Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Wednesday, December 30, 2009

Makan dan makan lagi..

Abang dan Nasi Kandar KK (nama sekarang adalah Pelita Nasi Kandar) di Kulim adalah sinonim... yg tak dapat dipisahkan bila balik kampung aku….

Sesampainya kami di Kulim pada jam 4.30 pagi 25/12/2009 di Kulim.. abang terus menghalakan kereta menuju ke kedai Nasi Kandar KK tuh… beli 2 bungkus nasi kandar satu lauk ayam goring, satu lagi lauk gulai puyuh...

Sampai rumah kira2 jam 5.15pagi.. dia ngan ayah together-gether layan nasi kandar (pandai tul abang amik hati ayah mertua dia... siap bungkuskan utk ayah tuuuhh nasi kandar lauk gulai puyuh.. hahahahaaa...)...


(gambar dari en.google... tak sempat nk snap sbb NGANTUKK LAAA!!!)

Usai solat subuh.. abang langsung TIDOOOOO.... aku dh fresh dah.. sbb dh bantai tido sepanjang perjalanan.. hihihi.... siap borak2 ngan mak and kakak sampai kul 8pagi...

Ajak abang teman gi pasar.. TAKNAK... ajak kuar breakfast.. TAKNAK (iyala dia dh bantai NASI KANDAR subuh2 syapie tadi...).. ajak pegi mana2 pon TAKNAK... (tapi bagus gak.. so, aku bermaharajaranilelamanja dgn kakak ke sana ke sinuuunn.. hihihihihi)

Pastu, satu lagi antara destinasi wajib adalah...

Yong Tow Foo Sup Pak Karim.. kat Bagan Ajam… kuah sup dia ngan sambal cili boh dia.. perghhh.... terangkat babe...

(pon gambar 2 dari en.google.. aku tak sempat amik sbb tak tahan bau sup dia.. terus NGAP.. kehkehkeh)


Dan... balik hari tu... berpeluang utk layanz MEE UDANG SG. DUA... yg selalu digembar gemburkan tuuuhhh.. yg penah masuk TV3 tuuhh... dlm Jalan-jalan Cari Makan tuuuhh.. hahaha..

Tengok udangnya.. WOW!!..


Dan.. ini adalah air mesti order.. hahahha…

AYAQ NYIOQ!!... (air kelapa daaaa….)


Dan ini menu-menunya… aku suh buat mee kuah ngan nasi goreng..


Lihat bagaimana cik abang dan adik aku sedang melayan tekak memasing…

Sehingga LICIIIINNNN!!!!.... kehkehkeh…


Selamattttt…..


13 comments:

Tie said...

Ooo...kak tie tak pernah makan nasi kandar.. tak pernah ke penang pun.

Aderk ! Petang-petang ni jadi lapar tengok gambar makan-makan tu..hu hu..

Yunus Badawi said...

Yg lain tu dah biasa tapi yong to foo pak karim tu belum pernah try. Kedai dia sebelah mana kat bagan ajam tu eh?

Yunus Badawi said...

Berapa harga udang sekilo kat gerai mee udang tu skrg? Masa saya makan situ dulu sekilo RM70. Mee sepinggan (utk sorang) baru dua ringgit. Dah lah mahal tak terima kad kredit. Pernah kami belanja org2 MPSP sampai RM2000 huhuhu

(mujur tak kena kerja basuh pinggan)

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, Wow! Nasi kandar. I really miss eating this.
And your pics here sure brings back memories.
And yes, I remember the places you mentioned here, Bagan Ajam, Kulim.

I have eaten nasi kandar in many towns, Grik, Kuala Kangsar, Kuala Krai, Gua Musang, Kluang....

Saya suka the udang in your pics here, very fresh.
Ada udang gala?
But have never eaten and minum ayer kelapa, ha ha. Prefer with iced coffee.
Have fun, Kaktiny, and have a Happy New Year, Lee.

Shifu67 said...

mesti laki ko menyesal tak sudah lepas ni

anjang said...

Pelita nasi kandar memang favourite aku, tak miss kalau jumpa Restoran pelita kat mana-mana. Mee udang sg. dua belum sempat singgah lagi. coming soon

suara said...

Salam awal dan akhir tiny... (awal dan akhir tahun laa...)

Nasi kandar... mmg favourite hubby.
Mee udang... yesss... mine
Yong tau fo... hoho... suka sangat.

Ishh.... bila la nak ke utara nih...

