Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday

Senyum

Senyum seindah suria
Yang membawa cahya
Senyumlah dari hati
Duniamu berseri

Senyum umpama titian
Dalam kehidupan
Kau tersenyum ku tersenyum
Kemesraan menguntum

Senyum...
kepada semua
Senyumanmu amatlah berharga

Senyum...
membahagiakan
Dengan senyuman terjalinlah
Ikatan...

p/s : pernah dengar lagu ni?..

aku tak tahu nak update apa.. ini jer yang terlintas di kepala..
bulehlah!!!...

Aktiviti aku dan bakal pengantin...

Banyak aktiviti yang perlu dilakukan menjelang BIG EVENT bagi Miss B yang cantik dan anggun itue...

Dari hari Sabtu, Ahad hingga minggu ini.. merata kami berjalan untuk ‘survey’ apa2 yg patut disurvey…

Di antara aktiviti kami ialah…

MENEMPAH BAJU NIKAH, SANDING dan PELAMIN..

Alhamdulillah.. yg ni SETTLE skit.. kehkehkeh…


MENCARI KAD KAHWIN…

Ada yang dh berkenan di hati.. tapi kena REJECT… tak pa.. tak pa..


Sempat gaks menyelitkan aktiviti “MAKAN KAT PAPPA RICH”.. warghkahkahkah…

aku order feveret baru ku yakni.. ‘Ipoh Kue Tiaw Sup..’ manakala Miss B order char kue tiaw


Air plak.. seperti biasa… aku tetap dgn ice lemon honey… manakala ice lemon tea kurang ais utk Miss B.. hihihi


Aktiviti yg paling BEST ialah… PEGI KILANG CHOCOLATE…
Kitaorg ‘menempuh treasure hunt’ ooo utk sampai ke sini…

Inilah kilangnya…

Dan tgk ler aksi2 Miss B yg dh rambang mata mencari jenis camner dia nak… (cantikkan orangnya.. jeles ooo jeles… berat badan dia dh turun BANYAAAKKKK SGT… maintain vogue ko yer dik… bagus bagus.. hihihihi – aloo sayang... kaktiny post gambar awak dgn izin yer... takut kang ‘kena block’ plak… warghkahkahkahkah….)



cantik-cantik bungkusannya.. (secantik 'reganya' ooooo...)





Dan di bawah ini ‘sample’ coklat yg dihidangkan kepada kami.... “CHOCOLATE TESTING”.. aku yg KURENG DGN CHOC ni.. telah dengan JAYANYA menelan 4 KETUL… hambik ko.. 4 ketul sekaligus…
Dan.. malam itu menyaksikan kepala aku yg separuh WENG gara2 makan coklat yg melebihi tahap sepatutnya… (aku mmg tak leh makan choc ler.. huhuhuhu…)

Dan.. bakal pengantin itu tengah MENGHITUNG HARI… hihihihihi… semoga berbahagia yer...


Law of Success

Dalam dok carik bahan utk speech boss.. dan dok tengah ‘ralit’ taip speech utk beliau.. dah perenggan last tuh.. sedap pulak bila baca baris baris nih…

Oleh kerana aku bizi sgt skgr ni.. maka.. layan jer lah yer mende alah ni..

tapi lagi baik kalau fahami dan amalkannya… aku anggap ia bagus untuk diri aku dan supaya aku RENUNG DIRI DAN PERBAIKI KELEMAHAN DAN TINGKATKAN KEAZAMAN DAN JATIDIRI... AKU!!!!!…..


Law of Success

-“You Can Do It If You Believe You Can”.

-“No Man has a chance to enjoy permanent success until he begins to look in a Mirror for the real cause of all his mistakes.”

-“You cannot become a power in your community nor achieving enduring success in any worthy undertaking until you become big enough to blame yourself for your own mistakes and reverses”.

- 6 Most Dangerous Enemies to Success.
i- The Fear of Poverty
ii- Fear of Old Age
iii- Fear of Ill Health
iv- Fear of Loss of Love of Someone
v- Fear of Criticism
vi- Fear of Death


(tribute to my Boss… THE GREATEST LEADER THAT I HAVE….)

Wednesday

Kerana..... thanks sahabat...


Kerana markonah ku dulu tuh.. aku hampir2 tidak menerima ‘pemberian’ sahabat jauh.. huhuhuhuhu...

Mujur cik abang bebel carik majalah motor trader dia.. dlm dok menyelongkar.. aku ternampak ‘kad pos’.. ada bungkusan untuk aku dan perlu aku ambil di kaunter serahan pos (kerana pada hari pos tu sampai, aku tak ada kat rumah.. ni mesti kes markonah aku TIDO nih!!!)

