Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday

BE ME..

Apa kes ngan tajuk aku tu weih??

Selama ni aku be an alien ka?.. kehkehkeh..

Taklah.. selepas aku menjana kembali fikiran aku yang bersimpang serabut mcm pita tape yang bersimpul.. makanya... aku katakan pada diri... WHY SHOULD I BOTHER TO WHAT PEOPLE "MAY" THINK AND FEEL ABOUT ME????... do they even care what do I feel and think about them??..

Aku dapat jawapannya... hati aku berkata.. "NO".. for both question... (apakah aku perlu recharge ESQ BASIC???... memang perlu nih... aduhaaiiii)..

Apakah perasaan itu?... PERASAAN TAKUT HATI ORANG TERGURIS DAN TERLUKA... dan akhirnya yang tersiksa.. jiwa raga dan emosi aku.. jadinya.. I WANT TO BE MYSELF... (apa kes aku malam ni wei???!!! - buang tebiat ka??.. kot teremosi bila tengok mak, ayah ngan adik balik kampung tapi tak leh ikut kot.. tu yg jadi angin senggugut semacam nih... huhuhu..).. - jadinya.. sesiapa yang ikhlas nak kawan ngan aku.. terima aku seadanya baik dan buruk aku.. kalau setakat nak aku je buat baik tapi kalau yang buruk aku nak diperbesarkan dan diwar-war satu dunia sampai menyekat segala pintu ketenangan aku.. dengan segala hormat dan penuh kasih sayang aku minta dan mohon.. "SILA CARI KAWAN BARU!!!"...

Sebenarnya.. banyak benda yang berlaku tahun sudah membuatkan aku TERBELENGGU dan TERPERANGKAP seketika dengan emosi aku sendiri... dan sekarang aku perlu dapatkan kekuatan untuk bangkit meneruskan langkah seperti yang aku inginkan... (TETIBA!!!... apa motipnya oiii???)..

Dahlah.. aku pun tak paham apa yg aku nk tulis nih.. yang pastinya aku tgh boring sbb mak ayah dan adik dah balik kampung (aku tak leh ikut.. di ulang.. TAK DAPAT IKUT!!)... dan abang pegi main badminton (setelah sekian lamanya beg badminton dia tu digantung tak bertali.. kehkehkeh...).. bebudak tgh dok "MENSALJIKAN" bilik ni hah.. ada jugak yang nak kena MANDI SALJI malam nih!!.. (siap korang.. ibu sudah buat entry ni.. tau ler korang!!... grr grr grr..)..

dah dah dah.. aku nk citer mende lain plaks...

Hmm.. tengahari tadi.. aku pi deting dgn org yang dh lama aku tak jumpa.. (lama ka yang??.. aku rasa lama la.. hang rasa lama tak??.. hihihi.... pasai lama sgt aku dok dlm cold storage aku tuuh.. kehkehkeh...) ...

tu le kata org.. kalau dok rancang merancang.. JAWAPANNYA TERGANTUNG SETAKAT "INSYAALLAH"... tapi kali ni TAK DAK LANGSUNG DALAM PERANCANGAN TAHUN INI, BULAN INI, MINGGU INI MALAH HARI INI.. TETIBA MENJADI..

Aku just throw an idea ajak pi lunch.. dia kata OK.. aku set tempat.. dia kata OK.. aku kata naik tingkat 3.. DAN DIA SAMPAI!!!... yeee haaaa... muah muah muah..

Belek punya belek menu... last2 dia amik sama ngan aku jugak..
Kami makan mende alah nih...


Sekali hiris... 184 patah perkataan keluar... satu suap.. 15 cerita keluar... seteguk air... 77 derai gelak keluar... makanya.. last sekali.. beliau bersuara "kak.. kalau aku tak abis, hang jangan marah naa.. bukan aku tak sudi.. tapi dah tak buleh pi, kenyang sangat".. itulah antara dialog-dialog terakhir beliau sambil menguis-nguis makanan yang tinggal... aku paham.. hang jangan risau.. dendanya cuma aku nak MAKAN KAT UMAH HANG DENGAN HASIL MASAKAN HANG!!!... kahkahkah...


dan inilah orangnya... sedang berjinak-jinak dengan dunia PENYIASATAN.. bakal menubuhkan KELAB PENYIASAT MISTERI DAN SYARIKAT PENERBITAN BUKU SIRI PENYIASATAN... warghkahkahkahkah... team diorang mmg marbeles ooo... (aku gurau ja yang.. jgn marah.. hihihihi)..

pssttt yang.... aku saja letak NAMA GLAMER hang kat mata hang yang ayu itew.. buleh ka??.. jangan marah nooo... aku tau hang sama otak ngan aku.. buleh kan kan kan... kehkehkeh...

oklah tu.. aku nak pi "serang hendap" anak-anak yang sedang BERMAHARAJARANILELA tuh.. habis berkecah bilik ooo.... grrr grrr grrr...



Tuesday

Aktiviti Hari Minggu – 25102009


Hari minggu yang lepas (baru nak update hari ni.. hihihi).. cik abang ajak pegi zoo... kehkehkeh... punyalah berzaman nak bawak pegi.. dari anak sorang, sampai dah ada nombor dua.. baru dapat pegi... mujur tak masuk yg nombor tiga lagik.. oppsss.. kehkehkeh...

Jadinya, pagi tu, (tak ler pagi sangat..), dalam kul 11am, pegi lah bertolak dari alam damai naik MRR2 menuju ke ampang dan seterusnya... sampailah ke ZOO NEGARA..

