Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday, January 08, 2010

2010: PERSEKOLAHAN PERTAMA NUREEN

Alhamdulillah… dah masuk 2010..

Tahun ni my dearie princess dah 5 tahun… dan membuka lembaran baru dalam hidupnya.. PERSEKOLAHAN... (TADIKA je pooonnn... hehehehe)

Seronok bukan kepalang dia dapat pergi sekolah (setelah menjadi pengikut setia GBS – Geng Bas Sekolah utk beberapa dekad.. kehkehkeh..)

Hari pertama ke sekolah.. SHE’S SO EXCITED!!... bangun awal... bersiap dan mengikut arahan.. hihihi..
Zaqwan pon turut bangun awal nk hantar kakak dia ke sekolah.. hehehe… (pinjam beg barbies kakak dia sbb dia xdak beg.. huuhuhuhu)..



Nureen dgn penuh kasih sayang bagi susu kt adik dia... baguuusssnyaaa kakak nih… (time bagus mmg la camni.. cuba tgk time bercakaran... buleh pecah umah oooo!!!..)

Sampai sekolah.. masih mengikut arahan.. suh duduk dia duduk.. suh bangun dia bangun.. suh simpan beg dia pegi simpan beg.. tertib lendit jeerrr.. hihihi.... bagusss anak ibu...

Tapi.. bila time rehat.. dh kenal member... hmmm... kaki dh melunjur... dh tergolek2 dh .. (weit.. hang buat apa tu nak oiii!!...)


Time balik... aku bagitau dia.. "Esok kakak naik van nih tau..".. terus dia jawab...
"Kakak nak naik hari ni... Ibu balik la.. kakak naik van dengan kawan kakak".. (chais!!... dia halau ibu dia balik.. perasan sangat ler ko dpt naik van tuuhhh!!!.... bluweaaakkkk!!!)

Suka hati dpt naik van.. aku ngan abang ikut bontot van.. tapi malangnya.... kitaorg terlepas pandang.. (untie suri.. jgn le bawak laju2.. i ngeriii youuuu....).. so, kami patah balik.. kehkehkeh..

Tunggu depan umah jer...



Zaqwan lagi kalut daripada kakak dia..
....

Ni plak aksi zaqwan di sekolah kakaknya... aduuuiiii.. lagi seksa kawal dia daripada kakak dia..
Sempat snap aksi sorang budak lelaki ni yg nak ‘lari’ dari sekolah.. zaqwan dok ralit tgk budak tu nangis.. huhuhu...

Dah sampai umaaaahhhhh.... happy nureen ngan abah ngan adiknya.... hehehheee..

Dh makan tengahari.. lepak tgk tv... dan... ALAHHHHAAAAAIIIII.... siannya anak ibu.... LETIH EH!!!.... hahahahaha...

Syyyy... dia penat tuuuuhhh... hari ni kan first day sekolaaaaahhhh... wakakakakaka...

Sampai ke hari ni... (setakat hari ni laaa kan kan kan.. we cannot predict the future RIGHT!!!).... Nureen masih setia bangun sendiri tanpa perlu di kejutkan... dan bangun seawal 6.30pagi, mandi dan bersiap... kul 7pagi dh terpacak depan pintu menanti van sekolah yang datang PUKUL 8.00 PAGI!!!.... OH ANAK!!!...


Syukur alhamdulillah... Nureen tak banyak ragam..
Semoga berkekalan begini hendaknya.. amiiinnn...

"Ibu sentiasa mendoakan kebahagiaan dan rahmat Allah utk anak-anak ibu.. amiiinnn"..

18 comments:

aliff muhammad said...

Humang aiii, rajinnyo bangun awal sampai sojam lak nunggu van. Ini ado can dapek jadi pelajar contoh and mithali. All the best Nureen.

(ese 3 orang anak sedaro masuk dorjah 1)

Yunus Badawi said...

Baguslah semangat nak belajar si nureen tu tinggi. InsyaAllah pandai dia ni mcm ibunya jugak.

Masy said...

gila awal sejam dah tunggu .. hebattttt

sama arr cam ibu dia yg setia berjam2 tunggu kat alamanda malam td hahahahahahaha

Mak Su said...

heh heh, GBS ;)

all the best to Nureen.

Kaktiny, anak kecik maksu si baby w tu, dah sibuk nak sekolah dah... pening maksu nak cari idea ni. siap menangis2 plaks dia.

xiiinam said...

Selamat bersekolah Nureen....





tentu banyak cerita mamanya kena layan setiap hari nanti ni...

Tie said...

Semoga permulaan yang bersemangat ini terus kekal hingga berjaya satu hari nanti :)

tasekM said...

hang ni tunggu nureen pi sekolah dr pg sampai tengahari ka...?

risau tak tentu hala mummy dia nih....

he he.


.

