Dengan Nama Allah..Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday, September 25, 2014

Musafir - Ke Perth : Day 02

Bismillah.

----------------------------- 
Hari ke-2 di Perth!

Dalam ‘travel itinerary’, hari kedua ini, trip pejabat akan ke Caversham Wildlife Park dan Pinnacles Dessert.

Oh! Oleh kerana Tuan Suami pernah ke Perth sebelum ini, maka beliau memberi ’amaran keras’ supaya aku tidak mengikuti trip ini kerana ia mengambil masa yang panjang (seharian) dan itu boleh membuatkan badan aku kepenatan. 

Bukan apa, kondisi mak buyung ni, cepat penat, cepat lenguh dan kaki mudah cramp! Kata Tuan Suami, kasihan kepada rombongan dan rakan-rakan lain sekiranya mereka lewat atau tergendala rancangan kerana aku (terutamanya jika ada kemungkinan aku akan ’mabuk’ sepanjang perjalanan yang panjang – mahu muntah atau perlu ke tandas sekerap waktu. Jarak dari tempat penginapan ke tempat-tempat tersebut memakan masa berjam-jam lamanya).

Mengambil kira nasihat daripada cik abang, maka aku memberitahu ketua projek bahawa aku tidak akan menyertai trip ini – dan hanya akan berehat di rumah (sambil berangan mahu sudahkan beberapa bab penulisan aku – KONONNYA!)

Oleh kerana aku tidak mengikuti trip ini, maka aku dengan suka-rela-hati menawar diri untuk sediakan bekal makanan kepada rakan-rakan sekerja (di sini, subuhnya awal... jam 7.00am sudah cerah terang benderang di  luar rumah!)

Menu bekalan mereka adalah – Bihun goreng dan burger ayam. 
  
 (Chef campak-campak sedang menyediakan bahan, dibantu rakan setugas yang lain).

Usai mereka keluar, aku pun dengan semangatnya keluarkan laptop... seketika, terpandang buku ’Chicken Soup for the Soul’, pun terasa nak baca... sedap-sedap lepak atas katil, terasa ’nyaman dan selesa’ pula... suasana hening dan sunyi dan santai... 


Akhirnya, ambil keputusan, tidur... arghkahkahkahkah.... (Cheh! Cheh! Cheh!)

Lelap seketika, kemudian terjaga. Perut lapar.
Makan sekeping roti dengan cheese dan masuk semula ke bilik.

Mood menulis tidak kesampaian!
Habiskan masa dengan baca buku ’Chicken Soup for the Soul’.

Usai membaca beberapa bab, terasa mahu menjengah keluar rumah.

Konon mahu ambil angin di luar.
Buka pintu rumah, kelihatan keadaan luar agak sunyi dan panas. Melangkah keluar, OUWHHH... sejuknya angin!
 
Masuk semula ke dalam bilik daaaaannnn..... sambung tidur! Kuikuikui.


**************
Rakan-rakan yang lain sedang berlibur di Caversham Wildlife Park dan Pinnacles Dessert. 

Sempat juga mereka ke Lautan Hindi (oh, ada yang berdoa supaya kapal MH370 muncul, pasti mereka menjadi orang pertama yang menemuinya... Aduhai... Aduhai... hihihi).

(Gambar berlatarkan Hindi Ocean)

Teman-teman di Caversham Wildlife Park.


Mereka melawat zoo yang besar, memberi makan kanggaroo, menyaksikan persembahan mencukur bulu biri-ciri, melihat binatang-binatang seperti keldai, burung dan pelbagai lagi – sayangnya, tidak sempat menonton persembahan koala.


(Gambar-gambar di Caversham)

Dari Caversham, mereka ke Pinnacles Desert Discovery
Melihat batu-batu dan pasir keemasan. 

 (Gambar-gambar di Pinnacles dan Sand Boarding)

Sekali lagi sayang, terlepas peluang bermain luncur pasir di tempat Sand Boarding kerana hari sudah lewat.
 
 
Tapi, Kumpulan 2 (hari yang lain) berpeluang bermain luncur pasir ini.(Antara rakan-rakan pejabat dan rombongan dalam Kumpulan 2)

Permandangan WAJIB ambil gambar (yang sering di ambil oleh para pengunjung), adalah permandangan Kota Perth di waktu malam. Cantik!


Dan, mereka sampai di rumah pada jam 10.30malam... hehehe (nasib baik tak ikut... kuikuikui).

Oh ya. Ada hadiah kecil yang diberikan oleh rakan sepejabat kepada saya.
(Thanks Kak Lin yang baik).
Aduhai... terharunya....Fridge magnet – Gambar batu-batuan di Pinnacles.

Oleh kerana aku tidak turut serta dalam trip ini, dan aku tahu trip ini memakan perjalanan yang panjang, maka, aku ditemani oleh Executive Director (Ms. Lee) menyediakan menu makan malam untuk teman-teman.

Menu yang simple. Sambal sardin, sup kentang, goreng sayur campur, goreng buncis dan telur. Rupanya mereka sudah makan di luar sebelum balik. Jadinya, lauk ini menjadi santapan sarapan esok pagi... (masa diaorang balik, aku sudah lena!)... hihihi.
Esoknya, menanti rakan-rakan sepejabat dari Kumpulan 2 tiba bagi meneruskan aktiviti serterusnya. 


.

No comments:

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.