Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday

Hari Ini : Menu Semalam

Semalam aku masak mee-hoon china. Abang nak makan mee-hoon singapore tapi katanya takmau letak lada hitam sbb dia still sakit tekak dan sakit perut (sbb tak letak lada hitam - terus dia jadi china, if letak lada hitam, dia jadi mee-hoon singapore..heheeh)
Masa beli bahan utk masak mee-hoon, aku nampak ada ketam.. 'feveret' abang tuh.. so, aku amik 2 ekor (sekor jantan, sekor betina)... teringat cam nak buat mee kari, tapi abang sakit tekak, taklehlah.. pastu ingat nak goreng.. berminyak plak.. hmm.. apa aku nak buat dgn ketam ni?.. beli je lah - balik nanti baru fikir...

sambil siap2 bahan utk masak mee-hoon, terfikir dlm hati, 'isy, mee-hoon ni kering, tekak abang sakit.. nak buat something berkuah / sup lah'.. terlintas terus nak buat sup ketam.. tapi apa ramuannya?.. agh.. peduli aku ramuan apa pun, janji aku dpt buat sup ketam..

so, aku masukkan apa yang aku rasa nak masukkan.. dan last sekali aku terfikir nak letak telur.. wah wah - jadi ala2 'shark fin soup with crabmeat' lah.. (if Chef Ismail tengok, sure dia guling2 gelakkan aku..), tapi lantaklah.. yang nak makan aku and laki aku (and maid aku) - bukan aku masak untuk Restoran Rebung Chef Ismail tuh kan kan kan..hehehehe..

and how about the 'taste'?... jeng jeng jeng... aku rasa macam sedap (mak aii.. aku perasan giler siot.. ) tapi yang penting laki aku kata 'hmm..sedaplah leen'.. (kalau dah memang hantu ketam tu, rebus kosong pun sedap..)

So.. alhamdulillah.. senang hati aku tengok laki aku makan sepinggan mee-hoon china dan semangkuk penuh sup ketam ala2 tu.. dgn penuh kekhusyukan sehingga liciiiiiiiinnnnn.. tapi yang pasti, bukan sebab sedap sangat apa yang aku masak.. tapi sebab aku ikhlas sangat nak masak and bagi laki aku makan - pasal tu ler dia makan dengan penuh keasyikan dan keseronokan sebagaimana aku terlampau enjoy masak utk dia and nak bagi dia makan and nak tengok dia makan..
And yang paling aku happy sangat : everytime lepas makan, selepas mengucap syukur kepada Allah di atas rezeki yang dikurniakan, sure abang cakap "terima kasih leen sebab masakkan utk abang..". Pheh!!! - Penat lelah aku 'menyinsing' kain masuk kedai and 'berperang' kat dapur tiap2 petang lepas balik kerja rasa 'hilang' dgn ucapan tu.. walaupun dah 4 tahun kami kahwin, abang still ucapkan perkara yang sama.. dan aku pun.. walaupun dah empat tahun dengar benda yang sama, still perasaan aku macam 'first time' dengar masa aku mula2 masak (masa baru kahwin dulu..)..hehehhe..

Konon2nya aku nak tangkap gambar apa yang aku masak semalam and post kat sini or kat ruangan 'resepi.net'.. tapi.. baru je aku letak hidangan, abang dah start mencedok.. terpaksalah batalkan niat tuh...

Wednesday

Hari Ini : Jawatan Kosong dan my 'comfort zone'..

Hari ni si admin kelam-kabut minta aku confirm dengan Boss aku samada Boss aku dtg opis ke tak.. nak suruh sign cheque URGENT!!!... aku baca ler cheque utk apa yang urgent sgt.. rupanya cheque utk bayar The Star - advertise jawatan Head of Deparment.. oh ya.. nak menggantikan Manager Corporate Planning yang dh resign tuh.. so, best prend aku (merangkap pe'relief' tempat aku kalau aku cuti) si S akan dapat Boss baru.. terus HOD.. wah wah wah.. dasat dept Corporate Planning nanti..

AKU?.. tak kisah.. sapa nak masuk atau nak keluar - sbb aku ok jer ngan sesapa pun.. dan sebab aku sedang berada di 'comfort zone' yang takkan ku biarkan sesapa berani 'touch'.. (or else aku sumpah jadi katak nanti..) ehhehe..

tapi semalam.. apa yang diperkatakan oleh si gadis buat aku terfikir.. aku sepatutnya boleh pergi lagi jauh dgn pengalaman, umur juga qualification aku tapi aku memilih utk berada di sini hanya kerana "aku terlalu selesa" di sini.. agh.. takper.. bagi aku masa setahun dua ini utk stabilkan diri aku - at least habiskan Master aku and amik Profesionnal Certificate spt yang aku impikan.. then baru aku fikir nak tukar / cari kerja lain..

so far, aku selesa berada di "comfort zone" aku nih.. walaupun jawatan aku mungkin 'tak best' pada kengkawang sealiran dgn aku masa kat UiTM Shah Alam dulu.. tapi, aku rasa, gaji and bonus aku melebihi sesetengah dari mereka (kecuali yang ada firm sendiri - tak dapeklah akak nak bandingkan kan..)

jadi.. biarlah begini dulu wahai si gadis - namun nasihat dan pandanganmu amat dihargai dan sedang dipertimbangkan...


TINTA 6 : RENUNGAN KEHIDUPAN

UNTUK RENUNGAN BERSAMA ….

Adalah seorang hamba Allah ni, dia pergilah bersiar-siar di tepi hutan. Sedang dia menghirup udara rimba yg segar tu, tetiba di a terdengar satu bunyi .. jeng!jeng!jeng!.. bunyi.... aauuummmmm!!! Bunyi harimau yg kelaparan dan hanya menunggu mangsanya saja.
Jadi, si hamba Allah ni pun lari untuk menyelamatkan diri. Harimau tu kejar hamba Allah ni . Sebab dia dah lapar sangat ni. Harimau tu pun kejar, kejar, kejar dan kejar. Hamba Allah ni punyalah takut, berlari lintang pukang. Sempat juga dia berdoa agar dia diselamatkan daripada dibaham dek harimau tadi. Dengan kuasa Allah diperlihatkan sebuah perigi di depan mata nya. Jadi untuk menyelamatkan diri si hamba Allah ni pun terjunlah ke dalam perigi. Perigi tu ada tali dan sebuah timba. Si hamba Allah ni bergayut pada tali tu. Tali tu pendek jer. Jadi dia bergantungan di tengah-tengah perigi.
Di mulut perigi, harimau yg lapar tu menunggunya. Si hamba Allah ni pun berfikirlah macam mana nak menyelamatkan diri, sambil berdoa kepada Allah agar dia diselamatkan. Tengah dok berfikir camner nak selamat, tetiba dengar bunyi kocakan air di bawah perigi. Aaaaa!!!!... Ya Allah..... lagilah seram dibuatnya. Nak tahu ada apa kat bawah tu? Ada 2 ekor buaya yg kelaparan. Apalah nasib. Dah jatuh ditimpa tangga. lagilah takut si hamba Allah ni. Atas ada harimau bawah ada buaya. Semakin risau dan takut.

Tengah berfikir untuk mencari jalan keluar, tetiba keluar seekor tikus putih dari lubang celah-celah perigi, naik ke atas ikut tali yg hamba Allah tu bergayut. Sampai kat atas tikus tu gigit tali tu pulak. Cis, kurang ajar punya tikus. Alahhhh... cam ner ni. Pas tu, keluar lagi seekor tikus yg berwarna hitam. Naik mengikut tali tadi, cit !cit! cit!cit! sampai kat atas.Tikus hitam ni pun gigit juga tali tu. Cis, lagi satu. Macam mana aku nak buat ni... habislah jadi mangsa buaya ..Berfikir lagi. Kalau naik kat atas makan dek harimau. Kalau tunggu tali putus dan jatuh ke bawah makan dek buaya. Macam mana nih...
Sedang hamba Allah tu berfikir cam ner nak selamatkan dirinya, tetiba.... terdengar satu bunyi.... uuuuuuuuuuuuu... Bunyi lebah bawa madu.

Si hamba Allah ni pun mendongak ke langit, melihat lebah yg sedang bawa madu. Tetiba setitik madu terjatuh dan terus masuk ke dalam mulut si hamba Allah ni tadi. Punyalah nikmat sehingga tidak terkata. Hamba Allah tu kata, "Fuh manisnya madu ni , tak pernah ku rasa manisnya ni. Sedapnya. Subhanallah sungguh sedap ni." kerana setitik madu si hamba Allah tu lupa pada harimau yg sedang menantinya di mulut perigi dan buaya yg menantinya di bawah ..


maksud di sebalik cerita ...


Si Hamba Allah itu adalah kita semua. Harimau yg mengejar tu adalah maut kita, ajal memang sentiasa mengejar kita, so beringat-ingatlah.

2 ekor buaya itu adalah malaikat Munkar Dan Nakir yg menanti kita di alam kubur nanti.
Tali yg tempat di hamba bergayut tadi adalah jangka hayat kita kalau pendek talinya maka panjanglah umur kita dan kalau panjang talinya maka pendeklah umur kita.
Tikus Putih dan Hitam tu adalah dunia kita siang dan juga malam yang sentiasa menghakis umur kita. Kan tikus tu gigit tali tu.
Madu... madu yg jatuh setitik ke dalam mulut hamba itu tadi adalah nikmat dunia. Bayangkan setitik saja madu tu jatuh ke dalam mulutnya, dia lupa pada harimau dan buaya tu.
Macam kitalah bila dapat nikmat sikit lupa pada Allah. Waktu susah baru la nak ingat Allah.
Astaghfirullah...
TIDAK SEORANG PUN YANG PERNAH MENEMUI HARGA SEBUAH KEHIDUPAN TETAPI APA YANG PENTING KITA HARUS MEMBUATKAN KEHIDUPAN ITU BERHARGA...