Uish..... punyalah ramai orang..... maklumlah, hari minggu.... dan ada pulak rombongan tadika.. tetiba nureen bersuara.. “Ibu, nanti kakak sekolah, kakak beratur macam tu ye ibu? hek eleh... relax ahh... tahun depan baru sekolah.. tetiba... (dia nampak bebudak sekolah beratur ambil tunggu penjaga gate zoo tu pakaikan tag lengan ala2 cam kat genting tuh.. hihihihi)... comel jer aku tengok...
Layan jer la bebudak ni tengok binatang2.. selalunya tengok kat buku, kat TV ngan kat PC.. sekarang ni.. tengok LIVE!!..

Tak larat nak tawaf 34 ekar tanah zoo ni.. so, beli tiket utk naik ram.. kena beratur tunggu turn.. tengokler aksi zaqwan.. dengan lollipopnya.. (bosan tunggu ram..)

Dah dapat naik ram.. Ni on the way nak bergerak.. zaqwan masih setia dgn lollipopnya..

Ni on the way nak balik.. abang teringin nak bawak.. “Encik.. tengok lessen!!.. setakat B1 ngan D.. NO WAY.. duduk sebelah jer buleh k!!”… hihihi

Dah penat tengok segala mak nenek (tak sempat tawaf semua poon… PENAT LAH!!!... luas sangat… tgk setakat yang larat jer.. hihihi).. maka.. semua pun keluarlah..

Inilah rombongan cik kiah yang pergi hari tu!!... hihihi
Dah penat kat zoo.. perut dh keroncong untuk kaktiny dah.. apa lagi.. singgah ampang park.. lepak cozy corner jer lah..

Oppsss… dh tinggal kepala ikan… kahkahkah
Tengok jam dh nak pukul 4... adooiii.. tak solat zohor lagi... singgah kat ofis (dh dekat ngan ofis dh kan.. kalau balik umah, sure tak sempat..), solat zohor jap.. pastu tunggu asar.. then baru gerak balik..

Sampai umah jer.. anak2 dah tergolek dok... mak tok ngan tok ayah diaorg pun dh tak larat dah.. semua dah mengelepek...

Aku ni kaki dah lenguh giler.. mata tak ngantuk.. Cuma kaki jer la mintak di urut2...

Bagi cadangan kat abang... BUAT FOOT SPA!!.. kehkehkeh… abang kata ON…
YEZZAAAA..... Hihihihi… so, pegi lepak kat spa ler.. buat Foot Massage... fffuuuuuhhhhh.... legaaaaaaa....... abang pun join.. hahahhaaaa….

Abang cakap.. ‘masseur’ (lelaki) tu cakap yang urat abang banyak yang bersimpul... gara2 dah kurang bersukan (dulu, seminggu 3 kali main badminton, sekarang, sebulan sekali pun payah.. tu ler bahananya!!!)..

Pastu ‘masseur’ cadangkan buat bekam angin.. nak check kat mana yg ’tersumbat’.. dah abang paksa aku buat jugeks.. CHEH CHEH CHEH!!....

Tapi aku tak mo buat kat badan.. aku buat kat kaki jerrrr.... bluweaaakkk...

Tengok ler tuuuhhh... hehehhe (‘masseuse’ (perempuan) yg urut kaki aku ckp kat abang, kalau pelanggan yg datang semua kaki macam aku, seronok diorang nak massage.... kehkehkeh..)..

Abang buat kat badan.. tengok kesannya.. itu tandanya banyak penyakit tuh...

Diorang cadangkan buat bekam buang darah kotor… TAK NAAAAKKK!!!.... sakit ahh… tak mo aku weh…. Takuuuttt!!!..

*********
Malamnya.... mula rasa lapar.. lepas isyak.. aku ajak makan luar jer.. (dapur tak berasap hari nih.. gantung kuali.... MALAS LER!!... hihihihi..)

Jadinya.. makan yg simple2 jer lah... pegi lepak kat kedai belakang Damai Perdana.. layan Char Kue Teaw... hihihi


Oppsss... pun dah tinggal pinggan, baru nk snap... (lapar sangat kot.. hihihi)

Dan.. abang tergesa-gesa NAK BALIK UMAH… ooooo… patutla… MU lawan kul 10 malam..

TAPI!!... resultnyer.. KALAH EH BANG??!!... huarggah hahahahhahaaa…. Kehkehkeh… relax arr.. sesekali apa salahnya merasa 0-2 kan kan kan.. hihihih..

....oppsss… sorry, cheq tak layan bola.. cheq teman anak2 tengok upin ipin (untuk yg entah ke berapa ribu kali pon tak tau ler.. tak jemu2 bebudak ni layan upin ipin nih huh..)


layan ajerlaaahhhh... janji bahagia.. hihihi...

Que Sera Sera

Que Sera Sera

When I was just a little girl
I asked my mother what will I be
Will I be pretty
Will I be rich
Here's what she said to me

Que sera sera
Whatever will be will be
The future's not ours to see
Que sera sera

When I was just a child in school
I asked my teacher what should I try
Should I paint pictures
Should I sing songs
This was her wise reply

Que sera sera
Whatever will be will be
The future's not ours to see
Que sera sera

When I grew up and fell in love
I asked my sweetheart what lies ahead
Will there be rainbows day after day
Here's what my sweetheart said

Que sera sera
Whatever will be will be
The future's not ours to see
Que sera sera


What will be, will be
Que sera sera...



