Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, December 01, 2009

Aidiladha yang SEDERHANA…

Hari raya Aidiladha ni, aku raikan dengan sangatla sederhananya.. tak der lembu korban.. takder jamuan raya... takder takbir rumah ke rumah… takder balik kampung (huhuhu… cik abang keje hari sabtu, so, tak dapek balik kampung meraikan HARI RAYA!!!...) dan TAKDER SEMBAHYANG RAYA (sebab JEPUN MENYERANG MALAYA.. bluweaaakkk… rugi aku!!..)…

Paginya, sempat beraya umah sahabatku – kaklong yg menyediakan juadah FEVERET abang yakni lontong (tak dapat makan lontong MIL, lontong kaklong pon jadila abang yer.. sedap gak weihh…).. kaklong siap buat rendang, nasi minyak bagai.. pergh… jamuan raya cum breakfast utk kami anak beranak ler tuuhh.. hihihihi

Then shoot terus ke bangi… umah kakak aku.. kan dia dalam pantang sebab baru melahirkan.. jadinya, mak, ayah, adik2 semua ada kat bangi.. (sebab tu aku tak balik kampong kedah!! hihihi).. dan, kali ni, adik aku epy yg kat sabah tu pon balik bercuti.. wah wah wah.. SEMUA ADA LA.. bila dh berkumpul, timbul idea bernas... BUAT BBQ JOM!!..

Jadinya, semua bertebaran tengahari tu buat tugasan masing2.. aku ngan abang pegi beli barang utk BBQ, amir sediakan tempat BBQ dan epy carik arang ais batu and so on..

Mak sediakan bahan utk marinate dan kakak (w’pun dlm pantang, sempat lagik tuuh.. hihihi), buat cocktail.. kehkehkeh...

Dan hasilnya... TARAAAA...


Takdak lembu and kambing korban, beli siap kat carefour pon jadila... ada ayam, kambing, lembu, sotong, udang, ikan, sosej, jagung ngan ubi pon ada… BEST OOO…

