)…
Esok.. 2010 punya diari pulak akan dibuka..

Tak kira hari apa pun.. yang penting.. SETIAP HARI... sebelum tidur, kita mesti berlapang dada.. maafkan setiap orang.. mohon keredhaan Allah.. bertaubat atas dosa dan kekhilafan... dan REDHA dengan perjalanan hari kita...

dan SETIAP HARI JUGA.... Bangun paginya esok... bersyukur kerana masih bernyawa dan bernafas... berazam untuk memulakan hari dengan baik dan indah... (ujian dan rintangan tetap ada dan ia juga adalah sebahagian daripada ke’indahan’ kehidupan...)...

Hidup ini berwarna warni.. merah biru hijau ungu jingga kuning..... putih, hitam dan kelabu juga sebahagian daripadanya... So.. ENJOY OUR LIFE...

Kehidupan bukan satu jaminan.. tapi MATI adalah PASTI dan KETENTUAN di tangan yang ESA... (namun, kita dianugerahkan akal, hati dan nafsu... bijak la memilih.. pisau dan metimun di tangan sendiri... sendiri la yg mencoraknya... nk potong bulat, melintang atau taknak potong langsung.. hihii...)

Aku qoute kata-kata yang Uncle Lee selalu ungkapkan...


We enjoy warmth because we have been cold.
We appreciate light because we have been in darkness.
By the same token, we can experience joy
because we have known darkness.

Live your life with no excuses, love with no regrets,
as our life today is not a dress rehearsal...

You have to take the good with the bad.
Smile with the sad, love what you've got,

remember what you've had, learn from your mistakes,
but remember....life goes on.

And don't cry because its over,
.....but smile because it happened.
… aku bercuti sehingga minggu depan… (nak hantar anak sekolah.. TADIKA!!.. hahaha)..

Good Bye 2009... Welcome 2010....

Wednesday, December 30, 2009

Makan dan makan lagi..

Abang dan Nasi Kandar KK (nama sekarang adalah Pelita Nasi Kandar) di Kulim adalah sinonim... yg tak dapat dipisahkan bila balik kampung aku….

Sesampainya kami di Kulim pada jam 4.30 pagi 25/12/2009 di Kulim.. abang terus menghalakan kereta menuju ke kedai Nasi Kandar KK tuh… beli 2 bungkus nasi kandar satu lauk ayam goring, satu lagi lauk gulai puyuh...

Sampai rumah kira2 jam 5.15pagi.. dia ngan ayah together-gether layan nasi kandar (pandai tul abang amik hati ayah mertua dia... siap bungkuskan utk ayah tuuuhh nasi kandar lauk gulai puyuh.. hahahahaaa...)...


(gambar dari en.google... tak sempat nk snap sbb NGANTUKK LAAA!!!)

Usai solat subuh.. abang langsung TIDOOOOO.... aku dh fresh dah.. sbb dh bantai tido sepanjang perjalanan.. hihihi.... siap borak2 ngan mak and kakak sampai kul 8pagi...

Ajak abang teman gi pasar.. TAKNAK... ajak kuar breakfast.. TAKNAK (iyala dia dh bantai NASI KANDAR subuh2 syapie tadi...).. ajak pegi mana2 pon TAKNAK... (tapi bagus gak.. so, aku bermaharajaranilelamanja dgn kakak ke sana ke sinuuunn.. hihihihihi)

Pastu, satu lagi antara destinasi wajib adalah...

Yong Tow Foo Sup Pak Karim.. kat Bagan Ajam… kuah sup dia ngan sambal cili boh dia.. perghhh.... terangkat babe...

(pon gambar 2 dari en.google.. aku tak sempat amik sbb tak tahan bau sup dia.. terus NGAP.. kehkehkeh)


Dan... balik hari tu... berpeluang utk layanz MEE UDANG SG. DUA... yg selalu digembar gemburkan tuuuhhh.. yg penah masuk TV3 tuuhh... dlm Jalan-jalan Cari Makan tuuuhh.. hahaha..

Tengok udangnya.. WOW!!..


Dan.. ini adalah air mesti order.. hahahha…

AYAQ NYIOQ!!... (air kelapa daaaa….)


Dan ini menu-menunya… aku suh buat mee kuah ngan nasi goreng..


Lihat bagaimana cik abang dan adik aku sedang melayan tekak memasing…

Sehingga LICIIIINNNN!!!!.... kehkehkeh…


Selamattttt…..


Tuesday, December 29, 2009

BBQ DAN KISAH pada 25-12-2009…..

Minggu lepas aku balik Kulim, Kedah.... hari khamis sampai ahad... spend masa dgn kaum kerabat kat kampung adalah di antara nikmat hidup yg paling best in the world.. kan kan kan...

25/12 dan kakak pulak habis 44 hari pantang pada 25/12 jugak… dan 25/12 tu cuti krismas…

Jadinya.. pakat ngan kakak nk buat jamuan skit… pegi giant beli barang… beli ayam, udang, kambing, daging, sosej dll utk buat BBQ… dan si fatin teringin nk gantung belon bagai.. beli jer laaa… (nk rai besday qistina - anak kakak - dan besday zaqwan dan nureen yg jatuh pada bulan 11 dan 12.. )

Di rumah.. abang dan adik (amir) dok sibuk menyiapkan tempat utk BBQ..

…gigih menyiapkan tempat.. asyik ubah kedudukan jeer… hihihi.. sampai keletihan cik abangku.. (masuk isi tank… kita minum duluuuu…. Hihihi..)
Dpt jugak si fatin menggantung belon2 tu (yg bertahan utk 3 minit jer..) pastu habis jatuh ke bawah dan dicabut dek bebudak ’tecit’ tu semua.. kehkehkeh..

Di dapur.. mak, kakak, maid aku dan maid kakak, gigih menyiapkan bahan.. (mana aku weh?.. aku gigih ke hulu ke hilir jadi MANDUR… kehkehkeh… dasar PEMALAS!!... MENGELAT!!.. hahaha..)

Di antara menu-menu BBQ… kambing.. ayam.. daging... udang... sosej... telur naga..(???... ubi la.. hihihi)..

Time kasih le kpd tukang2 membakarnya ni hah.. hihihi


Selain daripada BBQ.. ada laksa, mee hoon singapore, puding, cocktail dessert, coleslaw pon ada.. cuma tak sempat buat whipped potato.. sebab dh suntuk masa.. org dh start datang… tu yg jadi telur naga tuh.. kentang lempar dlm api jer.. hihihi..
Ni muka2 bebudak yg diraikan malam tuh... nureen dan zaqwan (anak2 ku..) dan nurdini dan Qistina (anak2 kakak)..

Suka la org nyanyi utk depa.. hihihi

Antara tetamu yg hadir...

Meskipun buat secara kecil-kecilan... panggil yg terdekat shj... namun... meriah.. mmg meriah...

Tapi... aku sempat snap gambar SETAKAT ni jer...

SEBABNYA???...

Dan dlm acara itu berlangsung... tetiba minah ngan mamat di bawah ni panggil aku keluar kejap..
Ingatkan ada hal penting sangat.... (yang lain2 dh siap standby kat luar dah.. siap korang!!!)...


DAN... INILAH PUNCA, SEBAB DAN AKIBAT... mengapa aku dh tak dak STOK gambar-gambar lain SELEPAS "ACARA INI"....

.... camner aku nk amik gambar lagik, sedangkan aku ‘mangsa’ keadaan’... huhuhuhu....

AKU TELAH HABISKAN MASA 1 JAM UTK MANDI DI TENGAH MALAM yg sejuk geding tuh!!!... uwaaaa waaaaa waaaaa.... tak dapat aku layanz BBQ puas-puas!!!.... huhuhuhuhu....


Monday, December 28, 2009

CUTI...

Semalam baru balik dari kampung Utara nuunn... pagi ni cuti sebab nak gi amik baju ang beg sekolah si nureen tuh.. (dh nak masuk sekolah dahh... hehehe..)

Cerita di kampung.. huish... BANYAAAAKKKK sgt... nantilah cerita... penat lagi nih.. suara pon dh serak itik serati......

... TAKZIAH kepada keluarga mangsa nahas jalan raya yang melibatkan Bas Sani Ekspress - perjalanan ke Utara pada tengahmalam jumaat/pagi sabtu lepas... membabitkan 10 nyawa terkorban...

(mmg diakui pemandu tu mengaku bersalah.. tapi... adakah dia hantar sirih junjung minta pada Allah agar ditakdirkan sedemikian??... tak siapa mahu tragedi berlaku... tapi, siapa kita utk mengelak dan menghalang andai Allah dh menyatakan 'KUN FA YA KUN'??... segalanya bersebab untuk menjadi akibat)...


...ajal maut ketentuan Ilahi... cara, bila dan bagaimana.. hanya Dia yang mengetahui...

....daripada Allah kita datang... kepada Allah kita kembali...

...tapi.. jadikan ini pengajaran kepada kita semua.... BERHATI-HATI DI JALAN RAYA...

(pssttt.... semalam sepanjang perjalanan balik KL pon aku jadi fobia bila abang ngan adik bergilir bawak kereta... nak pulak bila lalu dekat KM 271 tuuhhh... terasa 'kengerian' dan 'kesedihan' nya...)

.. MOOD CUTI masih berbaki...


Wednesday, December 23, 2009

Steambot-grill Dinner..

Ini cerita last saturday sebenarnya... tapi oleh kerana adik iparku baru men'transferkan gambar'.. maka baru buleh cerita hari ni.. kehkehkeh...


Hari sabtu malam minggu yg lepas... mmg dh plan nak bawak mak ayah mertua ngan adik2 ipar duai semua makan malam kat Restoran Steamboat and Grill.. kat Pantai Dalam...

Tapi.. ada yg tak dpt datang.. dan mak ngan ayah plak nak pegi berubat kat Semenyih... so, cadangannya nk tangguh ke tarikh lain la...