Dan paling aku geram.. si markonah tu tak cakap pun yg ada ‘kad pos’ utk aku.. (rasanya dia main campak jer kat timbunan majalah tu.. dia rasa tak penting kot…)…

Sekali lagi.. SYUKUR sebab aku ‘terjumpa’ sehari awal… kalau aku jumpa hari ni.. maunya ‘sadakallahulaziiimmm’ parcel tu – dihantar pulang ke TUANNYA yg jauh di mata dekat di hati tuh.. huhuhuhuhu….

Lepas tgk tarikh (tarikh sampai 27/12/2008), dan aku diminta mengambilnya sebelum 15/1/2009..... aku rasa cam nak nanges pun ada... dh lama rupanya parcel ni berada di Malaysia.. cumanya tak sampai ke tangan aku... (aku rasa mesti tuan punya tertanya2 samada aku terima atau tidak hadiah dia... huhuhuhu... SEDIH SGT... aku sepatutnya TERIMA hadiah tu pada BIRTHDAY AKU duluuuuu...) waaa waaa waaaa waaaa....

Andai aku tak cari majalah abang, aku rasa, pastinya parcel ni dh pun dlm perjalanan pulang ke tempat tuan yg memberi... huhuhuhuhuhuuhuhuuuuu....

Walau apapun.. memang dh tersurat HADIAH TU TETAP REZEKI AKU.. dan IA UNTUKKU... (walaupun lambat menerimanya…) makanya... ALHAMDULILLAH… dan TERIMA KASIH SAHABAT… atas ingatan dan pemberianmu… yang amat AKU HARGAI…

TERIMA KASIH SAHABAT DI GLASGOW… I LUV U… muah muah muah…

Tuesday

Assignment yang menimbun


Perjumpaan pertama dengan lecturer dah pun selesai hari sabtu hari tu..

Sem ni daftar 3 subjek:
1) Industrial Relation (IR)
2) Quality Improvement (QI)
3) Project Paper

Dan senarai assignment :
1) IR = 2 (3 + 5) assignment + 1 project paper
2) QI = 6 assignment + 1 take home exam
3) Project Paper – start distribute questionnaire to 300 respondent
(SPSS!!! – findings!!!)

DAN TOTAL…. Mak aaiiiii…. TAK TAHAN WEHHHH…. (kira sendiri ler... statistic dah SETTLE.. so.. aku takmau dh kira-kira ni semua…..kehkehkeh...)

Dan lagikkk… aku cuma ada sampai 25 April 2009 untuk SIAP – COMPLETE – BINDING dan SUBMIT ALL TOGETHER!!!....

Dan tugasan lain… dah start prepare segala surat-meyurat… tempahan…. senarai jemputan…. perlantikan tugasan…tentukan tema, barangan, konsep, warna dsbgnya… untuk wedding seseorang… (kaktiny akan pastikan yang terbaik untukmu sayang… IT WILL BE YOUR MEMORABLE WEDDING OF THE YEAR… 1 Mei 2009.... hehehhe… InsyaAllah…)

Jadinya… kat mana aku nak CILOK masa nak ngadap ‘permata jiwa hamba’ (blogku sayang) dan ‘jalan-jalan cari makan’ kat ‘umah’ member2 blogger lain?... waaaa waaaa waaaa waaaa waaaa… sob sob sob… hhuhuuu…
(okeh kakpiah.. inilah yg termampu kaktiny tulis.. sblm hang amik tindakan sms kaktiny tanya bila nk update blog.. mmg ‘suspek’ sama lu beb.. kehkehkeh)

Sayang kalian semua… muah muah muahssss…

Semoga kalian semua bergembira dan berbahagia selalu… sentiasa senyum ya…


Friday

Tak sabarnyer....


Sebenarnya aku tak sabar nak tunggu esok...
Esok aku bakal start kelas bagi FINAL SEMESTER...
Mmg tgh eager sgt nak pegi kelas.. nak habiskan assignment dan nak habiskan exam jugak presentation dissertation (sebut mende alah ni.. terasa cam ada ulat bulu kecik2 jalan dalam perut aku.. wiiiieeeee...)
Perasaan ni sama kot cam nureen excited nak pi alamanda atau cam zaqwan tak sabar nak naik kete suh bawak dia jenjalan.. hihihi.. ataupun cam budak tadika nak pi jumpa gelpren plak rasanya... kehkehkeh...