Monday

Kisah : Antara Jersi MU, Jam ESPRIT, adik SUFI dan aturan ALLAH…


Suatu hari di bulan April di Butik Al-Ikhsan..

Suami : Cantiknya jersi MU lengan panjang ni Leen..
Isteri : Yang hitam tu dah habis kan.. rugi tak sempat beli..
Suami : Apakata if MU menang, leen belikan abang jersi MU lengan panjang ni.. leh tak?
Isteri : Hmm.. macam nilah.. if MU masuk FINAL, leen beli jersi lengan pendek.. IF MENANG, leen beli lengan panjang..
Suami : If menang, leen beli dua2 untuk abang?..
Isteri : YUP!!!!!!!!!


Satu petang awal Mei di kedai Jam di MINES

Isteri : Leen ingat nak beli jam la.. jam ni takde tarikh.. nak beli yang ada tarikh..
Suami : Ni.. Esprit ni pun cantik jugak.. tak le mahal sgt..
Salesman : Yes, Miss. Mau angkat jam?..
Isteri : I nak tengok that one..
Salesman : Ini baru punya.. very beautiful.. eh.. you pakai Guess hah?.. that model cepat laku, here got no stock anymore..
Isteri : Tapi I silap beli lah.. yang ni takde tarikh.. I nak beli yang ada tarikh..
Salesman : This Esprit new model.. cantik. You angkat la..
Salesman : Wow, encik punya jam TISSOT hah?.. I memang teringin mau angkat itu TISSOT.. tapi kena kumpul duit dululah.. your model pun cepat jual.. here only left one.
Isteri : Takpelah.. I tengok je dulu..


Pagi Subuh di Bulan Mei – jam 6pagi

Suami : Leen.. MU menang 6-5 (sambil tangan mengejutkan si isteri)
Isteri : Dah solat lom?
Suami : Nak solat le nih..


Jumaat 23 Mei 2008 - malam

Suami : Leen, esok abang tak keje, kita gi Butik Al-Ikhsan nak.. Leen kata nak beli jam kan, jom la pegi beli sekali..?..
Isteri : Hmm.. abang.. antara 2 helai jersi ori, jam Esprit and perubatan untuk anak kecil berusia 9 bulan.. mana yang perlu diberi keutamaan?..
Suami : Lah.. pasal apa pulak ni?.. anak sapa yang sakit?..
Isteri : (sambil menunjukkan lembaran kertas ‘banner’ SUFI..) bantulah seberapa ikhlas..
Suami : Anak siapa ni?
Isteri : Anak kawan isteri kepada kawan blog leen…
Suami : ??? (dengan dahi yang berkerut – hairan kot)..
Isteri : Tadi leen dah buat collection kat ofis. Abang taknak bagi sumbangan ker?..
Suami : Leh gak..
Isteri : Esok pagi tak pegi mana2 kan.. kita pegi tengok SUFI kejap.. tadi leen nak pegi terus dari office, tapi hujan lebat sangat.. so, tak jadi pegi..
Suami : No Prob.
Isteri : Thank you.. Luv U..

**************

Hari sabtu 24/5/08 berkesempatan melawat adik Sufi di IJN.. Alhamdulillah si puteri Sufi dah selamat menjalani pembedahannya.. tunggu masa utk pulang sahaja..

‘Sorry Elly, kaktiny tak dapat stay and sembang lama2.. ada jemputan kenduri di Shah Alam dan nak bersiap2 utk balik Muar (coz ada kenduri pulak di Melaka hari ahadnya)..’

Mengenangkan kehebatan rancangan Allah.. aku jadi senyum sendiri..

tercuit hati apabila Elly (ibu Sufi) dapat panggilan dari Shahadan (ayah Sufi)..
Kata Elly : ‘Ni hah, dengan kawan abang, kaktiny datang’..

Aku: eh??hhiihihh.. (senyum jer)..

Perjalanan ke Shah Alam.. aku senyum jer.. abang confius.. tapi aku senyum lagi mengenangkan aturan Allah..

Kronologi : SUFI (anak Shahadan + Elly) – ELLY (kawan Suri) – SURI (isteri Rudy) – RUDY (kenalan blog kaktiny) – kaktiny (out from nowhere) – kawan2 AHB – kaktiny – ELLY – SUFI.

Mana datangnya Shahadan dalam kronologi – rentetan rantaian di atas?.. aku gelak sendiri.. hanya kerana one phone call kepada Shahadan petang Jumaat dan Shahadan bagi no. telefon Elly kepadaku..aku jadi kawan shahadan.. sepatutnya aku di bawah line ‘kawan elly’.. hehehehe…

Tak penting siapa kawan siapa.. yang penting, aku seronok sangat sebab melalui peristiwa ini ku kenali hati budi kawan2 pejabat.. Ya Allah.. aku kagum sangat dengan aturan Allah ini, yang tak terjangkau di pemikiran ku selama ini..
Hanya atas dasar percaya, simpati dan naluri sesama manusia, sekeping kertas print out hitam putih bukan halangan untuk menunjukkan ihsan..
Tak perlu banner sebesar2 alam, tak perlu rakaman video, tak perlu direct tele-cast luahan hati si ibu dan ayah.. hanya sekeping kertas mengadap meja ke meja beberapa kerat kakitangan AHB yang ada petang itu.. aku bangga apabila masing2 tidak lokek menghulurkan seberapa yang mampu.. tanpa banyak soal dan tanpa penjelasan berjela-jela…

Aku amat terharu mendapat sumbangan daripada 12 orang (< 24 jam)..
Terima kasih Kak Lin, Zana, Ruhaidah, Siti Nor Azzah, Ima, Shah, Sham, Ziana, Mak, Ayah, Abang di atas sumbangan anda.. Semoga Allah memberi ganjaran pahala di atas amal jariah anda semua.. juga untuk Sofea yang memberi sumbangan terus secara online di Maybank2U..

Cantiknya aturan Allah.. Ya Allah, ku kagumi kebesaran-Mu dan kehebatan-Mu..
Ya Rabb, sesungguhnya rancangan-Mu terlalu sempurna.. untuk aku, dia dan mereka dan untuk semua penghuni semesta.. ku akui dan insafi kekerdilan diri.. Allahu Akhbar..

Abang.. di atas keprihatinan abang.. InsyaAllah, leen akan hadiahkan abang jersi MU lengan pendek and panjang di hari ulangtahun perkahwinan kita yang ke-4 pada 6 Jun 2008 and I have surprise for you abang.. wait and see yah...



Thursday

TINTA 5 + Kisah : KERANA KASIH.. maniskan wajah, lembutkan lidah

Dalam aku melayan blog dan meninggalkan komen pada blog2 yang ku lawati.. aku ‘terikut’ kisah teruna dara yang kukira sedang ‘hangat’ melayari alam percintaan..
(terkenang pulak zaman ‘bercinta’ dgn abang masa kat UiTM Shah Alam dulu.. punyalah taknak orang tahu – sanggup ‘dating’ ke ‘Tanjung Gila” Klang.. pheh, memang gila.. kalau kira2 balik, bazir duit minyak jer.. habis duit PTPTN isi minyak kete abang.. hahahah)..

JP and puterinya .. aku faham apa yang dirasai oleh kedua-duanya.. faham sesangat.. sedih, perit, pedih dan letih – hanya kerana “kecuaian, kealpaan dan kesilapan” sekali itu membawa kesan yang tak mampu dipadam, dihilangkan, dibuang mahupun dighaibkan walau sampai nyawa keluar melalui ubun-ubun kepala..

Namun, looking from the other side of the coin, jika tiada ujian tersebut, kita takkan tahu beberapa perkara.. di antaranya:

1- sejauh mana aku benar2 sayangkan dia..
2- sanggupkah aku kehilangan dia (setelah mengenepikan ego dan amarah)..
3- menolak ‘kesilapan’ yang berlaku, betapa banyaknya kelebihan dan kebaikannya selama ini yang membuatkan aku masih dan kasih bersamanya..
4- hidup ini sementara cuma, perlukah aku sia-siakan dgn memikirkan perkara yang ‘sudah’ berlaku sehingga mengabaikan masa bahagia yang ‘boleh’ kami ciptakan bersama
5- sedalam mana aku ingin tautan kasih kami ini terjalin..
6- HARI INI ALLAH UJI DIA DGN UJIAN INI.. (meskipun dia tewas, namun dia sedar dan insaf.. ) UJIAN UNTUK AKU ESOK, BAGAIMANAKAH?..
7- kita tidak akan bermuhasabah diri untuk mencari dan mengenalpasti di mana kesilapan diri sehingga perkara tersebut boleh terjadi.. (one finger you point to others, the other three pointing to you yourself..
[dan banyak perkara lagi – malas nak tulis.. semuanya terakam kemas dalam hati, perasaan dan jiwa.. (akal dan iman tidak membenarkan memikirkan perkara yang tidak sepatutnya difikirkan) so, better I put the stop.].

Dapat pulak e-mail daripada sepupu di Klang (thanks Abang Ura.. the message really goes straight pointing into my heart and makes me think, learn and ‘trying’ to adapt to myself..)

Here the message goes:

Rasulullah SAW memberi ucapan khusus untuk kaum wanita.

"Assalamu'alaikum, wahai kumpulan/kaum wanita. Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka". Seorang wanita lalu bangun bertanya, "Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?' Rasulullah SAW menjawab, "Tidak. Bukan begitu.