KAKTINY said...

aliff muhammad > tu ler dia.. abah dia suh tido balik, dia siap sound abah dia.. dia kata “nanti van sekolah tinggal kakak!!’.. hadoiilaaaarrrr...


Yunus Badawi > Pandai mcm ibu dia??.. general statement yg sgt BAHAYA tu YB... ibu dia ni PANDAI banyak menda.. kahkahkah... PANDAI MERAJUK, PANDAI BEBEL, PANDAI MENGULAR PON ADA GAKS.. opppsssss.... hahahahaha..
(jgn la dia ikut pandai ibu dia yg ‘tak berapa nak pandai tuuhh’.. walaupun dh nampak aura-aura ‘mak borek anak rintik di situ... huhuhuhu)


Masy > tu ler dia... ANAK MAAAAKKK!!!... kahkahkahkah..


Mak Su > alamaaaakkk.... sama la mcm zaqwan gaks.. nk ikut kakak dia pi sekolah... camner nak wat tu?.. t’paksa buat kering hati jer la tinggalkan dia.. nak wat camner.. huhuhuhu...


xiiinam > cklah dh byk lalui tentu tau sgt ragam bebudak ni kan cklah.. hihihihi...
Hari kedua hilang stokin.. tertinggal tupperware air.. aduuuhhh...


Tie > itulah yg didoakan kak tie oiii.. risau mula2 je camni.. nanti2 kalau buat perangai mmg kena cubit montot!!... hehehehe


tasekM > aku tunggu dari kul 8am sampai 9.30am.. pastu turun bawah lepak makan roti canai.. pastu naik balik time nk dekat2 habis kelas... hahahaha..

Aku bukan risau tasek oiii... AKU JAKUUUUNNNN @ ‘perak’ nak hantaq anak pi sekolah.. kahkahkah...

aNIe said...

Tiny...alhamdulillah...dia rajin bangun pagi...hehehe...setianya dia menanti van sampai 1 jam...hahaha

KAKTINY said...

kak anie > setakat ni.. Alhamdulillah kak.. risau lama2 dia boring laks.. huhuhu..
minta2 kekal la dgn perangai rajin bangun awal tuh.. amiiinnn... hihihi...

Kapten Luffy said...

hehe
baiknya anak neh
moga2 cemerlang hidupnya

iina said...

Bagus2 anak ibu tiny dan mama iina wakakakah.. tengok ikut perangai siapa lah kan kalau bukan perangai mama dia hehehe leh aku interfrem ke?? Alhamdullilah baguslah kan.. Pesan kat nureen belajar pandai2 sok mama iina balik mama beli hadiah best hehehe..

woit.. aku rasa kan sebenonya ibu dia yg lebih2 excited kan kan kan.. anak ko steady jek heheheh ;)

Tijah said...

tadika cam ok sket. tunggu la masok dajah 1 sok lagi tak tentu harah ko. hikhik

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

betullll.......bangun awai pi gerak ibu..hahha

masy....ibu dia mai awai wooo....alamanda. keh keh..

Mak Su said...

hari ni senyap jer dia, agaknya monday blues kot, ahaks. tak tahu lah esok ;)

KAKTINY said...

Kapten Luffy > time kasih la atas doa ko tu...


iina > mama iina salah sorang mentor dia.. semoga dia pon rajin belajar dan membaca cam mama iina... hihihi... (utk ibu dia pon ada adiah kan kan kan.. hahahha)
Mmg.. aku yg over d acting lebih drpd anak aku.. hahahaha...


Tijah > aku syak nanti time dia darjah satu.. sesilap aku apply tukang kebun skolah dia kot (cam citer papadom.. hahahaha...) – takpon, aku amik lesen bawak van sekolah.. hahahaha...


Cikgooden > dia turun perangai ibu dia la tuh.. sentiasa AWAIII... lagi awai dari TIME yg dijanjikan!!!.... (gila awai aku duduk alamanda oii.. usai solat maghrib kat surau alamanda aku dh BOOKING tempat.. dan hangpa sampai TEPAT waktu yg dijanjikan yakni LEPAS ISYAK kan kan kan.. baguuuiiiihhhhhh....


Mak Su > baby w ngantuk tgk AJL smlm kot maksu.. tu yg dia kurang respond hari ni.. hahahahaha...

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, she's really cute and at 5 years has her mom's good looks.
Nanti she reaches 18, you will have lots of goreng pisang to eat. Her boyfriends will bring over, ha ha.
Love the way you laid out your pics. You sure computer savvy lady.

You stay young and have fun, and happy birthday to your princess, best regards, Lee.

KAKTINY said...

Hi Lee..
A lot of people said that she's like her father.. not like me.. huhuhu.. hahahha..

hmm.. I'll tell the future boyfriendS not to bring pisang goreng (itu style lama laa Lee.. hihihi), but sponsor me trip to Canada.. hahahaha...

Have a nice day to you too...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.