Selamat Menyambut 2010 tiny. Ia sekadar nombor, kan? Laluan masa... dan azam... dan menilai pencapaian... sebenarnya tak perlu menunggu detik 31/12 atau 1/1. Semalam baru dengar usrah rasahati kat radio IKIM. Pesan ustaz, Allah telah menyebut, (lebih kurang la ye... tak berapa ingat... huhu) "..Jika kamu dipagi hari, jangan tunggu petang, jika kamu dipetang hari, jangan tunggu malamnya dan jika kamu dimalam hari, jangan tunggu pagi. (ingat-ingat lupa statement sebenarnya... ish)" Maksudnya, jika mahu lakukan sesuatu kebaikan atau bertaubat... jangan tangguh dan tunggu tahun baru. Sebab kita tak tahu, adalah esok masih ada buat kita... huhu

Moga kebahagiaan yang kita semua rasai, rahmat dan keberkatan Allah berpanjaaaaaaaaaangan... InsyaAllah.

Maaf... terpanjang la pulak komen ni... Ahaks

Masy said...

sibbaik da kenyang lalalaala~

KAKTINY said...

Tie > aaaaa???... kak tie x penah makan nasi kandar??... meh dtg utara.. tiny belanja.. (tapi kena ikut tiny balik kampong leerrr…. Hihihi)..


Yunus Badawi > ala YB.. Yong Tau Foo Pak Karim ni kat pantai bersih… kedai dia kat belakang sekolah Dato’ Onn tuuhh… yang kat flat-flat tepi pantai tuuuuhhh…. Tau tak??...


Yunus Badawi > Harga udang sekilo??.. hehehe.. ENTAH... tak tengok plak.. tau ambil... order.... makan dan bayar jeeerr..... hihihi..
Ooo... belanja org MPSP… (ntah2 pak su tiny pon ada kot.. hihihi...)... RM2000??... kalau open table.. harga tu mmg biasa... tapi mujur tak kena tanggal baju jam bagai.. hahaha...


Uncle Lee > I know u sure like those foods… hihihi... Thanks Lee.. for the gift and the birthday wish.. really appreciate it.. Happy New Year..


Shifu67 > nyesal??... nyesal naper??.. nyesal makan2.. hihihi… dialah jaguhnyer… nyesal jadi model??... dia yg volunteer.. kehkehkeh….


anjang > cuba jgn tak cuba… mee udang sg. Dua tuh.. buat mee kuah… mmg yummy…


suara > salam utk su jugak... betul.. kita kena perbaiki diri setiap detik dan saat… maafkan setiap org sebelum tidur dan berazam utk menjadi lebih baik apabila diberi peluang bernafas esok harinya… itu pegangan tiny jugak… hehehe…

Komen panjang tapi bernas dan bermakna.. amat berfaedah utk dikongsi bersama..
Terima kasih Su... salam sejahtera utk Su jugak..

Masy > tapi ko tetap terliur kan dik kan kan kan.. kehkehkeh..

syahrul rizal said...

harga untuk mee udang sebab billing system dia aku yg buat...hehehe

DESCRIPTION PRICE
KELAPA MUDA $3.00
KELAPA MUDA GELAS $2.00
MKN BIHUN GORENG $3.00
BIHUN KUAH $3.00
KOEY TEOW GORENG $3.00
KEOWTEOW KUAH $3.00
MEE GORENG $3.00
MEE KUAH $3.00
NASI GORENG $3.00
NASI GRG BUDAK $2.50
UDANG GALAH $70.00
UDANG KERTAS $80.00

syahrul rizal said...

yong tau foo pak karim memang sedap...
tapi jgn makan selalu pasal byk aji no moto...dulu aku selalu tolong pak karim buka kedai...tapi la ni aku tolong mkn je....hehehe....la ni anak2 dia yg jaga....pak karim dah goyang kaki...sekian laporan saya...

KAKTINY said...

syahrul > amboii... mentang2 hang jaga sistem depa..

daily, weekly and monthly income kedai tu hang ada tak??.. buleh aku bagi kat sepupu aku yg kerja kt LHDN.. kahkahkah...


Syahrul > selalu tak selalu... asal balik aku mesti singgah... tak kena tak sah.. kahkahkah...
betui.. pak karim dh tak jaga kedai.. dia jaga duit yg dh berkepok kot.. kehkehkeh... (tu ler untungnya ada kawan yg masih di kampung... semua berita di kampung dlm genggaman.. hahahha)...

AHMOI said...

wah..sedapnyer mkn...tegok abg ngn si amir..dah ruper pacat kekenyangan jer..hahahhah

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.