Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday

SALAM AIDILADHA

Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha..


Jumpa lagi BULAN DEPAN.. hihihi


(imej from google)



Nak cari dimensi KEGILAAN BARU.. akan diceritakan kelak k...
(iina, bab ni ko je paham nih.. sbb ko ler pencetusnya....hahahhahaha)



Selamat bercuti ya... (nak gilap balik keterujaan yang kian padam.. kehkehkeh...)

Wednesday

Keterujaan kian malap??.. apakah??!!..

Kerana musimkah??.. kerana cuacakah??.. kerana musibah yang melandakah?? Kerana pengalaman yang berbekaskah??.. kerana angin senggugut yang menerpakah??
Kerana apakah puncanya yang menyebabkan keterujaanku terhadap banyak perkara menemui jalan buntu…

Atau kerana sudah penghujung musim… semua mood dalam keadaan manddooooommm… apakah??...

Entahlah.. tapi yang aku tahu… tika dan saat ini.... aku benar-benar hilang ceria untuk banyak perkara…

Mungkin grafnya begini kot… akan ada masa rasa-rasa itu timbul tenggelam.. keterujaan itu sudah tidak dirasai…. Malap dan pudar… lusuh dan padaaammm…

Aduuuuhhhh… apakah ini?...

Tuesday

DIAM DAAAA!!!....


Aku macam nak kutuk orang..
tapi aku sedang mengajar diri untuk tahan hati, lidah dan tulisan aku..

Sebab kalau aku mengutuk di sini.. nanti korang semua terkena tempias dosa membaca dan percaya (termasuk bersubahat bersama-sama aku hangin-berangin jugak) dengan umpatan dan kejian aku.. tak pasal-pasal kita satu 'TEAM' kena tahan di akhirat kelak.. aduuuhhhh...

So, I BETTER SHUT UP MY MOUTH AND NOT TO WRITE ANYTHING!!...
(tapi aku tulis gak kan kan kan… huhuhu)




Dah dah dah..

Aku nak masuk “COLD STORAGE” aku jap... nanti-nanti jumpa lagi..




(waaa waaa waaa… huhuhuhuhu…)

Friday

Lunch Jumaat..

Tengahari tadi aku text cik adik nih.. (penyiasat yg tak berapa nak menjadi.. kihkihkih)
- kengkonon nak terjah opis dia dan nak buat 'deting tergempar' lagik leer... (hihihi)

(port feveret dia kalau nak bergambar... kahkahkahkah...)

Sebabnya... kawan ofis aku, si sofea tetiba timbul idea nak makan char kue tiaw (hari jumaat dulu tu aku makan dgn diorang) kat situ.. (aku tingin la nak makan spageti 3 layer sos tuuhh..)..

Ni antara gambar2 hari jumaat yang HARI TU.. yang kami pi “deting tanpa rancang” (utk kali keduanya.. aku suke deting tak yah rancang ni.. tetiba jer MUNCUL… hahahhaha)

1- Menu kafe yang mengancam weih..
2- poodddaaahhh ko ‘dik’.. ko kata tak tahu menahu STARTER/APPETIZER tu haper konon.. padahal kat opis ko tiap2 hari terpampang kan kan kan.. oh yer.. lupa.. ko kan sentiasa merendah diri.. akak kagum ngan ko dik.. kihkihkih..
3- mula2 aku ingat bertanda merah, kuning, hijau tu bermakna pedas, biasa dan tidak pedas.. rupanya UKURAN TAHAP BAHAYA oii... yg merah tu KOLESTROL TINGGI!!... yang hijau tu.. BAIK UTK KESIHATAN.. hakahkahkah...
4- ala2 hotel babe.. cayalaaahh... so, jgn ngada nk ngaku ko org kampung yg hulu yg tak tahu adab hotel2 k.. KANTIN ko tu saja pon dh taraf hotel-hotel.. wiiiiiiiiii...
5- meja order no. 5.. si sofea siap angkatkan slip order lagik.. hahahha

... EH..... MANA GAMBAR MAKANAN yg diorder???... oleh kerana presentation dia sangat menarik.. (taaakkk... sgt lapar sebenarnya.....hahaha).. makanya tak sempat nak snap.. aku order char kue tiaw, sofea order nasi goreng ‘cili padi’.. dan tuan punya ofis tu.. order nasi + ASAM PEDAS KEPALA IKAN.. fuyoooo...