So.. esok sehari suntuk kat U.. kelas dari jam 9 pagi sampai jam 6 petang… kematu ler punggong weh.. kehkehkeh...

Doakan aku berjaya lalui semester ini dengan mudah dan tenang serta cemerlang... amiiinnnn.... doakan aku GRAD ON TIME yer.. amiiinnnn...

Aku doakan kita semua bahagia dan gembira.. hidup dengan tenang dan aman damai... ammiiinnnnn…


Tuesday

Jadualku PADAT..

Bukak jer tahun baru.. aku DIHUJANI dengan segala appointment dan jemputan yang TAK BISA KU MENOLAKNYA..

Ada “hari-hari besar” yang akan berlaku dalam hidup orang orang yang ku kenali… dan juga ada PERKARA-PERKARA BESAR yang perlu aku lakukan sepanjang 5 bulan pertama ini.. (setiap bulan ada acara 'besar' dan setiap minggu PADAT dgn aktiviti... tak dapek ler nk beronggeng sakan sampai pertengahan tahun nih..).. ANTARA ACARA BESAR adalah....

1)FINAL SEMESTER…

2) WEDDING SESEORANG….


Aku dh semester terakhir… aku dh daftar tadi dan dh amik module.. class start minggu nie… DOAKAN AKU BERJAYA BERSAMA KAKLONG MENGHARUNGI SEMESTER INI DENGAN MUDAH DAN TENANG SERTA CEMERLANG (InsyaAllah.. 4 flat lagi.. hihihi…)

Dan wedding seseorang itu pastinya akan membuatkan aku PACK dan BIZIZ sangat-sangat.. dan tarikhnya “ALHAMDULILLAH”.. seminggu selepas FINAL EXAM AKU.. jadinya.. tak ler BERTEMBUNG.. kalau tidak.. takut tak keruan aku weh..

Hmm… nampaknya.. aktiviti blog and lawat-lawat – jalan-jalan ke blog kengkawan.. akan menjadi sedikit suram.. TAMBAHAN plak.. “MARKONAH” aku dh selamat sampai ke kampong halamannya… jadinya masa aku nk NGADAP PC kat umah ni AMATLAH TERHAD DAN TERBATASNYA.. (ni pun selamat si zaqwan DAH TIDO… hahaha…) – nak bukak time xxxx xxxx….. oppssss…. citer lama.. TUTUP BUKU.. takmau UNGKIT DAH.. (dan takmau jadi pasal plakss… hihihi)

Buat kakpiah… eh eh silap… piah-ngesot…. (eee…seram aku weh.. bluweakkk…) hang jgn nk jerit2 “menghitung hari” bila kaktiny nak update tau.. hihihi.. (oittt…deting kita pun tak jalan2 lagik nih… jom ler kita deting kat kedai mamak BRJ.. hang kan nak makan capati kan kan kan… ke, hang nak pi “kepe batu keras?” – yg kt atas dia ada motor besaq tuh… kehkehkeh )

Tugasan besar SEDANG BERMULA.. makanya AKU PERLU LAKUKAN SEHABIS BAIK.. INSYAALLAH… Amiinnn… Semoga aku Berjaya…

Aku nak lakukan yg terbaik untuk semuanya... sedaya dan semampu aku melakukannya... Dan aku lakukannya dengan penuh “keikhlasan” dan dengan senyuman…


Thursday

SELAMAT DATANG 2009

Kita baru je sambut maal hijrah - tahun 1430Hijrah.. dan hari ini kita menyambut 2009 - tahun baru kalendar masihi...

Untuk tahun baru ni aku tak mau tulis panjang-panjang... cumanya kata-kata ini menarik hati aku untuk aku KHABAR dan NYATAKAN kepada kalian semua wahai teman, rakan dan sahabat...


No one is born happy...
But all of us are born with the ability to create happiness...
So today, make others happy...
Flash your sweetest smile...


Kita buka diari baru.. kita tutup diari lama yer... (diari amalan kita pun dah diangkat ke atas pada 1 Muharam lalu..) makanya kita penuhilah dengan amalan baik dan yang menyenangkan diri dan orang lain.. sama-sama ingat-mengingati dan kasih-mengasihi... SEIKHLASNYA.. meskipun tiada ukuran bagi keikhlasan... HANYA ALLAH yang mengetahui-NYA... tapi sekurang-kurangnya kita tahu dan faham akan MAKNA KEIKHLASAN ITU...







salam sayang semua...

p/s : aku nak senyum dan terus senyum... dengan gembira.. dengan bahagia...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.