Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Wednesday, September 30, 2009

Cerita Raya: Siri 1 - Sakit hati di Subuh Raya Pertama

Pejam celik pejam celik, dah nak sampai ke pertengahan Syawal..

Kenapa masa cepat sangat bergerak??... aduhaiii… (dh nak kiamat dah nih.. huhuhu)..

Aku ni entahlah.. nak kata ada kerja.. macam tak ada kerja.. nak kata tak ada kerja.. tapi macam kelam kabut yg ntah apa-apa..

SMS beserta ucapan2 hari raya daripada yang menghantar, satu pun aku tak balas... tetiba henphone buat hal (tuntut yg baru kot.. kehkehkeh...).. bila dh ok, mood nk hantar pun dh ”out” (cheh.. tetiba… sbb dh raya..)KEPADA SEMUA…AMPUN MAAF DIPINTA…..

Perjalanan raya ..

Tahun ni giliran beraya kat kampung aku… memandangkan aku ngan abang ni UTARA-SELATAN.. maka kenalah amalkan ‘sistem bergiliran’… So far, alhamdulillah, tak adalah perang dingin, perang menantu atau perang mentua… sbb, dh diaturkan awal-awal macam tuh.. senang gak camni, sbb tak yah nak terkejar-kejar ke dua-dua belah tempat… pagi umah sana, petang umah sini.. fokus pada satu pihak jer... dan pegi beraya umah sedara satu pihak jer.. takyah nak bahagi2 masa.. (itu kata aku yg kawin dgn org jauh… kalau korang kawin dgn orang sekampung setaman, korang citer le kelebihan korang pulak yer.. kehkehkeh.. hihihihi…)

Bak kata pepatah:

ITIK MENYUDU, AYAM MAKAN PADI
TAK KATA MACAM TU, NAK KATA MACAM MANA LAGI??.. hihihihi

Oklah.. berbalik citer pasal raya..

Raya pertama, lepas solat raya, balik umah dulu – makan ketupat, lontong + kari ayam (ni special request cik abang aku.. sebab dia dh terbiasa makan menu tu di pagi raya di kampung dia di muar nuuunn… utk tidak menghampakan cik abang sayang.. setiap kali beraya di kampung aku, pastinya breakfast ini disediakan.. dulunya khas utk cik abang.. skrg dh berjangkit kat satu isi rumah ler pulak.. semua melantak breakfast tu mcm dh tak ingat nak pegi beraya kat umah org lain!!... hihihihi)

Dah breakfast, baru start jalan2 beraya..
1- Pegi umah pak lang kt Sg. Ara
2- Balik kampung arwah tok-wan (kat kampung pertama, pmtg pauh – skrg adik mak- mak tam duduk situ..)
3- Singgah jap umah paksu (depan umah mak tam jer..)
4- Pegi umah tok su kat seberang jaya
5- Pegi umah uncle bika seberang jaya gak..
6- Gi umah mak ngah kat sg. dua
7- Gi umah pak cik det (adik ayah) kat sg. Dua
8- Pegi umah kak ija kat tasik gelugor
9- Gi umah mak maksu kat belakang rumah (kampung) anwar ibrahim...


Pastu mak ajak pegi umah mak tam jap... muka kami masing2 dh serender cam ayam berak kapor.. sudahnya, satu kete jer pegi... yakni mak ditemani anak2 bujangnya..
Kami yg dh berkahwin ni (aku ngan kakak... ngan laki masing-masing) mengelat tak nak ikut dah.. LETIH BABE!!!...

Malamnya... bersiap2 utk masak menu OPEN HOUSE raya kedua (acara wajib tahunan daripada tahun 1988 sehingga sekarang..) kat umah kami… menu wajib.. LAKSA PENANG dan MEE HOON SUP!!.. sure ada punya...

PENAT GILOS WEH...


(bab di atas ni tak ada sakit hati lagi.. )
----------------------------------------------------------------
NI HAH... CERITA SAKIT HATI!!!....

Pagi raya aku DIKENAKAN dek adik aku si mambang kuntilanak jantan hampes tuh.. sapa lagi kalau bukan si epy...

Dia kan skrg ni bertugas di sabah... jadinya, dia call aku hari sabtu bagitau yg boss dia bagi cuti raya ni (last minit sangatttt!!!).. dan merengek2 nak balik...
Aku pun apa lagi, cal sana sini sinun tanya tiket flight.. Air Asia ada sit pukul 7 pagi hari raya pertama.. aku suh dia gi amik cepat...
Sempat dia buat tawaran saat akhir dgn aku.. katanya ”kalau atny sponsor separuh, dgn pantas epy amik tiket”..

