Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, December 07, 2009

Berlalalalalaaaa....

Hari jumaat lepas.. kat ofis, ada year end event…. salah satu session nya adalah.. KARAOKE... aduhmaaakkk.... aku lemah tul bab nyanyi2 nih... tapi sempat gak ler aku 'menyumbang-mambangkan’ dua lagu (itu pun bertogether-together dgn org lain gaks.. hahhaha) – kang lebih2 kang, takut KL dilanda tornado, takpun gempa bumi.. hehehe...

hari tu jugak, besday si zaqwan... jam dh kul 9pm.. so, kelam kabut balik umah.. sbb dh janji nak kuar makan KFC (celebrate besday zaqwan...), sampai umah, sama time ngan abang… dh aku kena perli sekilo (sbb selalu aku kutuk kata abang sampai umah lambat.. kehkehkeh)..
So, gi ler KFC bwk budak yg dh masuk 2 tahun niihh.... selamat ulangtahun buah hati pengarang jantung ibu... muhammad zaqwan... layan KFC je lah yeeerrr.... hihihi...

Hari minggu tu pulak... cadangnya nak pegi Pesta Buku.. tapi banyak plak Urusan Seri Paduka Baginda cik abang sayang.. sampai ke tengahari baru habis… letih gak meneman dia ke sana ke sini.. huhuhu…

Dalam kul 2ptg.. abang ajak rehatkan minda (???hihihi)… pegi Mines Shopping Complex tuuhhh.. abang ajak tengok wayang.. tapi nk tengok citer apa?? Hajat hati nk tengok twilight saga.. tapi sebab bawak si nureen sayang (zaqwan kena tinggal kat umah.. denda, sbb nakal sangat.. kehkehkeh – yg betulnya, ibu ngan abah dia malas nk layan.. lasak sgt, tak pasal2 nanti hilang dlm shopping compleks tuuhh…. Huhuhu….) – makanya, tak jadi tgk wayang..

Nk tengok senario, kul 4 lebih baru start… hmmm… jalan2.. nampak Just K (karaoke) kat tingkat 5… apa lagi… JOM LAYANZ… kehkehkeh…

Lepas solat zohor, pi booking bilik small (ala, utk 3 beranak jer.. cukup leeerrr…. Hihihi).. Pilih punya pilih lagu… melalak le tiga beranak kt dalam tuuhh… nureen frust sebab tak dengar suara dia.. dia kata mic dia rosak!!.. kahkahkah.. mmg ler dia nyanyi tak dengar suara dia, sbb abah dia ‘mengontrol’ bilik tuuuhhh…. Suara abah je la yg ber’kumandang’.. hahahha

Aku bukan pandai sgt bab2 nyanyi nih.. buat panggil banjir kilat ribut petir bulehlaaa… jadinya, abang je la yg layanz.. dgn si nureen tuuuhhh...

Dh nak dekat last2 tuh.. abang set satu lagu.. katanya kat aku… “ ni, khas utk ibu”.. kehkehkeh.. aku gelak jer lah…

(ni gambar abang dok layan perasaan.. nureen plak, dh start selak langsir la... pastu pi main dimm lampu la… isy.. tak duduk diam betul!!!)

Abang nyanyi sungguh2.. aku plak dok ralit makan keropok, ngan dok layan nureen yg duduk tak diam tuuhh… tetiba dengar suara abang “PECAH”.. aku gelak gilers… siap bagitau nureen.. “suara abah pancitttt”… kehkehkeh….

Tetiba aku nampak (dlm kesamaran gelap tuuh) – abang tunduk, dan kesat hidung…
WEIHHH????!!!.... pe hal???...
aku dh naik confius dah… abang marah sbb aku tak dengar dia nyanyi ker??... salah ker aku makan keropok ngan layan nureen??.. adoimaaakk.. risau dah niihhh…

Pastu abang kata, taknak nyanyi dah.. so, pack barang... beredar ler... (dlm kepala hotak dok tertanya lagi ni.. naper eh??... akukah yg bersalah???!!!... huhuhuhuhu…)

Masuk dlm kete… masing2 diam… mata abang merah!!.. eeeiiiii…. Risaunya aku… Perlahan-lahan aku tanya… ‘naper abang nangis????.. leen ada buat salah ker?? kalau ada.. Sorry la'...

Pastu.. abang kata.. ”Tak... bukan salah leen pon... abang terasa sangat bila nyanyi lagu tu.. abang betul2 sedih sebab abang rasa abang tak dapat bagi banyak benda kat leen... leen selalu ada dengan abang... leen yang lebih banyak berkorban utk abang berbanding pengorbanan abang pada leen.. abang tak rasa abang akan sekuat ini kalau leen tak ada.. abang tak boleh leen tak ada...”..

AAAARRRRRR?????..... dan akhirnya, aku plak yg nangis.. huhuhuu... dah.. berduet mendudu-dudu dlm kete... nureen pening tgk ibu ngan abah dia... tak tau nak buat apa.. dia cium pipi aku ngan cik abang… tetiba… langit pon mendung… HUJAN!!!... hujan di luar dan dalam…

Lagu apa yg cik abang nyanyi??... kehkehkeh…




“Aku ada kerna kau ada – Radja”..

