Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, June 16, 2009

3833...

Abang kata, nanti bila nak beli kereta baru – guna nombor ini... 3833

OOPPPPSSSSSS... ni bukan nombor ekor tau.. JGN SESIAPA MENGGUNAKANNYA untuk tujuan yang salah!!!!

Alhamdulillah... segala pujian bagi Allah yang Ar-Rahman lagi AR-Rahim... betapa pujian hanya untuk Allah dan Rasul junjungan umat – Nabi Muhammad S.A.W...

Betapa kerdilnya aku.. terlalu kerdil...... dan betapa besarnya kuasa Allah dan betapa aku terlalu bersyukur dengan nikmat kurniaan-Nya...

(malu sebenarnya... menerima rezeki yang melimpah ruah daripada Allah... sedangkan dalam diriku masih ada titik noda dan dosa yang belum langsai dan selesai... Ya Allah... ampuni dosaku... amiiinnnn...)

Berbalik kepada nombor 3833... sebenarnya tiada apa yang istimewa pada nombor itu... aku pun pada mulanya tak perasan apa2 bila pertama kali melihat nombor tu (mungkin sebab terlalu excited)... tapi bila abang nyatakannya padaku... baru aku sedar dan baru aku perasan.. betapa hebat kurniaan Allah...

Aku ingin sekali berkongsi kegembiraan ini dengan mereka-mereka yang selama ini sentiasa mendoakan agar aku tenang dan mampu menjawab peperiksaan juga yang sentiasa mendoakan kejayaanku....

Inilah yang menjadi kegiranganku dan kekagumanku pada Allah dan rasa syukurku yang tidak terhingga pada kebesaran dan kurniaan Allah bagi aku hamba-Nya yang terlalu kerdil dan daif ini...



Aku memang tak perasan bahawa CGPA Final Semester aku SAMA dengan keputusan CGP first semester... ALHAMDULILLAH... segala puji bagi Allah... (PPL kata, aku 'the highest' utk seluruh semester... terasa diri macam zaman sekolah pulak... dapat nombor satu dalam kelas.. warghkahkahkah.. - opsss... tak baik gelak kuat2.. apa raaa tiny niiiii.. isy isy isy..)

Dan satu lagi nikmat Allah yang aku menadah tangan bersyukur tidak terhingga... adalah....

Ini:-
Dan ini..
Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?(Ar-Rahman : 13)

Jadinya... andai terjadi seperti perancangan... aku bakal graduat pada bulan 8 ini.. (bulan KEMERDEKAAN MALAYSIA)... MERDEKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....

(
Sahabat... kita akan bersama menaiki tangga graduasi... setelah 2 tahun berhempas pulas utk sekeping kertas yg bernama "MASTER".. tahniah juga untuk sahabatku kaklong, yang juga mendapat keputusan cemerlang... dan kami pernah sama-sama merasa dapat 4 FLAT.. kaklong dapat di semester pertama, aku dapat di semester ke-3... semester lepas result CGPA kami sama iaitu 3.781... hanya 1 A- sahaja yang membezakan result final kaklong dan aku.. alah.. apa ada pada result?.. yang penting lulus dan boleh grad.. kan kan kan.. ni bukan zaman degree yang sapa dapat 3.5 akan dapat anugerah dekan... Master dah tak pakai dah semua tu.. janji lulus, makanya.. GRAD.. itu yg penting.. kan kaklong kan... hihihi... but we already set a high standard for 'them'.. hihihihikkkk...)


Kawan, sahabat, teman, kenalan serta saudara 165 ku sekalian.... TERIMA KASIH... TERIMA KASIH pada kalian yang tak putus mendoakan kebaikan untukku.. yang memberi limpahan kasih sayang seikhlasnya kepadaku... baik dari segi ingatan, lisan, tulisan, sms, telefon, email dan sebagainya....

Ku kembalikan segalanya kepada Allah untuk membalas doa serta kasih sayang yang kalian curahkan kepada ku... terima kasih... terimalah ucapan ikhlas TERIMA KASIH ku ini... SYUKUR DAN PUJIAN HANYA KEPADA ALLAH yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...



Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: "Sesungguhnya orang yang sangat aku kasihi dan terdekat padaku di hari kiamat ialah yang terbaik budi pekertinya. Dan orang yang sangat aku benci dan terjauh daripadaku pada hari kiamat ialah orang yang banyak bercakap, sombong dalam percakapannya dan berlagak menunjukkan kepandaiannya" (Riwayat Tarmizi)

(Ya Allah... aku masih jauh dari Rasulku Ya Allah... kerana sikap ini yang masih ada dalam diriku.... bantulah aku Ya Allah.. pancarkan hidayah-Mu ke dalam jiwaku yang masih berlingkar 'kegelapan'... tunjukkan aku cahaya.. berikan aku Nur-Mu untuk aku keluar dari lorong kegelapan jiwaku ini Ya Allah... AKU MOHON DENGAN SESUNGGUHNYA...)