Tetapi ada 2 tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu ke dalam neraka:
1. Kamu banyak mengutuk/menyumpah
2. Kamu kufurkan kebaikan suami."
Kemudian baginda SAW mengingatkan supaya :
1. Banyak beristighfar
2. Banyak bersedekah.
Keterangan: Yang dimaksudkan dengan mengutuk/menyumpah ialah seperti contoh di bawah:
Contoh 1: Kamu banyak mengutuk/ menyumpah
Katakan kita lama menunggu bas. Tetapi bas masih tak kunjung tiba, akibat geram dan marah kita mungkin berkata, "Driver bas ni dah mampus agaknya." Perkataan mampus itu termasuk dalam erti kata menyumpah. Lisan wanita memang terlalu cepat menyumpah. Kadang-kadang pakaian, perkakas rumah, hatta suami pun kena sumpah.

Contoh 2: 'kufurkan kebaikan suami'.
Rasulullah SAW berkata,"Tidakkah pernah engkau jumpa, seorang isteri, jika seumur hidup engkau, engkau berbuat baik kepadanya, tetapi di suatu ketika, disebabkan dia tidak mendapat sesuatu yang dia kehendaki atau kerana si suami melakukan satu kesilapan, maka dia akan berkata ,"Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak"
[Dalam masyarakat kita kata-kata di atas mungkin boleh dikaitkan dengan perkataan seperti berikut: "Selama hidup dengan awak, apa yang saya dapat?".][Tak guna sesen pun'] Rasulullah SAW sambung lagi ,'Mana-mana isteri yang berkata, "Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak" / "menyesal saya kahwin dengan awak"! maka akan gugur pahala-pahala amalannya.'

Saranan Rasulullah SAW yang seterusnya ialah menyuruh kaum wanita banyak beristighfar dan bersedekah, kerana ia dapat menyelamatkan kita dari 2 perkara yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka seperti yang disebutkan tadi.

Terdapat juga suatu syair Arab yang berbunyi :
"Nak buat baik, sangatlah mudah, Maniskan wajah, lembutkan lidah."

Wednesday

Hari Ini : Sufi dan bantuan kita

Rudy Bluehikari dah merakamkan gambar adik sufi.

lawati : http://bluehikari.com/images/sufi.jpg

Ya Allah, dugaan-Mu pelbagai bentuk dan cara.. kepada aku, dia dan mereka.. tak sama walau ada yang serupa.. sujudku kembali pada-Mu yang Esa.. berikan rahmat dan kasih-sayang-Mu kepada kami semua.. amin..

TINTA 4 : BE HAPPY



Every sixty seconds you spend angry,

upset or mad,

is a full minute of happiness you'll never get back.

Today's Message of the Day is:

Life is short,

Break the rules,

Forgive quickly,

Kiss slowly,

Love truly,

Laugh uncontrollably...


And never regret anything that made you smile.


LIFE MAY NOT BE THE PARTY WE HOPED FOR,
BUT WHILE WE'RE HERE WE SHOULD DANCE.

Tuesday

Hari Ini : Rudy Bluehikari, Sufi dan bantuan anda

Tersentuh hati kaktiny membaca kisah KERTAS-KERTAS RINGGIT YANG SERING KITA RISAUKAN DAN SUFI yang rudy bluehikari tulis hari ini..

Kita mendengar pelbagai kisah suka-duka manusia, dan kisah kita sendiri. Sebagai insan, apa pertolongan dan bantuan yang kita beri kepada yang memerlukan?.. apa sumbangan kita kepada insan?..

Kaktiny kagum bila membaca tulisan rudy yang meminta pertolongan sesama insan membantu keluarga sufi..

(petikan dari tulisan rudy bluehikari)
Kalau kalian berhajat untuk membantu sila hubungi ayahanda Sufi; Saudara Shahadan bin Saad (Bekas staf UUM) di talian 019-5491911. Atau terus ke akaun Maybank 1020-5489-1995. Boleh melawat Sufi di katil No.6, Tingkat 1 Wad ICU IJN, sila hubungi beliau sebelum datang melawat kerana ada ura-ura Sufi akan dibawa ke Hospital Alor Star, Kedah untuk diletakkan di bawah jagaan rapi di sana kerana belanja di IJN agak mahal berbanding di hospital biasa.


Jgn ditanya berapa ringgit rudy bagi dan jangan ditanya kebenaran dari kisah tersebut..
jika anda benar2 ikhlas membantu.. hulurkan seikhlas mana yang anda ingin beri.. jgn pandang kiri kanan depan belakang untuk buat keputusan.. lakukan sekarang..

Kenapa Allah beri kesempatan untuk Rudy melawat Sufi?..kerana Allah ingin membantu keluarga Sufi yang kesempitan.. kenapa Allah buka pintu hati kaktiny untuk melawat blog rudy?..kerana Allah ingin kaktiny menghulurkan bantuan.. cantiknya perancangan Allah.. padahal, kaktiny tak kenal siapa sufi dan rudy juga tak kenal siapa kaktiny.. tapi rencana Allah tak pernah gagal.. hebatnya kuasa Allah..

Dan kaktiny mohon, berilah sumbangan walau seringgit seorang.. (lebih lagilah dialu-alukan..).. jika sepuluh ribu yang membaca.. alangkah.. ringan sedikit beban keluarga sufi..(didoakan)..

TINTA 3 : CINTA, KEBAHAGIAAN DAN RAMA2..

Ada satu bait novel yang ku baca tentang bahagia yang sehingga kini kunyatakan kepada diri dan kepada sesiapa yang bertanya..

CINTA dan KEBAHAGIAAN..

Andai ada sesiapa yang terlalu taksub menagih cinta atau resah mengejar bahagia.. aku khabarkan..

STOP!!!!!!!!!!!... Jangan menagih cinta.. jangan dikejar bahagia...

Cinta dan kebahagiaan umpama rama-rama, selagi ingin kau hendak menangkapnya, lagi cepat ia lari, semakin rakus kau mengejarnya, semakin jauh ia terbang.. lalu biarkan ia.. kerana ianya akan datang sendiri.. rerama akan hinggap di bahumu jika kau tenang dan sabar.. di saat kau tidak teruja menginginkannya...

Seperti aku.. dahulu aku terlalu 'obses' utk rapat dgn “XI”... terlalu resah kerana tidak mendapat apa yang aku inginkan.. ku rasa dunia tidak adil.. dan ku kira aku insan yang terpinggir kerana tidak ‘bergelar peguam’ - meskipun aku belajar dan graduate jurusan tersebut... letih dan penat aku kejar kedua-duanya..

Lantas, ku biarkan ia berlalu.. bersama angan dan kekecewaan.. Aku teruskan perjalanan kehidupan.. mengikut rentak yang Allah aturkan..

Tanpa sedar.. aku kini melewati hari-hari yang tenang, senang dan bahagia.. tanpa aku sedari, kebahagiaan itu milikku meskipun ‘XI’ bukan suamiku dan aku bukan seorang ‘peguam’..

Menjadi isteri kepada ‘suamiku’ dan pekerja di sebuah Public Listed Company.. aku bersyukur.. kerana kebahagiaan itu jelas terasa..


Selagi aku tahu bagaimana untuk menikmati kebahagiaan itu, selagi itulah ianya milikku..

Dan CINTA.. apakah ada cinta yang paling agung selain CINTA KEPADA ALLAH???.. kerana CINTAKU PADA ALLAH.. maka aku rasa bahagia dengan segala pemberian-Nya kepadaku..

Allah berikan kesakitan, penderitaan, cubaan, dugaan – aku redha.. kerana kasihku pada-Nya… ia membuatkan aku lebih bersyukur kerana Allah mengingatiku dan ingin aku terus mengingati-Nya.. ku yakin akan setiap musibah adalah untuk membasuh dosa-dosa yang kulakukan samada sedar atau tidak dan ku bersyukur andai ianya adalah kifarah di atas dosa-dosaku yang lalu..
Dan aku juga percaya setulus-ikhlasnya bahawa setiap musibah ada hikmah dan rahmat si sebaliknya..

BENAR.. tanpa kebenaran, takkan wujud ayat, madah, kata-kata, nasihat atau cerita.. dan aku menulis dari ceritaku…

Seperti suamiku.. He doesn't want to think 10 step ahead, enough to think 1 or 2 step further, coz, if do too much of thinking, we can't even make a first step move.. dan katanya lagi.. Lebih hargai apa yang kita ada hari ini daripada memikirkan esok yang tak pasti..

Dan seperti kata kaklong : Tetapi apa yang kita ada hari ini, sewajarnya kita hargai dan pelihara sebaik mungkin. Kerana hari esok pun belum tentu milik kita.


So.. nak buat apa peningkan kepala.. bersyukur dengan apa yang ada hari ini dan jalani hari ini dengan bahagia.. lebih gusarkan hari esokpun tak guna kalau tetiba mlm ni nafas kita di ambil Yang Maha Esa..