Songwriters: Livingston, Jay; Evans, Ray;


Hmm... layan pulak lagu oldies nih sekarang ni.. hahahhaaa...


Bila time happy.. aku nak happy.. bila time problem datang.. just go with the flow and let it be...

p/s : Alhamdulillah... pak cik disahkan tidak mengalami jangkitan meningitis Gred A seperti yg aku maklumkan sebelum ini... hanya jangkitan yang dibawah paras bahaya... dan berkat doa semua yang ikhlas pada pak cik.. pak cik dah pun keluar hospital... SYUKUR ALHAMDULILLAH... terima kasih pada yang mendoakan..

SEMOGA SEMUA BERGEMBIRA...
...dengan cara tersendiri...
...dan sentiasa bersyukur pada ujian dan rahmat Allah... amiinnnn...

Wednesday

Pak Cik dan Meningitis: Bersedih atau Bersyukur??


Meningitis ialah keradangan pada membran sekeliling otak dan saraf tunjang. Ia terjadi akibat dari jangkitan virus atau bakteria yang berlaku pada selaput tisu membran yang menyelaputi otak dan cecair serebrospina.

Sumber: wikipedia

..............................

Semalam dan tadi (hari ni bawak wan dan mak su yg datang dari kampung..).. aku pergi melawat bapa sedara abang di Sunway Medical Centre... Pak Cik disahkan mengidap jangkitan kuman. Penyakitnya dikenali sebagai Meningitis.

Pak Cik abang... (adik kepada ayah abang..).... orangnya sederhana sangat... walaupun jawatannya TINGGI dalam sebuah COMPANY gergasi di Malaysia ini. Walaupun gajinya kalau tambah dua dan di kali dua gaji aku pun, masih lebih gaji dia lagi... tapi, dia tak pernah mempamerkan kemewahannya... dan orangnya juga warak dalam agama.. sedang menyiapkan thesis Masternya yang kedua (double master tuuh) tentang keagamaan...

Mak Cik (of course la isteri Pak Cik..) yang bekerja sebagai guru sekolah, pun ‘sempoi’ sahaja orangnya – tak bergaya ala-ala isteri wanita korporat dengan beg atau barangan jenama yang ‘terlampau’ (malu pulak aku jika bandingkan diri dengan mak cik.. aku yg gaji ‘ciput’ ni, pakai barang bluweaaakkk... very over the acting.. tak ukur baju di badan sendiri.. grrr grrr grrr… marah sungguh pada diri.. kena perbaiki diri nih…).

Memilih tinggal di ‘ceruk kampung’ dan hanya memandu Naza Ria serta MyVi, benar-benar aku kagumi… padahal dia membawa keuntungan JUTAAN RINGGIT setiap BULAN kepada organisasinya.. (bukan TAHUNAN tapi BULANAN)… tapi gaya hidupnya.. YA ALLAH.. mudah amat… kekadang… geleng kepala bebudak pejabat melihat “Consultant/ *** Director” hanya menaiki motosikal ke pejabat.. itulah kehidupan Pak Cik…

Dan.. Pak Cik juga merupakan seorang anak yang taat… aku tahu bahawasanya tok dan wan abang sayang sangat pada pak cik.. asal ada masa terluang, pak cik pasti akan membawa kelurganya pulang melawat tok dan wan di kampung nuun di utara sana… asal aku ngan abang singgah ke kampung, wan ngan tok mesti bercerita kisah pak cik itu dan ini… pak cik memang pandai menjaga hati kedua ibu bapanya serta mertuanya (dia buat rumah sebelah rumah mertua dia..)

Kalau golongan korporat lain memilih GOLF sebagai HOBI mewah yang bergaya… Pak Cik terkeluar dari senarai itu… beliau gemar MENJALA... habis segala sungai di area Selangor tu diredahnya… dan aku sering dapat makan ikan2 sungai, ulam-ulaman (yg ditanam dibelakang rumahnya) serta sambal belacannya yg marvelous kalau berziarah ke rumah mereka… (dan pak cik juga yang ajar aku makan sambal belacan manggis, yg sampai hari ni aku jadi ‘teringin’ sgt nak makan… yum yum..)

TAPI... Itulah kan.. Allah nak duga tanpa kita sedar bila, bagaimana dan dengan cara apa juga pada siapa ... Selama ini aku ngan abang seronok tengok life Pak Cik.. hormat dan kagum kami memang tinggi pada Pak Cik... melihat kehidupannya, hubungan kekeluargaannya, kejayaan pendidikan dan kerjayanya.. kami bangga mengenali Pak Cik..

Tapi.. bila Pak Cik disahkan mengidap ‘Meningitis”, aku terdiam sejenak... wajah Pak Cik di Wad ICU (ISO) aku renung dalam... terdiam... hati rawan aku bertanya “kenapa tak pasal-pasal Pak Cik kena penyakit nih? Pak Cik anak yang baik..”...

Dan secara tiba-tiba juga hati kecil aku berkata “Sebab Pak Cik orang yang baik lah maka Allah uji dia dengan ujian ini.. Sebab Allah tahu Pak Cik mampu hadapi ujian ini dan Allah juga sayangkan Pak Cik, maka diberi ujian berat ini”.

10 minit dapat berbual perlahan dgn Pak Cik, sedikit pun dia tidak merungut kenapa sakit itu dia hidapi, cumanya dia risaukan jika ia berjangkit pada anak2, kerana penyakit itu buleh berjangkit melalui rembesan nafas juga air liur... dan Pak Cik juga berpesan supaya jangan beritahu tok dan wan keadaan Pak Cik.. Cuma dipesannya, katakan Pak Cik penat dan letih jika tok dan wan tanya lebih2.....

