Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, June 15, 2010

Sisa Bisa masih terasa

Alhamdulillah... anak-anak dan abah kepada anak2 dah recover daripada sakit yang berlarutan tu..

Tapi.. si ibu dia ni yg tak sembuh2 gak.. dok sroot sroot lagik.. (dh banyak pantang dah nih.. pantang ais, pantang makanan berminyak, pantang jumpa makanan pon iya jugak laa...).. ubat pon dh makan...

Doktor bagi ubat utk lima hari daripada hari khamis lepas... pon dah makan.. (tapi kenapa ada balance 5 bijik lagik bagi setiap satu paket ubat tu eh??.. hahaha - baru perasan, kotak ubat batuk tu masih tak bukak seal dia.. opppssss)!.

Itula penyakit aku sebenarnya... PENYAKIT MALAS MAKAN UBAT... (pastu menipu diri sendiri pulak tuh...MENGELAT taknak makan ubat..)..

Sedari kecik, kalau sakit, dan bila mak suruh makan ubat.. ayat yang paling "STRATEGIK" akan terpacul keluar adalah:-
"PENYAKIT DATANG DARI ALLAH KEPADA ALLAH IA KEMBALI"..

Pastu siapla mak lazerkan aku plak.. "Allah bagi penyakit utk sedarkan manusia supaya beringat... Allah wujudkan ubat untuk sembuhkan penyakit... Allah bagi akal suruh cari penawar kepada setiap penyakit.. Allah tak suruh PASRAH dengan TAKDIR!!.. Kalau ada otak tapi takmau pakai, tak guna namanya!!.."

Pergghhhh.... itu ayat mak yang paling pedih aku terima bila mak jumpa ubat-ubat kat bawah karpet masa aku darjah 5 dulu... hahaha... aku ingat sampai sekarang sbb masa tu baru aku tau yang mak MMG TERROR la bab berbahas ni rupanya... hehehe (ampuunn maaakk..)

Dan selepas daripada itu.. aku SENTIASA terima perbahasan demi perbahasan logika (a.k.a LETERAN) daripada mak.. (padan muka aku... nk sangat bersoal jawab a.k.a melawan cakap mak.. kehkehkeh).

Tapi... bila dah jadi mak ni, baru aku tahu yang menjadi mak ini adalah tugas yang AMAT MENCABAR... MENGUJI SEGALA KECERDASAN.. PQ, IQ, EQ, ESQ, AQ.. dan segala bentuk Quotient lah!!... hahaha... dan bukan mudah menjadi IBU!!!...

Pernah masa aku tingkatan 5, tgh tolong mak tumbuk sambal belacan (terasa cam baik la konon sbb tolong mak kat dapur..),

aku tanya mak: "Mak, susah tak jaga Tiny??"..

Mak jawab : Nanti hang ada anak, baru hang tau!!...

aiiiseeehhhh... cam sumpahan si tanggang je mak!!... hahahaha..

Dan.. bila ada anak... BARU AKU AKUR "KEBENARAN" KATA-KATA MAK.. (sumpah mak jadi nyata!!! kehkehkeh...)..

Tapi... ITULAH NIKMATNYA... MENJADI IBU... BERGELAR IBU... sesungguhnya anugerah terbaik Allah... juga, amanah paling mencabar yang dikurnia oleh Allah...

Anak2 aku??... SENANG JE NAK JAGA DIAORG...
SEEEENNNNAAAANNNNGGGG SAAANNGAAAATTT!!!..


(guullpppp!!..)



.

25 comments:

DrSinga said...

cisss...
penat je gi klenet kan...ubat buat koleksyen..
(tapi aku suka orang macam ni...gud for bisness ma...)

KAKTINY said...

Dr.Singa > HAH!! ni pun buleh aku jadikkan point nih...
'Untung aku tak suka makan ubat, buleh bagi rezeki kat doktor2..".. kahkahkah...
bernas kan?!!... hihihi...

ckLah said...

