Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Sunday

PhD Oh PhD - Part 19: Kenangan Proposal Defends

BismillahirRahmaanirRahiim.


Apabila diselak di semak, rupanya, terakhir tulis berkenaan PhD ni pada oktober 2015, ketika sedang 'terketar-lutut' membuat persediaan untuk proposal defends.
.
Tiba-tiba tahun ini, 2016, dibuka dengan kisah START MC dan modul PRE-START MC. Aduhaaaiii.
.
Apa cerita tentang proposal defends?
.
Inilah bahananya apabila banyak sangat di laman muka buku, blog di anak-tirikan sesuka hati. 
Umpamanya sudah dapat gading bertuah, tanduk buat tak heran dah. Hahaha.
.
(Bukan apa, saya masih ada satu 'kefobiaan' untuk menulis status di blog... 
Moga 'fobia' itu dapat berlalu bersama masa... Amin.) 
.
Ok. 
Berbalik kepada kisah pada hari proposal defends.

Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan Allah.

(Ini antara seronoknya cerita sesuatu yang bersifat 'kenangan', segalanya kelihatan 'mudah dan indah penuh hikmah dan sepertinya tiada gundah' - padahal untuk melalui detik dan mengalami saat pristiwa itu berlaku, Tuhan sahaja yang tahu gemuruh hati dan jiwa!)
.
Antara kenangan yang paling saya syukuri adalah:
+ Tuan suami turut menemani;
+ Rakan sekelas datang memberi sokongan;
+ Pengerusi Jawatankuasa penyeliaan hadir;
+ Dapat external examiner yang santai;
+ Dapat komentar daripada lecturer luar yang datang kerana berminat dengan tajuk kajian (penyelia nak cuba recce senior lecturer tersebut untuk jadi examiner VIVA nanti... InsyaAllah).
.
Antara gambar kenangan. 
.



 Sessi berlangsung dengan 'tenangnya' (lah sangatt... hahaha)

Dr. Kidin (Pengerusi Jawatankuasa Penyeliaan) dan rakan-rakan perjuangan.

Komentar dan kelulusan daripada pensyarah pemeriksa,
Alhamdulillah - LULUS. 
Boleh proceed dengan penyediaan tesis penuh. 


Tuan Suami datang memberi sokongan dan doa.
(Inilah sumber kekuatan dan peyokong utama, tanpa Allah izinkan tulang belakang ini berdiri kukuh di sisi si isteri, mana mungkin seorang kaktiny mampu melangkah sejauh ini). 
.
.
Alhamdulillah.

Allah permudahkan dengan semudah-mudahnya.
.
Segala pujian kembali kepada Allah Ya Baari Ya Barr yang merencanakan yang baik-baik dalam hidup hambaNya ini.
.
Salam takzim
-Kaktiny-

Friday

PhD Oh PhD - Part 18: Sambil bertesis sambil bermodul

BismillahirRahmaanirRahiim.

Allahu Rabbi Ya Karim.

Sudah masuk semester ke-8 di tahun 2016.


Progress tesis?
Sedang di peringkat pre-test. Hihihi.
Belum pun pilot test, jauh sekali research test.


.

Dalam pada saya patut luangkan masa untuk menyiapkan questionnaire, dan selesaikan perihal data untuk tesis ini, terjebak pula dengan aktiviti lain. Hahaha.
.
Modul S.T.A.R.T MC (Start Thesis Apply Right Template Model Canvas), telah saya hasilkan bermula tahun 2014, dan siap sepenuhnya pada 2015. 

Punca boleh tercetusnya ilham ini, selepas mengikuti bengkel penulisan tesis pantas Dr. Othman Talib. Melihatkan konsep dan gaya santai penghasilan tesis dengan segala formula 'OT'nya membuatkan saya terfikir, hmmm.... sesuatu yang bersifat baharu dalam dunia penulisan tesis yang selama ini 'beku dan tepu!' 
.
Saya mohon kepada Allah untuk datangkan ilham bagi memudahkan lagi pemahaman saya untuk menulis tesis ini. Kerana asyik TUKAR - TUKAR - TUKAR dan asyik kena BACA - BACA - BACA lagi dan lepas tu TULIS - TULIS - TULIS - sedangkan tak tahu apa yang perlu dibaca, ditulis dan ditukar.
.
Selepas banyak peristiwa gelap dan kelam (sehingga ada waktu saya sudah terlalu letih dan hampir berputus asa mahu meneruskan pengajian), Allah datangkan ilham daripada sumber lain.
.
Seketika, perhatian saya beralih kepada perkara di luar topik penulisan tesis dan bertumpu pula kepada penulisan novel dan perniagaan.
.
Daripada bengkel penulisan novel kreatif dan bengkel bisnes, saya gabungkan dengan bengkel penulisan tesis pantas cara Dr. OT, maka terhasil Modul S.T.A.R.T MC.
.
Namun, START MC tidak boleh difahami semudah A.B.C tanpa ada persediaan awal.
Dan persediaannya telah saya mudahkan dalam e-book PRE-START MC. 
.

Saya letak sebelah dahulu perihal data questionnaire, sekarang saya beri tumpuan untuk mengedarkan e-book PRE-START MC secara percuma.




Terdapat 10 langkah mudah yang perlu diikuti dalam Pre-START MC.
Dan perlu 'buat latihan' yang sudah menyentuh sedikit maklumat dalam START MC. 
.


Saya mahu para pelajar (pengajian bertesis), merasakan dunia penulisan tesis ini mudah dan menyeronokkan. 

Ini supaya mereka menjadi pengkaji yang terus menerus mendalami ilmu dan kemudian menyebarkan manfaat ilmu itu ke seluruh dunia. 

Dunia ini lebih mudah diteroka melalui jalan ilmu.
Dunia ini perlukan pemimpin yang berilmu, beriman dan beramal soleh.
.
Saya doakan Allah Ya Khaliq Ya Rashid Ya Mu'iz izinkan saya menjadi pendidik kepada bakal pemimpin Negara dan dunia yang beriman dan bertakwa, yang paling penting, berilmu dan berakhlak mulia. Mereka ini, akan menyebarkan dan mengembangkan Islam ke serata pelusuk dunia dan kembali menawan dunia dengan kegemilangan Islam. 



Mohon sesiapa yang baca blog kaktiny, dan mahu dapatkan e-book Pre-START MC serta maklumat tentang Pre-START MC, isikan maklumat anda di http://bit.ly/prestartmc atau email kepada ciktiny@gmail.com.
.

Salam takzim
-Kaktiny-

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.