(dan ketika di sini.. baru aku tahu bahawasanya DUIT RINGGIT TIDAK LAKU... (ada gak tempat cam ni eh..) hihihi – makanya, aku takyah kuarkan hatta sepuluh sen pun daripada beg duit aku... walaupun utk bayaran parking kete..

PERCAYA TAK?.. percayalah kerana IA ADALAH BENAAARRR!!!...

Kengkonon hajat hari ni nk la buat deting mengejut.. tapi dapat berita mengejut gaks..

'Deting tergempar' tak jadi.... ada hal di luar batasan akal telah timbul.... (kehkehkeh)..

Pastu aku ngan sofea dok berkira-kira nak gi mana... cadang sana.. memula ok pastu reject.. cadang sini cam ok pastu reject.. sampai tengah lift.. tukar lagi... dalam lif.. tukar lagi.. last sekali.. PAVILLION JOM!.. okeh set!!...

Dah masuk pavillion pon... pelbagai tempat di sebut.. itu ini.. di situ di sini...

LAST SEKALI... sepakat membawa berkat... aku ngan sofea PEGI SINI JE LAAAHHHH!!!!!...

Makan berdua.. tapi menu.. hihihi... tak hingat... gambar no. 6 tu saje jer aku snap.. minah Korea (aku dengar slang dia la...).. siap order NASI LEMAK RENDANG AYAM.. aku nak tergelak tengok yg couple dia tu GAUL semua nasi ngan kuah – dh jadi cam nasi kandar plak.. kahkahkah...

Adduuuuuhhh... aku rasa lately.. AKU MAKAN TAK DE CONTROL-CONTROL... Baru tadi mak call bagitau esok dan esok ada kenduri.. AAAAGGGGHHHH?????... MAKAN LAGIIIII!!!!!....

HOD Finance pon dah tegur aku... "You PUT ON WEIGHT!!!!".. arggghhhhh….
Betullah kata HOD Finance.. sejak aku habis belajar ni, dh nampak badan aku start naik…

kena cari jalan REGISTER PhD JUGAK NIH!!!!... tak kira!!..

(Tak pun.. aku register je la course EXECUTIVE DIPLOMA 11 months UMCCED tuh.. peduli hape kan.. ada ke rules cakap kalau ada Master tak bleh amik diploma???... aku kan suka bab2 nak buat pelik dari orang lain nih.. kehkehkeh)

Thursday

TAUBAT vs TAU BUAT


Dah lebih dua minggu lebih aku baca cerpen nih..

Sehingga hari ini ia amat terkesan di hati aku.. SANGAT-SANGAT.. ke mana sahaja aku pergi, aku akan ’ralit’ bercerita dan berdoa semoga DAPATLAH KIRANYA WUJUD SECARA REALITI KENYATAAN DALAM CERPEN INI!!...

"DARUL TAQWA & DATUK DR. JOHAR"

Cerpen yang dipaparkan dalam penulisan2u.blogspot.com

Ada sehingga satu waktu, aku berdoa dalam solatku.. agar jika ditakdirkan Allah ’2012’ (Filem yg ditayangkan di pawagam sekarang), itu wujud, aku mohon, agar Malaysia ’terlibat’ dalam ’kiamat kecil itu’.... dan selepas itu semoga BERLAKU KEBANGKITAN SEMULA negara Malaysia ini dengan dipenuhi watak dan perwatakan seperti yang digambarkan dalam cerpen ”Darul Taqwa & Datuk Dr. Johar” itu... (kalau rasa takut, gusar dan bimbang... PI SOLAT TAUBAT CEPAAATTTT!!!! aku pun nak pi buat nih.. huhuhuhu....)

Aku juga sedang asyik mengulangbaca dan mencari lagi bahan bacaan mengenai kemunculan Imam Mahdi dan Matlamat Dajjal.. (aduh.. nak gugur jantung gue!!)...