"...Sedari kecik, kalau sakit, dan bila mak suruh makan ubat.. ayat yang paling "STRATEGIK" akan terpacul keluar adalah:-
"PENYAKIT DATANG DARI ALLAH KEPADA ALLAH IA KEMBALI"...."


...tinggi tahap redho kau Tiny!


:)

KAKTINY said...

Cklah > betul cklah.. kalau bab ubat.. mmg REDHO tahap IMAM MASJID NEGARA weh.. (nk ngelat punya pasal)..

tapi bila kerap sgt guna ayat tuh, mak akan balas dengan: "KEPALA HOTAK HANG!.. NAK MAKAN UBAT NI DEPAN MAK!!!..."
- masa tu kena redho jugakla telan ubat dgn muka kelat.. huhuhuhu....

Masy said...

hahahahahahaha siap ade smiley yg gusar tang sebot senang jaga anak tu hahahaha

kak, layan jonis atas bukit jom! (bukit raja jelah hehe)

TINY LAIMAN said...

hehehe...tiny cadangkan akak buat gogbok utk simpan ubat2 tu...mak akak sure tak jumpa punyalah...kekeke
samalah kita.....waaaaaa....tiny pun buat perhiasan ubat2 tu gantung kat belakang gobok...kang suami jumpa dia buat syarahan kalah Ust Fadilah kamsah...huhuhu

Yunus Badawi said...

Jadi ayah lagi susah!

kakpah said...

aku ada anak sorang yang cukup liat makan ubat sejak kecik. tiap kali makan ubat esp yang pill, aku siap duduk depan dia lagi tengok dia telan ubat tu.
tup..tup bila aku nak buang sampah tengok ubat tu elok je landing dalam tong sampah. rupanya dia letak ubat bawah lidah.
cis.. tak mati aku kena tipuuuu..

aliff muhammad said...

Salam,

kak tiny,

Jangan makan ubat tu...alah sikit jer kan sakitnye :P

Malas makan ubat ke takut makan?

en_me said...

pernah tak ko tanye bapak soklan yg samer.. ehehe

KAKTINY said...

Masy > ko tengok je la anak2 sedara ko semua tuh.. senang tak mak bapak dia nak jaga??.. hahahaha…
Jonis bukit raja?.. jauh la yang.. meh alamanda meh.. hihihi..


TINY LAIMAN > dh nama pon sama.. pasai tu peel kita pon sama.. ye dak?.. hahaha... suka suka suka.. hihihi...

KAKTINY said...

Yunus Badawi > aku tengok ayah aku ngan laki aku relax jer.. dialog ayah aku: “tanya mak… mintak kat mak”… laki aku pon sama.. “tanya ibu.. bagitau ibu.. minta kat ibu..”.. senang jeeeerrrr.. takyah bagi syarahan panjang2 pon… hahahahahaha…..


kakpah > hahahaha…. Kami pi satu kursus tu kak pah.. KURSUS TEKTIK DAN HELAH UNTUK MENGELAT MAKAN UBAT!!... kahkahkah… said...


aliff muhammad > setujuuuu!!... sakit sikit jer… lama2 baik laaa… hahaha..
Tak malas, tak takut… segan sikit laaa... hahahaha..

KAKTINY said...

en_me > bapak aku relax jer... dia bangga jaga aku.. He always said that he’s so proud to have me as his daughter.. jadinya, kalau keluar ayat daripada mulut dia, semua yg indah2 belaka, buat aku rasa terbang melayang sampai ke atas langit ke-7... tu yg kekadang terlupa diri tuh!.. huhuhu.. hihihi…

Mr PenyuBiru said...

a'aa.. mmg "senang" betul jaga anak. tambah² anak yang belum masuk darjah satu lagi. "senanngggggg" sangat kannn... :D

kak Erna said...