Dan sabtu petang tu, kira2 kul 6.50pm, bertolak ke semenyih.. berlima jer.. mak ayah mertua, aku, abang, dan adik ipar... satu kete jer... sampai sana dh kul 7.30pm.. solat maghrib kat surau berdekatan pastu baru menuju ke umah doktor herba tuh.. TAPI... DOKTOR TAKDER.... ADA APPOINTMENT LUAR!!! (alaaaahaaaaiii.. naper la kami tak call dulu eh???...)

Dah takder tuh... apa lagi.. cadangnya.... BALIK je la....

Dalam perjalanan nak balik ke Cheras... adik ipar bongsu meng’hint-hint’kan makan malam steamboat-grill... hmmm.... oklah... MEMANG NAK JADI REZEKI KO DIK!!... kehkehkeh...

Nak pegi ke tempat asal cadangan – mcm dh tak relevant.. sebabnya.. DAH AGAK LEWAT bila sampai ke sana nanti.. (rugi kalau buffet kita sampai lambat... banyak yg dh HABIS.. hihihi)..

So, teringat ada satu tempat kat Tasik Permaisuri.. (dekat2 la gak ngan area PAPA RICH tuh..).. so, ajak abang ke situ.. (tapi balik umah dulu, amik nureen ngan mak sedara yg datang ikut mak ayah..)

Tak ramai orang pun... jadinya... SERONOKLA KAMI BERMAHARAJALELA!!... (kan enol kan kan kan...) kehkehkeh...

Ini antara gambar2 yg di ambil... (oleh kerana HANDPHONE ku dah KONG.. maka tak banyak gambar yg dpt diambil... ni pon menumpang kasih ngan handphone ayahanda mertua.. hihihi...)

antara menu-menu buffetnya.. dan yg dh kami rembat ke meja kami.. hihihi

tu... abang ngan adik ipar tgh 'control macho'... dan lihatlah 'kebersepahannya' meja kami.. hahaha....


mak dan ayah mertua tersayang.. yang sentiasa romantis.. (tu, ayah baru lepas suap ice krim kat mak.. tak sempat nak ambil gambar, mak dh mamam ice krim tuh.. kehkehkeh)

ni ler wajah orang yang paling ceria dan paling bersungguh "me-licin-tara-kan" steambot-grill tuh... mmg PUAS HATI beb bawak adik ipar aku nan sorang nih... bawak makan buffet.. MMG BERBALOI-BALOI!!.... (okeh enol, nanti kita pegi yg kat Pantai Dalam tu... sure enol lagi tak tahan dgn menunya.. tungggguuuuuuu!!!....)

psstttt... masa bayar, aku diberitahu bahawa kedai tu last beroperasi bulan ni sbb sambutan kurang menggalakkan.. diorang nak carik tempat lain yg lebih strategik..... huhuhu... kiranya kami antara penyumbang terakhir la kat situ.. kehkehkeh.... (so, tak dapat ler nk belanja yg lain2 tu kat situuuuuu... oppssss... hihihihi..)

Tuesday, December 22, 2009

Mimpi orang jauh..


Semalam aku mimpi jumpa sahabat yang jauh di mata dekat di hati..
Tapi tak tau jumpa kat mana.. dia balik sini ker atau aku pegi sana tuuh...
Hahaha..

Agaknya sebab aku mmg teringin nak pi sana kot.. pasai tu aku mimpi orang glasgow tuh.. kehkehkeh...

Tapi tak ada pulak nampak salji... (kat glasgow kan tengah salji skrg nih..).. dia balik mesia kot.. kat mana sebenarnya eh?.. kat mesia ker kat uk nun??.. aaaaaaaaahhhhhh???...

Ala... itu kan MIMPI... tak kisahler kat mana pun.. yg penting... dapat gak jumpa.. buleh gitu??... hehehehehheheheee.....

Monday, December 21, 2009

Gift from Canada...

WOOOOWWWW....

I've got present from Canada:


Balenciaga two-tone-lune handbag

Thank you Uncle Lee...

Luv it so much..

LET'S SHOPPING!!!.... hahahhaaaaa....

Al-kelams-kabutsss..

Orang lain cadang nangka… orang lain kena kupas utk orang lain makan..
Yang kena kupas dan yang tolong hidang yang kena getahnya… TAK PASAL-PASAL..

Yang mencadangkan.. sedang berseronok makan buah anggur (tak amik pusing ler tuuhh)…
Yang dapat makan, menikmati manisnya....
Yang kena getah, dok jenuh membuangnya..


KESIAN KESIAN...

Itukan lumrah kehidupan... nak wat camno??... sabar jer lah...

Sempena tahun baru nih.. banyakkan bersabar jer la yer..

Thursday, December 17, 2009

SELAMAT TAHUN BARU ISLAM - 1431 (kita tutup buku lama, kita buka buku baru.. 0-0 k..

SELAMAT TAHUN BARU 1431 KEPADA SEMUA UMAT ISLAM DI SELURUH DUNIA..

Nota: untuk kenalan, rakan-rakan, teman-taman, sahabat-handai serta saudaraku sekalian..
Sempena menyambut awal Muharam, aku mohon ampun dan maaf sesungguhnya daripada kalian jika ada salah silap dosa yang masih bersisa, berdendam serta berhasad di hati kalian di atas setiap perilakuku, setiap gerak lakuku, setiap nada kataku dan setiap detik nafasku..

Aku juga mohon agar dihalalkan makan, minum, perbuatan, segala rasa dan cerita, dulu, hari ini juga yg akan datang.... hilangkan marah dan dendam, sakit hati dan benci..
Aku redha dengan setiap layanan kalian sebagaimana aku juga mohon keredhaan kalian di atas setiap perilakuku..
Semoga kita tidak bertemu di mahkamah akhirat untuk mempertikaikan pertelingkahan dunia.. aku mohon, jangan ungkitnya di hadapan Allah kelak..
Semoga di akhirat nanti kita tenang dan senang menyelusuri jambatan ke syurga Allah..
Amiiinnnnn....


p/s for my muslim’s friend:- jangan lupa hari ni (17/12/2009), baca doa penutup tahun selepas asar (sebelum maghrib) dan doa awal tahun selepas solat maghrib..



KISAH BENAR…

(Sumber: pinjam sebijik penulisan daripada umah YB (Yunus Badawi)... petikan akhbar mingguan - Ahad lepas ).

Ianya sebuah kisah benar yg terjadi kpd seorg wanita bernama Natrah.

14 tahun yg lepas dia menuntut di UiTM di Johor.
Dia berasal dari keluarga yg berada dan memiliki kereta utk ke fakulti.
Lagaknya seperti pelajar pandai kerana penampilannya walhal dia pelajar yg lemah.
Dia tinggal di rumah sewa bersama 7 org rakan.
Tetapi Ina dan Aida selalu menjauhkan diri dari Natrah.
Lagak mereka berdua spt pelajar biasa pergi kuliah tetapi pulang rumah pukul 10 malam.

Apabila ditanya mereka menjawab ke rumah kawan utk membuat tugasan kuliah.
Akhirnya, Natrah bersama rakan rumah sewanya yg lain mengintip mereka berdua.
Rupa2nya mereka membuat kerja sambilan di kedai dobi.
Natrah sebagai ketua dan kawan2 yg lain telah bersubahat utk mengenakan mereka berdua.
Natrah telah merakam pergerakan mereka dan kemudian menyebarkan cerita kpd kawan2 yg lain di fakulti bahawa Ina dan Aida terpaksa bekerja di kedai dobi utk menyara kehidupan mereka.
Kedua2 mereka sgt malu dgn kenyataan yg lengkap dgn bukti gambar.
Kesannya, kawan2 yg lain memulaukan mereka kerana takut diejek pekerja dobi.

Selepas tamat pengajian, dgn pengaruh dan kuasa yg ada pada ayah dan ibu Natrah, dia mendapat kerja dan berkahwin dgn seorg jutawan.
Tetapi badai melanda kehidupannya.
Dia dikurniakan empat org anak tetapi mereka cacat tangan dan bisu.
Anak2nya selalu mengadu kawan2 di sekolah selalu mengejek mereka.
Keluarga Natrah, suami, mertua serta kawan2 mula menjauhkan diri. Akibatnya Natrah sgt tertekan.

Natrah mengambil keputusan menunaikan umrah.
Di sana Allah telah tunjukkan kpd dia suatu ketentuan.
Seorg lelaki peniaga tamar telah menyapanya supaya berkongsi masalah dgnnya.
Setelah menjelaskan masalahnya (Natrah), peniaga terbabit bertanya kpdnya,
"Adakah suatu ketika dulu anak telah menggunakan tangan serta mulut utk menjatuhkan atau menganiaya org lain? Jika benar pakcik rasa inilah balasan Allah atas perbuatan anak dulu. Sebab itulah anak dikurniakan anak2 yg cacat. Tetapi anak masih ada peluang utk bertaubat. Pergilah memohon maaf pada sesiapa saja yg anak telah aniaya atau jatuhkan maruahnya. Sama ada kawan2 anak melakukan kesilapan atau tidak, anak tidak sepatutnya bercerita keaiban org pada masyarakat atau org lain. Selagi masyarakat atau kawan2 anak tidak memaafkan, selagi itulah Allah tidak menerima amalan anak," kata peniaga itu.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Dalam hidup ini, kita mungkin dgn sengaja atau tidak pernah secara sendiri atau bersubahat bersekongkol menjatuhkan maruah org lain atau menganiaya org.
Sekiranya tiada apa yang berlaku ke atas diri kita atau keluarga, mungkin kerana Allah masih memberi kita peluang dan tidak menimpakan ujian seperti yg dihadapi oleh Natrah.
Tapi ini tidak bermakna kita tidak akan dibalas dgn balasan yg setimpal di Akhirat nanti.
Tetapi, andai kita diuji seperti Natrah, mungkin Allah membalasnya di dunia agar kita sedar dan insaf dan kembalinya kita ke akhirat esok dengan tenang dan aman.. InsyaAllah..

Ya Allah ampunilah aku di atas segala keterlanjuran aku.
Kasihanlah dan berkatilah mereka yg telah aku aniaya walaupun secara tak sengaja.