Al-Fatihah untuk junjungan besar - Nabi Muhammad - Rasullullah S.A.W...



Al-Fatihah...

14 comments:

¤(`×[¤ CrUeLLy ¤]×´)¤ said...

salam kak tiny,

name kak tiny mmg tiny je ker? alhamdulillah...wow tere...CGPA 3.9..hehe...tahniah...

KAKTINY said...

¤(`×[¤ CrUeLLy ¤]×´)¤ > salam mya_hanny.. tu nama pangkal kaktiny.. "Tiny".. hihihi.. mak ayah kaktiny yg letak nama cam tuh.. hihihi.. but I'm proud to carry it with me.. hihihi... CGPA 3.833, CGP yg 3.9.. alhamdulillah.. pujian hanya bagi Allah..

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

tahniah la kak tiny...3.833..tinggi tuuuuu...

KAKTINY said...

cikgooden > salam cikgu... time kasih atas ucapan.. segala puji bagi Allah yg menganugerahkannya...
Syukur Alhamdulillah..
lepas ni giliran cikgu plak k... (mananya tajuk dissertation?.. kata nak email bagi - leh sharing2 maklumat)..

iina said...

Alhamdullilah.. dan tahniahh aku ucapkan atas segala kurniaan dan keputusan cemerlang yang diperolehi.. so bila nak belanje aku nie.. ;)

Aku gak tgh cemerlang terbilang gemilang kepala otak aku nie.. bayangan pelangi yang aku nampak jek dah nie hehehehe

AHMOI said...

salammm akak...tahniah dapat power result..pas ni buat kenduri kesyukuran yerr..hehhe...oooo....buat master kat UPM yerrr...

GDIZ said...

salam kaktiny..

Tingginyee CGPA akak..cayalah..TAHNIAH...boleh dapat anugerah dekan ni..:)

tgk org lain sambung study,teringin pulak ns nk sambung ngaji lagi...

Masy said...

bile nk open table ni kak? hehehe

apepon congrate... pandainye akakku sorg ni.. terus rasa malu. huhuhu~

*hugs*

kamar hati said...

congrat sis...result powerrrr tu... (",)

zino said...

tahniah....syukur...

Mak Su said...

wow! tahniah kaktiny.... may success be with you always

kad0k. said...

tahniah..3.833..tinggi tuu..kalu degree..dah dapek 1st class..:p

fusarium solani said...

HUmang aih! Terror sungguh! Jom, kak ese belanjo makan Johny!

KAKTINY said...

iina > Alhamdulillah… pujian utk Allah... time kasih.. doa ko jugak yg bwk keputusan aku camni.. time kasih sahabat...
lepas habis warna pelangi tu.. ko nampak ler sinar terang cahaya matahari.. InsyaAllah.. aku doakan kejayaan dan kepulangan ko.. tak sabar nk bwk ko pegi makan kat medan muara ikan bakar tuh.. hihihihi


AHMOI > salam adik sayang... time kasih… aah.. kt UPM.. dekat jer kalau nk mengendeng pegi johny’s alamanda tuh... hihihi


GDIZ > salam adik sayang… time kasih… ns pun boleh… sambung lah… tumpang anak baru sorang and kecik lagi.. baik ns sambung…

Masy > InsyaAllah lepas convo ni kaktiny buat kenduri kesyukuran sikit kot... tapi tak tahu lagi.. kalau tak sempat… sambut masa OPEN HOUSE terus ler.. buleh?.. hehehehehee….. (nk malu apanya… sama jer.. cuba masy pun sambung.. sure buleh gaks.... entah2 4 flat every sem..)


kamar hati > trimas kasih sayang..


zino > segala pujian bagi Allah yg memberi rezeki.. Alhamdulillah…


Mak Su > trima kasih maksu... thanks for the doa.. Amiinn..


kad0k. > terima kasih…tak kisahlah tak dpt ‘star’ pun… yg penting dah lulus dan buleh sambung PhD… doakan yer… oh yer.. tahniah… sbb dpt baby girl.. comel nyer Ya Allah… jaga baik2 amanah Alah tu yer…


fusarium solani > awak tu bila nk sambung adik oii???.... dok cycling basikal tu jer…. cycling minda sama… dh lama dah relax tuh kan kan kan… nk banjer johnys?.. BILA? BILA? BILA?.. hehehhe

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.