Kisah : KAKLONG DAN RUMAH BARUNYA

Smlm, walaupun MC, aku sempat bukak Internet sekejap.. itupun sebab tgh tolong sepupu aku Azyani, buat report Industrial Trainingnya yang nak di hantar petang tuh.. busudak ni mmg tau.. ‘dah nak terberak baru nak korek lubang’.. maksudnya, bila keadaan dah genting baru nak buat kerja.. petang Isnin nak hantar report, pagi Isnin bagi kat aku suruh translate BM ke BI, kalau 5 muka surat takperlah gak.. ini 50 muka surat.. bagi pagi, tengahari nak.. ptg nak hantar kat lecturer.. aku pun apa lagi.. dalam tangan dok type translate, sempat mulut aku bagi ‘lecture’ kat dia.. tapi bebudak ni masuk telinga kanan kuar telinga kiri jer.. mentang2 aku jenis tak kisah dan mmg jenis suka ber’lecture’ (berleter lah tu..).. leteran aku diorang buat macam dengar lagu balada jer.. kalau heavy skit, diorang buat cam layan heavy metal.. bertuah sungguh…

Dalam melayari internet tu.. aku bukakler blog kaklongsayang.. setiap kali buka blog, aku takkan terlepas dari buka site kaklongsayang.. mmg ada satu yang akan terbuka khusus utk kaklongsayang.. tapi, tetiba aku dapati, kaklongsayang ada link baru.. wah kaklongsayang dah ada rumah baru..

Rumah baru kaklong bernama ‘akudanharapan.blogspot.com’… dan ia adalah ‘tentang seseorang’.. aku bangga sangat.. aku bangga tgk blog baru kaklong yang lebih tenang, lebih matang dan lebih ‘realiti’..

“kak long dan rumah baru.. yes.. this is the new kak long that I want to see.. semalam adalah kenangan, hari ini adalah kenyataan, esok adalah harapan untuk meneruskan kehidupan..Semalam kak long adalah sejarah yang menjadi teladan, hari ini kak long menjadi inspirasi, dan esok kak long menjadi doa dan impian pada diri, keluarga, teman2 dan yang mengenali dan mengetahui 'kaklong'...”

Itulah comment pertama aku utk laman baru kaklong.. aku ingat lagi bila aku baca blog kaklongsayang buat pertama kali dalam hidup aku, aku jadi terpana dan dapt melihat warna-warni kehidupan dari rentetan kehidupan kaklong.. terus aku khabarkan pada atu ofis supaya melayari blog kaklong.. ku khabarkan pada kaklong betapa bebudak opis aku respect sgt kat dia dan so eager to see her in-person.. tersedak kaklong.. dia kata nak stop menulis sebab segan ler kalau orang tahu.. aku kata kat dia, kalau segan jangan tulis dlm blog.. tulis dalam diari.. simpan bawah bantal..hehehhe..
Kaklong kata, dia segan sbb dia rasa dia tak layak dipuji.. tapi aku kata lain.. sms aku pada dia di jam 12.17pm - 6 Mei 2008.. Aku kata :

“DATIN R, PENOLONG PENGARAH SKM, BAKAL GRADUAN MHRD.... u deserved all d title and d position.. And u deserve to get more than that. God willing, there will be more happiness after the entire bitter moment that u had gone thru. Don’t let the memory end, let them inspire u. Praise to Allah, coz without those experience, u wont be here and we wouldn’t know each other. Hari surammu telah jauh dibawa mega, izinkan aku menjadi setitis cahaya yang menyinari dan memberi cerita ria dlm perjalanan diari seorang kaklong. And now is ur time to show to urself tt warna kehidupan sgt menarik. Be an inspiration to all ur fan that life must go on and u manage to live in every color of life.. M…, I GIVE U MY STURDY RESPECT AND ENORMOUS SALUTE to all d hardship and ur spirit to live and to persevere ur life. KAKLONG.. NEVER GIVE UP AND DON’T PUT UR JOTS TO D END.. Ur writing will inspire others. TRUST ME!!!. Word can’t describe how much I venerate U.”…….. …….. ……. U R TRULLY THE CHOOSEN ONE!!!..

Dan Kaklong hanya mampu menjawab “Tq”.. samada dia speechless atau tgh bz atau tgh jumpa pengarah dia.. tapi itu je balasan daripada ayat aku yang berjela2.. tapi mlm tu kami borak sakan dlm phone..

Dan lepas ni aku rasa akan terlahir satu lagi blog baru daripada “Kak Long” aku sendiri.. Pengalaman, perasaan, kegembiraan aku menulis di Blog ini telah aku kongsikan bersama kakak kesayanganku.. satu2nya kakakku.. AYU.. dan satu waktu nanti, aku tahu bahawa akan terbit satu blog baru.. walaupun mungkin memakan masa.. hehehhehe... dan kakak.. khabarkan pada dunia apa yang kakak nak luahkan.. cukuplah 35 tahun kakak menyimpul suka duka dan memendam lara ria dalam hati sendiri.. ceritakan apa sahaja.. tanpa sekatan, tanpa batasan, tanpa had dan format.. mungkin kakak boleh mulakan dengan… LUAHAN MELALUI JEMARI… atau CERITA DARI HATI…

Hari ini : Philosophy Abang

Semalam aku MC.. selsema and sakit tekak.. abang baru balik dari Surabaya hari ahad.. kena diarrhea..

Doktor Rose cakap, sejak akhir2 ni sesapa yang balik dari Indonesia kerap kena diarrhea…

Malam semalam aku sembang dgn abang fasal philosophy hidup.. aku kata kat abang.. aku tgk dia relax jer dlm berhadapan dgn masalah kerja, rumahtangga atau apa sahaja.. kekadang aku tertanya gak.. takder perasaan ker laki aku ni?...

Aku tanya abang.. macammana dia “terlalu tenang” apabila berhadapan dgn masalah kerja, masalah dgn ‘aku’, masalah dgn keluarganya, kawan2, staff2 di pejabat dan apa juga masalah Negara..

Abang tetiba keluarkan falsafahnya yang tak pernah aku dengar.. Katanya:

- Cara abang selesaikan masalah sama macam lawan tai ci dari luar.. abang tak samamcm leen, leen lawan tai ci dari dalam..
(aku pun tak paham apekebenda sbnrnya.. tai ci pun tak tahu camner.. tetiba je style selesai masalah cam buat taici..sesapa yang tahu ilmu taici jgnler marah kat laki aku nih.. dia ikut sedap mulut dia jer..)..

+ cara tai ci?..camana tu?

- iyelah.. abg tak macam leen, leen internal dan spirit leen kuat.. leen dapat tahan emosi leen dan banyak guna dalaman leen bila berhadapan dgn masalah.. abang lain…. Abang tunggu masalah datang baru abang selesikan..

+ still confuse..

- masalah ni macam lampu trafik… kita ibaratkan hijau – no problem, kuning – there will be a problem, merah – kritikal problem..

+ ok.. (game traffic light ler pulak..)

- cara leen hadapi masalah, bila kuning, leen akan cepat2 fixkan supaya jadi hijau..kekadang, yang hijau tu pun leen dah fikir kebarangkalian dia jadi merah, so leen dah letak protection supaya dia tak merah.. padahal dia ada satu step lagi iaitu kuning.. yang kuning pun leen cepat2 jadikan hijau balik.. bila merah datang.. leen gelabah skit tapi sedayanya leen jadikan kuning then makan masa nak pergi hijau.. tapi abang lain..

+ Ya Allah.. putar belit alamnya.. habis tu abang punya ‘tai ci’ macam mana?..

- bagi abang.. yang hijau abang tak tengok dah.. yang kuning pun abang biarkan dulu.. tapi bila merah, masa tu abang bagi ilmu tai ci, serang satu2, sampai jadi kuning pastu hijaukan..

+ takke bahaya macam tu.. bila tetiba banyak plak yang merah.. litang pukang abang nak kuntau kiri kanan.. abang tak takut ke chances to loose one of the light?.. mana tahu, byk sgt merah dan kritikal, ada yang abang terlepas pandang dan tetiba yang merah tu hangus or malap.. kan ke bahaya..

- itulah risiko yang abang kena hadapi, tapi mcm abang cakap abang lawan tai ci dari luar.. so setiap inci gerak deria abang kena cekap.. mcm Jet Li.. kan tak pernah kalah..hahhehehahh.. (amboi sempat plak dia gelak)..

+ hmm.. ok.. if that’s ur philosophy.. I agreed coz there’s no right or wrong answer..

-dan lagi abang jenis tak suka fikir terlampau jauh ke hadapan.. mungkin leen ada matlamat untuk 5 tahun, 10 tahun, 30 tahun and so on.. abang tak suka nak letakkan matlamat camtuh.. bagi abang abang lebih fokus kenyataan hari ini dan apa berlaku esok, minggu depan, bulan depan dan tahun depan.. leen mungkin jenis yang akan fikir 10 step ahead from others.. tapi abang jenis yang fikir 1 step further.. sebab abang takut if abang terlampau fikir 10 step ahead, I can’t even move my first step..

- tapi dlm rumahtangga, abang nak leen tahu yang leen dan anak2 adalah priority abang.. mungkin abang tak tunjuk pada leen atau tak pandai bagi kata2 bermadah atau tunjukkan dengan hadiah atau perbuatan.. tapi percayalah yang abang tak boleh hidup tanpa leen dan anak2.. abang tahu leen kuat untuk hidup even without abang.. dan abang percaya, tanpa abang, leen boleh terus melangkah dan tak mustahil akan terus berjaya sbb semangat leen kuat, ur internal spirit is without limit.. leen jugak ada sokongan mak ayah, adik-beradik, kawan2 dan saudara-mara yang kuat.. tapi abang.. sumber kekuatan abang hanyalah leen, tumpuan masa depan abang hanya untuk leen dan anak2.. tanpa leen dan anak2, abang tak tahu apa masa depan yang abang nak bina.. selama ni leen tgk abang banyak tumpu kerja, sebab abang jenis yang fokus, dan kekuatan dari leen dan anak2 buat abang lebih fokus pada kerja.. bukan bermakna abang tak prihatin pada leen, cuma abang tahu mmg leen adalah part of my life..

