Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, November 29, 2010

Selamat Ulangtahun Kelahiran - Anakku Nureen.

Salam anakku Nureen Fierzanah Binti Mohd Rizal.

Hari ini hari ulangtahun ke-5 anak sulung Ibu yang comel ini. Ibu doakan semoga anak ibu sentiasa memperolehi kesejahteraan dan diberkati Allah akan umurmu, rezekimu, kehidupanmu dunia dan akhirat wahai anakku.

Doa Ibu sentiasa mengiringi perjalananmu Nak, selagi Allah masih meminjamkan nyawa kepada jasad ibumu ini..

Nureen. Telah tercatat di Luh Mahfuz bahawa Nureen menjadi anak Ibu. Ibu bersyukur sangat-sangat. Sungguh Ibu bersyukur ke hadrat Allah di atas anugerah-Nya menjadikan Nureen sebagai anak Ibu.

Tiada hadiah berharga yang Ibu mampu berikan kepadamu Nak. Hanya sebuah doa, saban hari dan saban waktu, yang tidak pernah putus untuk dirimu Nak dalam melayari hidup sebagai seorang anak, seorang perempuan, seorang umat Muhammad serta seorang hamba Allah.

Hargai nilai kehidupanmu sayang. Hargai anugerah Allah yakni kehidupan yang diberikan kepada kita. Jangan sia-siakannya.

Nureen Fierzanah Binti Mohd Rizal..
Ibu lahirkanmu dengan rahmat kasih sayang Allah..
Kita bertemu dengan izin Allah dan Ibu bersyukur untuk pertemuan ini..
Ibu doakanmu agar sentiasa diberkati dan diredhai Allah dunia dan akhirat..
Ibu redha menjadi Ibumu dan Ibu halalkan segalanya Nak..
Jadilah anak yang solehah..
Jadilah perempuan yang menjaga agama, maruah, aurat dan batasan pergaulan.
Andai kita berpisah jasad dan nyawa, Ibu serahkanmu di dalam jagaan dan lindungan Allah... dan... Ibu hanya mohon doamu Nak.
Ibu sayang Nureen!..


Di setiap tahun pabila usiamu berganjak, inilah yang akan Ibu catatkan untukmu sayang.. bacalah tulisan yang Ibu titipkan untukmu ini anakku.. semoga ia mampu mencetus Inspirasi agar kau bisa menjadi MUSLIMAH SOLEHAH!. Ameen.

Doa Ibu seperti dalam Firman Allah:
"Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku." (Al-Quran Surah Ibrahim 14 : Ayat 40).

15 comments:

iina said...

Happy birthday to my dear nureen.. Kiss her for me.. May Allah Bless her always.. I always believed she will make both of you proud.. ;)

kak Erna said...

Happy birthday to sicomel nureen.semoga menjadi anak yang solehah dan anak harapan ibu..
semoga doa2 tiny buat nureen akan dimakbulkan yang maha esa..insyaallah..amiin..

kakpah said...

ameen....
semuga nureen membesar sebagai anak solehah dan mengecapi kejayaan di dunia dan di akhirat.
happy birthdy nureen..

tasekM said...

hepi befday syg...

MC esok.


.

ckLah@xiiinam said...

Selamat ulang tahun anakanda....
Semoga jadi anak yang solehah.

Kaklong said...

hari ni besday nureen, lusa besday ifan....tapi wan dgn atuk dia dua2 kena pi outstation

Cikgooden said...

Happy bertihday ke nurin..

hahahaha..bertih apa pulak dah...spontan aku taip jd macam tu..

happy birthday...moga jadi anak yang baik..sebaik, ibumu yang sudi membelanja, uncle mu suatu ketika dulu..keh keh keh..

TOKMA said...

HAPPY BIRTHDAY NUREEN SAYANG... muuuuaaaaahhhhhhhhhhhhhh...!!! and many many big hugs for u.....!!! Nureen dah pandai speaking English kan..! Minggu depan tokma jumpa Nureen ek..Bye sayang. Satu2nya buah hati ibumu.

fantasimerahjambu said...

to lil nureen:

Happy Birthday ;)
May Allah bless and have a blast yea!
^_^


to sis tiny:

sweet wishes..nureen will proud have mom like u! amin.

KAKTINY said...

iina > tak sempat aku nk hug and kiss dia.. dia dh terkam hug and kiss aku daaa... hahaha... nureen tunggu adiah mama iina.. kuikuikui..
Ameen.


kak Erna > Ameen.. Ameen.. Ameen Ya Rabbul ‘alamiin… terima kasih kak..


kakpah > terima kasih kak.. Ameen.

KAKTINY said...

tasekM > time besday MC.. aku yg MC!!.. adeh.. hihihi..


ckLah> terima kasih bonda cklah.. ameen utk doa bonda...

:)


Kaklong > sian irfan.. takpe.. nanti ada belated celebration.. hihihi… wan buat kad spesel utk irfan.. hihihi…

KAKTINY said...

Cikgooden > ya ya ya.. mmg bulut dia MCM BERTIH!!... (mcm sapa ntah!!!... hahaha)..
Ameen… ya.. dulu.. Ibu belanja uncle itu makanan yg dia tak lalu nak telan!!.. chaits..
Dan Ibu masih menghitung waktu utk makan belanja uncle itu di tepeng!!!!...
Hihihi


TOKMA > muaaaaahhhhssssssssss utk tokma… nureen, zaqwan dan Ibu rindu tokma laaaa…. Tokma TERBANG jauuuhhhh sangat… susah kami nk kejar nak ajak makan kek sama-sama.. hihihi
Jumpa minggu depan ya tokmaku sayang.. muahss..


fantasimerahjambu > tq dear… thanks for the doa..
I hope she’s proud to be a muslim and able to handle her life to the fullest way of muslimah.. Ameen.

Mak Su said...

[masa kat umah dah terai nak masuk sini tapi downloadingnyer giler lama, bband giler selow... huhuh]

happy besday dear adik nureen , sowi lambat wish :)

Masy said...

epy blated bday nureen! bila ibu nk melanje kakak ni? eh kakak plk. hahahhaahaha

KAKTINY said...

maksu > tq maksu.. hihihi..

masy > kakak??!!... takpela.. bg chance, sbb ko pun dh penat ngan anak berbuah ko tu kan.. hehehe..

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.