Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, June 01, 2010

June - setengah tahun sudah...


1 June 2010..

Dah masuk bulan 6.. Bulan 6 ini adalah bulan yang menambahkan bilangan kiraan tahun perkahwinan aku.. secara tepat.. 6 June.. setiap 6 June, aku akan menghitung usia perkahwinan aku... Tahun ini, usianya 6 tahun... (masih angka kecil.. belom pon mencapai 2 angka..)..

Plan untuk meraikan ulangtahun?... hmm... sepatutnya kami ke Kuantan menghadiri kenduri kawen sepupu.. tapi... aku dan abang ada training pada 4hb - 6hb June.. makanya.. PLAN KE KUANTAN - CANCEL!!...

Plan kat KL jer laaaa.....

-----------------------------------------------

Semalam.. first time buat kerabu... teringin nk makan kerabu kerang... hek eleh.. senang jer rupanya.. dulu aku rasa cam susah sangat la nak buat kerabu nih... hihihi..

(tapi, cklah - XIIINAM punya tayang mangga yg dia nk buat kerabu mangga tak jadik tuh, buat aku rasa teringin plaks nk try kerabu mangga.. cklah dh bagi resipi tu - dlm dialog monolog dia di "hayalan kerabu"... hahahaha).

Layan je la menu semalam... simple dan sempoi..
(skrg ni aku belajar minimise jumlah lauk.... abang kata, masak maksimum 3 lauk jer.. setakat 2 mulut nk makan, tak payah masak banyak2, nanti tak tau nk makan lauk mana... lain la kalau ada tetamu... bab ni, aku takleh ikut style mak, yg sekali masak, MINIMUM 5 jenis.. maksimum penah pegi sampai 11 MENU sekali masak - nk plak time puasa - bila ramai2 dtg bukak puasa kt umah..!!!... SERIUS!!... surrender ooo... hihihihi)..

(semalam masak ikan tenggiri masak lemak cili padi, udang sambal goreng garing, dan kerabu kerang.. makan dgn nasi panas... perghh.... tak tambah 2 pinggan mmg saja jer la kan kan kan... hihihihi.. hancus diet!!)..

.

23 comments:

en_me said...

sodapnyerr.. ehehe

Tijah said...

kerabu peruts pun bes ek? wehh. resepi pentol terapung manooo?

KAKTINY said...

en_me > ko tu semua sedap.. janji makan kan kan kan.. hihihi...


tijah > iya la... aku nk try buat kerabu perut la pasnih... hihihi..

p/s: aku dh email resipi..
kalau ko nak pentol yg sedap.. nanti aku order kt cleaner aku..
bila aku dh order nanti, aku roger ko dtg amik eh.. hihihi
(tapi.. barter trade nya.. JAGUNG JAH.. JAGUNG!!.. hahahaha)

Tijah said...

jagung? oraitttt. nanti aku bawak yg dah siap masak siap garam & majerin dgn cup tu ekkk? kihkihkih

@xiM said...

kalau dah masak lauk macam ni apa ertinya berdiet kak tiny kan..kalau saya pun sebat jer dua pinggan..hehehee

xiiinam said...

...cis...



...cis...


...cis...


Itu bunyi menitis.
Melihat kerabu kerang dan udang goreng garing...


Air liur siapa tu...!

iina said...

mmg sedap hehehe ;) umah aku paling byk pun 2 lauk jek hehehe.. klu rajin 3.. tak penah lagik lebih dari tuh.. Tp biasalah kan klu org dtg mmg ler byk jenis lauk ye.. nie aku tgh duk fikir apa nak masak jumaat nie betday pakwe aku.. yg pling utama mak aku sampai khamis nie insyAllah ;)

Yunus Badawi said...

Tahun ni 666 lah ya?
Happy anniversary sebelum org lain ucapkan kat ko.

Yunus Badawi said...

ko dgn tijah jgn lupa bahagian aku dlm barter trade korang tu hehehe

KAKTINY said...

Tijah > setakat jagung tuh.. kat depan opis aku ni pon banyak!!!...said...
jagung? oraitttt. nanti aku bawak yg dah siap masak siap garam & majerin dgn cup tu ekkk?


