Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, October 27, 2009

Aktiviti Hari Minggu – 25102009


Hari minggu yang lepas (baru nak update hari ni.. hihihi).. cik abang ajak pegi zoo... kehkehkeh... punyalah berzaman nak bawak pegi.. dari anak sorang, sampai dah ada nombor dua.. baru dapat pegi... mujur tak masuk yg nombor tiga lagik.. oppsss.. kehkehkeh...

Jadinya, pagi tu, (tak ler pagi sangat..), dalam kul 11am, pegi lah bertolak dari alam damai naik MRR2 menuju ke ampang dan seterusnya... sampailah ke ZOO NEGARA..

Uish..... punyalah ramai orang..... maklumlah, hari minggu.... dan ada pulak rombongan tadika.. tetiba nureen bersuara.. “Ibu, nanti kakak sekolah, kakak beratur macam tu ye ibu? hek eleh... relax ahh... tahun depan baru sekolah.. tetiba... (dia nampak bebudak sekolah beratur ambil tunggu penjaga gate zoo tu pakaikan tag lengan ala2 cam kat genting tuh.. hihihihi)... comel jer aku tengok...
Layan jer la bebudak ni tengok binatang2.. selalunya tengok kat buku, kat TV ngan kat PC.. sekarang ni.. tengok LIVE!!..

Tak larat nak tawaf 34 ekar tanah zoo ni.. so, beli tiket utk naik ram.. kena beratur tunggu turn.. tengokler aksi zaqwan.. dengan lollipopnya.. (bosan tunggu ram..)

Dah dapat naik ram.. Ni on the way nak bergerak.. zaqwan masih setia dgn lollipopnya..

Ni on the way nak balik.. abang teringin nak bawak.. “Encik.. tengok lessen!!.. setakat B1 ngan D.. NO WAY.. duduk sebelah jer buleh k!!”… hihihi

Dah penat tengok segala mak nenek (tak sempat tawaf semua poon… PENAT LAH!!!... luas sangat… tgk setakat yang larat jer.. hihihi).. maka.. semua pun keluarlah..

Inilah rombongan cik kiah yang pergi hari tu!!... hihihi
Dah penat kat zoo.. perut dh keroncong untuk kaktiny dah.. apa lagi.. singgah ampang park.. lepak cozy corner jer lah..

Oppsss… dh tinggal kepala ikan… kahkahkah
Tengok jam dh nak pukul 4... adooiii.. tak solat zohor lagi... singgah kat ofis (dh dekat ngan ofis dh kan.. kalau balik umah, sure tak sempat..), solat zohor jap.. pastu tunggu asar.. then baru gerak balik..

Sampai umah jer.. anak2 dah tergolek dok... mak tok ngan tok ayah diaorg pun dh tak larat dah.. semua dah mengelepek...

Aku ni kaki dah lenguh giler.. mata tak ngantuk.. Cuma kaki jer la mintak di urut2...

Bagi cadangan kat abang... BUAT FOOT SPA!!.. kehkehkeh… abang kata ON…
YEZZAAAA..... Hihihihi… so, pegi lepak kat spa ler.. buat Foot Massage... fffuuuuuhhhhh.... legaaaaaaa....... abang pun join.. hahahhaaaa….

Abang cakap.. ‘masseur’ (lelaki) tu cakap yang urat abang banyak yang bersimpul... gara2 dah kurang bersukan (dulu, seminggu 3 kali main badminton, sekarang, sebulan sekali pun payah.. tu ler bahananya!!!)..

Pastu ‘masseur’ cadangkan buat bekam angin.. nak check kat mana yg ’tersumbat’.. dah abang paksa aku buat jugeks.. CHEH CHEH CHEH!!....

Tapi aku tak mo buat kat badan.. aku buat kat kaki jerrrr.... bluweaaakkk...

Tengok ler tuuuhhh... hehehhe (‘masseuse’ (perempuan) yg urut kaki aku ckp kat abang, kalau pelanggan yg datang semua kaki macam aku, seronok diorang nak massage.... kehkehkeh..)..

Abang buat kat badan.. tengok kesannya.. itu tandanya banyak penyakit tuh...

Diorang cadangkan buat bekam buang darah kotor… TAK NAAAAKKK!!!.... sakit ahh… tak mo aku weh…. Takuuuttt!!!..

