Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday, October 30, 2009

BE ME..

Apa kes ngan tajuk aku tu weih??

Selama ni aku be an alien ka?.. kehkehkeh..

Taklah.. selepas aku menjana kembali fikiran aku yang bersimpang serabut mcm pita tape yang bersimpul.. makanya... aku katakan pada diri... WHY SHOULD I BOTHER TO WHAT PEOPLE "MAY" THINK AND FEEL ABOUT ME????... do they even care what do I feel and think about them??..

Aku dapat jawapannya... hati aku berkata.. "NO".. for both question... (apakah aku perlu recharge ESQ BASIC???... memang perlu nih... aduhaaiiii)..

Apakah perasaan itu?... PERASAAN TAKUT HATI ORANG TERGURIS DAN TERLUKA... dan akhirnya yang tersiksa.. jiwa raga dan emosi aku.. jadinya.. I WANT TO BE MYSELF... (apa kes aku malam ni wei???!!! - buang tebiat ka??.. kot teremosi bila tengok mak, ayah ngan adik balik kampung tapi tak leh ikut kot.. tu yg jadi angin senggugut semacam nih... huhuhu..).. - jadinya.. sesiapa yang ikhlas nak kawan ngan aku.. terima aku seadanya baik dan buruk aku.. kalau setakat nak aku je buat baik tapi kalau yang buruk aku nak diperbesarkan dan diwar-war satu dunia sampai menyekat segala pintu ketenangan aku.. dengan segala hormat dan penuh kasih sayang aku minta dan mohon.. "SILA CARI KAWAN BARU!!!"...

Sebenarnya.. banyak benda yang berlaku tahun sudah membuatkan aku TERBELENGGU dan TERPERANGKAP seketika dengan emosi aku sendiri... dan sekarang aku perlu dapatkan kekuatan untuk bangkit meneruskan langkah seperti yang aku inginkan... (TETIBA!!!... apa motipnya oiii???)..

Dahlah.. aku pun tak paham apa yg aku nk tulis nih.. yang pastinya aku tgh boring sbb mak ayah dan adik dah balik kampung (aku tak leh ikut.. di ulang.. TAK DAPAT IKUT!!)... dan abang pegi main badminton (setelah sekian lamanya beg badminton dia tu digantung tak bertali.. kehkehkeh...).. bebudak tgh dok "MENSALJIKAN" bilik ni hah.. ada jugak yang nak kena MANDI SALJI malam nih!!.. (siap korang.. ibu sudah buat entry ni.. tau ler korang!!... grr grr grr..)..

dah dah dah.. aku nk citer mende lain plaks...

Hmm.. tengahari tadi.. aku pi deting dgn org yang dh lama aku tak jumpa.. (lama ka yang??.. aku rasa lama la.. hang rasa lama tak??.. hihihi.... pasai lama sgt aku dok dlm cold storage aku tuuh.. kehkehkeh...) ...

tu le kata org.. kalau dok rancang merancang.. JAWAPANNYA TERGANTUNG SETAKAT "INSYAALLAH"... tapi kali ni TAK DAK LANGSUNG DALAM PERANCANGAN TAHUN INI, BULAN INI, MINGGU INI MALAH HARI INI.. TETIBA MENJADI..

Aku just throw an idea ajak pi lunch.. dia kata OK.. aku set tempat.. dia kata OK.. aku kata naik tingkat 3.. DAN DIA SAMPAI!!!... yeee haaaa... muah muah muah..

Belek punya belek menu... last2 dia amik sama ngan aku jugak..
Kami makan mende alah nih...


Sekali hiris... 184 patah perkataan keluar... satu suap.. 15 cerita keluar... seteguk air... 77 derai gelak keluar... makanya.. last sekali.. beliau bersuara "kak.. kalau aku tak abis, hang jangan marah naa.. bukan aku tak sudi.. tapi dah tak buleh pi, kenyang sangat".. itulah antara dialog-dialog terakhir beliau sambil menguis-nguis makanan yang tinggal... aku paham.. hang jangan risau.. dendanya cuma aku nak MAKAN KAT UMAH HANG DENGAN HASIL MASAKAN HANG!!!... kahkahkah...


dan inilah orangnya... sedang berjinak-jinak dengan dunia PENYIASATAN.. bakal menubuhkan KELAB PENYIASAT MISTERI DAN SYARIKAT PENERBITAN BUKU SIRI PENYIASATAN... warghkahkahkahkah... team diorang mmg marbeles ooo... (aku gurau ja yang.. jgn marah.. hihihihi)..

pssttt yang.... aku saja letak NAMA GLAMER hang kat mata hang yang ayu itew.. buleh ka??.. jangan marah nooo... aku tau hang sama otak ngan aku.. buleh kan kan kan... kehkehkeh...

oklah tu.. aku nak pi "serang hendap" anak-anak yang sedang BERMAHARAJARANILELA tuh.. habis berkecah bilik ooo.... grrr grrr grrr...