@xiM > betttuuuulllll…. Hehehehe….


ckLah > keh keh keh… iya ker bunyi air liur menitis tgk kerabu kerang??.. ke sbb teringat kerabu mangga tak jadik?... hahahaha…

KAKTINY said...

iina > aku kerap buat lebih dari 3 lauk, tapi last2 rizal kata buat 2-3 lauk cukup sbb nanti tak tau nk makan yg mana... so, aku slow down skit aa... relax skit masak sikit nih... huihihihi...

KAKTINY said...

YB > ye lah tuh... 6hb 6 yg ke 6 tawon.. hihihi..
tq tq tq...


barter trade aku ngan tijah... PE HAL PLAK KO NK INTERFRAME??..
ko tiada kena mengena dalam ini filem (dialog seniman bujang lapok!!) hahaha....

xiiinam said...

Tiny...
Ada anugerah buatmu di xiiinam..

KAKTINY said...

cklah > wokeh.. skrg jugak tiny lompat ke sana.. hahaha....

KAKTINY said...

cklah > sungguh terharu dgn penghargaan itu.. terasa malu plak tetiba ada nama di lembaran putih pink tuh.. cute cute (cawan tu ler... hahaha)..

tuah ayam nampak di kaki..
muncul di XIIINAM tu tuah tiny
terasa diri dihargai..
oleh org yang berilmu tinggi...

time kasih cklah... luv U muahss..

hihihihhi....

xiiinam said...

Minta maaf...salah eja 'Tinny' tu...

Jangan potong markah ya!




...ilmu tinggi?
...fuhh...terlebih puji tu!
Ilmu temberang banyaklah cklah ni!

KAKTINY said...

cklah > tak berani tiny nk potong markah dgn org yg dh menjadi pendidik selama 20 tawon - nak plak anak didik pendita2 ilmu tersohor dari UM.. oh tidaaaakkkk...
- tu complimentary ikhlas tuh cklah..

psst... ilmu temberang tu time cklah posa sunat jer timbulnyer... hahahaha... opsss... gurau jer.. kehkehkeh...

Mak Su said...

tahniah kaktiny dan abangnya, sudah 6 tahun melayari bahtera perkahwinan, makan asam makan garam, kerabu kerang, udang pun ado, tenggiri... perghhh... eh, lain plaks jadi ayat ni :)

kakpah said...

udang goreng nestum sedap wo. akak cuba resepi sapa ntah yang dapat dari blog masak2 ni. setiap kali buat, berebut2 anak aku makan.

ko baru 6 tahun kawin? mudanya ko..

KakLong said...

Tiny, kalau masak sendiri memang la makan bertambah. Kata laki aku lain kali masak lauk yang you tak suka makan...baru makan sikit! sabo jelah....adanya lauk yg aku suka itu, bukan lauk yg dia suka (asam pedas) maka monyok jela muka sambil makan, tapi habis gak sepinggan. Jadi aku pun jawab...saja je tak nak masak lauk yang abang suka, nanti asyik bertambah nasi, badan pun makin bulat!

KAKTINY said...

maksu > hahaha... maksu komen sambil mata tgk lauk.. mmg le laut la komennya.. ikan ternggiri semua masuk.. hahaha...

KAKTINY said...

kak pah > udang goreng nestum eh?.. nak kena carik nih.. hihihi..

hahaha.... akak bajet umur tiny brapa?.. hahahahaha....

(pssttt... kak, jap gi ada org antorkan pentolnya... siap kan je la upah delivery - chicken pai ker, bun sosej ker... kehkehkeh)

KAKTINY said...

kaklong > memang la pon.. masalahnya.. aku masak semua yg aku suka dan si rizal pon suka makan..
kalau aku masak yg aku tak suka makan.. rizal laaaagggiiillaaaah tak suka... confirm dia pon tak nak makan... dah tu camno??.. huhuhu...

kang, kalau aku masak yg dia tak suka makan, bertambah kuruih lak laki aku.. hehehe....

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.