Aku sebak... BERSEDIH ATAU BERSYUKUR?.. hati aku dipersimpangan…

Sedih melihat keadaan Pak Cik.. tapi sebenarnya sebagai hamba Allah, aku patut bersyukur kerana Allah memilih Pak Cik untuk di uji.. Allah sayangkan Pak Cik dan mahu Pak Cik terus mengingati-Nya.. (kita hanya akan benar2 tawaduk mengingati Allah ketika ditimpa musibah.. kan kan kan??.. aku tak tahu orang lain, tapi, aku begitulah selalunya...)..

Melihatkan keadaan diri aku sekarang ini... aku patut BERSYUKUR ATAU BERSEDIH dianugerahkan kesenangan dan ketenangan tika dan saat ini?.

Aku memilih untuk BERSYUKUR.. sentiasa BERSYUKUR dengan apa juga yang Allah berikan kepada aku... aku bersyukur diuji dengan ujian berat pada tahun lepas dan aku bersyukur kerana Allah memberi aku merasai nikmat kehidupan sehingga hari ini...

Aku amat bersyukur kepada Allah di setiap detik jantung, derap langkah, urat nadi, nafas dan jiwa... kerana menjadikan aku hamba-Nya....

YA ALLAH... SESUNGGUHNYA KAU YANG MAHA MENGETAHUI DAN MAHA AGUNG LAGI MAHA BERKUASA.. ALLAHU AKHBAR...

Monday

Aktiviti Hari Minggu


Jumaat lepas, paginya sesampai di ofis, abang call – tetiba katanya nak pegi BERKELAH.. ajak ke sungai congkak... musykil jugak mulanya.. sebab sabtu kan abang kerja.. pastu baru teringat, cuti Deepavali… patut ler abang beriya-iya nak BERCUTI.. sbb abang mmg akan OVER EXCITED kalau dpt cuti hari sabtu.. (itu kot perasaan org yg kena keje sabtu.. hihihi)

Aku pun ON jer.. call sana sini utk ajak sama... tapi bila tiba hari sabtunya.. ramai plak cancel dek kerana OPEN HOUSE RAYA AIDILFITRI masih berlangsung... ye jugak kan.. SYAWAL SEBULAN.. hihihi.. (katanya postpone next week.. tengok ler camner..)

Dah tak jadi pegi berkelah, cadangnya nak pegi Taman Tema, sbb dah janji ngan bebudak tu nak pegi BERENDAM... toh teh itu.. toh teh ini.. dh tengahari.. berendam apa tgh2 rembang weh.. CANCEL PLAN BERENDAM..

Pastu plan nak pegi Aquaria… lepas zohor bersiap bagai.. menuju le ke KL… pokok hujan tebal gilers di langit biru… dh half-way.. tetiba nureen menjerit.. “IBU, BUSUK!!!... adik BE**K”!!!.. dush dush dush… adoilaaaarrrr… semerbak kemboja di taman bunga puspawari satu kete hoh!!...

Apa lagi, pertengahan simpang nak masuk SMART tunnel tu, amik line cheras.. LANGSUNG BALIK UMAH!!!... ‘kerjakan apa yang patut’ kat si zaqwan tuh.... kahkahkah…

Lepas dh salin segala.. macam malas plak nak kuar dah.. apa lagi.. ronda-ronda cari makan ler... CANCEL TGK IKAN!!!...

Then malamnya pegi umah kakak kat bangi... dapatlah bebudak tu tengok ikan KAT SINI.. kahkahkahkahkah..


Ahadnya.. hajat hati nak jogging... lepas sunat dhuha.. berborak toh teh toh the dgn abang.. dh pukul 9.00 lebih.. cam malas ler nk jogging... abang kata, tak payah jogging.. bawak bebudak main basikal jer.. menarik gak tuh...

Sampai kat tasik permaisuri.. melayan bebudak berdua tu jer lah ngan basikal diaorg..
(phuh.. lega takyah jogging.. hahahhahaaa...)



Tapi, abang stil tak bagi chance.. disuruhnya aku jalan kat BATU-BATU nih.. huhuhuhuhu...bluweak..


Semua di dera berjalan... huhuhu.. adui adui aduiiiiiiii....


Habis aktiviti kat tasik permaisuri.. bawak bebudak tu gi mandi kolam... (nureen dok menuntut janji nak bawak “MANDI” yg telah diwar-warkan oleh abahnya sejak hari jumaat hari tu..).

So, layan jer lah diorang mandi kat sini..


Last sekali… konon nak ajar si anak berenang.. tapi sebenarnya ABAHNYA yang teringin NAK BERENDAM gaks.. “kan abahnyer kan kan kan.. hahahhaaa… ibu tahu tektik abah.. kahkahkah...”..


Usai berendam... gi makan KFC... senang..

Lepas zohor, dh janji ngan minah berdua nih.. cik adik ni dan cik adik ni... nak pegi beraya kat umah cik adik nih..


Mujur tuan rumah bagi PETA kat si cik adik nih.. kalau tidak, mau sesat barat jugak... and mujur jugak cik adik ni terror gak baca peta yg dilukis dek tuan rumah...

Kerana menu yg di war-warkan adalah KETUPAT PALAS.. itu yg menggeletiskan aku utk pergi tuh.. hihihihi... minah dua org ni pon ON jer.. lagi ler happening...

