Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Wednesday, May 11, 2011

KUAT MENJAWAB..

Masa tukar sekolah dari Sekolah Kebangsaan Jalan Bellamy, Kuala Lumpur ke Sekolah Kebangsaan bagan Ajam, Butterworth, Pulau Pinang pada tahun 1988, aku amat2 JAKUN dengan suasana sekolah.. sebab kawan-kawan kelas di sekolah aku tu, yang perempuan melayu, SEMUA PAKAI BAJU KURUNG.. yang pakai pinafore hanya AKU DAN SORANG BUDAK INDIA (my best friend ~ Jegathiswary) sahaja…

Gambar tahun 1988… member aku si Jegathiswary tagkan gambar nih.. sapa yg snap gambar ni, aku tak tau langsung! ~ ni time ujian.. ada yg cover buku (taknak bagi org tiru la tuh.. hihihi).. ada yang pandang belakang.. hihihi... aku ingat time ni aku dh siap.. dah simpan pencil box dah pun.. tunggu cikgu cakap "YANG DAH SIAP, BOLEH HANTAR KE DEPAN".. terus aku berlari hantar ke depan... (sebolehnya tak nak jadi yang terakhir untuk hantar, dapat jadi yang pertama is a BONUS!). hahaha... (consider tunjuk aurat tak gambar nih weih??.. aku tak baligh lagi masa nih!!...) kehkehkeh… (kot-kot mencetus isu, aku tarik semula penayangannya ini!!!.)

Aku ingat lagi, masa mula-mula masuk ke sekolah, kena isi buku biru – butir peribadi - yang ada tempat kena isi 3 cita-cita.. hmm.. cita-cita aku masa tu:
Yang Pertama : Peguam
Yang Kedua : Profesor
Yang Ketiga : Perdana Menteri
(masa ni aku sangat mengkagumi dengan Margerat Thatcher dan Benazir Bhutto).

Aku pun tak tahu kenapa aku tak terasa terlintas nak tulis 'cikgu, jururawat, kerani' seperti di kebanyakkan rakan-rakan punya buku biru..

Masa Pemilihan tingkatan 4, aku minta kelas Sastera, sebab kelas sastera ditawarkan subjek sastera (aku peminat tegar subjek Bahasa Melayu dan kemudiannya Sastera), dan lepas tingkatan 5, aku bersungguh nak naik tingkatan 6 Sastera, sebab tingkatan 6 boleh langkah terus ambil Ijazah (aku mmg tak mau amik Diploma!!... and masa tu, aku tak tau ada atau tidak asasi Law)... dan, paling penting, KELAS SASTERA tak ada subjek MATEMATIK TAMBAHAN, FIZIK, KIMIA, BIO segala bagai (yang buat aku nak muntah bila tengok buku-buku Sains kakak aku!!..)..
....and KIRA-KIRA??!!!.. is a NO NO NO in my whole life okeh!.. aku admit, aku bodoh matematik!!... hahaha… Bulan lepas, Boss aku tanya, dh berapa tahun seorang Director ni berkhidmat, (1991-2011), dengan mengira jari tangan kaki, aku kata "10 years"!.… Boss aku pandang aku dengan mengecil mata.. aku bulat kan mata – heran!!.. pastu baru aku perasan.. "EH!!... 20 years Boss!!!"... hahaha.. Boss aku tanya.. "I wonder how U can get A’s for your Master Statistik!!!".. (kuikuikui…Boss!, itu namanya, study untuk exam!!.. bukan study untuk knowledge, that’s make the different!!.. hahahaha)..

Okeh.. jauh ke laut dalam dah aku nih.. padahal aku just nak cerita pasal perangai aku yang KUAT MENJAWAB!..

Bila aku belek-belek balik, perkaitan di antara 3 cita-cita utama aku dengan sikap SUKA MENJAWAB aku nih. YA.. tiga-tiga CITA-CITA itu memerlukan seseorang itu BERCAKAP, BERHUJAH dan BERTEGAS DENGAN HUJAH PERCAKAPANNYA!.. ADUHAAAIII!!!...

Dari situ dah nampak kelemahan aku yang sangat nyata!.. SUKA MENJAWAB dan SUKA NAK TEGAKKAN PENDIRIAN DIRI!.. huwaaa huhuhuhu....