Sungguh... aku teringin dan berhasrat sangat dapat dapat hidup di ’zaman’ dlm cerpen di atas tuuhh.... alangkah BAHAGIANYA... MAMPUKAH???!!!!.... (pastinya di syurga Allah lebih menarik kan kan kan.. huhuhuhu... bisakah aku berasa di sana... merasai dan menikmatinya???) – tapi... ... aku tahu amalan aku masih tak cukup... iman aku masih lemah... mulut aku ni masih PUAKA (adakalanya, aku rasa nak jer ’peti suara’ aku ni ditarik balik kemudahannya.. supaya kurang sikit dosa mengumpat dan mengata..)

... MASIH LEMAH SOLAT SEORANG MUSLIM JIKA TIDAK MAMPU MENGAWAL DAN MENAHAN DIRINYA DARIPADA MELAKUKAN DOSA DAN MAKSIAT!!..

.. kononnya aku solat!!... solat subuh sampai isyak... solat sunat berbagai... tapi... masih tak dapat menahan lidahku daripada mencela, mengumpat dan mengata (org potong que jalan pun aku nak bebel, badan kakak naik sikit pun aku nak kutuk, TAK SEDAR AKU PUN DH ALA2 BADAK AIR JUGAK!!!...)... tidak dapat menahan hatiku daripada berpra-sangka (abang balik lambat pun aku dh nak merajuk.. org gelak diam-diam, aku sangka mengumpat aku!!..)... tidak dapat menahan akalku daripada berasa megah dan riak (baru dengar dapat interim bonus sebulan gaji, aku dh kecoh sekampung - tu belum dengar total bonus.... aduussh...)... tidak dapat menahan amarahku yang beraja (pasal abang tak dapat teman aku pegi Giant, aku mengamuk cam kena histeria)... tidak dapat menahan jiwaku daripada berdendam dan mengungkit (bila teringat kisah 'lama', mula mulut aku nak jadi bertih goreng..)!!!.... DAH TU CAMNOOO????!!!!....

MAKA APAKAH SOLATKU ITU DITERIMA???.... YA ALLAH.. AMPUNI AKU!!..

(tengok tengok tengok.... aku rasa.. aku ni la contoh terbaik untuk.. TAUBAT dan/vs TAU BUAT!!...” grrr...grrr..grrrr... marah diri sendiri nih!!!! Huhuhuhu....)

Wednesday

Tak semua sesuai jadi usahawan


”Seorang usahawan mesti mempunyai naluri hati yang kuat serta berkebolehan untuk menangani sebarang tekanan. Kalau anda tidak boleh menangani tekanan, MAKA ADALAH LEBIH BAIK ANDA BEKERJA DENGAN ORANG LAIN dan ia tidak salah jika anda MENERIMA GAJI TETAP SETIAP BULAN!!”.

Itu kata-kata Donald Trumph.. seorang usahawan yang hartawan..

Aku rasa pernyataan itu amat sesuai jika dibuat perbandingan di antara aku dengan abang..

Abang seorang yang cekal dan berdisplin... aku yakin benar abang berpotensi utk maju jika ditakdirkan abang berniaga..

Aku, memang selayaknyalah makan gaji jer.. sbb aku MMG TAK TAHAN TEKANAN.. (kena sergah sikit... dh menjujuh air mata berderum deram.. kehkehkeh...)

Benar.. 9/10 cabang rezeki adalah daripada berniaga... tapi.. aku memilih 1/10 – yakni kerja makan gaji.. sebab aku peruntukkan lagi 9/10 tu utk perkara yg lain... untuk mak aya, utk anak-anak, untuk study, utk rumahtangga, utk support abang, utk being there for adik beradik.. (buleh ke buat statement camtuh.. bedal lah labuuu...)

Tapi.. aku sememangnya teringin utk berada di belakang tabir membantu dalam perniagaan.. sebab aku tak pandai berniaga!!... so.. aku doakan semoga abang, adik beradik aku, start ler berniaga.. aku akan sentiasa doakan dan membantu di belakang tabir...

Itu pernyataan aku pada hari ini.. esok2 siapa tahu.. sedangkan longitud bumi dan pantai lagikan buleh berubah... inikan pula nasib hamba-Nya kan kan kan..

Andai di seru KUN-FA-YA-KUN... maka siapa yang dapat menidakkan KEJADIAN???...