Memang aku PULUN sungguh makan kat open house nih...
Mee Hoon Sup, Laksa, Rojak, kuih-kuih dan paling wajib KETUPAT PALAS + KEPTUPAT PULUT HITAM (special gilers..) memang teramat SEDAP yang SESUNGGUH SEDAP... maklumlah.. SELERA UTARA... memang kena ngan ANAK TEKAK, PERUT, JANTUNG HATI ”CHEQ” nih.. hhahahaaa...

Thanks to tuan rumah dan maknya yang best and sproting and ramah tamah and menu2 yg amat SUPERB and MARVELLOUS… serius.. (rugi sapa tak pegi.. hihihi)

Dan baliknya.. acara “TIDO” secara berjemaah... kekenyangan dan keletihan... kehkehkeh...

Sunday

SESEKALI RINDU ITU MENJENGAH..


Weh.. tetiba tajuk entri aku macam tak bleh blah.. kehkehkeh… (layan blues jap la.. hihihi)

Well.. itukan kehidupan manusia.. akan ada masa terkenang dan mengenangkan..

Bila nak tulis entri baru.. nak jawab komen teman-teman blogger di laman umah mereka yang aku lewati.... selalunya hati aku bercelaru.. walaupun aku telah LEPASKAN segala-galanya.. namun sesekali memori itu datang menerjah.. dan sesekali.... ‘ketakutan dan kesakitan’ itu bersilih ganti menari di memori..

AAAAAAARRRGGGGHHHHH....

Hmmm.... walaupun aku selalu dengar blogger blogger tulis (dan aku sendiri pun pernah tulis...) yang blog ini hak aku.. dan milik aku sepenuhnya.. punya pasal aku nak tulis apa pun.. NAMUN.. HAKIKATNYA.. masih ada BELENGGU YANG MEMBELENGGU DIRI AKU...

Tapi... Aku suka apa yang axim cakap dlm blog dia..
" If you ever wonder why i have to do this, and very commited with it-The reason is SIMPLE-This is my E-Diaries,this is the journey of my life..everything about me is all in here(probably not everything,but most of them).At least when i grow old-This page could be something that will lead me back to all of the Memories..:) "

Dunia blog memang menarik.. sangat menarik.. pasti semua yang mempunyai blog tahu keistimewaannya... tapi bergantung bagaimana kita mengawal rentak sendiri dan menari dengan rentak teman...

Aku pernah menari sesuka hati dengan rentak sendiri, mengajak orang berdansa dengan gerak tari aku.. tapi aku terlupa utk mengikut gerak tari dan rentak orang lain.. yang menyebabkan tarian aku sumbang dan aku terjelepok kerananya...

Juga ketika menari rentak sendiri, aku lupa pada mata yang memerhati gerak sumbangku dan menjadikannya isu sehingga membunuh jiwa ragaku... sehingga aku begitu takut dengan implikasinya dan begitu tertekan dengan kesannya..

Sedaya upaya aku cuba memperlahankan tarianku dan seterusnya berhenti menari... tapi aku RINDU.. dan bila rindu itu menjentik urat tariku, maka aku mula melenggokkan kaki mengikut rentak baru.. dengan perlahan..

Namun.. sesekali aku rindu.. untuk menari sepantas dulu... agaknya belum kena dengan waktu.. atau sudah habis waktu untukku... atau aku tidak punya waktu untuk sebegitu..

I try to adopt it with my current situation... and still trying.. even I know it may hurt others.. (and my own feelings of course...)

Apa lagi yg mampu aku lafaskan selain ucapan “MOHON AMPUN DAN MAAF” kepada hati-hati yang pernah terguris dan terasa kepada aku...

Bukan aku berlagak sombong untuk tidak menari rancak... tapi aku tidak mahu langkahku sumbang lagi.. kesannya terlalu perit untuk aku hadapi...

Ku doakan bahagia untuk semua..
Sebagaimana ISLAM itu BAHAGIA dan SEJAHTERA...

- jap gi hubby ajak pegi jogging kat tasik permaisuri.. angkut ngan anak-anak jugak... aku main badminton ngan maid je la sementara tunggu hubby habis 3 round dia tuh nanti.. hahahhahaaa...

(udah udah ler tuh weh.. dah... dah... jom pi buat solat dhuha... sementara hari masih pagi..malaikat subuh dh naik ke langit dah tu.. kang terlepas plak malaikat pagi yg bawak doa sebelum matahari tegak di kepala...)

Wednesday

SHARING ESQ MCB KL 7


Salam 165.

PAGI!!!...


Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana telah memberi izin dan memudahkan perjalananku menghadiri kursus lanjutan ESQ – Mission Statement & Character Building (MCB) di Matrade pada 10-11 October 2009.

PENGALAMAN???!!!... Subhanallah… tak tergambar utk diucapkan dengan lisan mahupun tulisan.. kerana kesannya dalam hati dan di jiwa.. sukar sekali dinyatakan dengan sebarang pernyataan..

Jawapan kepada pengalaman???... “PERGI SENDIRI DAN HAYATI SENDIRI”.. itu sahaja.. hihihihi.. (jangan marah... kehkehkeh)..

Banyak sungguh pengajaran dan pembelajaran yg aku perolehi meskipun hanya untuk 2 hari..

Hari pertama: MISSION STATEMENT kesudahannya apabila merumuskan segala kenangan dan pengalaman hidup – aku memutuskan untuk BENAR-BENAR MELEPASKAN DAN MELAPANGKAN DADA... dan benar.. ISLAM ITU INDAH DAN BAHAGIA... apabila melepaskan SEGALA BEBANAN... ringan sungguh perasaan.... dan bahagia itu muncul bercahaya...