10 comments:

Mr PenyuBiru said...

adeh! western food tu.terus terbukak selera aku memalam ni.

anjang said...

betul la rasa nak taram western food pulak hari ni

kak wos said...

amboi..
sapa tu kak oii..
musti orang kampong tuh.. tataw makan western food!
wakakaka!!!
tapi hang mmng sempoi la kak!
dan pas nih tak yah dok penin pikiaq apa org nak kata..
awat? ingat depa ja bley kata pasai kita?
kita pon buleh apa.. huh!
*tetiba emosi kan?* wakakaka!!!

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, just be yourself. Life, friendship, relationships will always have its fair share of hiccups.
Our life today is not a dress rehearsal, live life with no excuses, love with no regrets.
You have a great week, best regards, Lee.

xiiinam said...

Tok tok tok!




Tiny!



Apa khabar?




Okey tak?


Tenang-tenang selalu eiikkk!




pssst: kak wos.....orang kampung tak tau makan western food....hu...hu...ckLah orang kampung tawwww....masak western lagik...he..he...

ladylikeme said...

selalunya artis yang cakap nie
tapi hari nie i plak nak cakap yerk
i bukan artis yerk...

no komen laaa

Masy said...

bile kita pulak nk hiris2 skali ni kak? hahahaahhahhahaah

KAKTINY said...

Mr PenyuBiru > apa lagi bro… gi bawak anak2 hiris menghiris… hihihi


anjang > dah makan lom???... layan yg well done ker medium well?..


kak wos > makanan korea dah (steamboat)... western dah…
Aku nak tuntut nasi goreng kampung ‘hasil tangan dan dapur kat umah hang” buleh??... kehkehkeh
Betui betui betui… sat gi kalau kita plak dok ceqita pasai depa.. mau makan tawon tak habis.. (tapi.. buang karan ja kan... tak mo aku makan daging depa... aku ni kan... bab belanja, mmg aku ala-ala pemurah la skit.., tapi bab bagi pahala free kat org.. aku kedekut banyaaaakkkk.. kahkahkah...)


Uncle Lee > Hi Uncle Lee… I always remember your advice…

Our life today is not a dress rehearsal, live life with no excuses, love with no regrets.
…… don’t cry because its over.. but SMILE because IT HAPPENED…

Right Uncle Lee?.. hihihi…


xiiinam > salam … salam… ada ni hah.. baik dan sihat wal lepat liat… kehkehkeh
Ok dah… dah start ronda-ronda ketuk2 umah member2 (yang sudi jadi member) dah… hahahhaaa…

Psstt: betul tu ckLah.. org kampung buat western laaagiii sedap.. segala serai daun kunyit halia.... lagi ummmpph... cukup rempah ratus marinate nya tu.. kan CkLah kan kan kan....


ladylikeme > wah.. you punya komen.. mmg kelaaasss dik…


Masy > tu ler ko... kalau ko dekat sini... mmg dh lama kaktiny roger roger.. takper.. kita jgn rancang… nanti tak jadi.. kita calling2 set time jer.. hihihihi

kak wos said...

errkk..
cklah tu terasa ati ker ngan statemnt wos tu kak tiny oii!
'org kampong' tu wos la!!!

KAKTINY said...

kak wos > dak aiii... ckLah cuma nak habaq kat hang.. org kampung la ni pon dh terror babe.. bukan setakat makan western, masak western pon kelaaassss...

hihihi...

"'org kampong' tu wos la!!!"

TETIBA JA HANG SENDIRI MENGAKU YANG ORG DLM GAMBAQ TU "HANG"!!.. - camner nak buat siri penyiasatan nih???!!!... warghkahkahkah
kahkahkah... (aku dh gelak guling2 sampai KLCC dah nih.. hahahah)

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.