Personally, bagi aku... samada BEKERJA SENDIRI atau MAKAN GAJI... yang penting.... nawaitu... LILLAHI TAALA... semoga Allah permudahkan perjalanan ibadah kita.. serta jangan lupa untuk sentiasa tunduk dan bersyukur serta memulangkannya semula ke jalan Allah...

Sesungguhnya demi Allah segala-galanya...

Idamanku dan pengharapanku adalah dapat berada di tempat yang paling MAHAL dan paling MEWAH milik Allah yang tiada sepertinya di dunia fana ini.. di mana ringgit tidak ada nilai walau seluas lautan hamparannya.. pangkat tidak ada makna meski setinggi gunung bilangannya...
Yang dihitung... yang dikira... yang ditimbang tara.... hanya bekalan catatan buku di bahu kanan... ALLAHU AKHBAR!!..

(opppsssss... Ma yalfidhu min qawlin illa ladayhi Raqibun Atid'.... buku catatan manakah yang laju melembar muka suratnya bagi mencatat amalan harianku???... adduuuuhhhhhh!!!!!....)

Thursday

KIV dululah..


Kita hanya merancang, tapi Allah yang menentukan..

Kehendak tak semestinya Keperluan..

Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya.. bila, di mana, waktu mana, bagaimana, kenapa dan segala persoalan ada jawapannya.. Cuma tidak dinyatakan secara nyata... ia adalah HIKMAH di sebalik setiap kejadian..


Maka... dengan ini, aku akur ketentuan dari Illahi.. mungkin belum sampai masa dan rezekiku untuk mendaftarkan diri sebagai pelajar (lagiii...)..

Setelah berfikir keadaan sekeliling, faktor persekitaran, elemen-elemen kehidupan (cheh.. ada kaitan ker???... hahahaha)..

MAKANYA, DISINI.. AKU MEMUTUSKAN...

Untuk KIV dulu permohonan menyambung di peringkat Ijazah Kedoktoran itew.. (huuuhuuuhuuuu... uwaaa... uwaaaa... uwaaaaa.. huhuhuhuhu – banjir kilat ribut taufan dah nih..!!!)

UKM sessi February 2010, dan UPM sessi April 2010 terpaksa aku tinggalkan sejenak.. (doa doakan semoga UKM sessi September 2010 atau UPM December 2010 aku diberi peluang dan dipermudahkan.. amiiiinnnn....)

Jadinya... untuk tahun ni dan awal tahun depan... aku RELAX dulu dari belajar nih... nak buat mende lain dulu... tapi apa eh??... selain belajar, apa lagi aku buleh buat eh???.... (nak buat bodoh.. dh tiap2 hari buat.. nak buat pandai.. tak tahu pulak pandai tu tang mana... nak buat tak tau.. memang dah tak tau dah...)

Hmm... buat...... hahahhahahhaaaa.... hmm... sempat kot sebelum register next semester punya program... kahkahkahkah....

Tuesday

Anybody currently in University Malaya??- bantuan diperlukan..

Sekarang mood tengah dok mencari menyelidik mengorek maklumat tentang Universiti-Universiti tempatan nih..

Hajat hati nak sambung tahun depan.. so, kena buat persediaan dari sekarang..

Semalam dah call UKM.. tapi jawapannya tidak selari seperti yang dikehendaki.. huhuhu

Dalam senarai:

1) UPM. Status : KIV... tapi kena ambil setahun kelas + CPE.. then baru start thesis... (lecturer ku sayang tgh menanti jawapan.. sat na Prof.. saya nak survey apa2 yg patut sat dulu.. hihihi)

2) UKM. Status: Reject kot!!..... dah call tanya... katanya kena buat setahun full time 'psikologi'.. (mmg psycho aku betullah..), baru buleh buat part time thesis... addduuuuuhhhh..... (tapi diorang kata, hantar dulu, maybe buleh dapat exceptional... depends!! huhuhu)

3) UiTM. Status : TAK KOT!. Oh.. UiTM di hatiku dulu kini dan selamanya... (tapi, program yg ditawarkan cam takdak kena mengena dgn yang aku nak buat research nih.. nak suh sambung buat LAW jugeks??.. NEHI NEHI NEHI... cukuplah aku jadi pegawai undang-undang kat umah sendiri!!...)