Aku ni pulak, mengenangkan nak sgt adik aku tu balik, terus capai amir punya iPhone, bukak maybank2u.. tret tet ttet.. sampai duitnya ke akaun si epy...
SMS bagitau duit dh masuk - pegi amik tiket cepat!!!...

Malamnya dlm kul 9.30pm dia call.. bagitau yg tak beli tiket lagi sbb kaunter tiket dh tutup.. buleh beli esok pagi (pagi raya), kaunter bukak pukul 5pagi..
Aku suh dia bangun kul 4pagi dan beli tiket..

Oleh kerana kepenatan yg amat (beraya ke umah sedara), aku TIDO MATI seh.. termasuk handphone aku pun MATI gaks... tak bunyi alarm.. sedar sedar telefon mak berbunyi .. EPY CALL... Jam pukul 6.20 pagi.. oleh kerana handphone mak tertinggal kat bilik aku, jadinya, aku yg angkat..

Aku dengar ada getar isakan pada suara si mamat sekor tuh.. aku dh cuak gak..
Epy bagitau yg dia terbangun lambat.. tak sempat beli tiket... AKU DH MELELEH AIRMATA DAH...

Aku bagi tepon kat mak.. mak pun banjir dh kat dapur nuun... teresak-esak dah.. aku dh tak dapat cakap apa2... masing-masing aku ngan mak dok menyalahkan diri sendiri sebab letih sangat, tertido sampai terlupa nak kejutkan dia pukul 4 pagi suh bangun.. huhuhu.. serius punya sedih masa nih.. tak dapat nak bayangkan kesedihan.. aku ngan mak dok sehati berdansa mendudu di pagi raya...

Lepas mandi, solat subuh semua... aku ngan mak siapkan juadah breakfast sebelum ke masjid.. sambil dok menyatakan “MUNGKIN ADA HIKMAH EPY TAK DAPAT BALIK EBRAYA DGN KITA- ATURAN ALLAH LEBIH BAIK”.. perghh.. aku ngan mak pakat dok motivasikan diri sesama sendiri... gelora di hati, tuhan sahaja yg tahu..

Ayah balik dari surau, tanya pukul berapa nak amik epy nanti.. mak kata, tak payah amik, dia tak jadi balik.. nampak gak wajah kecewa di mata ayah...

Tak pa lah.. tak ada rezeki.. nak buat camner..

Lepas dari umah pak lang.. rombongan cik kiah kami nih pegi ler ker umah arwah tok-wan.. masa salam2 beraya.. TIBA-TIBA MUNCUL SATU LEMBAGA BERBAJU MELAYU HITAM TINGGI LAMPAI MENYENGIH MACAM KERANG NAK KENA BUAT MEE KARI DATANG “MENTARAAAA” KAN DIRINYA YANG POYO ITU!!!...

Q@#$^&*)EGDO)_*(@*&&BADIGOL!*($^*@)_# @(&* @($!_+# SAMDOL)#$@%()_@ MAGKOK JAMBAN)@#^@%^#&*@*( PARIT LONGKANG(*#@^#%&*@#*@($>>...

Rupanya si epy dah ada kat umah tok-wan.. dia suh kawan dia amik kat airport penang.. masa dia tepon aku ngan mak tu, dia dh ada kat atas flight (dlm toilet lagi!!! Chesss!!)

Habis telinga dipiat-piatkan.. sebelah kanan mak piat..sebelah kiri aku pulas.. penampar 87 das.. penumbuk 54 kali.. masih aku tak puas hati..
MASIH BELUM TERTEBUS HUTANG AIRMATA DAN KESEDIHAN AKU NGAN MAK DI SUBUH RAYA!!!....

EPY KANTOIKAN AKU NGAN MAK!!!... dan rakan sekongkolnya adalah KAKAK AKU!!!.. ches ches ches... hampes betul..
- di atas ni lah.. wajah tanpa rasa bersalah dan berdosa si bertuah badan bersama sekongkolnya... EPY DAN KAKAK!!!”...

LEPAS NI, TOBAT KAKTINY TAK MAU SPONSOR HATTA SERINGGIT PUN KAT HANG EPY oiiii- nak balik, balik.. tak dapat balik, SUDAH!!!!...

(padan muka, daripada elok2 aku sponsor setengah harga tiket, dia kena tambah lagi RM200, sbb harga dah lain pada pagi raya tuh.. kehkehkeh.. HAMIK KO!!)

Walaubagaimanapun.. aku bersyukur sangat sebab kesemua kami 4 beradik dapat beraya bersama mak dan ayah..

