Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, October 12, 2010

Kisah Kawan Sekolahku Tetamuku..


Kawan sekolah tepon katanya nak dtg umah.. aku excited (biasalah aku ni kan.. sapa2 dtg umah pon aku excited.. mak ayah datang umah pon aku excited.. kehkehkeh)....

Alhamdulillah ada tetamu nak berkunjung.. telefon confirm.. pastu berbalas mesej di FB plaks.. ajak sorang lagi member sekolah yg tinggal kat KL (nama je duduk Kl, tapi xpenah pon berjumpa.. huhuhu)..

Roger and roger and out.. confirm mereka datang..

Sorang tetamu aku ni sejak dari sekolah rendah dia digelar “KETAM”.. kenapa KETAM??.. sebab mmg FEVERET DIA ADALAH KETAM!!.. sejak dari umur 4 tawon org kampung panggei dia ketam sebab dia PEMINAT TEGAR KETAM.. hihihihi.. (so, menu aku nk jamu nanti, MESTI ADA KETAM!!.. hahahaha).

Stop fasal nama gelaran. Masuk cerita persiapan.

Hari Ahad lagi Syahrul a.k.a. Ketam bgtau nk mai rumah. Semalam pulak confirm dgn si Ros yg dia pon leh join. Alhamdulillah. Rumahku akan menerima tetamu setelah syawal berlalu. Syukur.

Jadinya.. pepagi Isnin, dah siapkan list panjang lebar utk abang.. pesanan demi pesanan agar tak lupa beli itu, beli ini.. bla bla bla.. bla bla bla @ bebel.. hahaha..

Dlm kepala hotak dah berkira-kira dah, apa nk masak dulu.. apa nak tumis dulu.. apa nk hidang apa nak tambah..

Petangnya, aku sms maid bgtau bila 'bapak' bwk balik barang, jgn lupa siang mcm tu, siang mcm ni, potong itu potong ini.. tapi maid aku jawab "bapak ngak pulang bawa barangnya buk"..
HAIYAARRRKKKK!!!...

Sms abang.. dia jawab sms "Abg ada kt Subang, jumpa client"..

HAAAHH!!!... aiyoooo.... dengan mengurut dada aku sms balas.. “Ye ke?.. Hmm.. takpelah, nanti balik kita terus pegi kedai beli barang. AMIK LEEN 5.30 ON D DOT tau!!.. Luv U”.

HUISH.... ni yg aku mula gabra tahap cipan kena geles ekor nih.. barang tak beli lagi??... balik baru nk ke kedai??... ada ke ketamnya.. sempat ke nk buat menu yg dlm list kepala aku nih??.. aduiii....

Takpe.. tenang.. tenang.. owh hati!!.. hahahaaa...

5.30pm on d dot.. tepon abang.. “KAT NE?”.. selamat dapat jawapan "DH KT BAWAH".. hihihihihi...

Sampai kedai.. terjah apa yg patut mengikut susunan list (termasuk jugak yg takde dlm list.. pasai tu aku malas pegi kedai.. mesti dari sebakul jadik 2 bakul punya!!!!)..

Dan.. sampai rumah je... dah pukul 6.30pm.. SERBU DAPUR!!... sempat tumis and masak 3 menu di bawah ini dengan baju kerja yg tak salin lagik.. kehkehkeh.

Tengah sibuk menumis bahan itu ini.. dengar azan maghrib... Tapi.. masa ni lega skit sbb Main Dishes dh settle!.. hihihi..

Sup ikan dory, Ketam goreng cili bersalut telur dan Udang tumis sos manis.

(walaupun lega sbb dh siap 3 menu, tapi... dlm hati risau bebenor nih.. sbb tetamu janji nk datang lepas maghrib... azan dh berkumandang.. naik atas, mandi, solat.. bersiap.. then masuk dapur semula)..

Kali ni dh steady skit. Sbb menu lain tu sekadar nk tumis sayur dan goreng-gorengan jer.. sambil menggoreng sambil buat buah melaka.. mujur kuih ni senang.. main uli2, bulat2... campak2 dlm air dan tunggu timbul jer.. kehkehkeh...

Hasilnya adalah seperti berikut...

Full Menu:-

Menu: Ketam Goreng Cili Bersalut Telur, Sup Ikan Dory, Udang Tumis Sos Manis, Sotong Goreng Tepung, Bayam Goreng Belacan, Ulam Kacang Botol, Sambal Belacan, Ayam Goreng Manis and Ikan Senangin Goreng. Nasi Putih dan Kuih Buah Melaka.


Masa tetamu tgh makan, ditemani cik abang sayang.. aku berbunga silat kecil di dapur utk siapkan dessert…



Habis je tetamu makan malam... sambil lepak tengok citer hindustan, jamu dessert yg paling cepat dan mudah ini... kuah puding coctail.. ekehkehkeh... dgn Teh O Panas... hihihihi...


Layanzzz...

Ros balik dalam pukul 10.30malam... (itupon sbb hubby dia kena standby pegi ofis.. kalau tak, mmg aku tak bagi balik lagi.. sbb anak dia tgh khusyuk layan citer hindustan B4U..) hihihihi....

Si Syahrul dah tak leh bukak mata. Ngantuk sangat dah.. tapi anak2 dia still cargaaasssss... heheheheee...


Pepagi ni.. sambung bukak bunga silat kecil-kecilan di dapur, masak spageti carbonara.. goreng chicken ball untuk bebudak ngan sosej..

Breakfast campuran timur dan barat.. spageti carbonara + teh tarik.. hihihihi...