+ itulah sikap lelaki.. tak pandai tunjukkan kasih-sayang.. perempuan or lebih2 lagi isteri, bukan nak sangat hadiah2 mahal, kata2 sayang everyday, surprise or whatsoever.. what they need is ‘perhatian’.. (oh my!!!!!!.. what a typical woman word come out from my own mouth???...) ok.. we put it this way.. abang tahu leen sayangkan abang.. dan satu dunia pun tahu how much I really love U.. bila leen pegi shopping, walaupun pada dasarnya nak beli barang leen, tapi kepala teringat abang.. so, nak jugak beli barang utk abang.. and bila ada hari2 tertentu yang berkaitan dgn abang.. nak jer buat surprise dan celebrate utk abang.. even Manchester United menang pun, leen janji hadiahkan abang original jersi MU.. padahal bukan abang ada share pun dlm MU tu.. tapi, sbb apa? sbb leen tahu itu akan menyenangkan dan menggembirakan hari dan hati abang.. everyday with morning kiss, setiap kali balik ofis abang melangkah masuk rumah leen hidangkan secawan air.. any event yang berkaitan, leen buat surprise party or surprise gift.. beli satu set baju or barangan branded untuk abang.. supaya abang nampak bergaya.. semuanya sbb leen sayangkan abang..

- abang tahu leen sayangkan abang.. dan leen suka tunjuk cara leen sayangkan abang dgn beli barang mahal2.. buat surprise utk abang, everyday wish something utk abang.. masalahnya, abang tak pandai nak buat itu semua.. tapi I want u to know that I love you so much.. more than everything.. and I need u to complete my life..

+ ok.. leen nak tanya abang.. abang suka tak dgn apa yang leen buat dan bagi pada abang?..

- Of course la abang suka.. tapi abang tak kreatif macam leen nak buat semua tu..

+ ada ke leen minta abang buat something kreatif? Tak kan.. malahan leen tak pernah suruh abang buat apa2 pun.. leen tak pernah minta abang buat apa2 pun.. dan leen buat semua tu bukan sebab abang suruh atau minta atau terpaksa atau nak menunjuk2.. NO.. tak pernah sama sekali.. leen buat semua tu sebab leen ikhlas dan sebab leen sayang abang sesangat.. ‘sayang’ adalah sesuatu yang terlalu ‘subjektif’.. jadi leen nak abang ‘merasai’ kasih sayang yang leen terjemahkan dalam bentuk ‘objektif’..

- abang seronok dan berterima kasih sangat atas apa yang leen bagi dan buat pada abang.. abang sendiri tak boleh nak fikir apa yang abang perlu buat dan bagi pada leen..

+ ok.. leen nak abang renungkan persoalan ini pulak.. leen tahu abang sayangkan leen.. tapi abang sibuk dgn urusan pejabat dan seribu satu ‘lampu merah’ yang nak dihijaukan.. ‘if tomorrow never comes’ utk kita.. how should I remember ur love?.. if abang pergi dulu or if leen pergi dulu.. what’s left for me to remember ur love?.. sbb tu ada pepatah kata.. ‘hutang budi di bawa ke mati’.. maksudnya sesuatu yang diberi itu akan dikenang selagi hayat dikandung badan..

- Abang tahu point leen, tapi it is just that abang tak tahu nak buat apa, nak bagi apa..

+ It’s ok.. leen bukan pertikaikan apa yang abang bagi dan tak bagi.. leen just nak share pandangan leen terhadap perkataan ‘sayang’ tu..

- conclusion?..

+ ‘Sayang’ is tooooo subjective.. dan kenapa leen ‘merealisasikan’ sayang dalam bentuk objektif adalah untuk jadikannya kenangan dan melahirkan kegembiraan di hati abang.. mana tahu ‘if tomorrow never comes’ for either you or me.. at least, kita ada kenangan..

- Lebih hargai apa yang kita ada hari ini daripada memikirkan esok yang tak pasti..

+ boleh tahan jugak philosophy abang ni.. ok.. agreed.. no right and wrong answer..

- dan sebelum leen bukak soalan lain pulak, abang nak bagitau satu yang dari tadi abang ‘pendamkan’..

+ Apa dia.. cakaplah..

- Abang dah tak tahan….. nak terberak lah!!!!!!!!!!...


Hampeh betul… oh yer.. lupa, dia kena diarrhea.. patutler muka terkulat2 jer.. but.. ok.. nice conversation.. dan tak semena2, malam tadi abang kena demam panas, lepas daripada pergi tandas tu, terus mintak t-shirt lengan panjang dan minta selimut tebal.. badan dia panas sangat, kaki abang sejuk sangat.. aku risau sangat.. abang tak pernah sakit teruk macam ni.. kat rumah cuma ada panadol.. jam pukul 9.30pm, agh.. kedai bukak lagi nih.. keluar sekejap lah beli ubat.. bawak nureen pegi kedai.. beli ubat pil chi kit teck aun utk cirit-birit, air cap badak, cool fever, and bubur nasi ayam..

Balik tu, tanya abang, nak makan bubur nasi tak?.. dia kata taknak, takut muntah..tekak loya.. terus bagi abang makan pil chi kit teck aun, panadol, minum air cap badak dan letakkan cool fever kat dahi dia.. baringkan abang.. pastuh.. amik air, lapkan kepala, leher, tangan dan badan dia.. pastu picit kaki dia.. Si Nureen asyik do tengok je aku lapkan abanh dia.. dia pulak mintak lapkan, dia kata dia sakit jugak.. aku suruh nureen tolong aku picitkan kaki abahnya, dia picit sikit pastu terus keluar tgk tv dgn maktoknya..

abang mula berpeluh.. dalam kul 12.30am, rasa panas pulak kaki dia, then lapkan kaki dia pulak.. then dia pergi toilet lagi.. lepas balik dari toilet, dia duduk atas katil.. taknak baring..and minta bubur nasi.. suapkan bubur nasi and buatkan teh o panas, habis semangkuk bubur nasi dan secawan teh o panas.. Alhamdulillah.. dah kurang panas badan dia dan dah tak ke tandas dah.. si zaqwan pulak jaga.. salin pampers and buat susu utk zaqwan.. susukan zaqwan dan tido kan dia.. nureen asyik masuk keluar masuk keluar bilik, sekejap nak tido dgn ibu, sekejap nak tido dgn maktok.. hai nureen.. nureen.. dah pukul 1.30pagi, matanya tahan betul.. tak jugak nak tido2.. tangan kanan tepuk si zaqwan, tangan kiri picit kaki abang.., yang mulut dok leterkan si nureen suruh masuk tido sebelah abahnya.. walaupun akupun tgh selsema dan sakit tekak, tapi rasanya, melayan 3 harta jiwa aku ni buatkan aku rasa terlupa sakit sendiri.. Syukur sangat, sebab Allah kurniakan deria seorang isteri dan ibu kepada aku.. what a wonderful feeling I felt that moment.. word can’t describe..

Pukul 3.00am.. baru si nureen lena.. zaqwan dah berpusing 90% dari kedudukan asal.. abang pun dah mula berdengkur.. baru terasa sakit kepala – nak makan ubat selsema tak berani sbb kul 6pagi dah nak bangun, bersiap utk kerja.. so, tido jerlah..

Kul 6 pagi tadi, bangun, solat subuh dulu sblm mandi.. rasa dahi dan badan abang.. dah ok.. tak panas sgt dah.. Alhamdulillah.. nureen and zaqwan still tido.. then siapkan persalinan ofis abang.. and mandi, bersiap.. kul 7.00am.. keluar rumah utk ke pejabat..

Teringat pulak abang dan falsafahnya malam tadi.. whatever it is.. leen tahu abang yang terbaik untuk leen.. dan Ya Allah.. terima kasih kerana aku masih bernafas hari ini dan masih menjadi isteri kepada Mohd Rizal dan ibu kepada Nureen Fierzanah dan Muhammad Zaqwan..Syukur Alhamdulillah..





.

Thursday

TINTA 2 : PERLU vs. MAHU

ALLAH BERI APA YANG KITA PERLU, BUKAN APA YANG KITA MAHU

Allah lebih mengetahui dari segala sesuatu.. Ya, aturan Allah lebih sempurna dari apa yang insan rancangkan, impikan dan mimpikan..

Teringat kembali aku kepada adik-adik pogram Y2Y Putrajaya.. apabila salah satu latihan dalam kumpulan, aku mengarahkan mereka melukis sebuah rumah dan apa yang PERLU ada PADA rumah tersebut.. dan senaraikan dlm bentuk tulisan.. Pelbagai lukisan dan lakaran yang mereka lukiskan juga senaraikan pelbagai.. lucu melihatnya..

Di sessi perbincangan, aku tanyakan kpd mereka.. di dalam senarai, aku tak nampak pun adanya dinding, bumbung, lantai, tingkap, pintu, hatta tapak rumah sekalipun.. yang aku nampak adalah swimming pool, pondok guard, sofa dari Itali, serombong rumah, katil cavenzi dan byk lagi senarai DALAM rumah..

Aku tanya apa beza PERLU ada PADA SEBUAH RUMAH dan MAHU ada DALAM rumah.. kekadang perkara2 remeh inilah yang kita lupa dan alpa.. kita tidak sedar dan kita mungkin tidak kisah.. kerana yang kita pentingkan adalah apa yang kita mahu.. bukan apa yang kita perlu..kerana kita rasa apa yang kita perlu akan tersedia dengan sendirinya maka kita perlu melihat apa kehendak melebihi keperluan.. di sinilah silapnya kita.. jika kehendak tidak diperolehi, kita akan menyalahkan takdir dan menyesali nasib.. sedangkan kita diberi apa yang kita perlu, bukan apa yang kita mahu..

