Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, November 02, 2009

Cuti hujung minggu - 31/10-1/11 2009

Masa tengok mak ayah ngan adik balik kampung... mmg sedih.. hajat hati nak ikut.. tapi .. TAK DAPAT ler.. sebab abang kerja.. huhuhu

Hari sabtu.. bangun pagi.. macam bosan jer... sebab abang kerja.. bebudak berdua lebih baik tu (permata kesayangan jiwa hamba tu ler... nureen ngan zaqwan..) pun dh bangun tido.. layan diorang tgk upin ipin.. (lagi!!)..

Dalam ralit layan diorang tgk tv.. tetiba timbul idea bernas.. HA HA.. layan pedicure best gak nih.. roger sapa eh nak ajak??.. hah... KAKLONG!!!.. tanya dia ebelebel tak... kaklong kata SET!!... YESZZAAA....

makanya.. bermula misi aku menggula-gulikan bebudak berdua lebih baik tu.. layan mandi, makan, tgk upin ipin lagi..

tepat jam 10.45am baru dapat melepaskan diri dari berdua lebih baik tuh...

lebih kurang jam 11 lebih skit.. ambil kaklong kat umah dia.. kaklong lagi terror.. dia siap buat appointment.. sebab takut ramai orang.. dan nasib baik dia buat appointment.. dapat turn kami kul 12.00 tengahari.. (bijak.. bijak.. mmg pantas sekali tindakan kaklong .. I like!!... hihihi)
Sampai kat Mines dalam kul 11.30pm.. (dekat noi ngan area umah kami ni hah.. 10 minit dh berdesup sampai Mines..)

Gambar 1 - shopping kat situ dulu.. sementara tunggu giliran kul 12pm..
Gambar 2 - dh siap bahan utk O.P.I Spa pedicurenya..
Gambar 3 - aku ditemani hello kitti (teringat plak gambar kak tijah lawa letak kat banner dia satu 'seketika' hari tu.. kehkehkeh)
Gambar 4- tengah merendamkan kaki kat air panas.. perghh.. nyamannya...
Gambar 5 - Kaklong tengah 'ralit' dok layan rendaman kakinya..
Gambar 6 - sessi pedicure sedang dijalankan.. (pastu aku tido.. hahahhahaha)

Masa dok ralit berpedicure.. abang sms.. BALIK MUAR NAK?!!... wah.. cantik dan bernas gak idea tuh... tak dapat balik penang.. balik MUAR pun menarik gak weh...

Selesai pedicure dan sessi shopping "menyopping" aku ngan kaklong (yg dh agak lama hobi ni DIKUBURKAN seketika).. abang call aku tanya dh balik ke belum... ALAMAK!!.. sorry bang..

Aku pun berdesup balik.. dan sampai umah.. abang baru sampai.. selamattttt!!!... hihihi..
Bersiap kejap jer.. itu ini.. dah settle.. lepas asar.. kuar umah... isi minyak bla bla bla... terus jalan...

Sampai muar abang ajak mak makan kat bandar maharani yg permai itu... (terpengaruh dengan citer aku lepak makan steak ngan cik 'Rosetiefah" hari jumaat hari tu.... abang ajak mak ngan ayah dinner western gak.. kahkahkahkah)...
Gambar 1 - order utk nureen ngan zaqwan Kiddies Set Dinner.. settle!!.. bagi diorang makan dulu... kalau tidak nanti habis dikacaunya semua orang...
Gambar 2 - abang ngan ayah (FIL) pilih "lamb chop', mak (MIL) pilih chicken chop, adik ipar pilih grilled fish (sikit katanya... hahaha... sapa suh nak diet.. hamik ko.. hahahha)..
Gambar 3 - tengok le menu org yg tak sedar diri tuh.. (walaupun baru lepas makan steak... berani lagi amik SIZZLING LAMB... kalau aku gemuk.. mmg aku tak buleh salahkan org lain.. MEMANG SALAH AKU!!.. huhuhuhu)
Gambar 4 - perangai bebudak berdua lebih baik tu bila dah kekenyangan... dgn dinding pun jadi mainan.. aku sampai tersedak kambing dok jerit nama diorang.. grrr grrr grrr..

Hari ahad... apa lagi..

PELUANG YANG TAK MUNGKIN DILEPASKAN KALAU BALIK MUAR.....

BREAKFAST SATE!!!....
Pergh... MALATOP!!!... abang yg pulun sakan... dgn mee rebus.. dgn soto.. (aku amik lontong jer kali nih.. hihihi)... tengok tu.. anak-anak aku berdua lebih baik tu pon layanz sate tak hengat donia.. cam abahnyer jugaks.. kehkehkeh

Lepas layans sate... abang ajak lepak kat 'tanjung emas'...
Bagi anak2 aku main ngan BERUK... kehkehkeh
Beli kacang paket besar 3 bungkus.. MAIN LE KORANG...