Tetiba otak jahat aku dtg:- aiii... ada buat apa2 salah ker?.. hahahhaaa... (isy isy isy... tak baik tak baik... dosa tau ada syak wasangka nih... hihihi)

Ala bang.... abang ambil leen jadi isteri abang pon leen dh sangat bersyukur... apa la yg tak cukup nyer.. makan pakai semua cukup... abang bagi kebebasan pada leen utk bekerja, belajar, berjoli katak ngan kawan2, lepak2 ngan mak ayah + adik bradik... tu pon dh lebih daripada segalanya... kita manusia, mana pernah sempurna.. apa yg penting... ’kerjasama’.. kehkehkeh...

hmm...

16 comments:

ladylikeme said...

mmm..betul2...manusia xperfect..so..bersyukur dengan apa yang dikurniakan kepada kita kan..kan..kan

Shifu67 said...

patut la hujan ribut sampai kat sini tak henti2 ni

aliff muhammad said...

Salam,

Laaaa.....syahdu lalalalala ghupenyer! :)

Tabik kat ayah dan ibu zaqwan. Semoga kasih sayang berkekalan sampai akhirat.

@xiM said...

boleh pulak ayat last tuh..

yang penting 'kerjasama'..hehehe

mula dah serius dah baca neh..ekekeke

Marina Monroe said...

Salam ziarah. Belated birthday wish for your son Muhammad Zaqwan.

iina said...

itu lagu fav aku suatu ketika dulu heheheh mendalam maknanya.. elok bernangis2an bersama2.. selalu melalak gelak ketawa jek sesama.. nangis duk dalam bilik wakkakah.. insyallah.. semoga korang dipanjangkan jodohnya ;)

pstt.. cik abg aku pun penah nangis depan aku sebab dia buat sedih hehehehe.. dulu ler dulu..

Kak Long said...

huhuhu...ada buat salah ka??? hish hang nih tak baik tak baik....fikir yg baik baik saje ok

KAKTINY said...

ladylikeme > aah kan.. sentiasa kena bersyukur.. yg baik key g buruk ke, semua bersebab dan ada rahmat di sebalik kejadian yg dh tersurat…

Shifu67 > tu ler.. aku dh ckp kat abang, ni gara2 melalak dan mendudu ler ni.. makanya, KL turut terkesan.. kahkahkah..

aliff muhammad > salam adikku sayang… amiiinn.. semoga jodoh ke akhir hayat..
(dan di doakan jugak awak tu segera bertemu jodoh.. hihihi)

@xiM > hahaha... kalau serius sangat, nanti leh masuk ICU plaks.. hidup kena happy.. kankankan.. hihihi...

Marina Monroe > salam... thank you… and thanks for coming… hihihi..

iina > hahaha…. Itu ler kan.. mana acid ok nangis sorang2 jer.. sesekali berduet, ok gaks kan.. hahahaha…. Terima kasih atas doa ko.. same goes to you.. amiiinnnn…
(ala.. baru2 ni pon… at least dia pujuk ko jugak kan kan kan.. hihihihi)

Kak Long > hahahha.. hang tau ler otak sempit aku nih… suka sangat twist tempat lain.. kahkahkah.... insyaallah... mohon yg baik2 saja.. amiinnn....

GDIZ said...

epy besday zaqwan :)semoga sihat2 & jd anak yg soleh kat mak dia ek. auntie xdak adiah.hehe

muka sebiji photocopy kaktiny la ;p

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, I really enjoy read your 'short cut' bahasa, buat saya lintang pukang try to figure out the meanings, ha ha.
What I learned in the 50's now all changed.
"Sebab"....I see you typed, "bab". Ha ha..."sahajah" is 'jer'.
Nak chari Panadol....ha ha.

Hmmm, my old chegu tentu goyang his head, ha ha.
I love karoake....favorite songs, 'Release me, Are you lonesome tonight'.
Ahhhh, but if you around, saya lepas handbrake, sing, 'Bengawan solo', ha ha.
Have a nice day, Kaktiny, Lee.

Mak Su said...

maksu boleh sumbangkan lagu...sora maksu leper...

Guten Tag said...

makan..makan..makan..saya suka..hehe

KAKTINY said...

gdiz > time kasih.. doa tu pun dh cukup mahal daripada hadiah..
dh namanya anak kaktiny ns oii.. mestila mcm muka kaktiny.. hahahha

uncle lee > if your che'gu bahasa read my entries, surely he/she 'pengsan' baca my 'tatabahasa' (grammar)..

.. luv to hear you sing a song.. surely semua ladies 'tak tidor malam'.. hahahhaaa...


maksu > jom kita sama-sama 'sumbangkan' lagu nak tak.. hahaha.. satu level ngan karaoke tuh (level 5) ada water spalsh tempat bebudak mandi manda + main taman... baby w mesti suka..

guten tag > saya suka makan jugak..

EIZAM said...

kfc? looks tempting...

rizal? tu biasa la tu. musim sejuk, hujan, tak sihat...next time bawak tisu yek....

gud to know u r such a happy family...(who loves to jalan-jalan cari makan)

KAKTINY said...

eizam > amboiii... tau ler org tu tiap2 minggu leh makan kfc kan kan kan.. hahaha...

tetiba angin kus-kus melintang pukang melanda.. hihihi

family kita kan geng / kaki jalan-jalan cari makan.. hehehehe

EIZAM said...

ok. next time u all balik. lets rock all food stalls.

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.