Hari kedua: CHARACTER BUILDINGapabila ditanya tentang ujian-ujian.. aku jadi SPEECHLESS dan tak tahu nak tulis apa??!!.. sebab aku dh lepaskan semua bebanan perasaan..

GAMES… fuh.. seronok babe… bayangkan... dalam main game tu airmata boleh menitis.. aduhaiii....

Yang syoknya, selain lagu Demi Matahari.. ada lagi lagu gerak tari lain.. iaitu gerak tari untuk lagu Muhammad Ali dengan gerak tari utk 7 Nilai Dasar (ni lagu apa tah.. ”kapuera” ke apa ke ntah namanya... tapi syok oooo... comel jer tengok Mr. Zero menari.. kehkehkeh...)

Terbaru hari tu aku dengar, Pak Ary kata next stage of training akan di adakan pada bulan December atau January tahun depan.. tak sabar nak pergi.. aku dh ada team yang sepakat nak pergi sama-sama.. hihihi

Di training itu aku bukan sahaja dapat ILMU, tapi juga turut dapat menambah ikatan persaudaraan baru.. perasaan tu seronok sangat...

Dalam training ESQ, walaupun tak kenal latar belakang tapi kami tahu satu perkara yang sama... KAMI INGIN MENCARI ILMU... ingin memperbaiki diri...

Justeru itu, yang mana yang menghulurkan salam persaudaraan, terima kasih dan aku amat bersyukur... Alhamdulillah...

Hmm... aku nak cakap satu menda.. (utk melepaskan perasaan ini.. aku tak mau pendam beban nih.. so, aku luahkan di sini, to make it clear and just let it go... hihihi)

ILMU itu LUAS..
ILMU perlu dimantapkan supaya lebih yakin, lebih baik, lebih tawaduk – bukan lebih sombong, lebih bongkak, lebih perasan dan lebih rasa diri itu TERPILIH kerana BIJAK dalam ’satu-satu’ ilmu...
ILMU perlu dicari, diperbaiki, ditambah dan diperkasakan setiap hari...
ILMU tidak terhad kepada ILMU AGAMA, tetapi juga ILMU KEHIDUPAN.. ILMU ALAM, dan sebagainya.. (matematik, undang-undang, perubatan, fizik, geografi, sejarah, sastera, kebudayaan itu juga ILMU kan kan kan...)
ILMU tidak hanya diajarkan DI SURAU ATAU MASJID ATAU MADRASAH tetapi alam sekeliling juga tempat untuk mencari ILMU...


BENAR!!.. ramai para ustaz, ahli ulama serta pejuang-pejuang islam lampau yang SYAHID tanpa mengikuti training ESQ165... mereka tidak perlukan training ESQ165 untuk berjihad ke jalan Allah...

Bagi aku.. mudah sahaja – KERANA 165 ITU SENDIRI TELAH WUJUD DALAM DIRI mereka.. dan telah menjadi JALAN HIDUP mereka... maka itu mereka syahid di jalan ISLAM... DEMI ALLAH dan AGAMA ISLAM..

Tapi.. Training ESQ165 ini adalah PENCETUS KEINSAFAN.. atau nama khas yang aku labelkan adalah "CUBITAN SEDAR" untuk MENGGERAKKAN JIWA YANG LALAI, mengembalikan RASA yang hampir PUPUS atau YANG BELUM WUJUD... yakni SEDAR PADA RASA KECINTAAN KEPADA ALLAH, RASUL DAN AL-QURAN.. (AGAMA ISLAM KESELURUHANNYA...) di kalangan masyarakat islam yang kian KETANDUSAN ILMU AGAMA dan yang mengejar materialistik dan mengabaikan spiritualnya.. Ringgit lebih MULIA dari agama!!... ini bahayanya!!.. dan di sini cabarannya.. untuk kembali jernihkan hati yang kotor, kembali pulihkan jiwa yang sakit, kembalikan semula manusia ke fitrahnya...

Seperti yang pernah aku nyatakan dulu... Training ESQ165 ini BUKAN ILMU BARU.. ianya adalah PEMANTAPAN kepada ilmu yang sedia ada yang di adun dan di ’dendangkan’ dengan cara dan metod yang BARU.. seimbang dengan kemajuan Sains dan Teknologi - yang sebelum ini TIDAK PERNAH LAGI AKU LIHAT ATAU IKUTI DI MANA-MANA CERAMAH AGAMA yang menggunakan pendekatan seperti ini...

Jadinya... JIKA AKU KETERLALUAN MEMUJI TRAINING ESQ165 adalah kerana aku kagum dengan pendekatan yang digunakan yang aku rasa DEKAT DI JIWA dan KENA DENGAN CARA dan SEJAJAR DENGAN ZAMAN yang serba canggih dan mencabar ini... paling penting.. IA TERKESAN DI HATI, JIWA DAN SANUBARI SEORANG "AKU" INI... untuk REDHA dan tahu apa misi dan visi hidup!!...

Aku tahu, tak susah untuk Pak Ary dan para trainer untuk pakai ”JUBAH” dan untuk tukar venue CERAMAH ke surau-surau dan masjid-masjid...