4) USM, UNIMAS, UMS, UTM. Status : rasa cam TAKKAN KOT!!.. jauh sangat ler.. cam tak sesuai jer...

5) UM. Status : Pending. Tak call lagi. Nak kena tanya lah.. ini harapan terakhir ni (dan lagi ini mmg Unviversiti impian sejak azali.. tapi cam takut-takut jer nak masuk.. ada 'kisah' dan 'kenangan' di situ.. kehkehkeh)..

Ada sesiapa dari UM atau yang boleh kenalkan dengan lecturer, supervisor, Pendaftar, Penyimpan Mohor-mohor Besar (oppsss... terlebih sudah).. dari Faculty of Arts and Social Sciences, University Malaya... tajuk thesis aku nanti ada berkaitan dengan hal-hal ehwal Pembangunan Modal Insan..

TOLONG... TOLONG... TOLONG..

Aku nak sambung study.. tapi nak buat Part Time jer.. tolonggggg!!!!...

Monday

HAPPY BIRTHDAY KAK LONG!!..

OPPPSSSS....

Camner aku buleh terlupa hari ni BESDAY my BESTFRIEND??? (chess... apa punya kawan la aku nih!!!)

KAKLONG... HAPPY BIRTHDAY!!!... semoga panjang umur, murah rezeki, diberkati dan diredhai Allah.. diberi ketenangan, kebahagiaan, hikmah, nikmat dan kesejahteraan diri, hati, jiwa dan semangat untuk terus melalui dan meniti hari hari dengan cemerlang gemilang dan terbilang menuju akhirat-Nya yang abadi demi mencapai misi dan visi yang tersemat kemas di sanubari... ikhlas doa ini dari sahabatmu... (tapi ampuuunn... serius lupa!!.. aku yang hampes... huhuhuhu)

Sabtu ni (kalau jadi program kita..).. lepas program tuh, aku belanja hang makan k... kita celebrate birthday lunch.. nanti aku pikiaq nak pi mana.. ke hang ada request??... hihihi (chillis??? kan tu feveret hang.. hihihi)

Menghitung Hari..


Ni bukan kisah aku.. ni kisah kakak kesayanganku… satu-satunya kakak kandungku.. hihihi..

Kakak tengah menghitung hari.. detik dan saat untuk melahirkan cahaya mata yang KE-5.. (uish.. 5 tuuuhhh... kagum aku.. kagum sungguh.. dh habis quota cuti beranak digunapakai.. lepas ni kalau nak beranak lagi.. UNPAID LEAVE LER!!!.. hahahha)..

Mak ngan ayah pun dah sampai dari kampung.. skrg stay kat umah kakak... (takdenyer senang hati mak ayah duduk kampung nak plak kakak dok mengadu start sakit2...).. hahahha.. walaupun kakak beranak dah anak yang ke-5, tapi mak ayah punya concern, macam dapat cucu sulung... itulah MAK ku DAN AYAH ku yang superb dan marveloooous... yang unggul dan yang TERBAIIIKKKK... (semoga aku buleh ikut jejak langkah mak dan ayah... amiinnn...)

Bila-bila masa dari hari ini aku bakal mendapat anak buah lagi.. hihihi... ANAK SENDIRI????... setakat hari ini, detik ini dan saat ini... CUKUPLAH princess and prince dua ketui kat umah tuh.. tak dak cita-cita, hajat atau niat nak menambah lagi.. huhuhuhu... (tapi tak tahulah kan.. tetiba nanti.. ploppp... kehkehkeh... rezeki di tangan Allah.. hihihi)

p/s: wos, setakat selepas kita pi deting lunch hari jumaat hariiii tuuuu.. mulut hang tak masin.. selamat aku.. kahkahkah....

Thursday

Baik dan Kurang Baik

Aku rasa aku baik bila..

