Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday, September 23, 2010

Kisah Raya 2010 (sumbat semua...)

Lama dh hajat nk mengarang kisah raya nih.. tapi macam banyak plak yg nak dimasukkan.. ingat nk buat version by version... tapi.. hmmm.... buat apa nak bazir banyak2 ruang... sumbat je semua dlm satu.. kan senang.. hahaha...
Raya tahun ni, turn balik muar... so.. hari rabu 8/9/2010, kerja half day... abang amik kt ofis, terus shoot balik muar (barang semua dh siap dlm kete dr malamnya...hihihi...).

Bermula dengan cerita sehari sebelum raya... dan malam raya... hihihi...

1) BERAYA DI MUAR.

Ayah (mertua) mulakan projek mengecat rumah 'kaler merah pink' (pergh.. anggun gituuu.. hihihi)... pastuh.. bila anak2 dh sampai, apa lagik.. service bertukar tangan laaa.... oleh kerana family aku balik paling awal, (8/9/2010) jadinya, abang la yg mengambil alih tugas ayah...

Esoknya (9/9/2010), bila adik2 semua dh balik.. abang "pass button" kt adik2 pulak... baik yg lelaki mahupon yg pompuan, yang ipar duai hatta yang bakal jadi ipar pon kena kerahan tenaga untuk turut sama mengecat.. (tengokla keadaan ruang tamu rumah pd malam raya.. tunggang langgang.. mmg mengundang 'jeritan dan laungan manja' mak mertua dari bilik bawah laa... hahaha!!).. nk menunggu abis mengecat.. kerja pemasangan langsir tergendala sehingga pagi raya!!.. huhuhu....

Kisah pagi raya pulak (10/9/2010).. habis je balik daripada solat sunat raya.. masing2 dh mengambil tempat utk salam raya... masa tu, perasaan bercampur baur.. happy, sedih, excited... hihihi.. masa salam bermaafan dgn mak ayah.. abang lead the line.. (anak sulung kan.. hihihi), diikuti aku ler.. abang ngan mak dh bersyahdu syahdan.. mmg sedih la.. time seisi bermaafan nih.. itula perasaannya kan.. huhuu...

Tapi.. bila turn adik-adik ipar duai.. suasana dah riuh rendah.. tau je la diaorg nih.. kecoh macam2 hal.. nk plak pasal duit raya ler.. ngko tuntut aku tuntut duit raya punya kes.. gamat.. pastu sessi bergambar.. posing.. ya rabbi... macam2 gaya.. macam2 group yg ada.. 'geng mengecat', 'geng potong bawang', 'geng dh kawen', 'geng bujang'.. macam2 geng muncul.. kehkehkeh... sampai perut pon dh berkeroncong utk ana...

Dh puas bergambar pelbagai versi.. tiba masa 'makan time'... ketupat, rendang, kari ayam, lontong, serunding menjadi hidangan wajib pagi raya... (lepas makan semua dok tunggu berita.. lepas tu buat persidangan.. spekulasi demi spekulasi tentang berita kehilangan Dato' Sosilawati dan 3 lagi yg lain.. huhuhu - abaikan kisah ini.. jika benar mereka dibunuh dan dianiaya, semoga roh mereka yg berkenaan di tempatkan di kalangan hamba Allah yg beriman.. Amiin.)..

Ada yg special... Specialnya ialah.. biras aku si eizam (hubby si yune - adik ipar aku no. 3), menunjukkan bakat menarik teh tarik tertinggi.. kahkahkah... (see the first picture.. hihihi).. buih melaut punya tinggi.. abis jer teh tarik.. ada request... maka, abang (laki aku ler).. sahut cabaran... (kagum..kagum..)... tapi.. yang ditariknya bukan teh... tapi AIR SARSI GAS!!!.... warghkahkahkahkah.... BRILLIANT SUPER MAUT my beloved hubby nih... korang tgk buihnya... TINGGIKAN??... hahahahhahaha.... (lagi tinggi daripada teh tarik eizam.. kehkehkeh...)