Namun, terpaksa tinggalkan tetamu layan diri utk breakfast.. sbb ceq nk pi kerja nooo... heheheeee...

Malam ni nak jamu apa plaks eh??.. hmmmm... hihihihihi...

27 comments:

diba said...

sdapnyr semua;)

tasekM said...

rajin masak tau tiny nih.... bagus btol.



.

KAKTINY said...

Diba > takde sedap tara mana pon dik oii.. tp kalau tgh lapar, konfem lepas la.. hihihi...

KAKTINY said...

tasek > jom main masak-masak.. kita masak ramai2.. belasah makan ramai2, gelak ramai2.. terlangkup tido masing-masing.. hahaha..
(nanti kita set date, time and place.. aku suka benor idea ko tuh.. hehehehhehe)..

diba said...

ag2 lau mood kat umah..mkan pe pn sdap kn;)

ckLah@xiiinam said...

Semoga berkat rezeki tuan rumah memuliakan tetamu.....Amin..amin...



Ketam tu ckLah teringin sangat...tapi, dah malas nak masak ketam kat rumah. Anak2 malas nak makan. Kena sediakan 'gunting dapur atau 'player(spanar tulah) atas meja kalau nak makan ketam.....kalau tak, harus depa buang gitu saja segala sepit ketam yang isinya punyalah sedap tu...

Mak Su said...

yeah! dapat gaks ketam untuk ketam :), hi hi hi

eh eh, pencuci mulut kesukaan maksu pun ada....

syahrul rizal said...

SEDAP MATA MEMANDANG, SEDAP LAGI YG DAPAT MAKAN......MARVELOUS.....

KAKTINY said...

diba > betul betul betul.. kehkehkeh.. (nk plak kalau org masakkan.. pergh.. lagik syook.. kehkehkeh).

KAKTINY said...

ckLah > Ameen.. tq cklah…
Datang je Kl ni cklah.. tiny jamu cklah ketam tu.. utk anak2 cklah, tiny guna crab-meat tu jer.. hahahaha… senang, takyah kopek.. kehkehkeh..
Betul tuh.. part celah celah tu ler yg sedap dan nk mengopek dgn siksa tu ler nikmat bila dpt isinya.. hahaha.. (ayat cik abang ku. hihihi)..

KAKTINY said...

Mak Su > ketam balun ketam sungguh sungguh haih maksu oii.. hehehe..

Bila lagik maksu nk mai sini ni??.. anytime dessert tu… anytime.. hihihi…

KAKTINY said...

syahrul rizal > WOOOO…. Tang sini pon hang ambush hah!!.. kahkahkah…

iina said...

Wah masak lagi.. ko memang rajin ler hehehee ;)

blackcardomompods said...

bgusnya tuan umh bg jamu ketam..maka murahla rezeki tuan umh ni...mahal tu ketam...kt sini beli tika KAYA jerk..kekekek

saya pun nk KETAM gakkk

blackcardomompods said...

bgusnya tuan umh bg jamu ketam..maka murahla rezeki tuan umh ni...mahal tu ketam...kt sini beli tika KAYA jerk..kekekek

saya pun nk KETAM gakkk

kak Erna said...

salam tiny..memang..tiny ni suri rumah yang cekap didapur.
akak ni ngaku la..sejak dah tua2 ni tak cergas dah macam tu..mau tak penuh meja macam tiny tu..kalau pukul 5.30 baru nak pi dapur..tahniah untuk tiny..
memang seronok kan..terima tetamu..akak pun suka..

aliff muhammad said...

Kak Tiny,

Cekap dan cergas sungguh di dapur.

Masy said...

giler ahhhh kak.. giler byk masak!! berat mata memandang, berat lagi perut yg memikul. hahahaahaha hebat2..

nanti sy pon nk ketam gak!

luahfikiran said...

SALAM,
HEBAT PUAN NI ! DALAM KEADAAN MASA YANG TERHAD, BOLEH BUAT MACAM2. MENU MAKANANNYA, SEDAP2 PULAK TU ! LAIN KALI, BOLEHLAH JEMPUT RAKAN BLOGGERS PULAK !

DrSinga said...

kesian itu cipan!!!!

KAKTINY said...

iina > time angin rajin hinggap.. camnila.. kalau angin malas terpa.. hmmm... hahaha..

KAKTINY said...

blackcardomompods > bukan ke ko request nak ikan sembilang je?? kan kan kan… hahahaaa…

KAKTINY said...

kak Erna > tumpang masih bertenaga dan ada kudrat, amsa dan semangat ni kak.. tu yg buat apa yg mampu tuh.. esok2 kalau dh malas tak larat tak daya... buleh selak tengok je la entri entri nih.. hehehehe...
Mmg tiny suka org dtg umah kak.. tetamu dtg kan bawa rahmat.. hehehe..

KAKTINY said...

aliff muhammad > alhamdulillah.. Allah permudahkan kudrat tenaga dan semangat dik..

KAKTINY said...

Masy > berat perut yg memikul seberat mata yg nk terlelap.. lepas makan terus tidooo.. mmg nikmat.. hahahaaa..

KAKTINY said...

luahfikiran > Salam. Rakan2 bloggers di alu2kan je.. tepon, roger date and time… akan dijamu apa yang terdaya.. InsyaAllah…

KAKTINY said...

DrSinga > ko ni kan doc!.. cipan kena gilis ekor tu lebih menarik perhatian ko drpd aku yg bersinsing mcm cipan yg di geles ekornya itu!!.. hahahahaaaaa..

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.