Dengan Nama Allah..Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, August 28, 2017

PhD Oh PhD: Part 27 ~ FINALLY - Tarikh VIVA - 06092017

BismillahirRahmaanirRahiim.

Lepas submit form 14a, (intention to submit thesis) setiap hari berdebar menanti tarikh untuk submit form 15-a (submission of thesis) pula.

Apabila form 15a sudah diterima dan diarahkan hantar full submission untuk penentuan tarikh VIVA, itupun satu debaran juga.
Hampir setiap minggu, tanpa jemu, bermula tarikh 09-06-2017 (penerimaan tesis) itu, portal dibuka berulangkali, dengan harapan, dapat melihat tarikh tertera pada bahagian 'Final Date of VIVA'.
.
Jun beralih Julai beralih Ogos, portal dibuka dan harapan ditanam sedalamnya. Mahu sesegera mungkin mendapat keputusan. Mahu dapatkan tariknya supaya debaran di dada boleh surut dengan segera.Pada 14 Ogos, cuba bertanyakan penyelia @ Dr. Kidin, boleh tidak dipercepatkan waktu untuk VIVA?
Jawapan Dr. Kidin, katanya, "Perlu tunggu jawapan pemeriksa luar."

Baik. Akur.

Pada 16 Ogos, sekali lagi, buka portal, TERNYATA... TARIKH SUDAH ADA!!!
Subhanallah. Subhanallah. Subhanallah.
Alhamdulillah. MasyaAllah. Tabarakallah.

Girang hati bukan kepalang, sudah tertera tarikh untuk VIVA: 6 September 2017.

Maksudnya: 
Tarikh tesis diterima adalah pada - 09062017.
Tarikh perbentangan VIVA pada  - 06092017.

HAHAHA... 
Dah macam keluarga 69 pulak tariknya.
Tak apalah. Yang penting, dah ada tarikh nyata.
Untuk satu penantian yang menyiksa jiwa.

  

Sekarang ini, masa untuk siapkan slide.
Maksimum adalah 20-24 slide.
Sebab masa diberikan untuk perbentangan hanya 20 MINIT.

Rasa hati kala ini?
Ya Tuhan.
Berdenarnya lain macam.
Macam nak tunggu hari melahirkan.
Setelah 'mengandung' 5 tahun - nak keluarkannya pada satu tarikh yang pasti itu, sangat menyesakkan dada dan jiwa. Membayangkan segala kemungkinan yang indah dan duka.
Allahu Akhbar. 

Tidak mampu digambarkan dengan kata-kata.
Siapa melalui, dia memahami.
Itu sahaja yang mampu dilafazkan saat ini.

*****
Nota tambahan.

Harapan, impian dan angan-angan mahu buat Pre-Training Pre-START MC seperti yang diuar-urakan dalam entri yang lepas hanya tinggal impian yang tak berkesampaian. Tiada sambutan (ok, ada yang email, hanya seorang. hihihi - Tapi, Tuan Suami kata, tak perlu sertai atau lakukan apa-apa aktiviti berkisar seminar, kelas, bengkel, terutamanya yang tiada kaitan dengan tesis sendiri, sehingga selesai perbentangan VIVA). 
.

Alhamdulillah. Tidak mengapa.
Belum masanya.

Allah Ya Baari lebih tahu perancangan yang lebih baik.
Alhamdulillah.
.
.
Allahummassolli Ala Muhammad
Wa'ala alihi wasohbihi wabarik wassallim.
.
.

Mohon Allah permudahkan.
Ameen.

.
.
Segala pujian kembali kepada Allah Ya Baari Ya Barr yang merencanakan yang baik-baik dalam hidup hambaNya ini. Alhamdulillah Allah Ya Syakur. 
.

Salam takzim
-Kaktiny-No comments:

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.