*******************************************************************************************
Bersamalah kita ingat-mengingati, tegur-menegur dan saling maaf-memaafkan.. pastinya kita hendak sentiasa bersih dan tenang untuk mengadap Allah kelak... jadinya, sempena PENUTUP BUKU TAHUN INI DAN PEMBUKAAN BUKU BARU TAHUN DEPAN, MOHON AMPUN DAN MAAF ATAS SEGALANYA... 0-0 k...

salam sayang dan kasih mesra daripada 'kaktiny'...

Tuesday, December 15, 2009

Interesting concepts

I’ve got this from my FEMALE friend… and I can’t stop laughing at it..
so… men out there… this is for you to know.... hahahha
...pssttt…. EXCEPT FOR UNCLE LEE… because he knows how to handle women.. kahkahkahkah….

Interesting concepts

Woman has Man in it;

Mrs. has Mr. in it;

Female has Male in it;

She has He in it;

Madam has Adam in it;

(I never looked at it this way before).

---

Ever notice how all of women’s problems start with MEN?

MENtal illness

MENstrual cramps

MENtal breakdown

MENopause

GUYnecologist

AND

When we (women) have the REAL trouble, it's the.. HISterectomy.


Hey women…this is for you to brighten your day.
Hi men.. this is just to annoy you (for fun only meh.. hihihi) ....


Remember!!!

You Don't Stop Laughing Because You Grow Old..
You Grow Old Because You Stop Laughing

Friday, December 11, 2009

OUT OF SERVICE!!!


HUHUHUHUHU…. Tetiba kelmarin henpon aku buat hal!!!....

Secara mengejut... henpon aku samada mengalami ’siaran tergendala sebentar’ atau ’SELAMAT JALAN ROMEO’ utk selamanya pun aku tak tau... dah puas menggodek-godek... tapi masih tak mampu nak meng’hidupkannya’...

ADOOOOIIIIIMAAAAAKKKKKK....

Jenuhler oiii... segala nombor family, ofis, kengkawan dan pelbagai nombor akaun bank, nombor passport, no hutang piutang, alamat, email add, fax dan segala gambar2, video.. SEMUA KAT DALAM TUH... dan kebanyakannya TAK SAFE KAT MANA2 FILE LAGI!!!... waaaa waaaaa waaaaaa....

Aduhaaaiiii... dugaan apakah ini????....

Naper time2 hujung tahun camni plak yg jadik pasal??.. (eh eh eh.. baru tersedar... henpon tu abang bagi masa besday 2 tahun lepas..... hihihihi)..

Adakah ini bermakna????... ia adalah signal utk abang agar tidak perlu memikirkan apakah yg patut dibeli dan diberikan sempena meraikan penutup tahun ini??? Warhkahkahkahkah.. (to my beloved hubby, PLEASE TAKE NOTE!!!... hahahahhahahahaha)..

Ala... lemas dan rimas jugakla camni...

Pssstttt... kalau tetiba ada sesapa yg call or message aku... dan aku dgn terpaksa bertanya “SAPA NI”???... tolong AMPUNKAN DAKU... pastinya nombor korang terpahat kemas dlm box handphone aku yg dah KONG itewwww!!!!.... huhuhuhu....

Tuesday, December 08, 2009

Wahai ISTERI.. wahai SUAMI...

Ada member hantar kat aku entri nih..

Kaki suami, syurga isteri

Okeh.. bila baca.. memang menarik.. bagi kaum isteri utk TAAT dan PATUH serta TAK BANTAH perintah suami… (yg mmg dh termaktub dlm Quran dan hadis..).. AGREED..

Antara tanda rumahtangga yg bahagia adalah rumahtangga yg suami bersenang lenang dan ’lepaking’ di rumah... AGREED..

Dan… kewajipan utk ‘melayan suami’.. TIADA KOMPROMI.. AGREED JUGAK.…

Tak buleh marah suami kalau dia kawin lain.. sebab kita kena taat..
Tak buleh benci suami kalau dia curang... sebab kita kena taat..
Tak buleh dendam pada suami kalau dia buat salah.. sebab kita kena taat..
Tak buleh tinggi suara, tak buleh kecil hati, tak buleh bising-bising... sebab kena taat..


Dan jika isteri yg main kayu tiga atau yang curang di belakang suami, maka CERAIKAN sahaja isteri tersebut... sebabnya... SAPA NAK SIMPAN ISTERI CURANG DAN NUSYUZ???... DAYUS la kann..!!... (itu kata kaum lelaki la kan kan kan....!!!!!)

Syurga di bawah tapak kaki suami.. AGREED..

Itu kesimpulan yg kita dapat ye wahai kaum isteri.. betapa mudahnya nak masuk syurga.. HANYA TAAT PADA SUAMI.. (lagi hati menderita.. lagi tinggi darjat kita.. JANJI TAAT!!... gitu kekdahnyer... kehkehkeh)

Takpe kalau suami curang... takpe kalau suami kawin lain... takpe kalau suami buat perangai... TETAP KENA TAAT.. sbb syurga di bawah tapak kaki suami...
(dan takpelah kaum isteri... kalau suami awak terlibat dalam semua tu.. TANDANYA DIA TAKNAK MASUK SYURGA.. awak masuk jer sorang-sorang.... buleh gitu??..)

Tapi aku nk cakap gak kat suami2 yg ”buat perangai” tuh.. (abang!!!.. better baca, before terlintas atau terdetik nak buat perangai!!.. kehkehkeh....)

Betul syurga di bawah tapak kaki korang.. tapi korang janganla berlagak sangat… janganla asyik nak guna ’kuasa veto’ sepanjang masa.. kalau betullah kalian sayang sangat kat isteri korang.. JANGANLA BUAT PERANGAI… JANGANLA BAGI DIA JADI AHLI NERAKA… korang tau tak korang ler punca ramai bini TERSASAR DARI MENJADI AHLI SYURGA.. TAK BAIK TAU!!!.... (korang ingat korang buleh masuk syurga dengan mudah??.. esok2 kalau anak-anak dan bini (atau bini-bini) tu tarik kaki masuk neraka sama.. PADAN MUKA!!.. bluweaaakkk!!!)

Kalau korang nak buktikan sayang korang pada bini... JANGANLA BUAT PERANGAI.. SAMA-SAMA LA jalankan tanggungjawab... jgn dok ingatkan bini jer tentang ”SERVIS + PENGORBANAN” dia.. korang tu... dah penuhi ker zahir dan batin??... dh cukup ker perhiasan yg korang beri pada isteri korang?? (kata nak bini cantik..)... dh cukup ker duit belanja dapur yg korang beli utk bini korang masak makan pagi, petang dan malam?? (kata nak makan sedap..)...

Berapa banyak solat jemaah yg korang ajak isteri dan anak korang bersama2 tunaikan?.. berapa kali korang ber”QIYAMULLAIL” berjemaah? buat sunat tasbih di rumah secara berjemaah dengan anak bini korang???... sudahkah kalian ajar/ajak mereka mengaji dan khatam Quran sama-sama??.. berpuasa selain daripada di bulan ramadhan bersama-sama... (kata nk jadi ketua keluarga...)... dan berapa kali korang tanya bini korang ’best ker’ servis yg korang bagi??... (oppssss….. terlebih sudaaahh!!!)...

SUDAHKAH korang penuhi???!!!...

Jangan nak tengok apa yg org bagi pada kita jer.. tengok jugakla apa yg korang dh bagi pada BINI korang… (sama la tu utk kaum bini.. tengok dan hargai apa yg suami dh bagi pada kita, jgn dok banding dgn apa yg tak mampu dia beri..)

ATAUPUN…. MAYBE KORANG (suami) TERLAMPAU SAYANGKAN BINI KORANG KOT….. NAK BINI KORANG JE MASUK SYURGA.. TAKPER KALAU KORANG MASUK NERAKA SELAMANYA (atau untuk tempoh yg lamaaaaa???.. kehkehkeh)....
(uish.. serius aku kagum kat laki2 yg macam nih.... terlalu berani, sampai tak takut nak tempah neraka Allah yer... hahahahhaaa...)

Tapi, nak cerita sikit la kat kaum suami... tau tak ada satu kisah di zaman Rasullullah.. di mana apabila Rasullullah ditanya oleh isteri2 baginda, dlm banyak2 isteri baginda, siapakah yg paling disayangi baginda..

Bagaimana baginda memberikan jawapannya???...

Baginda memberikan sebentuk cincin pada setiap isterinya dengan syarat ”JANGAN BERITAHU YANG LAIN”... dan esoknya.. apabila berkumpul.. baginda berkata ”siapa yg telah mendapat sebentuk cincin dariku, maka dialah org yg amat aku sayangi”..

SEE SEE... Nabi Allah sendiri tahu dan jelas benar dengan FITRAH yang Allah anugerahkan kepada KAUM ISTERI yakni ”RASA CEMBURU” dan ”NAFSU AMARAH” dan ”PERASAAN HALUS MUDAH KECIL HATI”.. jadinya baginda nak menjaga hati dan perasaan semua isteri2 nya dengan cara yg paling halus dan tersendiri (mujur isteri2 baginda tu jenis ALIM dan MENJAGA AMANAH/ RAHSIA – kalau aku, sure pecah tembelang baginda, sbb aku akan bocor rahsia kat madu aku bgtau yg aku dapat cincin tuuuhhh.. kahkahkah... opssss... ampuuuunnnn... terlajak sudah!!...)

Pompuan kan nafsu 9, akal 1... Korang (para lelaki / suami) ingat mudah ke nak kawal nafsu yang 9 niiihhh???... (ala.. korang tuuhh..... NAFSU 1 tu pon tak TERBELA!!.. hahahhaaa...)

.... dan again.. aku teringin nk jumpa wanita di Malaysia yg sebaik perempuan, ibu dan isteri yg begitu lemah lembut sopan santun dan tidak pernah mengecilkan hati suami anak2 ibu bapa hatta jiran tetangga... serius aku teringin berguru dengannya...

Aku best baca part last sekali dlm entri tuuh..

…………………… katanya……………………

Bersyukurlah jadi wanita Malaysia dan bersyukurlah dapat berkhidmat pada suami dalam Negara yang aman ini.., Allah dah takdirkan korang jadi wanita di Malaysia, kenapa nak bersedih lagi?