Mak aku kata : aku anak yang baik.. yang sayangkan keluarga.. mak sayang aku..
Ayah aku kata : aku anak yang sangat dia banggakan .. ayah sayang aku..
Cik abang aku kata : dia beruntung dapat aku sebagai isterinya (iye ke bang??).. abang sayang aku..
Kakak aku kata : aku satu-satunya adik perempuan kesayangannya… kakak sayang aku..
Adik-adik aku kata : aku kakak yang sering ada bila mereka memerlukan.. adik-adik sayang aku..
Bapak sedara aku kata : aku ’anak menakan’ yang BEST IN THE WORLD!!.. (wow!!).. sedara mara sayang aku..


Tapi aku tahu aku kurang baik bila..

Mak aku kata : Aku ni perengus.. mak menyampah dengan perangai aku ni...
Cik abang aku kata : Aku ni cepat merajuk (penat nak memujuk katanya!!.. kehkehkeh).. abang menyampah dengan perangai aku ni....
Kakak aku kata : Aku ni sensitif tak bertempat.. kakak menyampah dengan perangai aku ni..
Adik-adik aku kata : Aku ni cengei (kuat marah) dan cengeng (kuat menangis).. adik-adik menyampah dengan perangai aku ni...
Sesetengah ’kawan’ kata : Aku ni ego, berlagak, sombong, perasan, tak boleh kompromi.. bla.. bla... bla.. bla... “kawan-kawan” menyampah dengan perangai aku ni...
(perasan tak.. yang ’ayah’ tak ada dalam list ’kurang baik’ ni.. SEBABNYA.. ayah la satu-satunya manusia yang TAK PERNAH KATA AKU TAK BAIK- percaya tak??!!!.. .... segala perangai tak baik aku yang mak marah, ada jer yang ayah COVERkan – ala2 ANAKKU SAZALI plakss... kehkehkeh.... tapi MAK yang sering say ”NO NO NO!!”.. dan.. oleh kerana gabungan MAK dan AYAH yang SUPER MARVELLOUS itulah.. makanya hari ni aku jadi INSAN... hihihihi... terima aksih mak dan ayah.. LUV MAK AYAH FOREVER AND EVER!!!...)

Tapi…Bila bab baik dan kurang baik ni timbul, aku mesti teringat lagu Rossa – Ayat-ayat Cinta.. kehkehkeh...

Aku bukan nabi yang bisa sempurna..
Ku tak luput dari dosa...


Hahahhahahha… (buleh ker??.. buleh je laaa...)

Alah.. apa nak pening kepala pasal baik dan tak baik... kalau aku kata aku baik.. cam perasan jer kan.. dan… orang lain pandang aku tak baik!!!..

Kalau aku kata aku tak baik.. nampak sangat aku sukarela menjerumuskan diri ke kelompok nafsu syaitan yang ingin umat Muhammad menjadi sepertinya..

Jadinya.. baik atau tidak aku.. bukan aku atau manusia lain yang menilai.. tapi hanya MILIK ALLAH yang hakiki.. baik pada orang, tak semestinya baik pada aku.. baik pada aku, tak semestinya baik pada Allah.. jadinya.. AKU INGIN BAIK DI MATA ALLAH.. DITERIMA DAN DIREDHAINYA... dan semoga aku diizin-Nya menikmati Syurga yang abadi.. (semoga Allah menerimaku... huuhuhuhu)

TAPI!!... addduuuuuhhh.... camner aku nak baiki diri bila aku masih lagi ”SEDAP” dgn perangai-perangai yang terang-terangan aku tahu dilaknati Allah.... terutamanya ”HATI dan LIDAH”... yang sesuka hati jer nak mengutuk, mengata, mengumpat, mengeji, mengamuk, marah, maki... yang aku namakan ”MULUT PUAKA”.. (tak ke berpuaka mulut dan lidah yang suka melakukan aktiviti tu semua??.. dan yang mengheret diri ke lubuk puaka!!!)...

Ya Allah... tolonglah hamba-Mu ini yang tidak pernah mahu menolong diri sendiri dan tahunya mengikut nafsu dan lingkaran hitam di hati!!... huhuhuhuhu...

TAKUTnya!!!!!.... takut rasa KECINTAAN KEPADA ALLAH ITU TIDAK SAMPAI DAN TIDAK SEMPAT DIKECAPI!!...