Nureen memula takut-takut... lama2 dia plak dok mengejar monyet2 tuh... zaqwan pun sama.. cuma aku tak bagi abang lepas zaqwan turun.. kang bukan monyet tu cekau dia.. dia yang cekau mati monyet2 tuh!!.. (aku syak.. monyet2 tu rasa GENG dia sampai kot.. tu yang mudah serasi jer tu aku tengok... kihkihkih)

Petangnya... balik KL... (tapi tak sempat layanz asam pedas.. takperlah.. len kali balik lagi.. hihihihi)

Dan hari minggu kami terisi... yee haaaaa..... hahahhaaaa....


psttt... dalam perjalanan balik KL.. nureen tanya "Ibu, kakak nak bawak balik monyet tu satu.. boleh tak???"... HAPPPEEEEE????!!!!!.... BULEH BLAAAHHHH!!!...

16 comments:

KAMATO said...

yang baca ni pun tumpang seronok

Masy said...

sedap ehhhh mkn sateeeeee

aNIe said...

Tiny...akak ni tak pernah rasa lagik buat pedicure & manicure...mesti ralit bila dibelai2 macam tu kan...

Breakfast satay? Hmm...pepagi dah ada satay kat sana ye...

EIZAM said...

ni la tak tahan kemaruk nak balik muar ni....waduh...sate 10 btg tak cukup...we want 100!!!!! muar, watch out!!! wait for our turn...

iina said...

Ibu.. Boleh blah tuh ibu nak belah apa? Kelapa ekkk??

Wakakah. Aku tumpg golak guling sat. Wah best ahh mkn sarapan sate pepg ari. Rasanya dedulu masa aku bbb ada gak aku penah brkfst sate nie. Aku ingat ko shopping kain baju gak ahaks.

Tie said...

Adoi...(sambil termengah2)

Tak tahan bila sebut satay, mee rebus, soto... hu hu.. semua favourite kak tie laa.. muor pulak tu, uwaaaa.....

Mak Su said...

monyet? nak buat gapo, bukan boleh main teng teng. hahaha

KAKTINY said...

KAMATO > kami yang baliik ni.. laagiii seronok.. kehkehkeh (tapi bab main monyet tu tak berapa seronok la.. hahahha)

Masy > best oo.. nak plak layanz pagi2.. nikmaaattt… hihihi

aNIe > akak… ada peluang nanti try pegi buat.. pergh… layanzz tul… memang ralit ler.. takpun, amik package complete sekali ngan lulur + massage.. memang akak akan rasa seperti ratu yang dibelai dan dimanja… hihihihi

Aah kak.. itu istimewanya muar.. mmg very femes the amos la muar + breakfast satay nih… best kak..


EIZAM > hohohoho.. team kitaorang dah qada kepingin nak breakfast satay.. mula2 masa order, diaorang kata perut habis.. abang dh cam ‘ralat’ je muka… pstu… ayah carik + tanya sampai ke belakang dapur.... tetiba ada pulak… kahkahkah… ok.. next will be your turn plak.. hihihi…

iina > rasa cam nak BELAH BALIK masa tu jugak (masa dia dok seronok sgt main ngan beruk2 tuh..)

Ada ke patut nak bawak BALIK BELA?!!.. nak je aku pelangkung.. s

Mana sempat nak shopping ko.. sampai muar pun dh malam… dan esoknya tengahari dh nak balik KL… nak shopping tangkak kena at least 3 hari pegi muar.. 2 hari.. tarak cukup time babe.. hhihiih


Tie > kak tie.. memang layan kak tie oii… menu2 cam tu ada kat muar jer!!.. hehehhehehe…. Jom ikut kami balik muar nak.. tiny banjer kaktie menu2 tersebut.. hahahha..


Mak Su > itu ler.. bukan buleh tolong buat manicure pedicure poonn… ada ka dia nak bela.. bertuah punya anak!!..

Mr PenyuBiru said...

apsal kampung aku bukan kat muar ek.jeles ni.haha

KAKTINY said...

mr. penyubiru > alah.. kalau bukan kat muar pun.. pegi je turun muar.. apa ada hal..
kata 1Malaysia... hihihi

@xiM said...

wahhhh best tu BEKPES makan sate...:)

AHMOI said...

wah..bestnyer dia...hahhaa..nureen nk bawak balik kawan baik dia..hehhe...

ladylikeme said...

KALAU NUREEN BAWA BALIK MONYET TUE..NAMPAKNYER KAK TINY AKAN ADA TIGA ORG ANAK ....HA HA HA

anjang said...

bestnya rasa macam nak pergi la, macam aku pun ada dalam cerita tu

TOKMA said...

Tinyyyyyyy......apasal ler kau nyanyuk sangat nih. Tajuk entri pun dah meraban. Berpusing2 tarikh hujung minggu ko tu tiny oooiiiiii!!!!.

Tu lah seronok sangat sampai weekend pun beralih Ahad jadi Sabtu. Hehehehehe...... jangan marah!!!!

KAKTINY said...

@xiM > mmg best oii.. hihihihi

AHMOI > aah.. mmg sahabat baik la sgt..

ladylikeme > mampuih kaktiny weh nk jaga 2 yg sah2 diberanakkan + 1 yang minatang lain beranakkan.. kahkahkah

anjang > pergi pergi jangan tak pergi.. best ooo layan sate pagi2.. hihihi

TOKMA > betullah tokmaaaa…. Huhuhu… dh betulkan dah.. kehkehkeh.. tu ler.. excited sgt nak berjalan.. kahkahkah

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.