Bersyukurlah!

Sesungguhnya, isteri yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah semua pintu- pintu neraka dan terbukalah pintu-pintu syurga. Maka masuklah korang dari mana-mana pintu yang korang kehendaki tanpa dihisab...

Nikmat mana lagi yang korang dustakan?

Sekian...

Ps: Taatlah suami korang sehingga mereka jadi mayat atau korang jadi mayat, dan tahukah korang bilakah kita akan jadi mayat? Mungkin esok.., maka taatlah suami sampai esok...


.......................................... itu pesanan penulis tu.....................................

So, para isteri… marilah sama-sama mengejar syurga Allah (dan buatlah seperti yg telah dinyatakan...)… takper kalau si suami tak mau masuk... dia kan HERO.. dia ’terror’ dan buleh duduk lama skit dalam neraka (bagi yg BUAT PERANGAI la...)... kahkahkah...

Tapi, bagi suami2 yg prihatin, yg faham amanah dan tanggungjawab yg Allah berikan kepadanya sebagi KETUA KELUARGA... mari kita sama-sama doakan, semoga dapat masuk syurga bersama-sama isteri dan anak2 – jgnla bagi chance pada isteri jer utk pilih mana2 pintu syurga, bagi jugakla chance kat diri sendiri... (walapun di sana nanti tak tentu bertemu atau tidak.. entah2 dpt pasangan lain kan.. hihihi) – semoga kita semua berpeluang menjejak dan menghuni syurga Allah... AMIIINNNN... (itu misi dan visi kita kan kan kan...)

Rumahtangga ni kan PERKONGSIAN.. sama-samala kongsi amanah dan tanggungjawab... saling maaf-memaafkan, saling ingat-mengingatkan, segalanya saling menyaling lah... dan.. APA YANG PENTING????... KERJASAMA!!!... (hahahaha.. kredit to WONDER PET!!.. atas lagu tema yg anak aku pon dh hafal nih... hihihihi)

p/s:- maaf yer kalau aku terlebih lajak daripada laju... sekadar berkongsi rasa...

Monday, December 07, 2009

Berlalalalalaaaa....

Hari jumaat lepas.. kat ofis, ada year end event…. salah satu session nya adalah.. KARAOKE... aduhmaaakkk.... aku lemah tul bab nyanyi2 nih... tapi sempat gak ler aku 'menyumbang-mambangkan’ dua lagu (itu pun bertogether-together dgn org lain gaks.. hahhaha) – kang lebih2 kang, takut KL dilanda tornado, takpun gempa bumi.. hehehe...

hari tu jugak, besday si zaqwan... jam dh kul 9pm.. so, kelam kabut balik umah.. sbb dh janji nak kuar makan KFC (celebrate besday zaqwan...), sampai umah, sama time ngan abang… dh aku kena perli sekilo (sbb selalu aku kutuk kata abang sampai umah lambat.. kehkehkeh)..
So, gi ler KFC bwk budak yg dh masuk 2 tahun niihh.... selamat ulangtahun buah hati pengarang jantung ibu... muhammad zaqwan... layan KFC je lah yeeerrr.... hihihi...

Hari minggu tu pulak... cadangnya nak pegi Pesta Buku.. tapi banyak plak Urusan Seri Paduka Baginda cik abang sayang.. sampai ke tengahari baru habis… letih gak meneman dia ke sana ke sini.. huhuhu…

Dalam kul 2ptg.. abang ajak rehatkan minda (???hihihi)… pegi Mines Shopping Complex tuuhhh.. abang ajak tengok wayang.. tapi nk tengok citer apa?? Hajat hati nk tengok twilight saga.. tapi sebab bawak si nureen sayang (zaqwan kena tinggal kat umah.. denda, sbb nakal sangat.. kehkehkeh – yg betulnya, ibu ngan abah dia malas nk layan.. lasak sgt, tak pasal2 nanti hilang dlm shopping compleks tuuhh…. Huhuhu….) – makanya, tak jadi tgk wayang..

Nk tengok senario, kul 4 lebih baru start… hmmm… jalan2.. nampak Just K (karaoke) kat tingkat 5… apa lagi… JOM LAYANZ… kehkehkeh…

Lepas solat zohor, pi booking bilik small (ala, utk 3 beranak jer.. cukup leeerrr…. Hihihi).. Pilih punya pilih lagu… melalak le tiga beranak kt dalam tuuhh… nureen frust sebab tak dengar suara dia.. dia kata mic dia rosak!!.. kahkahkah.. mmg ler dia nyanyi tak dengar suara dia, sbb abah dia ‘mengontrol’ bilik tuuuhhh…. Suara abah je la yg ber’kumandang’.. hahahha

Aku bukan pandai sgt bab2 nyanyi nih.. buat panggil banjir kilat ribut petir bulehlaaa… jadinya, abang je la yg layanz.. dgn si nureen tuuuhhh...

Dh nak dekat last2 tuh.. abang set satu lagu.. katanya kat aku… “ ni, khas utk ibu”.. kehkehkeh.. aku gelak jer lah…

(ni gambar abang dok layan perasaan.. nureen plak, dh start selak langsir la... pastu pi main dimm lampu la… isy.. tak duduk diam betul!!!)

Abang nyanyi sungguh2.. aku plak dok ralit makan keropok, ngan dok layan nureen yg duduk tak diam tuuhh… tetiba dengar suara abang “PECAH”.. aku gelak gilers… siap bagitau nureen.. “suara abah pancitttt”… kehkehkeh….

Tetiba aku nampak (dlm kesamaran gelap tuuh) – abang tunduk, dan kesat hidung…
WEIHHH????!!!.... pe hal???...
aku dh naik confius dah… abang marah sbb aku tak dengar dia nyanyi ker??... salah ker aku makan keropok ngan layan nureen??.. adoimaaakk.. risau dah niihhh…

Pastu abang kata, taknak nyanyi dah.. so, pack barang... beredar ler... (dlm kepala hotak dok tertanya lagi ni.. naper eh??... akukah yg bersalah???!!!... huhuhuhuhu…)

Masuk dlm kete… masing2 diam… mata abang merah!!.. eeeiiiii…. Risaunya aku… Perlahan-lahan aku tanya… ‘naper abang nangis????.. leen ada buat salah ker?? kalau ada.. Sorry la'...

Pastu.. abang kata.. ”Tak... bukan salah leen pon... abang terasa sangat bila nyanyi lagu tu.. abang betul2 sedih sebab abang rasa abang tak dapat bagi banyak benda kat leen... leen selalu ada dengan abang... leen yang lebih banyak berkorban utk abang berbanding pengorbanan abang pada leen.. abang tak rasa abang akan sekuat ini kalau leen tak ada.. abang tak boleh leen tak ada...”..

AAAARRRRRR?????..... dan akhirnya, aku plak yg nangis.. huhuhuu... dah.. berduet mendudu-dudu dlm kete... nureen pening tgk ibu ngan abah dia... tak tau nak buat apa.. dia cium pipi aku ngan cik abang… tetiba… langit pon mendung… HUJAN!!!... hujan di luar dan dalam…

Lagu apa yg cik abang nyanyi??... kehkehkeh…




“Aku ada kerna kau ada – Radja”..

Tetiba otak jahat aku dtg:- aiii... ada buat apa2 salah ker?.. hahahhaaa... (isy isy isy... tak baik tak baik... dosa tau ada syak wasangka nih... hihihi)

Ala bang.... abang ambil leen jadi isteri abang pon leen dh sangat bersyukur... apa la yg tak cukup nyer.. makan pakai semua cukup... abang bagi kebebasan pada leen utk bekerja, belajar, berjoli katak ngan kawan2, lepak2 ngan mak ayah + adik bradik... tu pon dh lebih daripada segalanya... kita manusia, mana pernah sempurna.. apa yg penting... ’kerjasama’.. kehkehkeh...

hmm...

Friday, December 04, 2009

Besday puteraku..

Hari ni 04 DECEMBER 2009 besday putera permata jantung ibu...

MUHAMMAD ZAQWAN!!..

Dah 2 tahun dah putera ibu ni yer...

Abahnya kata malam ni abah balik awal skit (kul 10.00malam.. AWALNYEEEERRRRR!!!!!) - dan makan kat KFC jer... (cadangnya..)

Tunggu dan lihat je la.. JADI KE TIDAK..

Kek??.. abah kata takyah ler.. sbb adik kecik lagik, tak tahu apa2 lagi.. so, takyah ler sayang yer.. kita makan malam jer.. hihihi...

Wednesday, December 02, 2009

SELAMAT ULANGTAHUN SAYAAANNGGG...

SELAMAT ULANGTAHUN YANG KE-4.. untuk puteri kesayangan belahan jiwa ibu..

NUREEN FIERZANAH.... 29 NOVEMBER 2009..

(dh 5 tahun aku kawin rupanya... eh eh.. dh larik topik... kehkehkeh)

*sama tarikh dengan pertunangan anak mak ndak - shima - kat penang.... sorry eh.. tak dapat balik..*

Birthday nureen yang ke-4, kononnya nak buat birthday party - dah sebulan lebih dia dok merengak nak baju pari-pari puteri la.. kek pink barbies la.. itu la ini la... dan banyak jugak yg aku dok rancang itu ini.. - tapi... semuanya CANCEL...

LAST CERITA... pegi makan kt KEDAI KEK JER.. kehkehkeh.. SENANG!!..

"ada nampak itu peti sejuk besar jugak??... bukak itu peti.. tengok itu dalam.. apa kek mau??.. pink ka?.. ini buleh?... buleh hah?.. hambik satu!!!.. tutup balik pintu tuuhh..."
(senang kan... takyah pening2 nak bersiap party la, constum la, makanan la, packing goodies la...kehkehkeh...)


Ini adalah muka budak yg baru EMPAT TAHUN LA!!.. tapi mulut cam 14 tahun.. esok2 dh 24 tahun, entah2 cam mak nenek umur 64 tahun agaknya... TURUN PERANGAI SAPA TAK TAU??? (pandang kiri, pandang kanan... eh eh.. melata dulang paku serpih ler.. hahahhaha)

The one and only hadiah.. FROM TOK MAK and TOK AYAH tersayang..
with loveeeeee....

