Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, October 19, 2009

Aktiviti Hari Minggu


Jumaat lepas, paginya sesampai di ofis, abang call – tetiba katanya nak pegi BERKELAH.. ajak ke sungai congkak... musykil jugak mulanya.. sebab sabtu kan abang kerja.. pastu baru teringat, cuti Deepavali… patut ler abang beriya-iya nak BERCUTI.. sbb abang mmg akan OVER EXCITED kalau dpt cuti hari sabtu.. (itu kot perasaan org yg kena keje sabtu.. hihihi)

Aku pun ON jer.. call sana sini utk ajak sama... tapi bila tiba hari sabtunya.. ramai plak cancel dek kerana OPEN HOUSE RAYA AIDILFITRI masih berlangsung... ye jugak kan.. SYAWAL SEBULAN.. hihihi.. (katanya postpone next week.. tengok ler camner..)

Dah tak jadi pegi berkelah, cadangnya nak pegi Taman Tema, sbb dah janji ngan bebudak tu nak pegi BERENDAM... toh teh itu.. toh teh ini.. dh tengahari.. berendam apa tgh2 rembang weh.. CANCEL PLAN BERENDAM..

Pastu plan nak pegi Aquaria… lepas zohor bersiap bagai.. menuju le ke KL… pokok hujan tebal gilers di langit biru… dh half-way.. tetiba nureen menjerit.. “IBU, BUSUK!!!... adik BE**K”!!!.. dush dush dush… adoilaaaarrrr… semerbak kemboja di taman bunga puspawari satu kete hoh!!...

Apa lagi, pertengahan simpang nak masuk SMART tunnel tu, amik line cheras.. LANGSUNG BALIK UMAH!!!... ‘kerjakan apa yang patut’ kat si zaqwan tuh.... kahkahkah…

Lepas dh salin segala.. macam malas plak nak kuar dah.. apa lagi.. ronda-ronda cari makan ler... CANCEL TGK IKAN!!!...

Then malamnya pegi umah kakak kat bangi... dapatlah bebudak tu tengok ikan KAT SINI.. kahkahkahkahkah..


Ahadnya.. hajat hati nak jogging... lepas sunat dhuha.. berborak toh teh toh the dgn abang.. dh pukul 9.00 lebih.. cam malas ler nk jogging... abang kata, tak payah jogging.. bawak bebudak main basikal jer.. menarik gak tuh...

Sampai kat tasik permaisuri.. melayan bebudak berdua tu jer lah ngan basikal diaorg..
(phuh.. lega takyah jogging.. hahahhahaaa...)



Tapi, abang stil tak bagi chance.. disuruhnya aku jalan kat BATU-BATU nih.. huhuhuhuhu...bluweak..


Semua di dera berjalan... huhuhu.. adui adui aduiiiiiiii....


Habis aktiviti kat tasik permaisuri.. bawak bebudak tu gi mandi kolam... (nureen dok menuntut janji nak bawak “MANDI” yg telah diwar-warkan oleh abahnya sejak hari jumaat hari tu..).

So, layan jer lah diorang mandi kat sini..


Last sekali… konon nak ajar si anak berenang.. tapi sebenarnya ABAHNYA yang teringin NAK BERENDAM gaks.. “kan abahnyer kan kan kan.. hahahhaaa… ibu tahu tektik abah.. kahkahkah...”..


Usai berendam... gi makan KFC... senang..

Lepas zohor, dh janji ngan minah berdua nih.. cik adik ni dan cik adik ni... nak pegi beraya kat umah cik adik nih..


Mujur tuan rumah bagi PETA kat si cik adik nih.. kalau tidak, mau sesat barat jugak... and mujur jugak cik adik ni terror gak baca peta yg dilukis dek tuan rumah...

Kerana menu yg di war-warkan adalah KETUPAT PALAS.. itu yg menggeletiskan aku utk pergi tuh.. hihihihi... minah dua org ni pon ON jer.. lagi ler happening...

Memang aku PULUN sungguh makan kat open house nih...
Mee Hoon Sup, Laksa, Rojak, kuih-kuih dan paling wajib KETUPAT PALAS + KEPTUPAT PULUT HITAM (special gilers..) memang teramat SEDAP yang SESUNGGUH SEDAP... maklumlah.. SELERA UTARA... memang kena ngan ANAK TEKAK, PERUT, JANTUNG HATI ”CHEQ” nih.. hhahahaaa...

Thanks to tuan rumah dan maknya yang best and sproting and ramah tamah and menu2 yg amat SUPERB and MARVELLOUS… serius.. (rugi sapa tak pegi.. hihihi)

Dan baliknya.. acara “TIDO” secara berjemaah... kekenyangan dan keletihan... kehkehkeh...

10 comments:

kamar hati said...

mmg best...mmg happening...
menu superbbb...menu utara mai...
kenyang gilerrrr....

ada sapa2 lg dak nk mjmput cik adik b2 ni makan2...sure kowtimmmm...
(",)

ladylikeme said...

wah terliur cheq dengar menu tueee

Masy said...

sonpknyeeeeeeeee nk gak ketupat palassss

aNIe said...

Tiny...banyak jugak aktiviti yang tercancel ye...tapi anak2 biasalah...sbb dah janji terpaksa lah bawak berendam jugak...kat kolam pun jadilah...

Menu di rumah terbuka tu mengiurkan...

GDIZ said...

husband kaktiny mmg ramah sungguhhh....(mak sy la yg kata)..tp mmg pun..hehe.Sporting...
Thanks dtg..sambil bawa 2 org anak dara tu, hehe.Tak terlayan...

iina said...

wah2 mkn sakan hujung2 raya ekk hehehe.. bukan selalu dapat.. sebuln sekali pun blum tentu.. hehehe ;)

KAKTINY said...

kamar hati > sangat2 ler kenyangnyer.. hah.. nanti mai umah kaktiny plaks.. timenyer.. kita set later2.. hihihi

ladylikeme > uish.. kalau hang mai.. sure hang pon layanz cam kaktiny gaks.. utaqa pure punya resipi weh.. sehingga ke titisan kuah yg terakhir kaktiny balun.. kahkahkah

Masy > bukan setakat ketupat palas.. ketupat pulut hitam tu yg special tuh..

aNIe > betul kak.. bebudak ni bukan buleh SEBUT sikit.. habis dituntutnya selagi tak dapat.. huish..
Itu baru menu.. kalau akak makan.. perghh.. terangkat..

GDIZ > ns, trima kasih berbanyak ler sbb layanz kami nih..
Mmg menu best gilers..

iina > betul iina.. bukan selalu dapat pooonn... apa lagi.. layanz ler.. hihih

m.q said...

best giler aktibiti wiken kaktiny
jeless jeless

EyraRizalMakeup said...

kelas makeup area KL 7/11 & 15/11 di s'remban. reg skrg.tmpat terhad!!016-2128740

http://www.eyrarizal.com

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

Elok la..

bwk2 la pegi berjogging...hahahahah..

jonis mana?..jonis..kah kah kah.

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.