Aku akui, aku seorang yang ’perongos’ (menurut kata mak!!.. huhuhu), cepat marah dan cepat terasa (2nd child syndrome la katakan.. escapisme.. escapisme.. hehehehe).. tapi, cepat jugak cool nya.. hihihi (aku tak jenis berdendam dunia akhirat.. I may not forget, but I may easily forgive when it is really OVER!!). Peaceeee….!!!...

Bila dah jadi mak orang ni, aku tengok, sikap-sikap defensive tu ada dalam diri anak-anak aku.. (baru 6 tawon dan 4 tawon, dh pandai nk defend diri.. cheh!!!)... baka tulin aku le tuh kan!... huhuhu... (abahnya diam dan tenang, tapi ibunya HINGAR BINGAR!!..) owh!!.

Aku akui sikap ini sangat JELEK!..
Namun, adakalanya ianya menjadi BONUS bagi aku.. kerana, dengannya, AKU TAHU KAPASITI DIRI AKU... yang baik dan yang buruk!.. (meskipun adakalanya tersalah tafsir, tersilap taksir).. namun, atas sikap ini juga, aku temui kekuatan diri.. hemmpphh..

Jadinya, bagi yang tidak sekufu, MAAFKAN AKU..
Kalian berhak membenci atau meletakkan apa jua tafsiran dan taksiran tentang diri aku..

Yang aku tahu... walau apa jua sikap dan diri aku.... AKU SAYANG DIRI AKU.. dan AKU HARGAI ANUGERAH ALLAH MENJADIKAN AKU SEORANG AKU!..

Firman Allah :
“......Ya Tuhan kami, tidaklah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari seksa neraka” (Al-Quran Surah Ali-Imran 3: Ayat 191)


Aku akui kelemahan diri dan aku berusaha memperbaikinya.. SUNGGUH!.

Tegur aku, betulkan aku, ingatkan aku.. andai bicaraku sumbang, langkahku pincang, tingkahku menyimpang.. aku ingin hidup dalam redha Allah.. kembali kepada Allah dengan redha-Nya jua..

Firman Allah:
"Dan Allah jualah yang mengetahui rahsia langit dan bumi dan kepadaNyalah dikembalikan segala urusan. Oleh itu, sembahlah akan Dia serta berserahlah kepadaNya. Dan (ingatlah), Tuhanmu tidak sekali-kali lalai akan apa yang kamu lakukan." (Al-Quran Surah Hud 11: Ayat 123)


Ya Allah.. aku pulangkan segala rasa dan resah kembali kepada-Mu. Ampuni aku Ya Rabb.




Ya Allah.. Kami mohon redha-Mu Allah... Redhai kami semua. Ameen.






.

30 comments:

Masy said...

klu tak berhujah tu bkn kak tiny laaaaa.... hehehhehehe

Kazaztan Team said...

salam,

karangan anda mmpamerkan diri saya..saya juga anak k-2..saya juga kuat menjawab...pernah juga bercita2 menjadi peguam dan guru...heehhehe.. peace...

rosdiana said...

"Aku akui, aku seorang yang ’perongos’ (menurut kata mak!!.. huhuhu), cepat marah dan cepat terasa (2nd child syndrome la katakan.. escapisme.. escapisme.. hehehehe).. tapi, cepat jugak cool nya.. hihihi (aku tak jenis berdendam dunia akhirat.. I may not forget, but I may easily forgive when it is really OVER!!). Peaceeee….!!!..."

Kak tiny! gimmi faif!

blackcardomompods said...

kak tiny..sindrom anak kedua stu lgi suka menjawab n manja..hihihi..dan tegas ,tak lembut.ada tak?mcm anak ct anak kedua memang jiwa kental

iina said...

Anak kedua nie mmg sensitif... dan memang kuat membebel hahahaha... peace weihh peace.. tapi anak kedua nie juga mesti kalah dengan anak sulung.. byk cakap.. tapi kalau akak sulung cakap sekali.. terus diam takleh lawan dah walaupun dia kuat byk membebel.. betul tak??

Sebab itu aku jadik anak sulung.. adik2 byk ckp.. aku sound sekali jek.. semua senyap hahaha.. tak caye ko tanya akak ko.. sekali dia ckp mesti ko terdiam kan ;)

Apa pun yang penting mesti tahu muhasabah diri kan.. gbr masa kecik klu tgk balik mmg gelak.. aku sendiri pun xingat mana gbr masa aku kecik2 dulu ;)

kakpah said...

akak anak ketiga tapi kuat menjawab gak. sebab tu mulut selalu nak kena lempang ngan mak hehe..