"psstt.... ibu belanja makan je la k.. malas la nak buat party bagai... nanti nureen dh sekolah tahun depan baru kita celebrate k... tu pon syukur ada gak kek, kalau ibu buat2 lupa.. hah... PADAN MUKA..." (statement 'kejam' seorang ibu... buleh ka??... kehkehkeh)

Bangga oooo.. dia dapat hadiah "Janice" daripada maktok ngan tokayah dia...
(siap ada nama tu patung tu..)....

pssttt.... jaga2 nureen, nampak tak musuh dalam selimut yg mengintai tuuhh.... hati-hati... anytime buleh 'arwah' si janice tuuhh... (zaqwan dh aim baiekkkk tuuuhhhh)

gambar: pak su ngan anak-anak buahnya...
Gambar last tuuh.. Pak Uda ngan Mak Uda nureen yang datang dh agak lewat.. takperlah.. janji sampai.. thanks for coming.. (tapi tak sempat nak belanja makan steak... sbb time diorang sampai, cik abang dah bayar.. kek pon dh masuk kotak... huhuhu... lenkali eh..)

Acara ni bersekongkol dengan event lepas breakfast sate kat muar tuuh.. memula cadangnya nak buat birthday nureen kat umah bonda-in-law... buat makan2 anak-beranak jer la.. tapi dinda-in-law no.2 nak balik kampung hubby dia kat pahang sbb diorang buat korban.. dan dinda-in-law no.3 (yg dlm gambar) nak balik shah alam petang tu jugak... jadinya, cancel buat birthday nureen kat umah... layan kat kedai kek jer.. kahkahkah.... (senang jugak.. takyah nak tempah2 kek bagai.. tempah dress la, tempah makanan la.. ala.. she's just 4 years old... takyah demand berbagai k... just for fun je.. yg betulnya, ibu malas nak wat preparation nak berjimat skit, hujung bulan ni nak daftar sekolah dah.. kan kan kan..)

BERSEDERHANA KEKDAHNYA kan kan kan.. hihihi

Tuesday, December 01, 2009

Aidiladha yang SEDERHANA…

Hari raya Aidiladha ni, aku raikan dengan sangatla sederhananya.. tak der lembu korban.. takder jamuan raya... takder takbir rumah ke rumah… takder balik kampung (huhuhu… cik abang keje hari sabtu, so, tak dapek balik kampung meraikan HARI RAYA!!!...) dan TAKDER SEMBAHYANG RAYA (sebab JEPUN MENYERANG MALAYA.. bluweaaakkk… rugi aku!!..)…

Paginya, sempat beraya umah sahabatku – kaklong yg menyediakan juadah FEVERET abang yakni lontong (tak dapat makan lontong MIL, lontong kaklong pon jadila abang yer.. sedap gak weihh…).. kaklong siap buat rendang, nasi minyak bagai.. pergh… jamuan raya cum breakfast utk kami anak beranak ler tuuhh.. hihihihi

Then shoot terus ke bangi… umah kakak aku.. kan dia dalam pantang sebab baru melahirkan.. jadinya, mak, ayah, adik2 semua ada kat bangi.. (sebab tu aku tak balik kampong kedah!! hihihi).. dan, kali ni, adik aku epy yg kat sabah tu pon balik bercuti.. wah wah wah.. SEMUA ADA LA.. bila dh berkumpul, timbul idea bernas... BUAT BBQ JOM!!..

Jadinya, semua bertebaran tengahari tu buat tugasan masing2.. aku ngan abang pegi beli barang utk BBQ, amir sediakan tempat BBQ dan epy carik arang ais batu and so on..

Mak sediakan bahan utk marinate dan kakak (w’pun dlm pantang, sempat lagik tuuh.. hihihi), buat cocktail.. kehkehkeh...

Dan hasilnya... TARAAAA...


Takdak lembu and kambing korban, beli siap kat carefour pon jadila... ada ayam, kambing, lembu, sotong, udang, ikan, sosej, jagung ngan ubi pon ada… BEST OOO…