PERSOALANNYA SEKARANG... MUDAHKAH UNTUK MENGAJAK DAN MEMBUATKAN ANAK-ANAK MUDA, CEO, MANAGING DIRECTOR, EXECUTIVE2, MAT-MAT MOTOR, BUDAK-BUDAK SEKOLAH, PELAJAR UNIVERSITI, PEGAWAI-PEGAWAI ATASAN untuk berada di satu majlis ILMU untuk mendengar CERAMAH tentang 1 IHSAN, 6 RUKUN IMAN, dan 5 RUKUN ISLAM selama 2-3 hari berturut-turut di MASJID/SURAU/MADRASAH?????.... (khutbah jumaat yg berlangsung setakat 10-15 minit pun ramai yang MENGUAP.. kan kan kan... dan paling ramai jugak yg pergi 'hujung-hujung'.. dapat tempat sebelah longkang dan hanya sekadar menunaikan SOLAT.. tapi khutbahnya, langsung tak dengar!!!....)

MAKA ITU.. AKU WAR-WARKAN DI SINI... CARI MASA, CARI RUANG, DAN PELUANG (SERTA DUIT YURAN LER...)... PERGI LAH DAN HAYATI SENDIRI KEINDAHAN ESQ165... tidak terasa betapa pantasnya masa berlalu ketika mengikuti training ESQ ini... sedar-sedar dah waktu zohor, sedar lagi dah asar, sedar lagi.. DAH HABIS!!!... huhuhuhu....

Bak kata teman sepejabat yang mengikuti ESQ Eksekutif - "RM1,000 bukan nilai!!!"... betul betul betul... setuju sangat.... tak rugi pooonnn... untuk kebaikan kan kan kan.. - ambil yang baik, tapis yang buruk...

Monday

Ayah, training + jamuan raya..


Alhamdulillah.. ayah dah keluar wad hari jumaat lepas.. Doktor kata semuanya ok, jantung, tekanan darah, pernafasan ayah... alhamdulillah sihat macam umur 40 tahun.. hihihi... cumanya right eye sight ayah ada gangguan yang dinamakan ”blurring vision”...

Dan doktor masih nak cari punca kenapa buleh jadi macam tu...

Aku serahkan segalanya kembali pada Allah yang menentukannya...

Setakat ni ayah masih seperti ayah.. yang ceria, yang kuat gelak, yang cergas dan yang KUAT MAKAN dan susah nak PANTANG MAKAN... baginya.. PANTANG NAMPAK.. semuanya nak dimakan.. terutamanya ”KAMBING”!!!... (tu ler punca yg boleh tergolek dok tuh.. makan kambing golek punya pasal!!!....)

Sabtu dan Ahad (10-11 Oktober 2009) kelmarin, aku berkesempatan menghadiri kursus lanjutan ESQ (Intermediate)... iaitu ESQ Mission Statement and Character Building... seperti sebelumnya.. habis basah lencun sapu tangan (kali ni bawak tuala good morning...) dek hujan/banjir airmata...

Alhamdulillah.. Allah melapangkan, memudahkan dan mengizinkan aku terus mencari ilmu untuk memperbaiki diri, ibadah, serta mencari kekuatan potensi diri sebagai insan, hamba Allah, pekerja, isteri, ibu, anak, saudara, rakan, jiran, masyarakat, warganegara, serta sebagai khalifah di muka bumi Allah ini... syukur pada-Mu Ya Rabb..

Sharing?... akan disusuli kemudian..

Hari ni di pejabat ada Jamuan Aidilfitri... untuk staf2 sahaja.. jadinya.. maaf, tak buleh nak jemput semua... hehehheheee...

Friday

ayah admitted di hosp. serdang

yang pegi yearly check up, mak... tapi yg admitted, ayah...

balik dari penang, ayah pegi chek kat ijn.. terus doktor hantar ke serdang coz nampak mcm ada masalah urat saraf.

mata sebelah kanan ayah blur.. doktor pun confius..

nantila cerita panjang.. leceh updatr guna henpon o2 ni.. nk tekan terkial-kial.. dh la ruank kecik..

doakan ayah kaktiny sihat ye..

semoga boleh keluar hari ni...

Monday

mak check up @ GH Penang

seawal jam 4pagi, drive ke penang.. mak kene buat yearly check up..

abang outstation, tak dpt temankan..

sudahnya, aku lone ranger drive KL-Penang sorang2..
[lama - sejak kawin nih, tak praktik drive long distance..hihihi..] - demi mak, ku gagahi jugak sampai ke depan pintu spital GH.

sepatutnya aku blk KL mlm ni gak.. tp.. kudrat wanita yg bia dimanja dek suami buat aku xmampu nk jd jaguh jalanraya mcm zmn bujang dulu..huhuhu..

sms bos, minta extend cuti.. selamat bos luluskan [bos mmg superb..]..

dan.. seawal subuh esok, aku akan memandu solo blk KL [tp dlm kete penuh dgn mak, ayah, maid + anak2..hahaha..]..

oh ya.. di spital tadi.. ku temui seseorg yg b'tugas di situ..hihihi... [abang, leen dh minta izinkan kan kan.. kehkehkeh..]

esok abg pun blk dr outstation.. hihihi...

Thursday

Cerita Raya: Siri 2 – Open House Raya kedua dan Gathering


Ini memang acara wajib setiap tahun… OPEN HOUSE RAYA KEDUA..

Sejak kami berpindah balik ke kampung pada tahun 1988, mak start buat Open House pada hari raya ke-dua… dari time aku sekolah rendah, menengah, university, bujang dan berkahwin.. memang mak tak pernah miss utk buat open house raya kedua..