Alhamdulillah…

13 comments:

xiiinam said...

Walaupun tercungap-cungap....kuhabiskan juga membaca catatanmu yang kelam kabut ini....kerana dah lama tunggu entri kau...ha..ha..ha..


Errr...sempat lagi ni. yawal masih ada untuk mengucapkan Selamat hari Raya.
Mintak maaf zahir dan batin aaa....

iina said...

wakakakah.. kalau adik aku pun mmg dah kena seligi dah.. buat aku buang airmata jek.. ingat nangis airmata sedih2 tuh best sgt ke wakakakakah.. apa pun selamat juga dia dpt blik kg..

Tie said...

Aderk !!

Setiap kali baca entry Tiny ni rasa nak semput pulak! Lain kali kena sedut inhaler dulu, ekekeke....

~ Mesti rumah bagai nak pecah bila adik beradik berkumpul sama, ya... Selamat hari Raya...

GDIZ said...

semput baca entry kak tiny..apapun raya kat kampung sendiri lebih bermakna la., hehe..entah apa pasal..tempat dilahirdan dibesarkan kott..

Masy said...

hahahaahhaah kejii kejiiii.

eddie dewanaga said...

walaupun lu geram... tapi gua dapat rasa yg lu hepi sangat tgk adik balik raya, duit boleh cari, airmata takkan kering, geram cuma sekejap... yg penting, raya setahun sekali!!!

KAKTINY said...

xiiinam > biasalah tiny ni kalau menulis ckLah.. maklumla.. pasai tu ler sejak zaman sekolah BM ngan sastera dari sekolah rendah sampai STPM semedangnya dapat A, A1, A.. agaknya sebab cikgu tak larat nak baca karangan panjang berjela.. terus dibaginya A kalau bab mengarang nih.. kehkehkeh...

Selamat hari Raya jugak...


iina > hangin kan badan dpt lawak bangang pepagi raya camtuh!!!...
Alhamdulillah dpt gak tgk muka dia.. hihihihi

Tie > kak tie.. hihihi... sian akak, sampai semput nk baca entri tiny.. nasib badan ni kak oii.. kalau dh menulis, tak reti pendek2 kontot2.. rasa cam tgh demam kepialu plak kalau tak dpt tulis panjang2.. tak tahu nak stop kat mana kalau dh start tulis.. huhuhuhu...

Bukan umah jer yg pecah kak.. habis petia ais, mesin basuh, kipas, katil semua rabak.. lingkup.. punah.. hahahhaaaa....


GDIZ > ns.. ko pun semput dik.. lagi semput dari jaga adieb yer.. hihihihi... memang betul.. dan dapat berkumpul semua adik beradik beraya bersama mak dan ayah adalah nikmat yang paling hebat.. syukur alhamdulillah...


Masy > dia punya tektik semuanya mmg keji lagi menyakitkan hati.. bukan sekali ni terkena... berkali-kali.. dgn tektik2 keji yg pelbagai... mencik betul kat adik sekor tuh... tapi setiap kali tu ler kaktiny ko ni akan terkena gaks.. dia tak patut keje kat JPJ la rasanya.. dia patut jadi pelakon lelaki terlampau kot!!... kahkahkah...


eddie dewanaga > kehkehkeh.... mmg ler gua hepi bro.. adik tu.. adik... sapa tak sayang adik kan kan kan... mulut kaktiny ni mmg macam ‘puaka’ skit.. tapi hati tak gamak ooo.... hihihihihi...

en_me said...

hmmm ghitewww.. air dicincang takkan putus kannns..

kamar hati said...

hahhahah...kelakar tul la...apa pun, tu akan jadi kenangan yg paling masis tuk dikenangkan...tul tak??? hihihi...

apa pun, semuanya dpt bersama time raya tu kan...mmg best sgt kan.... (",)

ladylikeme said...

wa kena beb!!!!

ha ha ha

KAKTINY said...

en_me > tak mo cincang-cincang.. nak belasah jer.. hahahhaaa...


kamar> kelakar la sangat... berangin satu badan weh.. hihihi


ladylikeme> mmg wakenababe!!!... hampess badigol punya adik.. hihihi

tiny laiman said...

kekeke...adoi kak..sakit perut baca citer akak ni.....kekekeke...boleh gelak golek2 ni.....hikhikhik....

KAKTINY said...

tiny > kelakar sgtler budak tu buat perangai cam tuh.. rasa nk tunjal2 kepala hotak dia tuh.. hihihi.. tapi mmg bahagia dpt tengok batang tubuh dia sama2 beraya.. hihihi..

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.