Hanya family pak chak je yg dijemput memeriahkan suasana.. hehehe.. buat kecil-kecilan.. BERSEDERHANA KEKDAHNYA KAN.. hihihi...

~~~~~~~~~~
Then petang sabtu, lepas abang balik kerja, terus balik muar (kampung abang)... dh sampai muar, MIL call.. adik ipar (the lates pengantin baru.. baru lagi ker??.. hihihi... baru jugak aarrr.. hahahah), nak belanja IKAN BAKAR... WAH.. bestnyer... tapi abang dok mengamuk ngan bebudak ni yg melalak sepanjang jalan...

Nyaris2 tak jadi dah.. sampai muar, mak ngan adik2 ipar semua dh pegi... umah dh gelap.. mandikan bebudak nih.. dh settle mandi, salin baju dan rehat jap... pastu.. abang ajak pegi sebab katanya mak still kat area muar... AKU IKUT JE (rezeki jangan di tolak kan.. ikan bakar tuuuhh.. hihihi)...

Makan kat anjung batu, MELAKA (dekat je ngan muar.. hihihi)... sampai pun dh dekat kul 11 malam.. dan kat kedai tu tinggal family kami jer.. In-Law pesan ikan siakap, ikan jenahak, udang, sotong, nasi lemak, keropok goreng, otak2 dan minuman... pergh... mmg kenyang (ikhlas tul adik iparku yg cantik itu belanja.. sbb tu kenyang gilersss.... thank you adikku sayang... terima kasih daun keladi... wink wink.. hihihi)

Ni gambar kemeriahan makan malam ‘sekeluarga’ (dah nyer..tinggal family kami je kat situ..) dan juga keterujaan anak2 aku dok berebut KUMBANG.. (cheh.. jakun tul la...)


Terima kasih mak ngan ziela and pak ngah fazli.. hihihi...


Esoknya.. hari AHAD... APA LAGI... BREAKFAST.... MENU WAJIB ...

“SATE”
(yg membuatkan jantung, hati, minda, jiwa dan raga abang terkunci rapat ibarat kau kunci cintaku di dalam hatimu.. perghh....)..

penangan breakfast ‘sate’ yg menjadi POJAAN HATI ABANG.. hihihi...

(layan kat kedai ni.. hihihi - femes oo.. siap masuk paper bagai..)

Ni aksi2 spontan dan menu2 menarik..’

Kali ni ada mee bandung muar... soto...dan SATE yg berkali-kali round tambahannya.. hihihi..

Percaya tak.. anak aku si zaqwan yg tak sampai 2 tahun tuuh.. buleh bantai sampai 7 cucuk sate sorang... nak suap sendiri plak tuuuhh.. dan mmg dia hulur balik lidi kosong jer.. (sambil aku suap soto sup lagik tuh.. addduuuuuhhhh... pemakan sungguh...)

Kali ni aku pekena mee bandung (minggu lepas2 tu, biras aku layan mee bandung, minggu ni, turn aku plaks.. kehkehkeh... kita selang seli ye pak uda yer... hahahha)

Pergh... mmg puas hati la...

Masih terasa kenyangnya... (burrrppp... ALHAMDULILLAH..)

Sederhanakan sambutan raya aidiladha kali ni... hehehe...

Hahahhaaaa....


Thursday, November 26, 2009

SALAM AIDILADHA

Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha..


Jumpa lagi BULAN DEPAN.. hihihi


(imej from google)



Nak cari dimensi KEGILAAN BARU.. akan diceritakan kelak k...
(iina, bab ni ko je paham nih.. sbb ko ler pencetusnya....hahahhahaha)



Selamat bercuti ya... (nak gilap balik keterujaan yang kian padam.. kehkehkeh...)

Wednesday, November 25, 2009

Keterujaan kian malap??.. apakah??!!..

Kerana musimkah??.. kerana cuacakah??.. kerana musibah yang melandakah?? Kerana pengalaman yang berbekaskah??.. kerana angin senggugut yang menerpakah??
Kerana apakah puncanya yang menyebabkan keterujaanku terhadap banyak perkara menemui jalan buntu…

Atau kerana sudah penghujung musim… semua mood dalam keadaan manddooooommm… apakah??...

Entahlah.. tapi yang aku tahu… tika dan saat ini.... aku benar-benar hilang ceria untuk banyak perkara…

Mungkin grafnya begini kot… akan ada masa rasa-rasa itu timbul tenggelam.. keterujaan itu sudah tidak dirasai…. Malap dan pudar… lusuh dan padaaammm…

Aduuuuhhhh… apakah ini?...

Tuesday, November 24, 2009

DIAM DAAAA!!!....


Aku macam nak kutuk orang..
tapi aku sedang mengajar diri untuk tahan hati, lidah dan tulisan aku..

Sebab kalau aku mengutuk di sini.. nanti korang semua terkena tempias dosa membaca dan percaya (termasuk bersubahat bersama-sama aku hangin-berangin jugak) dengan umpatan dan kejian aku.. tak pasal-pasal kita satu 'TEAM' kena tahan di akhirat kelak.. aduuuhhhh...

So, I BETTER SHUT UP MY MOUTH AND NOT TO WRITE ANYTHING!!...
(tapi aku tulis gak kan kan kan… huhuhu)




Dah dah dah..

Aku nak masuk “COLD STORAGE” aku jap... nanti-nanti jumpa lagi..




(waaa waaa waaa… huhuhuhuhu…)

Friday, November 20, 2009

Lunch Jumaat..

Tengahari tadi aku text cik adik nih.. (penyiasat yg tak berapa nak menjadi.. kihkihkih)
- kengkonon nak terjah opis dia dan nak buat 'deting tergempar' lagik leer... (hihihi)

(port feveret dia kalau nak bergambar... kahkahkahkah...)

Sebabnya... kawan ofis aku, si sofea tetiba timbul idea nak makan char kue tiaw (hari jumaat dulu tu aku makan dgn diorang) kat situ.. (aku tingin la nak makan spageti 3 layer sos tuuhh..)..

Ni antara gambar2 hari jumaat yang HARI TU.. yang kami pi “deting tanpa rancang” (utk kali keduanya.. aku suke deting tak yah rancang ni.. tetiba jer MUNCUL… hahahhaha)

1- Menu kafe yang mengancam weih..
2- poodddaaahhh ko ‘dik’.. ko kata tak tahu menahu STARTER/APPETIZER tu haper konon.. padahal kat opis ko tiap2 hari terpampang kan kan kan.. oh yer.. lupa.. ko kan sentiasa merendah diri.. akak kagum ngan ko dik.. kihkihkih..
3- mula2 aku ingat bertanda merah, kuning, hijau tu bermakna pedas, biasa dan tidak pedas.. rupanya UKURAN TAHAP BAHAYA oii... yg merah tu KOLESTROL TINGGI!!... yang hijau tu.. BAIK UTK KESIHATAN.. hakahkahkah...
4- ala2 hotel babe.. cayalaaahh... so, jgn ngada nk ngaku ko org kampung yg hulu yg tak tahu adab hotel2 k.. KANTIN ko tu saja pon dh taraf hotel-hotel.. wiiiiiiiiii...
5- meja order no. 5.. si sofea siap angkatkan slip order lagik.. hahahha

... EH..... MANA GAMBAR MAKANAN yg diorder???... oleh kerana presentation dia sangat menarik.. (taaakkk... sgt lapar sebenarnya.....hahaha).. makanya tak sempat nak snap.. aku order char kue tiaw, sofea order nasi goreng ‘cili padi’.. dan tuan punya ofis tu.. order nasi + ASAM PEDAS KEPALA IKAN.. fuyoooo...

(dan ketika di sini.. baru aku tahu bahawasanya DUIT RINGGIT TIDAK LAKU... (ada gak tempat cam ni eh..) hihihi – makanya, aku takyah kuarkan hatta sepuluh sen pun daripada beg duit aku... walaupun utk bayaran parking kete..

PERCAYA TAK?.. percayalah kerana IA ADALAH BENAAARRR!!!...

Kengkonon hajat hari ni nk la buat deting mengejut.. tapi dapat berita mengejut gaks..

'Deting tergempar' tak jadi.... ada hal di luar batasan akal telah timbul.... (kehkehkeh)..

Pastu aku ngan sofea dok berkira-kira nak gi mana... cadang sana.. memula ok pastu reject.. cadang sini cam ok pastu reject.. sampai tengah lift.. tukar lagi... dalam lif.. tukar lagi.. last sekali.. PAVILLION JOM!.. okeh set!!...

Dah masuk pavillion pon... pelbagai tempat di sebut.. itu ini.. di situ di sini...

LAST SEKALI... sepakat membawa berkat... aku ngan sofea PEGI SINI JE LAAAHHHH!!!!!...

Makan berdua.. tapi menu.. hihihi... tak hingat... gambar no. 6 tu saje jer aku snap.. minah Korea (aku dengar slang dia la...).. siap order NASI LEMAK RENDANG AYAM.. aku nak tergelak tengok yg couple dia tu GAUL semua nasi ngan kuah – dh jadi cam nasi kandar plak.. kahkahkah...

Adduuuuuhhh... aku rasa lately.. AKU MAKAN TAK DE CONTROL-CONTROL... Baru tadi mak call bagitau esok dan esok ada kenduri.. AAAAGGGGHHHH?????... MAKAN LAGIIIII!!!!!....

HOD Finance pon dah tegur aku... "You PUT ON WEIGHT!!!!".. arggghhhhh….
Betullah kata HOD Finance.. sejak aku habis belajar ni, dh nampak badan aku start naik…

kena cari jalan REGISTER PhD JUGAK NIH!!!!... tak kira!!..

(Tak pun.. aku register je la course EXECUTIVE DIPLOMA 11 months UMCCED tuh.. peduli hape kan.. ada ke rules cakap kalau ada Master tak bleh amik diploma???... aku kan suka bab2 nak buat pelik dari orang lain nih.. kehkehkeh)

Thursday, November 19, 2009

TAUBAT vs TAU BUAT


Dah lebih dua minggu lebih aku baca cerpen nih..

Sehingga hari ini ia amat terkesan di hati aku.. SANGAT-SANGAT.. ke mana sahaja aku pergi, aku akan ’ralit’ bercerita dan berdoa semoga DAPATLAH KIRANYA WUJUD SECARA REALITI KENYATAAN DALAM CERPEN INI!!...

"DARUL TAQWA & DATUK DR. JOHAR"

Cerpen yang dipaparkan dalam penulisan2u.blogspot.com

Ada sehingga satu waktu, aku berdoa dalam solatku.. agar jika ditakdirkan Allah ’2012’ (Filem yg ditayangkan di pawagam sekarang), itu wujud, aku mohon, agar Malaysia ’terlibat’ dalam ’kiamat kecil itu’.... dan selepas itu semoga BERLAKU KEBANGKITAN SEMULA negara Malaysia ini dengan dipenuhi watak dan perwatakan seperti yang digambarkan dalam cerpen ”Darul Taqwa & Datuk Dr. Johar” itu... (kalau rasa takut, gusar dan bimbang... PI SOLAT TAUBAT CEPAAATTTT!!!! aku pun nak pi buat nih.. huhuhuhu....)

Aku juga sedang asyik mengulangbaca dan mencari lagi bahan bacaan mengenai kemunculan Imam Mahdi dan Matlamat Dajjal.. (aduh.. nak gugur jantung gue!!)...

Sungguh... aku teringin dan berhasrat sangat dapat dapat hidup di ’zaman’ dlm cerpen di atas tuuhh.... alangkah BAHAGIANYA... MAMPUKAH???!!!!.... (pastinya di syurga Allah lebih menarik kan kan kan.. huhuhuhu... bisakah aku berasa di sana... merasai dan menikmatinya???) – tapi... ... aku tahu amalan aku masih tak cukup... iman aku masih lemah... mulut aku ni masih PUAKA (adakalanya, aku rasa nak jer ’peti suara’ aku ni ditarik balik kemudahannya.. supaya kurang sikit dosa mengumpat dan mengata..)

... MASIH LEMAH SOLAT SEORANG MUSLIM JIKA TIDAK MAMPU MENGAWAL DAN MENAHAN DIRINYA DARIPADA MELAKUKAN DOSA DAN MAKSIAT!!..