Tiny..nak marahkan sape kan..kalau anak pulak takut makan ubat..akak alhamdulillah..tiga2 hero cukup senang makan ubat..
akak pulak..jangan ubat air sudah..bagilah pil..banyak mana pun..sekali telan je...kalau banyak2 kali telan..nanti banyak sangat minum air...

@xiM said...

moral of the story:

SAYANGILAH IBU ANDA..:)

iina said...

wakakakah... aku xliat makan ubat.. cuma aku tak suka bergantung sangat pada ubat2 moden.. aku hanya makan kalu betul2 sakit sangat.. kalau sakit2 biasa aku turn pada pemakanan traditional.. kalau batuk aku lebih suka minum air asam jawa dgn selawat atas nabi.. kalau suara aku serak teruk aku minum madu lebah.. selsema aku minum teh n lemon.. ubat2 dokor.. semua aku simpan wakakakah..kalau asma aku minum air kopi 2 cawan hehehehe.. paling utama kalau dah mula sakit2 aku telan vitamin c dos paling tggi 1000mg terus hehehe... cubalah.. ubat tuh bkn semestinya ubat dadah tuh jek.. byk gik ubat2 lain.. sini doktor tak mudah nak bg pesakit ubat antibiotik tau.. diorg lagik galakkan kita lawan sendiri sakit tuh dengan jaga pemakanan.. makan vitamin.. dan mcm2 lgik.. ;)

ye sayangi ibu anda.. utk 3 mggu nie mak aku mmg duk ngan aku hehehehe... dia lgik senang hati sebab takde apa nak buat.. semua aku yg buat hehehe

KAKTINY said...

Mr PenyuBiru > ya ya ya betul... “SENAAAANGGG SGT!!!”... HANYA YANG MENGALAMI AKAN MEMAHAMI!!... kan kan kan... hahahahaha....


kak Erna > tapi kak… anak2 ok jer makan ubat… siap buat demo lagi.. abah dia suh tunjuk ’skill’ kat depan muka ibu dia yg MENGELAT makan ubat.. hamik ko.. maluuuuu!!!... huhuhu.... kehkehkeh...

KAKTINY said...

@xiM > ye benaaaarrrrr…… selain daripada sayangi ibu anda.. DENGAR CAKAP IBU KALAU DIA SURUH MAKAN UBAT!!... hahaha..


iina > ye la iina… aku nak beralih kepada ubat traditional lah… lupa lak aku alternative road tuh.. hihihi… ko mmg best la bab bagi cadangan alternative nih… mmg bernas.. aku nk try malam nih...

Syoknya mak ko…. Cuti2 Glasgow lah!!... hihihihi....

Mak Su said...

hehehe, klakar plaks baca..... kaktiny, take care ya :)

tasekM said...

ya. selagi tak jd mak selagi tu mmg tak bulih nk paham...


.

KAKTINY said...

maksu > ala maksu.. jadi anak ngan ada anak ni kan memacam pe'el.. hihihi..


tasek > dh jadik mak ni baru tau LANGIT TINGGI RENDAH ye dak?!.. hahaha....

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, hope everyone now recovered and in good health again.
Not easy being a mother....but again, one good mother
is worth a 100 chegus.
And nothing like a mother's love bila kita sakit....lots of TLC and manjah, semua pun baik.
You keep well, Kaktiny. And have a pleasant week, Lee.

Othman Juliana said...

kak tiny, masa kecik dulu-Jue slalu jadi tukang carik-carik kan daging & tukang kacau serunding sampai kering. hmmmmm,.... nanti ada anak, bleh la suruh anak jadi tukang kacau gak ek~ hehe.

oh, kalau la kan~
selamat makan ubat!! jgn ngelat ok!

KAKTINY said...

Jue > sebelum nk 'anak2 nanti' rajin jadik tukang carik daging dan kacau serunding... nak tanya nih.. DH TERROR BETUL RESEPI BUAT SERUDING TUH??.. kehkehkeh...
(larrriiikkk....) hihihi.

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.