Habis cerita raya pertama.. masuk kisah raya ke-2 pulak (11/9/2010).. dek kerana kekenyangan yg amat sangat.. makanya.. raya kedua tak berjalan pergi rumah sedara mara pon!!.. hihihi... so, abang cadangkan buat satu program... BBQ DINNER... wallah... itu la yg paling best kan.. jadinya.. seperti biasa, sessi membeli bahan pegi pasar segala bagai adalah tugasan aku ngan abang... di rumah, adik2 semua dikerahtenagakan utk buat 'bekas pemanggang BBQ' (Self made tuh.. hihihi)... ayah 'mengetuai' team pembinaannya (ayah dh ada team contract... tawon depan buleh amik contract tambah bilik air belakang k.. hahaha)

Sebaik je aku ngan abang balik... tgk tempat pembakar dh siap.. kelaaassss gituee... hihihi... then, masing2 amik bahagian masing2.. ada couple lap daun pisang, ada couple siang ikan, ada couple 'hilang'.. hahaha... masing2 dh sibuk dgn preparation..

Malamnya.. sessi BBQ berjalan... di ruang laman, BBQ rancak berlangsung... di ruang dapur, masakan lain satu demi satu keluar masuk.. dari dapur ke ruang depan mmg tak putus la dok lalu lalang..

Menu malam BBQ - ikan pari bakar sambal.. terubuk bakar sambal... kembung bakar, ayam panggang BBQ, sosej, kerang dan kepah goreng cili padi, mee hoon singapore, nugget, sotong ball, tembikai serta air sarsi.. mmg best la... habis BBQ.. masing-masing.. TERKELEPEK!!..

HABIS CERITA RAYA DI KAMPUNG ABANG!!..

2) SAMBUNG CERITA BERAYA DI RUMAH!!..

Aku tak buat open house tawon ni.. sapa nak datang.. call jer.. Aku tiba dari muar pada hari Isnin 13/9/2010).. dan start masuk kerja pada 14 dan 15/9/2010)..

Raya ni aku dikejutkan dengan satu berita (bukan sekadar berita kehilangan Dato' Sosilawati, yg telah menjadi bualan panas adik beradik ipar duai kami di hari raya tempohari..).. Tapi, aku paling terperanjat dapat call ORANG JAUH NUUN DARI GLASGOW!!!... Si iina.. katanya DIA BALIK MALAYSIA.. uhuuuu... mmg aku paksa dia datang rumah aku.. (mujur aku tak hantar lagik parcel dia.. kalau tidak, org sampai Malaysia, parcel sampai glasgow.. hahaha).

Hari tu jugak... (Khamis, 16/9/2010- cuti Hari Malaysia), iina sampai dulu dgn 'pakwe'nyer... kehkehkeh... dituruti oleh azhar (member sama kelas Master @ UPM) bawak family dia datang, tokma (jiran tersayang) dan sahabatku sayang.. kaklong (maiza), turut datang bertandang.. thank you all... LUV U ALL.... terima kasih sudi singgah.. terima kasih sangat2...

Menu utk tetamu : Mee Hoon sup kuah merah, nasi impit dgn kuah kacang berdaging, dan dessert kuah puding cocktail.. (pudingnya tak sempat buat.. kuahnyer je.. hihihihi)..

SETTLE CERITA TETAMU YG BERTANDANG..

Masuk pulak sessi berjalan ke rumah tetamu...

3) BERKUNJUNG KE RUMAH TETAMU.

Hari jumaat 17/9/2010, berkira-kira nak pergi kerja ke tidak.. tapi.. dek kerana hujan yg sgt lebat.. makanya aku ambil keputusan utk.. REHAT DI RUMAH... tido dan tido dan tido... hahaha..