Seperti perkahwinanku.. masa di sekolah - sedari sekolah rendah - masa aku darjah 5, aku
meminati seorang teman ni "XI".... dan sejak dari aku darjah 5 jugak aku diminati oleh seorang jejaka ini "XII"..

Namun.. tak siapa di antara kami yang ditakdirkan bersama..

Ntah mana2 datangnya Abang yang berasal dari Muar, Johor.. rakan sekuliahku masa di UiTM ketika mengikuti kursus Sarjana Muda Undang-Undang.. tetiba menjadi suami aku dan abah kepada seorang puteri dan seorang putera kami sekarang ini.. hehehhehhahaha.. padahal aku amat benci kalau sesiapa sedara-mara aku yang kahwin dengan orang jauh.. last-last aku yang dapat orang jauh.. Kedah - Johor.. Utara - Selatan.. padan muka aku..

Tapi.. Allah lebih mengetahui.. aku perlukan Abang melebihi aku perlukan "XI" dan Abang perlukan aku melebihi "XII" perlukan aku untuk duduk serumah dan bersatu atas nama ikatan perkahwinan.. Aku mungkin bukan yang terbaik untuk menjadi isteri kepada "XI" dan "XII" dan memang takdir di Luh Mahfuz meletakkan jodohku dengan suamiku tersayang..

Itupun.. tak mudah aku menerima Abang sebagai "kekasih"..

Pada mula perkenalan, tidak terdetik apa2 perasaan di antara aku dengan Abang.. hanya rakan sekuliah.. sementelah lagi aku telah khabarkan pada dunia bahawa aku tunangan orang (hanya untuk mengaburi mata semua orang agar tidak ada sesiapa akan jatuh hati pada aku dan begitu juga aku tidak mahu jatuh hati pada sesiapa..) jadinya tak terdetik langsung di hati ini aku akan "bercinta" dgn sesiapa pun di UiTM Shah Alam ini....

..................................................... oooooooooooooooo ......................................................

KISAH AKU DAN ABANG

Tahun Akhir Pengajian.. kawan baik aku - si E - pecah lubang..

dikhabarkan pada Abang supaya tackle aku sbb aku ni belum dipunyai oleh sesiapa... kenapa dan mengapa dibagitau pada Abang.. hanya E yang mempunyai jawapan yang pasti.. dan Abang mengambil kesempatan "menembak" aku dengan soalan2 yang tak mampu aku tepis - nak pulak dia kata "hari ni hari jumaat, awak tipu berdosa dan Allah saksi kepada jawapan2 awak"..cheh..bila lak dia karang ayat maut tuh... aku yang tgh sakit gigi hanya boleh jawab dgn mengangguk dan menggeleng.. tempatnya.. dekat Restoran Tanjung Puteri, Seksyen 11 Shah Alam.. bermula dari situ, Abang asyik bagi hint nak "berkawan rapat" dgn aku.. dan aku yang telah menyaksikan bagaimana kakak aku baru putus tunang dengan lelaki pilihan keluarga... menjadi trauma untuk membiarkan keluarga menentukan jodoh aku..

Memang tak mudah untuk aku terus menerima Abang.. 3 kali aku buat solat istikharah.. tapi 3 kali itu aku tidak mendapat sebarang mimpi - tapi datang dalam bentuk realiti..

Istikharah 1 :
aku mohon, jika jodohku dgn Abang, temukan aku dgnnya esok..
esoknya hari ahad.. aku ke library PTARII dgn E... kul 2.00ptg.. hari yang malas..hari yang bebudak lain tido dan lepak kat umah.. hari yang kebanyakkan budak lelaki class aku akan balik kampung terutamanya Abang – sebab kampungnya dekat jer..lagipun dia naik kereta, so senang nak cabut bila-bila masa.. dan lagi dia ni homely type.. apa sikit, balik rumah..

Tapi.. sesampainya aku di depan library.. aku terpana bila terpandang amir di depan pintu library dan dibelakangnya "Abang".. aku hampir pengsan.. aku tanya A.. "mimpi apa korang datang library tengahari buta nih.. tak pernah hayat aku tgk korang jejak library, nak pulak hari ahad.." then amir jawab.. "entah apa mimpi si R ni, beriya2 ajak aku datang library".. dan apa ayat A seterusnya aku biarkan di angin lalu.. seram sejuk kaki aku masa tu.. E asyik dok sigung aku dgn lengan dia..

Istikharah ke-2 : aku mohon, jika jodohku dgn Abang, maka aku minta dia datang ke kelas ganti hari sabtu minggu tersebut..
minggu tu, hari jumaat kami tak ada kelas.. hari khamis pulak kelas pagi sahaja, jadi ramai yang ambil kesempatan untuk balik kampung pada petang khamis dan sambung sampai ahad.. dan bebudak lelaki siang-siang lagi dah pesan kat kami yang tak balik ni supaya tolong sainkan nama diaorang utk kelas ganti hari sabtu (satu kelas je).. termasuklah Abang.. dia balik Muar petang khamis tuh..

Hari sabtu.. pukul 8.30am.. aku ke kelas ganti dgn E dan rakan2 yang hanya berapa kerat tuh.. pukul 9.00am, dapat notis, class batal.. CHEHH.. ramai yang menyumpah, termasuk aku sebab ruginya tak balik kampung semata2 tunggu kelas ganti.. EEEEE... GERAMNYEEE..
pukul 9.30am.. tgh aku turun tangga fakulti nak balik ke bilik kolej, ada sorang mamat ni terkocoh-kocoh lari naik tangga tanpa toleh kiri dan kanan dan dalam 'pelarian' membelok ke satu lagi pintu tangga untuk naik ke kelas.. sempat aku jerit.. "Rxxxx.. sini lah, nak pegi mana tuh?.." dan pelari amatur itu tadi pun terhenti pelariannya dan datang dengan muka termengah-mengah kat aku and the geng sambil bertanya "kelas kat mana?".. aku dengan muka nak tergelak nak mampus dengan bangganya menyatakan "KELAS BATAL".. memang cuak habis aku tengok muka Abang waktu tu.. nak tergelak ada.. kesian pun ada..
tapi tetiba aku teringat solat aku malam tadi.. Ya Allah.. petanda apakah ini?.. aku terkesima menatap muka Abang yang tercungap-cungap menahan nafas lelahnya.. aku semakin berdebar..

Istikharah ke-3: DRASTIK..
aku dah tak tahu nak doa apa.. semakin hari Abang semakin mendesak jawapan samada aku sudi berkawan serius dgnnya kerana final exam just around the corner and peluang untuk kami bertemu adalah tipis sekiranya tiada jawapan pasti dari aku.. sbb masing2 akan pulang ke kampung halaman masing-masing dan hanya akan bertemu di hari graduasi.. dalam tempoh itu pelbagai kemungkinan dibimbanginya.. dan aku, terus membisu tetap tak tahu apa yang harus aku katakan.. mengiyakan, aku tak pasti betul ke pilihanku ini.. menidakkan, aku takut melepaskan apa yang terbaik yang ada didepanku.. aku benar-benar buntu.. aku katakan pada Abang, aku akan bg jawapan selepas pulang dari raya haji nanti..

Lalu aku tekad.. dalam doa istikharahku yang ketiga, aku mohon pada Illahi, andai ada jodohku dgn Abang, maka aku minta Allah tutupkan peluang untuk aku pulang ke kampung untuk menyambut raya haji pada tahun itu.. GILA.. sapa yang taknak balik kampung pada musim perayaan.. dan aku pasti.. aku takkan lepaskan peluang untuk balik kampung..

Esok raya haji.. aku baru nak cari tiket - sbb tgh sibuk memikirkan kes sahabat baikku si E yang dilanda krisis cinta nya ditolak oleh jejaka idamannya.. petang itu aku baru sibuk menelefon merata.. kaunter tiket keretapi, kapal terbang dan bas.. semuanya fully book.. ohh..tidak.. tapi akhirnya aku berterima kasih pada asri kerana berjaya mendapatkan tiket balik ke kulim yang masih ada di kaunter stesyen bas Klang.. jadi jugak aku balik malam ni - bas pukul 11.00malam.. rizal berjanji akan hantar aku ke bus station dan akan pulang terus ke muar selepas itu (hai.. mudahnya orang berkereta.. senang atur waktu sendiri..).. sejenak, aku terlupa akan doaku kerana sibuk mencari tiket bas dan pada masa yang sama menjadi pendengar setia kisah duka lara sahabatku yang kecewa dek cintanya ditolak..

Usai solat maghrib, aku bersiap untuk balik kampung, Abang kata nak bawak aku keluar makan pastu terus hantar ke bus station.. aku ok jer.. dah ada org nak hantarkan.. Alhamdulillah..

Sebelum melangkah keluar dari bilik, sahabatku datang.. terkejut jugak.. apehal budak ni tak balik lagi.. ingatkan dah cabut balik dengan sepupunya.. sahabatku duduk dibirai katil aku sambil merenung..

oit..nape ko?.. ko kata nak balik dgn sepupu ko.. tak dtg lagi ker?’
‘Tak..bukan tak datang.. aku tak bagi datang.’
‘Habis tu, ko balik tak? Ke nak ikut aku balik kulim?’
‘Tak, aku taknak balik.. aku tak boleh balik sebab kalau aku balik mesti aku akan sedih dan menangis dan mesti mak, apak and adik beradik aku tahu aku tgh sedih..’
‘Lah, sedih ko pasal tu tak habis lagi ker.. pastu ko nak tinggal sini sorang2 ker?’
‘Itulah.. aku ingat nak mintak ko tolong temankan aku kat sini.. lagipun cuti 2 hari je, esok and lusa, tulat dah ada kuiz.. kita study sama2 lah.. aku mmg taknak balik kampung dan aku mintak sgt ko teman aku kat sini.. tolong Tiny..’