Ya ALLAH... aku memohon sesungguh-Nya..
”Aku mohon agar rasa KECINTAANku pada-MU sampai dan melebihi segalanya sehingga aku tidak nampak dan tidak menginginkan lagi segala kebaikan dunia selain mengidamkan syurga-Mu di akhirat kelak..”

BERTAUBAT ATAU TAHU BUAT???... aku sentiasa bertanya soalan ini pada diri aku sendiri!!... dan marah diri sendiri!!.... diterimakah taubatku sekiranya esoknya aku masih lagi TAHU BUAT dosa yang sama... masih BERMULUT PUAKA????!!!... adddduuuuhhhh!!!!!.... (contohnya: bila jalan jammed, orang potong barisan pun aku nak marah.. nak maki hamun.. apa salahnya aku bagi je jalan kat orang tuh.. dh rezeki dia dapat potong queue.. biar je lahhh…. takyah la nak menyumpah seranah bagai!!... tapi aku masih juga maki hambur segala perkataan... hanya kerana AKU PUN DAH LAMBAT!!.. grrr grrr grrrrr…)

Lidah oh lidah... benarlah... lidahlah yang mengakibatkan ramai wanita islam terperangkap ke neraka!!... dan di situ di antara selemah-lemah tempat yang senang syaitan duduki termasuk kepada wanita2 YANG NAMPAK BERIMAN!!...

Teringin sekali aku nak temui dan berguru dengan wanita islam yang tahu menjaga LIDAHNYA daripada mengata, mengutuk, memaki orang, marah, mengamuk, mengeluarkan kata-kata pedas... waima merasa diri bagus juga tidak pernah... ya ampuuunnn.....

Aku pernah ’memandang tinggi’ seorang tokoh agama ini.. tapi apabila ada satu ’masalah’ (ujian) menimpa dirinya, terus lidahnya menuturkan kata-kata kesat terhadap orang yang menganiaya dirinya... maka.. aku sedar di situ.... benarlah..
”TAKKAN BENAR IMANNYA SESEORANG MANUSIA, SEKIRANYA DIA TIDAK DIUJI DAN TIDAK MAMPU MENERIMA UJIAN!!”...

Dan aku.. salah seorang dari umat Muhammad yang masih LEMAH IMAN!!... aku akui itu... huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu.....

Ya Allah.. tunjuki aku jalan-Mu.. berikan aku hidayah-Mu.. amiiiiinnn...


(p/s : tapi aku lagi takut jadi orang yang pandai buat ayat "baik" tapi amalnya the other way round... juga takut buat ayat yang 'terlampau tak baik' dan membawa ramai pengikut mejadi sedemikian.... Ya Allah.. jauhkan aku dari menjadi sebegitu... yang jauh dari rahmat dan keberkatan-Mu...)

Monday

Cuti hujung minggu - 31/10-1/11 2009

Masa tengok mak ayah ngan adik balik kampung... mmg sedih.. hajat hati nak ikut.. tapi .. TAK DAPAT ler.. sebab abang kerja.. huhuhu

Hari sabtu.. bangun pagi.. macam bosan jer... sebab abang kerja.. bebudak berdua lebih baik tu (permata kesayangan jiwa hamba tu ler... nureen ngan zaqwan..) pun dh bangun tido.. layan diorang tgk upin ipin.. (lagi!!)..

Dalam ralit layan diorang tgk tv.. tetiba timbul idea bernas.. HA HA.. layan pedicure best gak nih.. roger sapa eh nak ajak??.. hah... KAKLONG!!!.. tanya dia ebelebel tak... kaklong kata SET!!... YESZZAAA....

makanya.. bermula misi aku menggula-gulikan bebudak berdua lebih baik tu.. layan mandi, makan, tgk upin ipin lagi..

tepat jam 10.45am baru dapat melepaskan diri dari berdua lebih baik tuh...

lebih kurang jam 11 lebih skit.. ambil kaklong kat umah dia.. kaklong lagi terror.. dia siap buat appointment.. sebab takut ramai orang.. dan nasib baik dia buat appointment.. dapat turn kami kul 12.00 tengahari.. (bijak.. bijak.. mmg pantas sekali tindakan kaklong .. I like!!... hihihi)
Sampai kat Mines dalam kul 11.30pm.. (dekat noi ngan area umah kami ni hah.. 10 minit dh berdesup sampai Mines..)

