Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, November 20, 2012

PhD OH PhD : Part 5 ~ Dr. OT - mudahnya tulis thesis!.

Aku ‘ter’bertembung dengan blog Dr. Othman Talib (Dr. OT) secara tak sengaja pada awal tahun lalu.. masa tgh blog walking cari info fasal nak tulis thesis untuk PhD ni…

Start baca blog Dr. OT terus ‘jatuh cinta’ dengan penulisannya serta tips2 mudahnya dalam nak buat thesis.

Perkara yang amat amat amat amat amat digeruni oleh pelajar PHD dipandang sebagai ‘sepele’ je oleh Dr. OT!.. (sebab beliau tahu teknik dan cara yang betul!! SUNGGUH!!!)

Kata beliau. "Siapkan tesis memang susah! Buatlah dengan cara yang mudah."

YA!.. memang betul.. bila dah tahu teknik, taktik dan gaya yang betul, memang pon penulisan thesis ni akan jadi AMAAATTT MUDAH!!
(tapi kalau penyakit M.A.L.A.S tu masih bermaharajalela, ko pegilah segala mak nenek kursus pon, ‘nan adolah’ nak jadi MUDAH buat thesis nih!!).

Aku akui, aku banyak melakukan kesilapan yang “BIASA” dilakukan oleh KEBANYAKAN pelajar PHD iaitu:-

~ “TERLALU KISAHKAN TENTANG TAJUK.. TAJUK.. TAJUK dan nak TAJUK GEMPAQ; umpama dengannya MAMPU MENGUBAH POLISI DUNIA!!!”.. (kononnya pelajar PhD kaaaaannn!!!!... chaitsss!!—WRONG WRONG WRONG!!)

Itu pintu kesilapan pertama aku sebelum melangkah ke pintu kesilapan yang lainnya!!..

Bila baca blog Dr. OT, baca e-book beliau (belilah kepada yang belum beli.. murah je pon.. mahal lagi harga makan kat Johnnys.. kalau beli makanan banyak tu dimakan, akhirnya jadi bahan kumbahan je, tapi beli e-book ni dpt ilmu, dapat manfaat dan dapat kepuasan serta semangat untuk buat thesis!.. SERIUS!!).. dan akhirnya hadiri Bengkel Penulisan Thesis Pantas beliau, SUBHANALLAH, ketenangan itu datang dan semangat itu muncul untuk membuat thesis dengan kadar SEGERA!! (tapi, diulangsuara, kalau dasar M.A.L.A.S tu memang tak dapat nak kata apa laaaa!!! – ayat utk sedarkan balik diri yang sangat SANTAI RELAX ini!!! - bak kata mak : "kalau dah malas tu, tunggu Malaikat turun mai bagi kursus pon tak tentu nak buat jugak!!.."  PANGGG!!!... hamik ko!!!).

Aku yakin.. dan sangat yakin.. jika pelajar yang belum daftar PhD atau yang baru semester 1 PhD dah mula sertai bengkel beliau.. atau berguru dengan beliau.. dalam masa 2 semester, korang dah GERENTI SIAP Chapter 1 to 3.. tahun ke-2 dah start tulis finding.. tahun ke-3 dah VIVA.. and CONVO!!.. takyah tunggu 5 tahun, SURE DH SIAP PhD – Dah bergelar Doktor Falsafah dalam masa kurang dari 3 tahun!! – ITU JAMINAN AKU!!.. (dengan syarat – BUANG M.A.L.A.S!!!)

Dr. OT memperkenalkan RFOT (Research Framework on Template), KOT Cycle (Keep on Track Cycle), (banyak singkatan yg diperkenalkan ada OT.. pandaaaiiii Dr. OT yeee.. hehehehe)... z-draft (1file1thesis), Dropbox, Mendeley – antara cara TERPANTAS yang boleh diaplikasikan dalam MENULIS THESIS PhD anda!!!..

