Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday, January 16, 2009

Law of Success

Dalam dok carik bahan utk speech boss.. dan dok tengah ‘ralit’ taip speech utk beliau.. dah perenggan last tuh.. sedap pulak bila baca baris baris nih…

Oleh kerana aku bizi sgt skgr ni.. maka.. layan jer lah yer mende alah ni..

tapi lagi baik kalau fahami dan amalkannya… aku anggap ia bagus untuk diri aku dan supaya aku RENUNG DIRI DAN PERBAIKI KELEMAHAN DAN TINGKATKAN KEAZAMAN DAN JATIDIRI... AKU!!!!!…..


Law of Success

-“You Can Do It If You Believe You Can”.

-“No Man has a chance to enjoy permanent success until he begins to look in a Mirror for the real cause of all his mistakes.”

-“You cannot become a power in your community nor achieving enduring success in any worthy undertaking until you become big enough to blame yourself for your own mistakes and reverses”.

- 6 Most Dangerous Enemies to Success.
i- The Fear of Poverty
ii- Fear of Old Age
iii- Fear of Ill Health
iv- Fear of Loss of Love of Someone
v- Fear of Criticism
vi- Fear of Death


(tribute to my Boss… THE GREATEST LEADER THAT I HAVE….)

28 comments:

kamar hati said...

fuhhhhh....nak kena tanamkan dlm diri la law of success ni.... (",)

iina said...

Good principle.. muhasabah diri dan perbaiki kesilapan kelemahan diri sendiri kan. setiap org ada fear dlm kehidupan sebab itulah kdgkala kita jadi -ve atau putus asa kdangkala kan kan

Kalau bukan kita yang nak perbaiki siapa lagi kan ;).. you goo girl

lupekanje said...

always can do...

Ungku Nor said...

bizi2 pun sempat lagi tuuu..;p

Mak Su said...

hervat, oleh kerana itu, hari ni maksu nak nyanyi lagu 'lalala lalala lalala lalalala'

kaktiny, moga ceria selalu:)

eddie dewanaga said...

mintak karipap sadin bungkus 3 ringgit, rojak tu satu set, takmo taugeh ye...

:)

masni qisrine said...

mmg terkesan di hati law of success tu

Monkey D Luffy said...

malam ni aku hafal... hehehe

Uncle Lee said...

Hello Kktiny, beautiful posting...
allow me to add....

Success: To laugh often and much, to win the respect of intelligent people and the affection of children, to earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends, to appreciate beauty, to find the best in others, to leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; to know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded!

Have a pleasant weekend, best regards, Lee.

KAK LONG said...

Terima kasih! Aku setuju dan aku kena belajar dengan orang berpengalaman macam hang...apapun...things happen for reason. l LOVE U friend!

belajar dari MISTAKE....owh banyak..blame myself FOR THE MISTAKE....uhh tak terkira...dan sekarang pun tengah BELAJAR ilmu baru, subjek baru semester akhir.......

semoga berjaya!

Tie said...

Hmm....kak tie takut no IV tu....selalu berdoa agar orang yang tempat kak tie bergantung sentiasa berada di sisi hingga tua kerepot...

zino said...

boleh le share tips yg bagus2 ni..

kakpiah said...

makin hari makin insaf aku baca kata2 dalam blog hang nih kak oiii..
pas nih hng bleh wat kem motivasi la kak.... :D

tongkangbocor said...

org yg gagal merancang ialah org yg merancang utk gagal...

KV said...

eh, tatau nak qoute apa pulak.
hilang idea. Huhu

Abang Long said...

Yakin, usaha dan berdoa. Bila kita dapat bertemu lagi ?

Masy said...

nice nice

whitetulip said...

kaktiny, lau tak sy tak termasuk lam 6 the most dangerous enemies to..apa kes ah...tak takut per2 kecuali Tuhan. Maknanya, over confident ker?

AHMOI said...

wow..sompet lagi tuh..hehe

Mr Peraduan said...

nak menang pakej pelancongan? lawati http://peraduanku.blogspot.com/2009/01/kickstart-2009-with-trip-from-geckogo.html

kad0k. said...

nice one sis..bz2 pon sempat lg ye...:)

KAKTINY said...

Kamar hati > hihihi... kita sama2 buat yer..


Iina > betul betul.. kita je yg buleh kawal diri kita.. hihihi


Acik > wah.. acik mmg pro ler..


Ungku nor > tak post entri baru kang.. melalak plak si piah tu.. siap sms bagai.. kehkehkeh...

Maksu > nak tumpang nyanyi gak la.. lalallalalallala…
Semoga maksu pun ceria yer..


Eddie > kalau bab Law sumer nih… KO MMG SUKA LARI TAJUK KAN!!!...


Masnie > sama2 kita sematkan dan amalkan yer.. hihih


Kapten > okeh.. tahun depan kaktiny buat test.. hahahhaha…


Uncle Lee > I love you qoutes.. I’ll print it and add it to my list.. hihihi…


Kaklong > I LOVE YOU 2,3,4,5,6,7,8,9,10........


Tie > akak.. jgn takut mana2 tu.. sbb kengkadang.. yg takut tu ler yg selalu kita kena uji.. tiny doakan akak sentiasa bahagia.. kita semua bahagia.. 


Zino > byk lagi tips2 nih.. nak share.. buleh jer.. hihii


Kakpiah > kalau buat kem utk hang.. dgn aku2 sekali kena carik pakar motivasi.. bukan buleh nak tengok muka hang... haram satu ayat pun tak terkeluaq dari mulut aku.. asyik nak gelak jer… kehkehkeh


Tongkangbocor > teramatlah setujuuuunyaaaaa....


KV > takper2.. dh dtg idea nanti post entri k.. hihihi


Abang long > betul tu abang long... sudi lagi ker berjumpa dgn insan kerdil (tiny) ini?..


Masy > yes yes.. hihihi


Whitetulip > WAH.. kagum kagum... meaning that.. You are in the right track to SUCCESS… wah bagus.. bagus…


Ahmoi > kang.. ko windu lak kalau tak de entri kaktiny ni.. hihihi (sedap layanz jonis minggu lepas?.. hahahah)


Mr.peraduan > saya tak penah menang ponnn... huhuhu…


Kadok > yup bro.. saja terlintas nk post.. copy paste jer.. kang kosong plak entri january.. hihihi

axim said...

suka la info nih!!

en_me said...

hi kak tiny, thanx for d info itteww..

Hapi said...

Happy Wednesday! Bloghoppin' here... Hey, I have an interesting tutorial for you that I have written myself. It is about adding Adsense on your Single Post in XML template. I hope you'll like it! God Bless you!

KAKTINY said...

axim > sama-sama kita renungkan yer.. yg baik ambil sbg teladan..hihihihi...


en_me > harap ia berguna utk diri kita semua.. hihihi


hapi > thanks for dropping by..

tasikmerah said...

tiny, jom p maskara.

Genie said...

kak tiny amik law kan dulu? law apa kak tiny amik?

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.