EIZAM said...

kalau tak berhujah, jadi la tiNOOOOO...........hihih

ARIPSAMAT said...

nobody is perfect....:)...

ckLah said...

OLuch...ouch...ouch....ada sedikit persamaan tema entri...dan persamaan watak utama dalam cerita kita hari ni...

Kaktiny said...

Wos > TAK MAU!.. nak bagi hang kuah sardin ja!.. MERAJUK!!.. pasai hang takmau makan malam kt umah aku!!.. (in stead of belanja Tony Roma’s punya Bountiful Beef Ribs, aku belanja hang dia punya Potato Skin je la.. hang kan minat kentaaaang!.. hihihihi).

Kaktiny said...

Ct > betul lah tu… kental luar, lembik dalam.. (nampak garang tapi sensitif kaaan.. hihihihi).. tapi, kalau datang degil, pokok pon boleh dipatahkan!.. (tanda bersemangatnya..) hahaha...

Kaktiny said...

ckLah > YEEE HAAAA….. juga akan ada persamaan pada Ijazah yang bakal di genggam oleh anak gadis yang berjiwa kental itu!.. Ameen.

GO DIA GO!!.. acikTiny is here for U darling!.. hihihihi…. (cklah, sila beri laluan.. excuse me cikgu!.. takpe, ramai lagi anak didik cikgu nak amik TESL…hehehehe…).

Kaktiny said...

kakpah > hahaha…. Akak pon makan lempang gak kak?.. tiny makan cili!.. (kena tenyeh cili boh kt mulut sbb maki adik sebut C***K*.. huhuhu… (time tu, dengar kawan kat sekolah dok maki hamun guna perkataan tu, rasa mcm best pulak nk apply kat adik di umah… sekali mak dengar!.. hamik ko!!.. berlumur mulut.. BENGKAK!!.. (lepas dr hari tu, terus PADAMKAN perkataan tu dari kotak memori.. tak berani sebut langsung!.. ngeri.. TAUBAT!... huhuhu..)

Kaktiny said...

EIZAM > ye kan!.. thanks jugak tu the Ustaz yang ayah jumpa masa nak letak nama dulu.. katanya, budak ni elok letak pangkal T.. (dulu ayah nak letak pangkal “A” macam nama kakak, AYU – and the A is for AMY.. eeeiiiwwww.. kehkehkeh.. sgt tak serasi and tak sesuaaaaaiii kaaannn!!...hihihihi).. tu la pasal jadi TINY.. (sebab nak kekalkan huruf ‘Y’ tuh!.. hahaha).

.. dah jadi kuat ‘Tengking’ pulak kerjanya si Tiny nih!.. hihihihi…

Kaktiny said...

ARIPSAMAT > only if everybody can understood the word deeply and sincerely!.. kan?!.. huhuhuhu…

ckLah said...

Hadiah yang Tiny kasi kat Dia tu, Dia buat beli blezer....kenang-kenangan dan tanda semangat dari senior LAW katanya....

Makbonda said...

Assalamualaikum,


Sikap yang lahir bersama kita,kalau ianya di positifkan akan menjadi munafaat pada diri kita juga orang sekeliling kita.Menjadi corak dan warni warni dalam satu-satu kelompok.

Makbonda juga anak kedua tau,ada juga sedikit ciri-ciri seperti itu.

fRaMe+LenSeS said...

terbaik perkongsian ni. terima kasih. ;D

Nadh suka dengan blog kamu, perkongsian kamu, Jum join contest Aku Ingin Berubah dengan Nadh nak?

Mungkin kita leh sama-sama sampaikan message positive pada masyarakat dengan perkongsian dalam ni plak.. :D

Kaktiny said...

Masy > yesss dik.. ko mmg my big supporter… jom jonis!.. hihihihi..

Kaktiny said...

Kazaztan Team > 2nd child syndrome katanya kaaannn!!... hehehe..

Dan kaktiny pasti kita akan amat kecoh andai bertemu dan serasi bersama.. hahahaha.. peaceee… :-)

Kaktiny said...

Wos > TAK MAU!.. nak bagi hang kuah sardin ja!.. MERAJUK!!.. pasai hang takmau makan malam kt umah aku!!.. (in stead of belanja Tony Roma’s punya Bountiful Beef Ribs, aku belanja hang dia punya Potato Skin je la.. hang kan minat kentaaaang!.. hihihihi).

Kaktiny said...

