Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday, December 02, 2010

Adikku bertanya..

"Salam. Nak makan spageti carbonara, mai la umah", mesej ringkas aku hantar kepada 3 nombor yang berlainan.. 1) kakak; 2) Adik #3; dan 3) Adik bongsu.

Mak dan ayah ada di rumah aku. Mak tak sihat. Demamnya masih belum kebah. Ditambah batuk dan selsema.

Mak suka spageti carbonara. Hmm.. idea utk masak makan malam.
Apa lagi, roger ketiga-tiga adik-beradik ku itu.. (bestnya, saat ini, semua ahli keluargaku berada di KL).

Menu spageti carbonara dan chicken with mushroom sup dh siap. Ajak mak, ayah dan abang makan. SETTLE. Mak pon dapat habiskan sepinggan. Alhamdulillah - kena dengan selera beliau agaknya.. lantas makan ubat.. Semoga mak segera sembuh. Ameen.


(lebih kurang mcm ni la gambar menunya - tak teringat nk snap gambar pon!. Virus demam masih meliputi ruang tubuh!).

Lepak santai di ruang tamu... sambil makan nuggets dan sotong ball goreng.. adikku no. 3 bertanya:

"Lama tak update blog!".

hehehehe... prihatin gak hang dekat kakakmu nan sorang ni eh.. terima kasih adikku.. walau si jejaka adikku ini tak pernah jarang meninggalkan jejak kasih komen, tapi ku tahu bahawa dia sentiasa mengikuti perjalanan blog seorang kakaknya ini.. tq amir.. :)

"Ada... ada la buat entri, tapi semuanya draft sekerat jalan.. tapi, ada jugak a few yang 'auto-publish'.. hehehe...", itu jawapan ringkasku..

.... dan ya dik.. kakakmu ini menulis bukan lagi seperti satu masa duluuuuu....
temponya tidak lagi berentak hardrockers kencang... hihihihi...

hmmm.... sedang mengarang satu entri yg bertajuk:

"Kenapa aku berblog"..
(yg tarikh auto-publishnya adalah 1.1.2011.. kehkehkeh)

(YB, nanti ko kena baca, sebab ko yg suh aku ingatkan ko bila aku buat entri nih.. hihihi).

MOOD!.. Biasalahkan... bagi blogger, pasti terbiasa dengan MOOD, persekitaran, juga priority yg akan mengatasi dan membatasi masa BERBLOG.. dan aku terlibat dalam ketiga-tiganya.. maka itu.. KITA BERISTIREHAT SEKETIKA... dgn layan blog member2 lain kan kan kan... hihihi..




Firman Allah:
"Kepunyaan Allah apa yang ada di langit dan di bumi, dan kepada Allah dikembalikan segala urusan" (Al-Quran Surah Ali 'Imran 3 : Ayat 109).








.

10 comments:

iina said...

Hahaha biasalah virus M dan demam melanda.. aku pun byk gak entri2 yg draft hahaha xtau bila nak publish.. ikut mood.. kdg2 tuh bila baca balik.. publish jelah sebab dah jenuh nulih.. takpe buat entri tuh boleh aku baca ;)

Cikgooden said...

hahaha...blog ni, jika kita ikhlas dan telus..n3 nya best dibaca berulang-ulang..

aNIe said...

Salam...Tiny tak sihat ke...apa khabar ari ni...dah okay...moga cepat sembuh...

Hmmm... berblog ikut mood... betul tu... kalau mood malas dah datang berhari2lah blog tak berupdate...

KAKTINY said...

iina > virus M + virus demam.. mmg buleh bersawang blog.. hihihi..
ko nk baca entri tu, tunggu 'tawon depan'.. hahaha.. (1.1.11).

KAKTINY said...

c.den > aku mmg tulus telus masa tulis entri kt blog aku nih.. pasai tu aku sendiri suka baca blog aku berulang-ulang.. hahaha... org lain suka atau tidak, aku taktau le kan.. kehkehkeh..

apa yg penting, AKU BAHAGIA MENULIS DI BLOG AKU NIH .. hihihi..

KAKTINY said...

kak anie > salam kak... virus selsema masih kuat mengganggu saraf idung le kak.. huhuhu..
nk ngadap pc lelama pon rasa pedih mata..

.. kalau malas campur plak ngan aktiviti luar yg bermaharajalela.. mmg tersadailer seketika blog nih.. kan kak kan kan kan.. hehehe.

tasekM said...

nak sket spagetti..


.

KAKTINY said...

tasek > mai ler umah aku yang.. bawak MC jalan2 KL nih.. (asik pi umah tok wan dia je, apa kata mai umah kawan mak dia plaks.. hihihi).

kad0k. said...

nape x kongsi resipinya sis..aku pemakan spaghetti tegar..sama dgn kekasih aku..

KAKTINY said...

kadok > takyah mintak resepi, ko dtg je umah kaktiny ni hah.. spageti apa nak?, bgtau je.. hihihi...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.