Hari sabtu.. 18/9/2010, abang ajak keluar beraya... banyak gilos umah yg kami terjah... sampai anak2 aku pon dh buat perangai... (penat kot..).. bergaduh bergigit berkuntau berkungfu bergusti segala bagai dh berdua tu kt belakang.. aku yg kt depan ni dh jadi cam gorila panggil anak dh.. (tak tau la mcm mana rupanya kan..).. tapi 'tempikan' aku dibuat kering jeerrr dek anak2.. (diaorg ingat aku dok nyanyi acapella lagu Demi Matahari ke haper?.. ke diorg ingat aku dok berselawat As-Maul Husna ikut CD yg terpasang tu kot??!!! grrr grrr....)

Last sekali... kena "dentuman atom" abah diaorg... hah!!.. baru PADAN MUKA... melalak meraung segala bagai...

Gambar ni sebelum kejadian "DENTUMAN BOM ATOM" abah ke udara... hahaha... ni singgah di satu stesyen minyak menghala ke Keramat (cadangnya nk ke rumah member blogger Yunus Badawi - YB).. masa ni si abahnya pegi solat.. ok lagi.. aku suruh duduk diam-diam.. amik gambar pon mcm baiiikkk jeeerrr...

Tapi.. sejurus lepas abahnya masuk.. mula la, ada yg nk duduk depan, ada yg nak beli itu ini.. nak begitu begini... last sekali... time aku masuk daripada lepas solat.. dh kedengaran 'bunga-bunga api' si abahnya mercik sikit2.. lama2.. KEBABOOOMMM!!... hamek korang...

Sudahnya... INILAH RUPA MANGSA DENTUMAN BOM ATOM!!... TERKELEPEK!!.. kahkahkah... (bila tengok muka time tido camni.. rasa sayu pulaaakkk... huhuhuhu)..

p/s: Sorry YB, tak dpt gi umah ko...

Oh ya.. antara perjalan kami pada hari tersebut adalah...


- Siangnya, lepas zohor, bersama tokma, kami beraya ke rumah kak pah.. kak pah jamu laksa nyonya.... (kak pah tersurpirse bila tetamu jauh muncul depan ruang tamu umah dia... hahaha)... hihihihi... lepas tu ke rumah jiran-jiran lama kat desa tasik... (nak terjah umah kak anie, dia balik melaka.. sorry kak.. tak dpt nk beraya ngan akak.. hihihi)..

- malamnya, lepas isyak, ke rumah kak zu (member masa Master @ UPM).. kena tahan ngan kak zu dan hubbynya sampai kul 12.30pagi.. hamek ko.. balik umah.. AKU PLAK YG TERKELEPEK!.. hihihi...

..........................................................................................................

Itulah perjalanan raya tawon ini... InsyaAllah hari sabtu ni.. BERAYA LAGIK.. esok aku ngan abang last puasa 6.. InsyaAllah.. hihihi... (minggu depan sambung puasa ganti terus... senang skit.. tak baik tangguh2 takut kekalau tak sempat ganti.. naiya ooo!!... huhuhu..)

Sayangnya... aku tak dapat habiskan bacaan quran masa puasa tempohari... aku start lambat, sebab habiskan quran lama.. start fresh quran baru yg ex-Boss aku bagi masa dia balik umrah dulu..... ada lagi beberapa juzuk... mudah-mudahan dapat habiskan masa syawal nih.. Ameen. (kalau buleh, aku harap tak ada la org bagi hadiah quran lagik.. bukan apa... takut aku weih.. quran bebanyak tapi tak bukak baca.. sedih la.. takutkan amanat pun iya jugak.. quran yg orang bagi time aku kawen dulu, mujur mak aku dok tolong bacakan kt kampung.. aku takutla.. nanti kena menjawab pulak sbb tak bukak dan baca.. jadinya... korang, kalau nk bagi hadiah kt sesapa.. agak2 la... kalau nk bagi quran, baik wakafkan kat masjid atau kat madrasah yang memerlukan - kan ada skim quran wakaf skrg nih... bagus tuh..)