Ct > betul lah tu… kental luar, lembik dalam.. (nampak garang tapi sensitif kaaan.. hihihihi).. kalau dia kata taknak tu, bukan setakat lembikkan badan, ngan muncung tu sama panjang ngan meja makan... kehkehkeh... nak plak kalau datang degil, pokok pon boleh dipatahkan!.. (tanda bersemangatnya..) hahaha... kan?!.

Kaktiny said...

iina > YA YA YA.. sangat la betul KAK LONG oiiiii….. hihihi..
Kakak aku mmg mcm hang.. time-time sabar, dia sabar.. DIAM!.. datang time lava gunung berapi meletup.. HANCUUUSSS!!!... mmg menikus la aku!!!... hihihihi...

Kaktiny said...

kakpah has left a new comment on your post "KUAT MENJAWAB.."
akak anak ketiga tapi kuat menjawab gak. sebab tu mulut selalu nak kena lempang ngan mak hehe..


kakpah > hahaha…. Akak pon makan lempang gak kak?.. tiny makan cili!.. (kena tenyeh cili boh kt mulut sbb maki adik sebut C***K*.. huhuhu… (time tu, dengar kawan kat sekolah dok maki hamun guna perkataan tu, rasa mcm best pulak nk apply kat adik di umah… sekali mak dengar!.. hamik ko!!.. berlumur mulut.. BENGKAK!!.. (lepas dr hari tu, terus PADAMKAN perkataan tu dari kotak memori.. tak berani sebut langsung!.. ngeri.. TAUBAT!... huhuhu..)

Kaktiny said...

[EIZAM has left a new comment on your post "KUAT MENJAWAB..":
.. kalau tak berhujah, jadi la tiNOOOOO...........hihih]



EIZAM > ye kan!.. thanks jugak tu the Ustaz yang ayah jumpa masa nak letak nama dulu.. katanya, budak ni elok letak pangkal T.. (dulu ayah nak letak pangkal “A” macam nama kakak, AYU – and the A is for AMY.. eeeiiiwwww.. kehkehkeh.. sgt tak serasi and tak sesuaaaaaiii kaaannn!!...hihihihi).. tu la pasal jadi TINY.. (sebab nak kekalkan huruf ‘Y’ tuh!.. hahaha).

.. dah jadi kuat ‘Tengking’ pulak kerjanya si Tiny nih!.. hihihihi…

Kaktiny said...

[ARIPSAMAT has left a new comment on your post "KUAT MENJAWAB..":
..nobody is perfect....:)... ]


ARIPSAMAT > only if everybody can understood the word deeply and sincerely!.. kan?!.. huhuhuhu…

Kaktiny said...

[ckLah has left a new comment on your post "KUAT MENJAWAB..":
OLuch...ouch...ouch....ada sedikit persamaan tema entri...dan persamaan watak utama dalam cerita kita hari ni...]


ckLah > YEEE HAAAA….. juga akan ada persamaan pada Ijazah yang bakal di genggam oleh anak gadis yang berjiwa kental itu!.. Ameen.

GO DIA GO!!.. acikTiny is here for U darling!.. hihihihi…. (cklah, sila beri laluan.. excuse me cikgu!.. takpe, ramai lagi anak didik cikgu nak amik TESL…hehehehe…).

Kaktiny said...

[ckLah has left a new comment on your post "KUAT MENJAWAB..":
… Hadiah yang Tiny kasi kat Dia tu, Dia buat beli blezer....kenang-kenangan dan tanda semangat dari senior LAW katanya....]


.. huhuhu….menitis airmataku… terharu.. (dlm hati berbunga riang… hihihi).

Kaktiny said...

Makbonda > waalaikum salam makbonda…
Setujuuuu….. hehehe…
Hihihi…. Makbonda juga anak kedua kan.. dan pernah melalui umur seusia tiny kan.. pasti makbonda lebih arif sikap dan tingkah tiny di kala ini…kehkehkehkeh…

Kaktiny said...

fRaMe+LenSeS > nadh… perkongsian di blog ini antara tujuannya sememangnya untuk menyebar ilmu… semoga ada ilmu yang boleh dimanfaatkan oleh yang membaca dan juga diri orang yang menaip ini.. ameen.. (meski ada juga berbaur emosi yang bercampur… ianya kerana kekhilafan dan kelemahan diri…)

Contest?.. aduhaaiiii… kaktiny tak pandai la bab contest2 nih.. (takut kalau tak menang, sendiri meroyan frust… hahahahaha….)

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.