.. kononnya aku solat!!... solat subuh sampai isyak... solat sunat berbagai... tapi... masih tak dapat menahan lidahku daripada mencela, mengumpat dan mengata (org potong que jalan pun aku nak bebel, badan kakak naik sikit pun aku nak kutuk, TAK SEDAR AKU PUN DH ALA2 BADAK AIR JUGAK!!!...)... tidak dapat menahan hatiku daripada berpra-sangka (abang balik lambat pun aku dh nak merajuk.. org gelak diam-diam, aku sangka mengumpat aku!!..)... tidak dapat menahan akalku daripada berasa megah dan riak (baru dengar dapat interim bonus sebulan gaji, aku dh kecoh sekampung - tu belum dengar total bonus.... aduussh...)... tidak dapat menahan amarahku yang beraja (pasal abang tak dapat teman aku pegi Giant, aku mengamuk cam kena histeria)... tidak dapat menahan jiwaku daripada berdendam dan mengungkit (bila teringat kisah 'lama', mula mulut aku nak jadi bertih goreng..)!!!.... DAH TU CAMNOOO????!!!!....

MAKA APAKAH SOLATKU ITU DITERIMA???.... YA ALLAH.. AMPUNI AKU!!..

(tengok tengok tengok.... aku rasa.. aku ni la contoh terbaik untuk.. TAUBAT dan/vs TAU BUAT!!...” grrr...grrr..grrrr... marah diri sendiri nih!!!! Huhuhuhu....)

Wednesday, November 18, 2009

Tak semua sesuai jadi usahawan


”Seorang usahawan mesti mempunyai naluri hati yang kuat serta berkebolehan untuk menangani sebarang tekanan. Kalau anda tidak boleh menangani tekanan, MAKA ADALAH LEBIH BAIK ANDA BEKERJA DENGAN ORANG LAIN dan ia tidak salah jika anda MENERIMA GAJI TETAP SETIAP BULAN!!”.

Itu kata-kata Donald Trumph.. seorang usahawan yang hartawan..

Aku rasa pernyataan itu amat sesuai jika dibuat perbandingan di antara aku dengan abang..

Abang seorang yang cekal dan berdisplin... aku yakin benar abang berpotensi utk maju jika ditakdirkan abang berniaga..

Aku, memang selayaknyalah makan gaji jer.. sbb aku MMG TAK TAHAN TEKANAN.. (kena sergah sikit... dh menjujuh air mata berderum deram.. kehkehkeh...)

Benar.. 9/10 cabang rezeki adalah daripada berniaga... tapi.. aku memilih 1/10 – yakni kerja makan gaji.. sebab aku peruntukkan lagi 9/10 tu utk perkara yg lain... untuk mak aya, utk anak-anak, untuk study, utk rumahtangga, utk support abang, utk being there for adik beradik.. (buleh ke buat statement camtuh.. bedal lah labuuu...)

Tapi.. aku sememangnya teringin utk berada di belakang tabir membantu dalam perniagaan.. sebab aku tak pandai berniaga!!... so.. aku doakan semoga abang, adik beradik aku, start ler berniaga.. aku akan sentiasa doakan dan membantu di belakang tabir...

Itu pernyataan aku pada hari ini.. esok2 siapa tahu.. sedangkan longitud bumi dan pantai lagikan buleh berubah... inikan pula nasib hamba-Nya kan kan kan..

Andai di seru KUN-FA-YA-KUN... maka siapa yang dapat menidakkan KEJADIAN???...

Personally, bagi aku... samada BEKERJA SENDIRI atau MAKAN GAJI... yang penting.... nawaitu... LILLAHI TAALA... semoga Allah permudahkan perjalanan ibadah kita.. serta jangan lupa untuk sentiasa tunduk dan bersyukur serta memulangkannya semula ke jalan Allah...

Sesungguhnya demi Allah segala-galanya...

Idamanku dan pengharapanku adalah dapat berada di tempat yang paling MAHAL dan paling MEWAH milik Allah yang tiada sepertinya di dunia fana ini.. di mana ringgit tidak ada nilai walau seluas lautan hamparannya.. pangkat tidak ada makna meski setinggi gunung bilangannya...
Yang dihitung... yang dikira... yang ditimbang tara.... hanya bekalan catatan buku di bahu kanan... ALLAHU AKHBAR!!..

(opppsssss... Ma yalfidhu min qawlin illa ladayhi Raqibun Atid'.... buku catatan manakah yang laju melembar muka suratnya bagi mencatat amalan harianku???... adduuuuhhhhhh!!!!!....)

Thursday, November 12, 2009

KIV dululah..


Kita hanya merancang, tapi Allah yang menentukan..

Kehendak tak semestinya Keperluan..

Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya.. bila, di mana, waktu mana, bagaimana, kenapa dan segala persoalan ada jawapannya.. Cuma tidak dinyatakan secara nyata... ia adalah HIKMAH di sebalik setiap kejadian..


Maka... dengan ini, aku akur ketentuan dari Illahi.. mungkin belum sampai masa dan rezekiku untuk mendaftarkan diri sebagai pelajar (lagiii...)..

Setelah berfikir keadaan sekeliling, faktor persekitaran, elemen-elemen kehidupan (cheh.. ada kaitan ker???... hahahaha)..

MAKANYA, DISINI.. AKU MEMUTUSKAN...

Untuk KIV dulu permohonan menyambung di peringkat Ijazah Kedoktoran itew.. (huuuhuuuhuuuu... uwaaa... uwaaaa... uwaaaaa.. huhuhuhuhu – banjir kilat ribut taufan dah nih..!!!)

UKM sessi February 2010, dan UPM sessi April 2010 terpaksa aku tinggalkan sejenak.. (doa doakan semoga UKM sessi September 2010 atau UPM December 2010 aku diberi peluang dan dipermudahkan.. amiiiinnnn....)

Jadinya... untuk tahun ni dan awal tahun depan... aku RELAX dulu dari belajar nih... nak buat mende lain dulu... tapi apa eh??... selain belajar, apa lagi aku buleh buat eh???.... (nak buat bodoh.. dh tiap2 hari buat.. nak buat pandai.. tak tahu pulak pandai tu tang mana... nak buat tak tau.. memang dah tak tau dah...)

Hmm... buat...... hahahhahahhaaaa.... hmm... sempat kot sebelum register next semester punya program... kahkahkahkah....

Tuesday, November 10, 2009

Anybody currently in University Malaya??- bantuan diperlukan..

Sekarang mood tengah dok mencari menyelidik mengorek maklumat tentang Universiti-Universiti tempatan nih..

Hajat hati nak sambung tahun depan.. so, kena buat persediaan dari sekarang..

Semalam dah call UKM.. tapi jawapannya tidak selari seperti yang dikehendaki.. huhuhu

Dalam senarai:

1) UPM. Status : KIV... tapi kena ambil setahun kelas + CPE.. then baru start thesis... (lecturer ku sayang tgh menanti jawapan.. sat na Prof.. saya nak survey apa2 yg patut sat dulu.. hihihi)

2) UKM. Status: Reject kot!!..... dah call tanya... katanya kena buat setahun full time 'psikologi'.. (mmg psycho aku betullah..), baru buleh buat part time thesis... addduuuuuhhhh..... (tapi diorang kata, hantar dulu, maybe buleh dapat exceptional... depends!! huhuhu)

3) UiTM. Status : TAK KOT!. Oh.. UiTM di hatiku dulu kini dan selamanya... (tapi, program yg ditawarkan cam takdak kena mengena dgn yang aku nak buat research nih.. nak suh sambung buat LAW jugeks??.. NEHI NEHI NEHI... cukuplah aku jadi pegawai undang-undang kat umah sendiri!!...)

4) USM, UNIMAS, UMS, UTM. Status : rasa cam TAKKAN KOT!!.. jauh sangat ler.. cam tak sesuai jer...

5) UM. Status : Pending. Tak call lagi. Nak kena tanya lah.. ini harapan terakhir ni (dan lagi ini mmg Unviversiti impian sejak azali.. tapi cam takut-takut jer nak masuk.. ada 'kisah' dan 'kenangan' di situ.. kehkehkeh)..

Ada sesiapa dari UM atau yang boleh kenalkan dengan lecturer, supervisor, Pendaftar, Penyimpan Mohor-mohor Besar (oppsss... terlebih sudah).. dari Faculty of Arts and Social Sciences, University Malaya... tajuk thesis aku nanti ada berkaitan dengan hal-hal ehwal Pembangunan Modal Insan..

TOLONG... TOLONG... TOLONG..

Aku nak sambung study.. tapi nak buat Part Time jer.. tolonggggg!!!!...

Monday, November 09, 2009

HAPPY BIRTHDAY KAK LONG!!..

OPPPSSSS....

Camner aku buleh terlupa hari ni BESDAY my BESTFRIEND??? (chess... apa punya kawan la aku nih!!!)

KAKLONG... HAPPY BIRTHDAY!!!... semoga panjang umur, murah rezeki, diberkati dan diredhai Allah.. diberi ketenangan, kebahagiaan, hikmah, nikmat dan kesejahteraan diri, hati, jiwa dan semangat untuk terus melalui dan meniti hari hari dengan cemerlang gemilang dan terbilang menuju akhirat-Nya yang abadi demi mencapai misi dan visi yang tersemat kemas di sanubari... ikhlas doa ini dari sahabatmu... (tapi ampuuunn... serius lupa!!.. aku yang hampes... huhuhuhu)

Sabtu ni (kalau jadi program kita..).. lepas program tuh, aku belanja hang makan k... kita celebrate birthday lunch.. nanti aku pikiaq nak pi mana.. ke hang ada request??... hihihi (chillis??? kan tu feveret hang.. hihihi)

Menghitung Hari..


Ni bukan kisah aku.. ni kisah kakak kesayanganku… satu-satunya kakak kandungku.. hihihi..

Kakak tengah menghitung hari.. detik dan saat untuk melahirkan cahaya mata yang KE-5.. (uish.. 5 tuuuhhh... kagum aku.. kagum sungguh.. dh habis quota cuti beranak digunapakai.. lepas ni kalau nak beranak lagi.. UNPAID LEAVE LER!!!.. hahahha)..

Mak ngan ayah pun dah sampai dari kampung.. skrg stay kat umah kakak... (takdenyer senang hati mak ayah duduk kampung nak plak kakak dok mengadu start sakit2...).. hahahha.. walaupun kakak beranak dah anak yang ke-5, tapi mak ayah punya concern, macam dapat cucu sulung... itulah MAK ku DAN AYAH ku yang superb dan marveloooous... yang unggul dan yang TERBAIIIKKKK... (semoga aku buleh ikut jejak langkah mak dan ayah... amiinnn...)

Bila-bila masa dari hari ini aku bakal mendapat anak buah lagi.. hihihi... ANAK SENDIRI????... setakat hari ini, detik ini dan saat ini... CUKUPLAH princess and prince dua ketui kat umah tuh.. tak dak cita-cita, hajat atau niat nak menambah lagi.. huhuhuhu... (tapi tak tahulah kan.. tetiba nanti.. ploppp... kehkehkeh... rezeki di tangan Allah.. hihihi)

p/s: wos, setakat selepas kita pi deting lunch hari jumaat hariiii tuuuu.. mulut hang tak masin.. selamat aku.. kahkahkah....

Thursday, November 05, 2009

Baik dan Kurang Baik

Aku rasa aku baik bila..

Mak aku kata : aku anak yang baik.. yang sayangkan keluarga.. mak sayang aku..
Ayah aku kata : aku anak yang sangat dia banggakan .. ayah sayang aku..
Cik abang aku kata : dia beruntung dapat aku sebagai isterinya (iye ke bang??).. abang sayang aku..
Kakak aku kata : aku satu-satunya adik perempuan kesayangannya… kakak sayang aku..