***

Contoh KOT Cycle:
*** 

Berikut antara petikan dari blog Dr. OT yang aku sangat suka ulang baca..
*** 

*** Ia ada dalam tajuk di bawah:


(antara sebab yang aku suka baca part ni adalah, esoknya, aku sertai bengkel beliau.. hehehehehehehehe).

Untuk mengetahui lebih lanjut, silalah ikuti Bengkel Penulisan Thesis Pantas (cuba check dekat blog Dr. OT.. ataupun, cuba buat arrangment untuk panggil dia ke tempat kalian).. Orangnya sangat sporting, santai dan sederhana.. Penerangannya sangat mudah, tepat, padat dan mantoooppp!!!...  

Maka benarlah catatan di kalam Al-Quran Al-Karim.. 

Firman Allah:
”Dan (Allah) mengilhamkan kepadanya (untuk mengenal) jalan yang membawa kepada kejahatan (sukma kefasikan) dan jalan yang membawa kepada kebaikan (ketakwaan). Sesungguhnya beruntunglah bagi orang yang membersihkan jiwanya. Dan merugilah bagi orang yang mengotorkannya (membenamkan dirinya ke jalan dosa).” (Al-Quran Surah As- Syams 91 : Ayat 8-10).

"Apabila ilham yang Allah anugerahkan itu digunakan ke jalan kebaikan, maka ilmu yang disampaikan menjadi ilmu yang bermanfaat dan dapat dimanfaatkan bersama. SubhanAllah.."


Melihat begitu gigihnya Dr. OT memperkenalkan konsep2 serta idea2 baru (RFOT, z-dratf, 1File1Thesis, KOT Cycle dan sebagainya), terasa sungguh betapa berharganya ilham yang Allah anugerahkan kepada manusia dan jika digunakan ke jalan kebaikan, ia bukan sahaja memberi manfaat kepada dirinya bahkan kepada persekitarannya dan menjadi satu daripada 3 perkara yang bakal dibawa bersama ketika jasad tidak lagi di dunia nanti..  

Moga Allah izinkan saya untuk bertukar syafaat dengan Dr. OT atas ilmu yang dikongsi ini dan besar harapan saya untuk memanjangkan ilmu yang Dr. OT sampaikan kepada saya itu kepada orang lain pula sebagai panduan agar generasi pelapis, bakal-bakal PhD tidak lagi TERHANTUK DINDING BERLANGGAR TIANG mcm yg pernah dialami oleh saya!. (Dr. OT, lepas habis PhD nanti, saya nak buat Joint-Venture conduct training guna modul Dr.. boleh??.. hihihihi)

'Ya Allah.. Permudahkanlah segala urusan dalam kehidupan Dr. OT di dunia dan di akhirat.. Berkatilah usaha beliau.. berikan kesihatan, kebahagiaan, kejayaan dan kepada beliau, isteri beliau, anak-anak beliau, serta kaum keluarga beliau. Jadikanlah ilmu yang beliau sampaikan itu satu kebaikan kepadanya dan menjadi syafaat untuknya.. diangkat darjat disisi-Mu diakhirat nanti. Redhailah beliau dunia dan akhirat. Ameen.'


Ya Allah.. redhailah kami semua.. ameen.


5 comments:

Masy said...

@_@ pening baca hahahahaha

Kaktiny said...

masy > pening eh?.. hihihihi...
takpe.. jammed kan otak sekali sekala.. hahaha...

Adda Zaida said...

Salam kak tiny.. bolih tak kasi emeil atau nombor hp doc ot.. kenapa x bolih nak beli ebook die ni.. klik asyik kluar iklan same jer.. thanks kak tiny

Adda Zaida said...

Salam kak tiny.. bolih tak kasi emeil atau nombor hp doc ot.. kenapa x bolih nak beli ebook die ni.. klik asyik kluar iklan same jer.. thanks kak tiny

Azura Hashim said...

Aamiin untuk doa kak tiny. Allah mudahkan juga urusan kak tiny sekeluarga.

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.