Adohai.. sian plak kat kawan aku sorang ni yang tgh merawat hatinya yang rawan..
dan mmg betul pun, tulat ada kuiz, 10% carry mark lak tuh.. if balik mmg confirm tak study.. camana eh?.. aku pun turun bawah and tepon mak, tanya pendapat mak.. mak kata tak kisah.. mana yang baik untuk aku.. tapi kakak aku bising.. “Ni tahun last kita raya haji sama-sama sebelum kakak kawin, hujung tahun ni kakak dah kahwin tak tentu raya haji tahun depan kita dpt raya sama2”.. pulak dah.. kakak aku beremosional plak..
di persimpangan dilemma aku nih..
aku tanya mak semula.. minta buatkan keputusan untuk aku.. aku cerita jugak la kisah si sahabat dan juga hal ujian kuiz tu dan jugak apa yang kakak ckp kat aku.. tapi mak kata.. “takpelah, adik-beradik takkan putus hubungan.. kawan menangis susah nak cari dan penting study untuk exam sbb tahun ni tahun akhir”.. maka aku dapat jawapan yang pasti..
sorry kak.. I’m not going back.. Ok sahabatku, aku setia menjadi sahabat tawa dan tangismu.. and aku mesti gunakan masaku ini dgn study..

Pukul 9.00pm.. oh ya .. Abang dah menanti aku di bawah.. ku khabarkan pada Abang yang aku tak jadi balik kampung sbb temankan si sahabat yang tgh kecewa.. so, takyah hantar aku ke bas station.. tapi Abang kata nak keluar makan dgn aku sblm dia balik.. Fine.. keluar makan but balik before 10pm, itu peraturan kolej..


Kami pergi makan dekat seksyen 24.. tak banyak nak diborakkan sbb aku tgh mengenangkan si sahabat dan si kakak yang kedua-duanya tengah bersedih..

Perjalanan balik, aku diam jer.. takder mood nak bersembang.. Abang ajak balik kampung dia.. BANYAK LAWA.. NAK MAMPUS.. NAK KENA PELANGKUNG NGAN AYAH AKU? baik aku balik kampung aku daripada balik kampung dia.. Selepas keluar daripada kereta Abang, dia panggil aku dan mangingatkan aku supaya “Jangan Lupa”.. lupa apa?.. aku dah tak boleh nak ingat apa2 pun sbb hati tgh berbelah bagi mengenangkan sahabat dan kakak dan perasaan aku yang 50 nak balik kampung dan 50 nak teman sahabatku..

Sekali lagi Abang ingatkan aku, Jangan Lupa.. aku tanya.. Lupa apa?.. dia kata : "JAWAPAN". Aku kata : “Ahh aahh.. ooo..itu.. ok…” terus aku berlalu menaiki tangga Kolej Delima 2, sehingga ke tingkat 5.. mendapatkan sahabat yang sedang kesepian.. aku jadi lupa pada segala-galanya..hanya melayani tangisan si sahabat..

Esoknya.. takbir raya Aidiladha.. aku merenung katil sebelah.. sahabat masih nyenyak tido (kebetulan dua-dua orang cuti “wanita”..) Aku merenung luar jendela.. Hari ini adalah hari pertama dan sejarah dalam hidup aku, meraikan Hari Raya Aidiladha tanpa keluarga.. hanya mengenang keseronokan dan keriuhan aktiviti yang dijalankan bersama keluarga.. kami ada rutin khas kami setiap kali perayaan.. tapi tahun ini aku tidak turut serta.. pasti janggal perasaan keluargaku, tanpa aku di sisi mereka.. lebih2 lagi kakak.. maafkan adikmu..

Dan, aku.. masih tidak tahu apa yang akan aku lakukan sepanjang hari ini.. selesai mandi, kami pergi makan di dewan makan yang WAH, menghidangkan makanan raya. Ada ketupat, ada sate, ada lontong.. layanlah jugak..

Selesai makan, aku telefon mak.. mengucap salam dan memohon ampun.. juga pada ayah, adik2 dan kakak.. tangisan kami bersahutan.. tapi kukuatkan hati untuk tidak terlalu beremosi..

Bersiar-siar di persekitaran kolej dengan sahabat memberi ketenangan yang tak dapat digambarkan.. suasana lengang.. tiada bunyi motosikal atau bunyi budak2 ROTU atau KESATRIA berkawat.. tenang-setenangnya.. udara pagi aidiladha kami hirup dengan seinsafnya..

Kami ke port kegemaran kami .. tempat adik angkat kami.. kolam ikan.. di situ kami akan bersembang dengan ikan-ikan yang cantik dan gemuk2.. sebuku gardenia menjadi santapan mereka pagi aidiladha itu..

Sambil bersembang dgn adik-adik kami – si ikan2… aku tetiba teringat doa di dalam solat istikharahku.. hari itu adalah hari raya aidiladha.. dan aku di sini.. di UiTM Shah Alam.. bukan di Kulim, Kedah.. Ya Allah.. Kau berikan jawapan-Mu di pagi hari berkat-Mu.. hari di mana hamba-hamba-Mu berkorban memenuhi kewajipan.. dan hari ini aku perlu melakukan pengorbanan..

Mengorbankan harapan dan impianku untuk bersama “XI” dan menerima Abang untuk bertakhta di hati.. Jika ini yang ditakdirkan.. Aku redha sepenuh jiwa..

Dan untuk Abang.. "aku telah mempunyai jawapan.. hanya menanti kepulanganmu untuk ku khabarkan padamu.."

Dan selepas itu.. .'terasmilah aku sebagai teman wanita abang' (uweekk - muntah hijou aku masa menulis nih..). walaupun sudah pasti namun masih tetap kabur dan menjadi rahsia bagi teman-teman dan rakan sekuliah.. tidak ada yang dapat menghidu.. kerana bagi mereka aku masih tunangan orang.. maaf kekawan.. aku terpaksa menipu kalian..
..................................................... oooooooooooooooo ......................................................

Mengenali Abang.. menjadi kekasih, tunang dan kini isteri juga ibu kepada anak-anaknya.. membuat aku lebih mengerti kenapa dan mengapa Allah mentakdirkan dia untukku.. dan aku akui.. sememangnya dia yang terbaik untuk menjadi suami kepadaku dan berhadapan dengan sikap dan perangaiku.. mungkin ‘XI’ ataupun ‘XII’ tidak mampu mengikut rentak karenahku sebagaimana Abang melayanku.. meletakkan aku sebagai permaisuri hatinya.. I LOVE U ABANG…. LOVE U SO MUCH!!!!!!!....

YES.. Allah beri apa yang kita perlu, bukan apa yang kita mahu.. Rencana Allah lebih terancang daripada apa yang kita impikan dan mimpikan..

Dalam bahagia.. pasti ada derita.. dalam suka, pasti ada duka.. dan itu membawa aku kepada falsafah hidup seterusnya.. Allah sentiasa menguji hamba-Nya, dan Dia uji kita dengan ujian yang Dia tahu kita mampu hadapinya.. and again.. it’s true..


Wednesday

TINTA 1 : MENGGAPAI LANGIT KE TUJUH

Aku impikan segala yang aku mimpikan… menggapai hingga ke langit ke-7.. ini hakku.. tiada siapa yang mampu merebutnya dariku..

Minggu lepas 3-4 Mei 08, ada kem motivasi Y2Y Sek. Presint 11 Putrajaya.. first time aku jadi fasilitator 'bertauliah" - which mean I conduct the LDK by myself.. aku join Company Abg Wafa - yang aku kenal melalui Maiza iaitu kawan rapat Maiza dalam group Embun Hidayah.. Abg Wafa buka Consultant Company, join dgn Abg Nizal Mohammad (TV3).. yang jadi fasi tempoh hari, aku, maiza and Chef Ismail.. Chef orangnya mmg peramah dan gila2.. mcm2 hal diborakkan.. sapa tak kawin lagi jgn ler duduk dgn dia.. sure merah telinga.. and sesiapa yang latah, minta jauhkan diri dari dia.. sure penat diusiknya.. kesian si Yus (Pegawai Belia dan Sukan Putrajaya), teruk di'belasah' Chef Ismail dgn usikannya.. Abg Wafa jadi pemantau.. ada ler abg wafa bawak 2 org anak buahnya, tapi sorang hilang bila tunang dia datang and sorang lagi adalah follow group2 kami ni.. aku jaga satu group, maiza satu group and chef ismail satu group.. seronok sangat.. teringat masa dulu kena pergi kem bina insan.. kena jerit dek fasilitator.. sekarang aku jadi fasi.. padan muka bebudak tu aku kerjakan.. tapi bebudak sekarang tak makan saman.. bukan dia takut kat kita.. kita kena balik dgn diorang.. ditariknya aku ke hulu ke hilir masa game tukar group.. tp mmg bebudak tu happening giler.. takkan ku lupa adam, shahrul, izzati, fatin, shah, fashilah, raja, yasmin, megat, shira, shila, husna, nizar dan ada a few lagi.. cute betul diorang nih.. Aku rasa happy sangat sbb inilah dunia yang aku inginkan.. jadi fasilitator.. jadi trainer.. Lepas aku habis Master nanti, aku nak apply Trainer Professional Certificate dari MIM.. aku nak jadi qualified trainer.. so pasnih.. bukan setakat jadi fasilitator program remaja.. tapi aku jugak nak jadi trainer untuk course2 macam secretarial, admin, HR dan apa jua yang berkaitan.. dan nantinya aku nak jadi speaker bukan sahaja kepada staff tetapi jugak kepada director2 dan kepada program dalam dan luar negeri..