Adik-adik aku kata : aku kakak yang sering ada bila mereka memerlukan.. adik-adik sayang aku..
Bapak sedara aku kata : aku ’anak menakan’ yang BEST IN THE WORLD!!.. (wow!!).. sedara mara sayang aku..


Tapi aku tahu aku kurang baik bila..

Mak aku kata : Aku ni perengus.. mak menyampah dengan perangai aku ni...
Cik abang aku kata : Aku ni cepat merajuk (penat nak memujuk katanya!!.. kehkehkeh).. abang menyampah dengan perangai aku ni....
Kakak aku kata : Aku ni sensitif tak bertempat.. kakak menyampah dengan perangai aku ni..
Adik-adik aku kata : Aku ni cengei (kuat marah) dan cengeng (kuat menangis).. adik-adik menyampah dengan perangai aku ni...
Sesetengah ’kawan’ kata : Aku ni ego, berlagak, sombong, perasan, tak boleh kompromi.. bla.. bla... bla.. bla... “kawan-kawan” menyampah dengan perangai aku ni...
(perasan tak.. yang ’ayah’ tak ada dalam list ’kurang baik’ ni.. SEBABNYA.. ayah la satu-satunya manusia yang TAK PERNAH KATA AKU TAK BAIK- percaya tak??!!!.. .... segala perangai tak baik aku yang mak marah, ada jer yang ayah COVERkan – ala2 ANAKKU SAZALI plakss... kehkehkeh.... tapi MAK yang sering say ”NO NO NO!!”.. dan.. oleh kerana gabungan MAK dan AYAH yang SUPER MARVELLOUS itulah.. makanya hari ni aku jadi INSAN... hihihihi... terima aksih mak dan ayah.. LUV MAK AYAH FOREVER AND EVER!!!...)

Tapi…Bila bab baik dan kurang baik ni timbul, aku mesti teringat lagu Rossa – Ayat-ayat Cinta.. kehkehkeh...

Aku bukan nabi yang bisa sempurna..
Ku tak luput dari dosa...


Hahahhahahha… (buleh ker??.. buleh je laaa...)

Alah.. apa nak pening kepala pasal baik dan tak baik... kalau aku kata aku baik.. cam perasan jer kan.. dan… orang lain pandang aku tak baik!!!..

Kalau aku kata aku tak baik.. nampak sangat aku sukarela menjerumuskan diri ke kelompok nafsu syaitan yang ingin umat Muhammad menjadi sepertinya..

Jadinya.. baik atau tidak aku.. bukan aku atau manusia lain yang menilai.. tapi hanya MILIK ALLAH yang hakiki.. baik pada orang, tak semestinya baik pada aku.. baik pada aku, tak semestinya baik pada Allah.. jadinya.. AKU INGIN BAIK DI MATA ALLAH.. DITERIMA DAN DIREDHAINYA... dan semoga aku diizin-Nya menikmati Syurga yang abadi.. (semoga Allah menerimaku... huuhuhuhu)

TAPI!!... addduuuuuhhh.... camner aku nak baiki diri bila aku masih lagi ”SEDAP” dgn perangai-perangai yang terang-terangan aku tahu dilaknati Allah.... terutamanya ”HATI dan LIDAH”... yang sesuka hati jer nak mengutuk, mengata, mengumpat, mengeji, mengamuk, marah, maki... yang aku namakan ”MULUT PUAKA”.. (tak ke berpuaka mulut dan lidah yang suka melakukan aktiviti tu semua??.. dan yang mengheret diri ke lubuk puaka!!!)...

Ya Allah... tolonglah hamba-Mu ini yang tidak pernah mahu menolong diri sendiri dan tahunya mengikut nafsu dan lingkaran hitam di hati!!... huhuhuhuhu...

TAKUTnya!!!!!.... takut rasa KECINTAAN KEPADA ALLAH ITU TIDAK SAMPAI DAN TIDAK SEMPAT DIKECAPI!!...

Ya ALLAH... aku memohon sesungguh-Nya..
”Aku mohon agar rasa KECINTAANku pada-MU sampai dan melebihi segalanya sehingga aku tidak nampak dan tidak menginginkan lagi segala kebaikan dunia selain mengidamkan syurga-Mu di akhirat kelak..”

BERTAUBAT ATAU TAHU BUAT???... aku sentiasa bertanya soalan ini pada diri aku sendiri!!... dan marah diri sendiri!!.... diterimakah taubatku sekiranya esoknya aku masih lagi TAHU BUAT dosa yang sama... masih BERMULUT PUAKA????!!!... adddduuuuhhhh!!!!!.... (contohnya: bila jalan jammed, orang potong barisan pun aku nak marah.. nak maki hamun.. apa salahnya aku bagi je jalan kat orang tuh.. dh rezeki dia dapat potong queue.. biar je lahhh…. takyah la nak menyumpah seranah bagai!!... tapi aku masih juga maki hambur segala perkataan... hanya kerana AKU PUN DAH LAMBAT!!.. grrr grrr grrrrr…)

Lidah oh lidah... benarlah... lidahlah yang mengakibatkan ramai wanita islam terperangkap ke neraka!!... dan di situ di antara selemah-lemah tempat yang senang syaitan duduki termasuk kepada wanita2 YANG NAMPAK BERIMAN!!...

Teringin sekali aku nak temui dan berguru dengan wanita islam yang tahu menjaga LIDAHNYA daripada mengata, mengutuk, memaki orang, marah, mengamuk, mengeluarkan kata-kata pedas... waima merasa diri bagus juga tidak pernah... ya ampuuunnn.....

Aku pernah ’memandang tinggi’ seorang tokoh agama ini.. tapi apabila ada satu ’masalah’ (ujian) menimpa dirinya, terus lidahnya menuturkan kata-kata kesat terhadap orang yang menganiaya dirinya... maka.. aku sedar di situ.... benarlah..
”TAKKAN BENAR IMANNYA SESEORANG MANUSIA, SEKIRANYA DIA TIDAK DIUJI DAN TIDAK MAMPU MENERIMA UJIAN!!”...

Dan aku.. salah seorang dari umat Muhammad yang masih LEMAH IMAN!!... aku akui itu... huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu.....

Ya Allah.. tunjuki aku jalan-Mu.. berikan aku hidayah-Mu.. amiiiiinnn...


(p/s : tapi aku lagi takut jadi orang yang pandai buat ayat "baik" tapi amalnya the other way round... juga takut buat ayat yang 'terlampau tak baik' dan membawa ramai pengikut mejadi sedemikian.... Ya Allah.. jauhkan aku dari menjadi sebegitu... yang jauh dari rahmat dan keberkatan-Mu...)

Monday, November 02, 2009

Cuti hujung minggu - 31/10-1/11 2009

Masa tengok mak ayah ngan adik balik kampung... mmg sedih.. hajat hati nak ikut.. tapi .. TAK DAPAT ler.. sebab abang kerja.. huhuhu

Hari sabtu.. bangun pagi.. macam bosan jer... sebab abang kerja.. bebudak berdua lebih baik tu (permata kesayangan jiwa hamba tu ler... nureen ngan zaqwan..) pun dh bangun tido.. layan diorang tgk upin ipin.. (lagi!!)..

Dalam ralit layan diorang tgk tv.. tetiba timbul idea bernas.. HA HA.. layan pedicure best gak nih.. roger sapa eh nak ajak??.. hah... KAKLONG!!!.. tanya dia ebelebel tak... kaklong kata SET!!... YESZZAAA....

makanya.. bermula misi aku menggula-gulikan bebudak berdua lebih baik tu.. layan mandi, makan, tgk upin ipin lagi..

tepat jam 10.45am baru dapat melepaskan diri dari berdua lebih baik tuh...

lebih kurang jam 11 lebih skit.. ambil kaklong kat umah dia.. kaklong lagi terror.. dia siap buat appointment.. sebab takut ramai orang.. dan nasib baik dia buat appointment.. dapat turn kami kul 12.00 tengahari.. (bijak.. bijak.. mmg pantas sekali tindakan kaklong .. I like!!... hihihi)
Sampai kat Mines dalam kul 11.30pm.. (dekat noi ngan area umah kami ni hah.. 10 minit dh berdesup sampai Mines..)

Gambar 1 - shopping kat situ dulu.. sementara tunggu giliran kul 12pm..
Gambar 2 - dh siap bahan utk O.P.I Spa pedicurenya..
Gambar 3 - aku ditemani hello kitti (teringat plak gambar kak tijah lawa letak kat banner dia satu 'seketika' hari tu.. kehkehkeh)
Gambar 4- tengah merendamkan kaki kat air panas.. perghh.. nyamannya...
Gambar 5 - Kaklong tengah 'ralit' dok layan rendaman kakinya..
Gambar 6 - sessi pedicure sedang dijalankan.. (pastu aku tido.. hahahhahaha)

Masa dok ralit berpedicure.. abang sms.. BALIK MUAR NAK?!!... wah.. cantik dan bernas gak idea tuh... tak dapat balik penang.. balik MUAR pun menarik gak weh...

Selesai pedicure dan sessi shopping "menyopping" aku ngan kaklong (yg dh agak lama hobi ni DIKUBURKAN seketika).. abang call aku tanya dh balik ke belum... ALAMAK!!.. sorry bang..

Aku pun berdesup balik.. dan sampai umah.. abang baru sampai.. selamattttt!!!... hihihi..
Bersiap kejap jer.. itu ini.. dah settle.. lepas asar.. kuar umah... isi minyak bla bla bla... terus jalan...

Sampai muar abang ajak mak makan kat bandar maharani yg permai itu... (terpengaruh dengan citer aku lepak makan steak ngan cik 'Rosetiefah" hari jumaat hari tu.... abang ajak mak ngan ayah dinner western gak.. kahkahkahkah)...
Gambar 1 - order utk nureen ngan zaqwan Kiddies Set Dinner.. settle!!.. bagi diorang makan dulu... kalau tidak nanti habis dikacaunya semua orang...
Gambar 2 - abang ngan ayah (FIL) pilih "lamb chop', mak (MIL) pilih chicken chop, adik ipar pilih grilled fish (sikit katanya... hahaha... sapa suh nak diet.. hamik ko.. hahahha)..
Gambar 3 - tengok le menu org yg tak sedar diri tuh.. (walaupun baru lepas makan steak... berani lagi amik SIZZLING LAMB... kalau aku gemuk.. mmg aku tak buleh salahkan org lain.. MEMANG SALAH AKU!!.. huhuhuhu)
Gambar 4 - perangai bebudak berdua lebih baik tu bila dah kekenyangan... dgn dinding pun jadi mainan.. aku sampai tersedak kambing dok jerit nama diorang.. grrr grrr grrr..

Hari ahad... apa lagi..

PELUANG YANG TAK MUNGKIN DILEPASKAN KALAU BALIK MUAR.....

BREAKFAST SATE!!!....
Pergh... MALATOP!!!... abang yg pulun sakan... dgn mee rebus.. dgn soto.. (aku amik lontong jer kali nih.. hihihi)... tengok tu.. anak-anak aku berdua lebih baik tu pon layanz sate tak hengat donia.. cam abahnyer jugaks.. kehkehkeh

Lepas layans sate... abang ajak lepak kat 'tanjung emas'...
Bagi anak2 aku main ngan BERUK... kehkehkeh
Beli kacang paket besar 3 bungkus.. MAIN LE KORANG...

Nureen memula takut-takut... lama2 dia plak dok mengejar monyet2 tuh... zaqwan pun sama.. cuma aku tak bagi abang lepas zaqwan turun.. kang bukan monyet tu cekau dia.. dia yang cekau mati monyet2 tuh!!.. (aku syak.. monyet2 tu rasa GENG dia sampai kot.. tu yang mudah serasi jer tu aku tengok... kihkihkih)

Petangnya... balik KL... (tapi tak sempat layanz asam pedas.. takperlah.. len kali balik lagi.. hihihihi)

Dan hari minggu kami terisi... yee haaaaa..... hahahhaaaa....


psttt... dalam perjalanan balik KL.. nureen tanya "Ibu, kakak nak bawak balik monyet tu satu.. boleh tak???"... HAPPPEEEEE????!!!!!.... BULEH BLAAAHHHH!!!...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.