*********
Malamnya.... mula rasa lapar.. lepas isyak.. aku ajak makan luar jer.. (dapur tak berasap hari nih.. gantung kuali.... MALAS LER!!... hihihihi..)

Jadinya.. makan yg simple2 jer lah... pegi lepak kat kedai belakang Damai Perdana.. layan Char Kue Teaw... hihihi


Oppsss... pun dah tinggal pinggan, baru nk snap... (lapar sangat kot.. hihihi)

Dan.. abang tergesa-gesa NAK BALIK UMAH… ooooo… patutla… MU lawan kul 10 malam..

TAPI!!... resultnyer.. KALAH EH BANG??!!... huarggah hahahahhahaaa…. Kehkehkeh… relax arr.. sesekali apa salahnya merasa 0-2 kan kan kan.. hihihih..

....oppsss… sorry, cheq tak layan bola.. cheq teman anak2 tengok upin ipin (untuk yg entah ke berapa ribu kali pon tak tau ler.. tak jemu2 bebudak ni layan upin ipin nih huh..)


layan ajerlaaahhhh... janji bahagia.. hihihi...

11 comments:

iina said...

Wah2 romongan cik kiah ini sungguh meriah sekali.. complete set hehehe.. lama sungguh tak p zoo negara.. rasa2nya zaman dating dedulu kot.. ngan pakwe aku.. dah 11 thn kot tak pergi.. last pegi sebelum tunang dulu hehehe ;)

KAKTINY said...

wah ko iina... sempat deting kat zoo... cute nyeeerrrr... kehkehkeh..

aku last pegi dulu ngan adik2 aku + sepupu2 jantan.. time week days... tak ramai orang.. jadinya, tgk perangai diorang yg dok melalak tu aje dh ngalahkan beruk2 kat zoo tuh.. hahahahaa...

Masy said...

mau berbulan baru ilang kesan bekam tu huhuuhuuhu

m.q said...

meriahnye rombongan ciktiny niiiiii

anjang said...

Lamanya tak ke Zoo. Klasiknya. Masa kecik-kecik dulu je aku ke zoo

Anyway nice blog.

Saya dah linkkan this blog ti my blog,

TOKMA said...

Amvoiiiii....!!!!! 'gamai'nya program dia 24 jam ek. Bila lagilah kan...masa nih lah patut kita bersama2 keluarga. Macam tokma nih, hari dah rembang...malas betul nak jenjalan. Kadang2 tuh nak ke kedai beli sayur pun berkira2 lagi nak pegi ker tak pegi ker...last2 tokpa juga yang kena pegi beli sayur. Sian tokpa, nasib baik memang jadi kesukaan tokpa pegi kedai/supermarket. hehehehehehe!!!!!

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, gosh, what happened to the body and legs? Must be really painful I can imagine.
Hope he's okay now.
Best regards, Lee.

KAKTINY said...

Masy > yg kat kaki kaktiny dah ilang dah.. kat badan abang rizal still berbekas.. tu baru check angina.. kalau betul2 bekam darah.. mau makan bulan kot kesannya.. huhuhu

m.q > mmg meriah.. terus segar bugar binatang2 kat zoo tu tgk ramai sgt yg berkunjung.. hahahha

anjang > aah kan… terasa klasik jer pegi zoo.. kehkehkeh
Terima kasih sudi ke sini dan link kan blog saya...

TOKMA > itu ler tokma oiii.... untung tokma.. tokpa tu mmg rajin serba serbi.. bila tin tin pon pon umah tokma smlm pon, tokpa yang sambut bukak pintu.... tokpa memang sweet walaupun cam ‘takut’ nk tgk dia.. hihihihi.. jgn marah.. gurau2 manja ngan tokma.. hihihi

Uncle Lee > UNCLE LEEEEEEE!!!....... YOU ARE HERE!!!...
Yes.. the “bekam” is so painful.. yerkkk…. A week still feel the pain..
Thank for dropping by… miss you sooooooo much…

zino said...

baru perasan si hazwan tak pernah masuk zoo lagi hehe

KAKTINY said...

uncle zino > hah!.. tu ler.. baik bawak pegi.. bukan jauh pon dari area umah kita tuh.. naik MRR2.. berdesup jer.. hihihi

Mak Su said...

maksu last pegi zoo negara masa anak maksu yg kak lang tu berumur dalam 2 tahun lebih, hahaha...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.