Seperti yang aku katakan pada Maiza, pada adik2 program Y2Y Putrajaya.. impian dan mimpi adalah hak kita dan tanamkan impian, bermimpilah WALAU IMPIANMU MENGGAPAI LANGIT KE-7...

“KUN FA YA KUN”.. dikatakan jadi, maka jadilah ia.. hanya Allah yang mempunyai kuasa untuk menjadikan sesuatu.. tapi kita tidak disekat untuk bermimpi, berharap, berdoa dan memohon sesuatu dari-Nya..

Dan aku.. itulah yang sering aku lakukan..

Aku memetik pada satu kata-kata yang kubaca:
"Letakkan sasaranmu mencecah langit kerana jika kau jatuh, jatuhmu digunung.. jangan kau letak sasaranmu hanya di dahan pokok, kerana jika tidak mengena, ia akan terus mencecah bumi..." dan TERBUKTI..

Pada peperiksaan Master semester pertama lepas, aku mensasarkan 4.00. Tapi aku hanya memperolehi 3.83 (Maiza dapat 4.00 – bestnyer dia).. mulanya aku sedih jugak.. tertanya pada diri, di mana silapnya aku.. kenapa tak dapat 4 flat.. seketika aku lupa bersyukur yang aku lulus semua exam.. hanya A dan A- membezakan aku memperolehi 4 flat seperti maiza.. tapi sejenak aku terpana dengan kata-kata adikku amir..”tak ada bezanya pun 4 flat dengan 3 pointer.. yang penting grad.. bila dah grad nanti orang tak tanya u Master dapat berapa pointer?.. orang tanya, what is ur highest qualification.. if sebut Master, orang dah respect.. takyah bagitau pointer pun.. dan katanya lagi.. oleh kerana aku Insyaallah bakal menyambung PhD, lagilah orang takkan tanya pointer Master bila aku dah ada PhD.. then.. aku mula tersedar dan segera bersyukur kerana lulus ujian semester pertama dan layak ke semester ke-2.. tapi aku masih bermimpi dan mengimpikan untuk dapatkan 4 flat (tak salahkan?.. aku sasarkan ke langit..)

Memang tak salah memasang impian.. seperti impian ayah aku yang menjadi impianku juga..

Cerita 15 tahun yang lalu.. ketika aku masih di tingkatan 4.. setiap petang hari rabu dan jumaat aku akan menaiki feri ke Penang Island untuk mengikuti kelas British Council.. kelas aku bermula jam 4.00pm-6.00pm. Manakala kelas kakakku bermula jam 5.00pm-7.00pm. Jadinya, kakak aku akan pergi dengan ayah dan aku akan balik dengan ayah – menaiki honda cup 60cc nya yang banyak berjasa itu.. sementelah menanti kelas ku tamat jam 6pm setelah kelas kakakku bermula jam 5pm.. ayah akan menunggu di tembok pantai padang kota lama sambil menyaksikan orang memancing ikan.. juga mencuci mata melihat kapal-kapal yang singgah terdampar di persisiran pantai..

Satu hari, sehabisnya kelas, ayah bawa aku ke padang kota lama, sambil makan sotong kangkung, ayah menunjukkan padaku satu kapal besar yang berlabuh.. ayah berkata kepadaku.. “Tiny belajar sungguh-sungguh, dapat kerja elok, boleh bawak mak dan ayah naik kapal tu..” sempat ku kerling melihat nama kapal tersebut.. STAR CRUISE.. hmm.. ‘ramainya mat saleh.. mesti mahal tu’.. tukas ku dalam hati.. namun tetap aku menanam impian untuk membawa mak dan ayah menaiki kapal itu suatu hari nanti.. meskipun aku rasa macam tak mungkin terjadi kerna aku baru di tingkatan 4, entah apa keputusan peperiksaan SPM ku dan entah apa kerjaya aku nanti.. meskipun aku bercita-cita sejak dari tadika, hendak menjadi peguam..

Setelah 15 tahun berlalu, aku tidak rasa ayah akan terfikir – hanya bermimpi – untuk menaiki kapal mewah itu.. namun 25 APRIL 2008 menyaksikan sejarah yang mimpi boleh direalisasikan dengan berkat doa, usaha dan tawakkal.. tarikh itu ayah dan mak menjejakkan kaki mereka buat pertama kali dalam hidup ke kapal mewah itu.. STAR CRUISE AQUARIUS.. sengaja ku pilih kapal yang Aquarius kerana ia merupakan kapal terbesar dalam kategori Star Cruise..

Meskipun harganya 2 kali ganda jam TISSOT yang ku hadiahkan kepada suamiku....


namun aku puas.. aku bangga dan aku gembira.. aku BERSYUKUR yang tidak terhingga.. Allah memakbulkan impian dan harapanku..

Nah.. siapa kata kita tidak boleh berimpian dan bermimpi.. itu hak kita dan hanya kita yang mampu untuk menjadikan kenyataan atau membiarkan ianya ditiup angin senja dan jatuh umpama bunga-bunga yang berguguran..

Bukan aku hendak membangga diri.. tapi ingin ku jeritkan pada alam... impian dan mimpi adalah milik setiap insan.. jika penantianku selama 15 tahun ini membuahkan hasil.. kenapa tidak mimpi dan impian orang lain?..

Ya benar, tiada yang pasti, tetapi juga benar bahawa tiada yang mustahil.. namun, ini akan membawa aku ke falsafah hidup ku yang seterusnya : "Allah beri apa yang kita perlu, bukan apa yang kita mahu”.. and it’s true..

Tuesday

MULANYA BEGINI...

Mulanya begini..

Nak menulis tak susah.. banyak dalam kepala ni.. tapi nak memulakannya agak sukar..
nak tahu di mana nak mula, macam mana nak mula, apa yang perlu untuk memulakan..
tapi.. nak fikir apa sangat if nak mulakan sesuatu.. DON'T WAIT.. JUST DO IT..

Tapi, setiap permulaan pastinya ada kisah yang mencetuskan ilham atau pendorong untuk melakukan.. tidak kira perkara baik atau buruk..

Kak Tiny - nama blogku.. yang juga namaku - yang sungguh unik.. yang takkan ada mana-mana anak "Mat Saleh" akan mempunyai nama sepertiku.. yang sedari dulu hingga kini orang akan terus mengingatinya kerana namaku sgt "pelik" bagi mereka yang tahu maknanya dalam bahasa inggeris.. tiada pertambahan awalan atau akhiran.. nama itulah nama pangkalku.. Tiny.. bagi sesiapa yang mengenaliku.. ikutilah apa yang aku coretkan, mungkin nama kalian juga akan terbit di ruangan penulisanku ini..

Bagi yang "terserempak" atau "kebetulan" melayari blog kak tiny.. "salam perkenalan"...

Datin 'R' - Sumber Inspirasi ku mewujudkan Blog sendiri..

Jangan marah 'M' kalau tetiba ko baca blog aku nih nama and blog address ko terkeluar di dada screen blog aku.. Ya.. engkaulah sumber inspirasi aku untuk menulis di blog ini.. tanpa mengenalimu - pasti aku tidak akan menitipkan kisah dan ceritaku di dada kanvas web ini.. setiap kisah suka duka hidupku hanya terpatri di ingatan dan juga di helaian diari yang aku beli tahun demi tahun.. kau telah menghidupkan kembali minatku yang hampir mati setelah aku bergelar isteri dan ibu - PENULISAN - bidang yang amat aku minati dan hampir aku tinggalkan.. secara kebetulan melayari blogmu melalui blog adikmu.. benar-benar memberikan sinar baru dalam hidupku.. terpanggil untuk melawat blog chentahatinana membawa aku ke blog kaklong..

Kaklong.. orangnya ku kenali semasa hari pertama pendaftaran mengikuti kelas PJJ Master Human Resource Development di UPM.. orangnya ceria dan bersahaja.. tak siapa tahu gelarannya (Mak Datin tuh..) dan tak siapa juga sedar jawatannya (saat ini - May 2008, beliau adalah Penolong Pengarah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia).

Lantakle kalau ko nak marah kat aku "M" - yang pastinya aku memang ter'inspirasi' dengan kisah ko dan membuatkan aku rasa.. - yes - this is what I want .. and this is how am I going to release my tense.. by writing.. secara tak langsung, aku boleh berkongsi cerita dengan teman2 blog yang bakal aku kenali..

YES.. memang aku nak semua blogger lawati kaklongsayang.blogspot.com kerana cerita dan kisah kak long adalah di antara sandiwara ceritera manusia yang Allah aturkan di muka bumi ini yang amat perlu pembaca hayati dan renungi dan jadikan iktibar dan inspirasi.. Aku tahu ramai lagi blogger yang ada kisah tersendiri - seperti aku.. tapi seperti yang aku katakan.. kaklongsayang adalah blog pertama yang aku baca kisah ceritanya sepenuhnya dalam masa satu hari.. Hidup tak selalunya indah - Langit tak selamanya mendung.. itulah kisah kaklongsayang..

Hari ke hari.. aku akan membaca kisah blogger2 lain pula.. seperti blogger yang kaklongsayang suka sangat (especially lagu latarnya) - bluehikari..

Hari ini - May 08.. adalah permulaan seorang kak tiny dalam menitipkan cerita ceriti kehidupannya untuk kepuasan peribadi.. dan hari ini juga ... aku menemui cinta baru ..
MENULIS DI BLOG..

Terima kasih Datin 'R', 'M', dan kaklongsayang (walau apa juga panggilan untukmu, kau adalah orang yang sama..) kerana pertemukan aku dengan cinta ini...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.