Hanya family pak chak je yg dijemput memeriahkan suasana.. hehehe.. buat kecil-kecilan.. BERSEDERHANA KEKDAHNYA KAN.. hihihi...

~~~~~~~~~~
Then petang sabtu, lepas abang balik kerja, terus balik muar (kampung abang)... dh sampai muar, MIL call.. adik ipar (the lates pengantin baru.. baru lagi ker??.. hihihi... baru jugak aarrr.. hahahah), nak belanja IKAN BAKAR... WAH.. bestnyer... tapi abang dok mengamuk ngan bebudak ni yg melalak sepanjang jalan...

Nyaris2 tak jadi dah.. sampai muar, mak ngan adik2 ipar semua dh pegi... umah dh gelap.. mandikan bebudak nih.. dh settle mandi, salin baju dan rehat jap... pastu.. abang ajak pegi sebab katanya mak still kat area muar... AKU IKUT JE (rezeki jangan di tolak kan.. ikan bakar tuuuhh.. hihihi)...

Makan kat anjung batu, MELAKA (dekat je ngan muar.. hihihi)... sampai pun dh dekat kul 11 malam.. dan kat kedai tu tinggal family kami jer.. In-Law pesan ikan siakap, ikan jenahak, udang, sotong, nasi lemak, keropok goreng, otak2 dan minuman... pergh... mmg kenyang (ikhlas tul adik iparku yg cantik itu belanja.. sbb tu kenyang gilersss.... thank you adikku sayang... terima kasih daun keladi... wink wink.. hihihi)

Ni gambar kemeriahan makan malam ‘sekeluarga’ (dah nyer..tinggal family kami je kat situ..) dan juga keterujaan anak2 aku dok berebut KUMBANG.. (cheh.. jakun tul la...)


Terima kasih mak ngan ziela and pak ngah fazli.. hihihi...


Esoknya.. hari AHAD... APA LAGI... BREAKFAST.... MENU WAJIB ...

“SATE”
(yg membuatkan jantung, hati, minda, jiwa dan raga abang terkunci rapat ibarat kau kunci cintaku di dalam hatimu.. perghh....)..

penangan breakfast ‘sate’ yg menjadi POJAAN HATI ABANG.. hihihi...

(layan kat kedai ni.. hihihi - femes oo.. siap masuk paper bagai..)

Ni aksi2 spontan dan menu2 menarik..’

Kali ni ada mee bandung muar... soto...dan SATE yg berkali-kali round tambahannya.. hihihi..

Percaya tak.. anak aku si zaqwan yg tak sampai 2 tahun tuuh.. buleh bantai sampai 7 cucuk sate sorang... nak suap sendiri plak tuuuhh.. dan mmg dia hulur balik lidi kosong jer.. (sambil aku suap soto sup lagik tuh.. addduuuuuhhhh... pemakan sungguh...)

Kali ni aku pekena mee bandung (minggu lepas2 tu, biras aku layan mee bandung, minggu ni, turn aku plaks.. kehkehkeh... kita selang seli ye pak uda yer... hahahha)

Pergh... mmg puas hati la...

Masih terasa kenyangnya... (burrrppp... ALHAMDULILLAH..)

Sederhanakan sambutan raya aidiladha kali ni... hehehe...

Hahahhaaaa....


13 comments:

xiiinam said...

Tu dia...
itu yang 'sederhana' punya...


Kalau yang tak sederhana punya, macam manalah gamaknya?
He..he...he...



Happy family too...

aNIe said...

Tiny...ni bukan sederhana lagik dah...meriah sungguh...seronok dpt ber BBQ bersama keluarga...

anjang said...

Ini dah tahap pesta ni, memang happening, tahniah

iina said...

Sederhana?? wakakakkah.. memang sederhana.. yang penting beraya bersama keluarga kan.. sederhana pun jadi terlebih sederhana ;)

psttt.. dh start baca ke??

KAKTINY said...

ckLah > hihi.. kalau yg tak berapa sederhana.. jadi yg macam cklah punya family ler... kehkehkeh..
biar org tak suka kat kita, asalkan kita bahagia dan gembira ngan keluarga tersayang kita kan cklah kan kan kan..


kak anie > bila dgn family, sederhana pon terasa meriah kan kak anie kan... hihihi..


anjang > ni baru 'suku' pesta.. kehkehkeh...


iina > betul kan.. kalau dh namanya ngan family.. nasi putih ngan goreng telur kicap pon meriah.. hahahha..
penghantaran akan sampai lagi seminggu.. hihihi.... malam esok layan wayang.. (minggu lepas tak sempat pegi.. huhuhu...)

kamar hati said...

wahhhh...happeningggggg gituuuuu...
(",)

Masy said...

terus rasa senak perot lps bca entry kenyang akak ni hahhahaah

aliff muhammad said...

Huih! Makan besaq walaupun sedarhana.
Selamat Hari Raya Aidiladha.

EIZAM said...

tula. mee bandung tu tak sempat...its okay. what for year end...cuti panjang...habis aku kerja semua kedai kedai makan kat muar...not forget also...pelangi hotel.........kambing!!!!

KAKTINY said...

kamar hati > mmg happy dan PENING.. kehkehkeh


Masy > baca entry pon ko buleh senak perut??... kalau ko join, mesti sakit perut.. kehkehkeh…

aliff muhammad > hehehe… dh berkumpul ngan family.. tu ler jadiknya.. hahaha

EIZAM > ooooo…. Habiskan coti eh.. wah.. laggiiii sakan ler acara tawaf-tawaf ronda-ronda jalan-jalan cari makan korang nanti eh.. best tuuuhhh... betul betul.. jgn lupa hotel pelangi..’sizling lamb’ for me.. yumm yummm..

EIZAM said...

bukan tawaf. ker arafah terus...menu utama...mee bandung, sate, abc, beriyani batu pahat, murtabak, sup gear kambing, sizzling lamb, taufufa, ikan bakar, asam pedas bakal menghiasi usus kami kelak.....

KAKTINY said...

eizam > uish.. mak datuk... bawak2 mengucap weh.. kang.. cuti panjang terus sambung MC - hospitalisation.. (huhuhu)..
bahaya nyer menu2 tuuhh... (tapi mmg menggiurkan.. yummy yummy..)

@xiM said...

hamboi macam ni bersederhana yek..kalau tak sederhana macam mana gamaknya yer kak..hehe

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.