Menu wajib.. LAKSA PENANG, MEE HOON SUP, KETUPAT PALAS RENDANG DAGING, dan kek trafik light mak yg marbeles tuh (tapi mak buat sebijik jer.. sapa dtg awal sempat ler makan.. sapa lambat.. sorry.. NOT AT HOME.. dan biasanya, ayah ler org pertama yg merasmikan diikuti kami semua.. tu saja dh tinggal ¾.. kehkehkeh…)

Sedari kul 11 pagi sampai ke 1pagi.. orang tak putus-putus.. peak hour, masa kul 1 tengahari sampai kul 6 petang.. pastu sambung pulak lepas maghrib (bagi sedara2 yg puasa enam, biasanya diorang akan berbuka puasa di rumah mak-ayah nih…).. sampai penutupnya pukul satu pagi (kekadang kesian kat jiran sebelah menyebelah, takut nak singgah sbb org dtg tak putus2.. tunggu punya tunggu last sekali pukul 1 pagi baru tetamu reda.. hihihihi…)

Tapi utk raya tahun ni.. memandangkan kami semua (family sebelah adik-beradik mak aku) buat “SISTEM GILIRAN” (dek kerana ramai sangat yg kawin ngan orang luar dari negeri nih kan kan kan…) – makanya, sejak tahun 1999, kami semua berpakat dan bersatu hati untuk menjadikan setiap 2 tahun sekali sebagai tahun GILIRAN dan PERJUMPAAN KELUARGA HASHIM-CHIK.. (arwah wan-tok sebelah mak aku..)

Ia dituruni sampai ke peringkat kami anak-anak nih.. (semoga berkekalan sehingga cucu-cucu cicit-cicit nanti.. ammiiinnn...).

Jadinya, tahun ni adalah tahun PERJUMPAAN KELUARGA HASHIMCHIK (FAMILY GATHERING – HASHIMCHIK FAMILY CLUB)…

Biasanya, kami buat malam hari raya pertama tapi atas permintaan seorang mak sedara aku nak menunggu anaknya (sepupu kami ler..) pulang dari luar negara (sampai hari raya kedua), makanya, tarikh dianjakkan ke malam hari raya kedua..

Clash pulak dengan open house umah kami nih.. tahun ni, dengan hati yg terpaksa rela…pukul 6 dh kemas-kemas barang dan pukul 7 dah tutup lampu (ramai sedara mara ayah yg tepon tanya pegi mana, umah kosong.. huhuhuhu… ampuuuunnn….)

Malam tu apa lagi… berkumpullah kami semua di kediaman baru Mak Teh (adik mak no. 7).. TUAN TANAH KEDAUNG yang telah mensponsor sembelihkan seekor ayam pirunya yang kami jadikan “PIRU GOLEK”, menu utama BBQ mlm tu… kehkehkeh….
Gambar: AYAM PIRU GOLEK.. yang disponsor oleh tuan tanah kedaung... (Mak Teh Ton + PAk Teh Aziz)..

Dan “PENGATURCARA” wajib perjumpaan tidak lain tidak bukan adalah.. “AKU LER”… segala susun atur permainan, makanan, susunan tempat, hadiah .. dibawah kelolaan aku dengan group sehati berdansa yg diketuai oleh Pak Su (anak bongsu tok dan wan – adik mak aku ler..), Kakak (cucu sulung) dan Abang Ely (cucu lelaki sulung).. dan ramai lagi yg membantu nih weh.. setiap org punya tugas dan tanggungjawab yg perlu dipikul… itu untungnya keluarga ramai…

Anak arwah tok-wan 10 orang.. + menantu = 20 orang… setakat hari ni anak-anak, cucu-cucu + cicit-cicit tok-wan berjumlah “87” orang… dan pertambahan dan pertumbuhan masih rancak berjalan dengan pertunangan, perkahwinan dan sessi ‘pertandingan’ menambah bilangan ahli keluarga.. kehkehkeh…

Rupanya dalam sedar tak sedar, tahun ni dah perjumpaan ke-6 dah.. daripada tahun 1999 (masa tu arwah tok dan wan masih ada..).. 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009...

Dah lebih 10 tahun rupanya GATHERING ni berlangsung..
SYUKUR ALHAMDULILLAH...


Dulu, tahun 1999, hadiah 'hampes' jer.. maklumler..bajet ciput.. kami semua sekolah lagi.. sekarang ni.. dunia dh MAJU.. zaman dh berubah... maklumlah.. peringkat cucu2 (level2 aku ler..), semua dah kerja + dh kawin... jadinya sumbangan bertambah...

Hadiah yg dulunya setakat cawan RM2.. (tapi yg penting... semua maintain HAPPY!!!)...

tapi tahun ni... Grand Prize adalah OVEN, HANDPHONE dan PUNCH BOWL...

InsyaAllah, semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki, kami akan berkumpul lagi pada tahun 2011… (lepas ni, kita buat kat ballroom hotel pulak ok tak???.. beli hadiah lagi grand.. kereta sebijik…. buleh??.. warghkahkahkah…)

Semoga tahun2 akan datang akan lebih meriah… dan semoga ukhwah kekeluargaan HASHIMCHIK FAMILY CLUB (HCFC) akan sentiasa berpanjangan berkekalan... amiiinnnn…

p/s: penghujung tahun ni akan menyaksikan pertambahan seorang lagi ahli baru.. (kakak aku bakal beranak InsyaAllah bulan 11 ni..) menjadikan JUMLAH AHLI HASHIMCHIK FAMILY CLUB MENJADI "88" orang... ada ONG nih.. kehkehkeh....

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.