Gambar 1 - shopping kat situ dulu.. sementara tunggu giliran kul 12pm..
Gambar 2 - dh siap bahan utk O.P.I Spa pedicurenya..
Gambar 3 - aku ditemani hello kitti (teringat plak gambar kak tijah lawa letak kat banner dia satu 'seketika' hari tu.. kehkehkeh)
Gambar 4- tengah merendamkan kaki kat air panas.. perghh.. nyamannya...
Gambar 5 - Kaklong tengah 'ralit' dok layan rendaman kakinya..
Gambar 6 - sessi pedicure sedang dijalankan.. (pastu aku tido.. hahahhahaha)

Masa dok ralit berpedicure.. abang sms.. BALIK MUAR NAK?!!... wah.. cantik dan bernas gak idea tuh... tak dapat balik penang.. balik MUAR pun menarik gak weh...

Selesai pedicure dan sessi shopping "menyopping" aku ngan kaklong (yg dh agak lama hobi ni DIKUBURKAN seketika).. abang call aku tanya dh balik ke belum... ALAMAK!!.. sorry bang..

Aku pun berdesup balik.. dan sampai umah.. abang baru sampai.. selamattttt!!!... hihihi..
Bersiap kejap jer.. itu ini.. dah settle.. lepas asar.. kuar umah... isi minyak bla bla bla... terus jalan...

Sampai muar abang ajak mak makan kat bandar maharani yg permai itu... (terpengaruh dengan citer aku lepak makan steak ngan cik 'Rosetiefah" hari jumaat hari tu.... abang ajak mak ngan ayah dinner western gak.. kahkahkahkah)...
Gambar 1 - order utk nureen ngan zaqwan Kiddies Set Dinner.. settle!!.. bagi diorang makan dulu... kalau tidak nanti habis dikacaunya semua orang...
Gambar 2 - abang ngan ayah (FIL) pilih "lamb chop', mak (MIL) pilih chicken chop, adik ipar pilih grilled fish (sikit katanya... hahaha... sapa suh nak diet.. hamik ko.. hahahha)..
Gambar 3 - tengok le menu org yg tak sedar diri tuh.. (walaupun baru lepas makan steak... berani lagi amik SIZZLING LAMB... kalau aku gemuk.. mmg aku tak buleh salahkan org lain.. MEMANG SALAH AKU!!.. huhuhuhu)
Gambar 4 - perangai bebudak berdua lebih baik tu bila dah kekenyangan... dgn dinding pun jadi mainan.. aku sampai tersedak kambing dok jerit nama diorang.. grrr grrr grrr..

Hari ahad... apa lagi..

PELUANG YANG TAK MUNGKIN DILEPASKAN KALAU BALIK MUAR.....

BREAKFAST SATE!!!....
Pergh... MALATOP!!!... abang yg pulun sakan... dgn mee rebus.. dgn soto.. (aku amik lontong jer kali nih.. hihihi)... tengok tu.. anak-anak aku berdua lebih baik tu pon layanz sate tak hengat donia.. cam abahnyer jugaks.. kehkehkeh

Lepas layans sate... abang ajak lepak kat 'tanjung emas'...
Bagi anak2 aku main ngan BERUK... kehkehkeh
Beli kacang paket besar 3 bungkus.. MAIN LE KORANG...

Nureen memula takut-takut... lama2 dia plak dok mengejar monyet2 tuh... zaqwan pun sama.. cuma aku tak bagi abang lepas zaqwan turun.. kang bukan monyet tu cekau dia.. dia yang cekau mati monyet2 tuh!!.. (aku syak.. monyet2 tu rasa GENG dia sampai kot.. tu yang mudah serasi jer tu aku tengok... kihkihkih)

Petangnya... balik KL... (tapi tak sempat layanz asam pedas.. takperlah.. len kali balik lagi.. hihihihi)

Dan hari minggu kami terisi... yee haaaaa..... hahahhaaaa....


psttt... dalam perjalanan balik KL.. nureen tanya "Ibu, kakak nak bawak balik monyet tu satu.. boleh tak???"... HAPPPEEEEE????!!!!!.... BULEH BLAAAHHHH!!!...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.