Note: oke YB, aku owe ko lunch.. nanti set time..

Pergh.. gilos panjang entri marathon raya aku tawon nih... senang.. panjang umur nanti, buleh belek2 balik apa cerita raya tahun nih.. hihihi... kenangan ni... (ye, mmg banyak yg jadi kenangan.. bila di selak semula lembaran-lembaran entry yg lalu... IA BENAR-BENAR TINGGAL KENANGAN!!...)

-Life must go on- ...kan??!!....

.....................................................................................

Oh ya.. ada nota tambahan... barter trade aku ngan tijah dh selamat bertukar tangan pd selasa 21/9/2010... punya hari ke hari bertangguh.. selesai jugak akhirnya... kehkehkeh...


.... nota lagi: ada lagik yg tak settle.... hamper coklat aku to tasek merah... (aku berhutang lamaaa gilos ngan tasek nih.. hihihihi... "tas... bila kita nk beraya ni yang"????).. hahaha....

.settle...

.

14 comments:

tasekM said...

yang... tak yah ingat2 dan rasa bersalah sgt pasal hamper coklat tu. aku tak kenang sampai ke lubang kubur. yg penting ukhwah tu...

:)

hujung minggu macam2 agenda plak. bila la dapat nk pi ziarah hang nih...


.

Tijah said...

hahaha. baper kali aku kena halau dgn pakgad sementara tunggu ko nyah. ngengadessss tau diorang. ker lenkali nak kena rasuah jeruk je diorang tu?

KAKTINY said...

Tasek > aku saje je nk kenang pasal hamper tuh.. supaya akuakan selalu mencari ruang dan peluang nk jumpa ko.. kehkehkeh..
iya laaa... bila nk jumpa nih?.. ya betul.. aku pon.. jadual hujung minggu sgt la padat... ngalahkan pak menteri... huhuhu

KAKTINY said...

tijah > lenkali, ko standby jeruk bawang jah oii.. agak2 kalau ada pakguard yg dok halau, ko hulur je sebungkus... kompom dia bg parking VVIP kt ko.. kahkahkah...

suara said...

Tu dia... panjangnya cerita raya... Selamat Menyambut Syawal tiny...
Su tak beraya tahun ni... uhuks...

AuntieYan said...

Salam Tiny,

Auntie gigit jari sajalah dengar cerita orang beraya sakan ni. Auntie balik beraya kat kampung rumah mak...mana pun tak pergi, dok kat rumah, makan tido saja.

Masy said...

aaaaaaa tasek kata takmo hamper tu, meh laa hulur kat saye je kak. with arms wide open sy menerimanya hahaahhahh~

ckLah@xiiinam said...

Err....


Selamat hari raya..


He..he..he..

iina said...

Ye... cerita raya ko mmg kebaboom hehehehe... itu tak cite lagik raya pun ko nak keje wakakakakah.. thanks dear sebab bg aku kuih raya ye

KAKTINY said...

suara > bagi sekali terus jalan ceritanya su.. senang skit.. takyah ada dua tiga entry.. sekali scroll jer.. hahahaaaa...

tak beraya?.. naper??.. huhuhu...

KAKTINY said...

Auntie Yan > aunty dh banyak tawon sambut raya.. dah banyak tawon hepi camni semua kan.. hihihi...

yang penting aunty masih ada cik abang yg sentiasa di sisi...

(aunty... gotong royong kemas rumah tu pon syoookk oooo.... hihihi)..

KAKTINY said...

Masy > no way... toksah harap ler kaktiny bg hamper tasek kt ko.. hahaha.. ko and the geng kena dtg makan kt umah kaktiny jer.. okeh.. hahahaha....

KAKTINY said...

cklah > hihihihi... selamaattt.. ye cklah... (dtg KL senyap2 yeee... hihihi)...

KAKTINY said...

iina > cerita tu dh pass due dah.. hahaha... thanks dear coz sudi berkunjung ke rumah aku weih... hihihi... luv u.. muahss..

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.