Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday, January 15, 2010

Hello Pak Cik Teksi..


Pepagi start kete, bunyi lain macam jer.. AAARRRGGGGG!!!... kete tak leh start… BATERI KONG rasanya… huuhuhuhu…

Dah la kelam kabut pagi ni siapkan barang abang yg nk kena gi outstation ke Kuantan… siapkan si budak sekolah tadika tuh lagi.. dan siapkan bekal nak bawak utk makan tengahari nanti..

Patut tetiba hari ni aku terasa cam nak bawak bekal jer pegi office... bawak mee hoon sup tuuhhh.. semalam buat mee hoon sup kuah merah.. so, hari ni bawak bekal utk lepak makan kat pantry.. malas nk kuar makan sbb MALAS nak kuar.. lepak pantry lagi syok..
rupanya tu antara petanda awal yg aku mmg TAK DPT kuar hari ni.. sbb kete takder.. huhuhuhu.....

Dh gelabah puyuh kete tak leh start.. apa lagi, terus call pak cik teksi.. suh amik... naik je teksi, terus aku cakap kat dia.. "Pak Cik, ikut terowong smart eh... saya takut sampai ofis lambat".. dh siap sms HR/Admin bagitau kot2 aku termasuk lambat sbb kete tak leh start...

Tapi syukur Allah permudahkan... aku sampai ofis awal.. jalan tak berapa jammed sangat (berbanding hari2 biasa kalau aku keluar rumah jam sebegitu, silap haribulan kul 9.00am baru sampai ofis!!!)..

.....................

Kat ofis, kawan aku bagi buah duku dan cempedak... (macam tau je kawan aku sorang ni yg aku tgh meroyan nk layan buahan tempatan...).. so, sepetang tadi, aku dok layan duku.. sedap siot.. fresh from kebun ayah dia... (dan adalah daripada hasil usaha dia panjat sendiri utk petik buah2 tuh!! perghh.. cam tak caya... kehkehkeh)..
yummmyyyy.... duku tuh, dh separuh aku hadap... yg cempedak tuh, cadangnya nak buat goreng petang esok... hihihi...

.................

Hmm... abang outstation utk 2 hari.. ke Kuantan (abang ajak teman dia semalam.. tapi tak leh la amik cuti hari ni, sbb pagi ni Boss ada mtg...).. kete aku plak tak leh gerak dan sure tak bergerak sementara menunggu abang balik.. huhuhu.... alahaaaaiiii... takkan hari minggu pon aku nk berhello-hello ngan pak cik teksi???!!... huhuhu...

10 comments:

aliff muhammad said...

Alaa...sesekali berhello dengan Pakcik Teksi apa salahnya.


Best aper ada driver ha!ha!Ha!Ha!
Servis ler keta tu..., tgk bateri, minyak itam dan alignment dia....jalan jauh dah tu

iina said...

Abis keta ko tuh dah p beli bateri baru belum?? Ko minta tolong ler sapa2 tgkkan keta tuh.. kalau betul bateri.. p beli jek.. idak pun call pomen tuh dtg umah psgkan bateri tuh..

xiiinam said...

Gambar akhir tu...
Ingatkan tinny nak bawa bekal ke out station ala-ala Musang Berjanggut tu....he...he..



Selamat berout station...

Tie said...

Eh.. musim duku & cempedak ? Kat ganu tak ada laa...

Tak pe, berbaik2 dan pakcik teksi sekali sekala, menjana ekonomi negara, gak ! He he..

TOKMA said...

Siannya tiny...kecik jer ujian tu, kalau pakcik teksi tak dtg, jgn memalu tipon jer tokma. Kalau tokma tak dapat antar bawak ler sendiri keter biru tuh. Sungguh tokma tak kisah..ikhlas.

Lama tak nampak tiny. Rindu gak rasanya. Ye lah memasing sibuk kan. Arini tokma free tu yg jenjalan kan umah owang nih. O yer keter 'black' tuh dah ok!

Uncle Lee said...

Hello Kaktiny, I really love reading your 'shortcut' bahasa...I quote,
"Pepagi start kete, bunyi lain macam jer.. AAARRRGGGGG!!!... kete tak leh start… BATERI KONG rasanya… huuhuhuhu…".

Unquote, arhaaa ha ha. Terok la saya belajar bahasa sebelum Merdeka, sekarang tengok yours (and all others) spelling semua saya pun lintang pukang, ha ha ha.

But you know, it is easier to figure out or faham, of course after starring and scratching my otak ta'centre and look? Ha ha.

Hope your car is okay now? I love your great sense of humour.
You know, old days I really enjoyed dating Malay women. Reason being for their lively sense of humour.

You stay young, Kaktiny and jangan lupa tu chilli merah lipstick before going out. Have a pleasant weekend, Lee.

Mak Su said...

alamak frustnyer, abis tu hari ni dah ok ker bateri tu kaktiny?

Masy said...

feel-feel laaa ade driver heheeheheheh

KAMATO said...

suruh je pomen datang rumah bawah bateri

KAKTINY said...

aliff muhammad > driver la sangat dik oiii….
Bateri kong!!.. huhuhu


iina > dah beli bateri baru dah.. tunggu laki aku balik.. dia panggei pomen dtg umah.. huhuhu….


cklah > bukan tiny yg outstation.. tapi cik abang… tiny ‘patah kaki’ sbb kete bateri kong.. tunggu cik abang balik baru paneei pomen.. huhuhu..


Tie > agaknya la kot kak.. member yg bagi.. hehehe.


TOKMA > ala la la la tokma…dh gelabah time tu, tingat kat pakcik teksi jer… takut ganggu tokma nak hantar afif gi skolah.. huhuhu

Kita ni betul2 dekat tapi jauh kan tokma kan.. huhuhu…

Time kasih ulam pucuk sambung nyawa tuh.. layan ooo ngan sambal belacan + gulai ikan kering.. kehkehkeh..


Uncle Lee > hi Dear ULee.. my bahasa somehow can make you feel like you are never belongs to Malaysia or not??.. kehkehkeh..
My car ok already.. BATERI KONG.. (hahahaha).. dh replaced with the new one.. then dah boleh jalan-jalan..


Mak Su > mmg frust kete rosak.. huhuhu.. tapi dh ok.. cik abang balik jer terus panggei pomen datag.. hihihi


Masy tak sempat feel dh baby oii.. TAKUT LAMBAT sampai opis.. huhuhu


KAMATO > aah.. itulah yg cik abang buat.. panggei pomen dtg umah.. settle.. ganti bateri baru.. hihihi

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.