Dengan Nama Allah..Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday, February 19, 2016

PhD Oh PhD - Part 18: Sambil bertesis sambil bermodul

BismillahirRahmaanirRahiim.

Allahu Rabbi Ya Karim.

Sudah masuk semester ke-8 di tahun 2016.


Progress tesis?
Sedang di peringkat pre-test. Hihihi.
Belum pun pilot test, jauh sekali research test.


.

Dalam pada saya patut luangkan masa untuk menyiapkan questionnaire, dan selesaikan perihal data untuk tesis ini, terjebak pula dengan aktiviti lain. Hahaha.
.
Modul S.T.A.R.T MC (Start Thesis Apply Right Template Model Canvas), telah saya hasilkan bermula tahun 2014, dan siap sepenuhnya pada 2015. 

Punca boleh tercetusnya ilham ini, selepas mengikuti bengkel penulisan tesis pantas Dr. Othman Talib. Melihatkan konsep dan gaya santai penghasilan tesis dengan segala formula 'OT'nya membuatkan saya terfikir, hmmm.... sesuatu yang bersifat baharu dalam dunia penulisan tesis yang selama ini 'beku dan tepu!' 
.
Saya mohon kepada Allah untuk datangkan ilham bagi memudahkan lagi pemahaman saya untuk menulis tesis ini. Kerana asyik TUKAR - TUKAR - TUKAR dan asyik kena BACA - BACA - BACA lagi dan lepas tu TULIS - TULIS - TULIS - sedangkan tak tahu apa yang perlu dibaca, ditulis dan ditukar.
.
Selepas banyak peristiwa gelap dan kelam (sehingga ada waktu saya sudah terlalu letih dan hampir berputus asa mahu meneruskan pengajian), Allah datangkan ilham daripada sumber lain.
.
Seketika, perhatian saya beralih kepada perkara di luar topik penulisan tesis dan bertumpu pula kepada penulisan novel dan perniagaan.
.
Daripada bengkel penulisan novel kreatif dan bengkel bisnes, saya gabungkan dengan bengkel penulisan tesis pantas cara Dr. OT, maka terhasil Modul S.T.A.R.T MC.
.
Namun, START MC tidak boleh difahami semudah A.B.C tanpa ada persediaan awal.
Dan persediaannya telah saya mudahkan dalam e-book PRE-START MC. 
.

Saya letak sebelah dahulu perihal data questionnaire, sekarang saya beri tumpuan untuk mengedarkan e-book PRE-START MC secara percuma.
Terdapat 10 langkah mudah yang perlu diikuti dalam Pre-START MC.
Dan perlu 'buat latihan' yang sudah menyentuh sedikit maklumat dalam START MC. 
.


Saya mahu para pelajar (pengajian bertesis), merasakan dunia penulisan tesis ini mudah dan menyeronokkan. 

Ini supaya mereka menjadi pengkaji yang terus menerus mendalami ilmu dan kemudian menyebarkan manfaat ilmu itu ke seluruh dunia. 

Dunia ini lebih mudah diteroka melalui jalan ilmu.
Dunia ini perlukan pemimpin yang berilmu, beriman dan beramal soleh.
.
Saya doakan Allah Ya Khaliq Ya Rashid Ya Mu'iz izinkan saya menjadi pendidik kepada bakal pemimpin Negara dan dunia yang beriman dan bertakwa, yang paling penting, berilmu dan berakhlak mulia. Mereka ini, akan menyebarkan dan mengembangkan Islam ke serata pelusuk dunia dan kembali menawan dunia dengan kegemilangan Islam. Mohon sesiapa yang baca blog kaktiny, dan mahu dapatkan e-book Pre-START MC serta maklumat tentang Pre-START MC, isikan maklumat anda di http://bit.ly/prestartmc atau email kepada ciktiny@gmail.com.
.

Salam takzim
-Kaktiny-

No comments:

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.