Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, May 31, 2010

Hari Sukan Nureen + Bakso

Kisah Nureen dengan First Time Sport's day telah pun selesai... aku perhatikan sepanjang waktu sukan, Nureen tidak menunjukkan minat yang mendalam utk memenangi sebarang acara... asal cikgu panggil nama dia, baru dia bangun.. kalau tidak, dia lepak je la bawan tend yg disediakan..

Di sini aku nampak jelas ketara Nureen mewarisi gen aku... KAHKAHKAH... aku mmg FAIL bab2 sukan nih.. MALEH!!... tak excited pon nak menang... hahaha... tengokla aksi2 selamber jer dia... main2 ngan kawan, bukan nk line up betul2.. pastu, slow and steady jer lari2 anak.. padahal group lain beriya berlari kencang.. dan lebih menekankan PELUH dimukanya daripada permainan yang tamat tadi (dia tak heran pon menang ke kalah..), tau tau, cikgu panggil suruh beratur, sebab dapat hadiah no. 2 (itupon mujur sebab berkumpulan, kalau perseorangan, KOMPOM xbawak balik hadiah ler....).. hahaha...
gambar kiri ni, Nureen dengan Afiff (cucu tokma), teman sepermainan jiran sepakat membawa berkat la katakan.. hihihi... dan gambar kanan, Nureen dengan penyokong @ tukang sorak paling jayanya.. ABAH dia la.. sapa lagik... ibu dia tak heran pon sukan sukan nih... opssss... hihihi...
-------------------------------------------------------

Cerita lain..

Pasal BAKSO... ingat pentol2 yang aku order daripada kakak cleaner ofis?. YA.. aku sudah dengan jayanya menjadikannya BAKSO!!..
-walaupun pada mulanya aku minta resipi daripada kakak cleaner ofis, tapi resepi dia macam "tak kick" jer.... jadinya, aku telah menyusun atur dan merempah ratuskan resipi itu menjadi resipi sendiri mengikut kesesuaian anak tekak...

HASILNYA......pergh... sekilo setengah tulang daging tuh... dengan 100 biji Pentol... serta SEPERIUK BESAR kuah bakso... MANTOOOPPPP!!! (oppsss.. sowriii.. I puji diri sendiri U... kehkehkeh)...

Malam sabtu lepas, ramai sedara mara dari Penang datang rumah... jadinya aku jamu BAKSO je la.. senang.. sbb bahan dah ada... PERGH.. tak ku sangka.. SEPERIUK BESAR TU... HABIS LICIN.. (aku ngan abang tak sempat nak ulang tambah.. takpe, tetamu diutamakan.. itu yg paling seronok..... hihihi)

(gambar: baru first batalion nih.. ada 2 team lagik yg menyusul seleps tuh.. tak sempat snap gambar sbb kalut menghidang dan bersembang.. hihihi)

Pencuci mulut malam tu adalah : PUDING JAGUNG... (abang kata dia tak sempat makan.. takper bang, nanti leen buat khas utk abang yer.. hihihi)...

Dek kerana aku telah menguploadkan gambar bakso aku tu ke dalam FB.. maka ada sedara abang (si sara, anak Uncle Man) dari Johor S.O.S minta resepi dengan kadar segera sebab nak dibuat esoknya... HAHAHA...

Maka resipi bakso my own style aku titipkan menerusi SMS... hehehehehe...

Dan... berjaya dibuat oleh BAPAK SEDARA ABANG (Uncle man tersayang) DI JOHOR...

.... waaaahhhh.... resepiku bertebaran di serata pelusok negeri... suka suka suka... I like it... hiihihihi...

25 comments:

Yunus Badawi said...

Sukan di tadika semua dpt hadiah. Tapi oklah Nureen dpt no 2.

aNIe said...

Tiny...macam ni kena share lah resepi bakso yang mantop tu...hehehe

KAKTINY said...

Tak la.. ada yg tak dapat hadiah sbb game ni ikut group..

si nureen dapat utk 1 game tu jer la daripada 2 game yg dia main... game satu lagik tak dapat...
- bukan dia yg dpt no. 2, group dia yg dpt..

pastu, game lain dia tak join dah, bebudak lain pon aku tgk ramai yg dh blah balik.. hahaha....

KAKTINY said...

YB > hari ko jemput makan mee hon sup mak adam buat tu, aku tgh pulun buat bakso ni ler!!... menunggu tetamu berbatalion dari penang.. hihihi...

kak anie > takdak hal... buleh jer... hihihi...

kakpah said...

akak tengok sop tu pun dak keluar air lior dah ni. mesti sedap sebab kau campur ngan tulang kan? weh... bagi lah resepi.

KAKTINY said...

kakpah > menurut anak tekak ni, mmg sodap la kak.. kehkehkeh... nak resipi.. no hal.. skrg gaks tiny antor msg kat akak.. hiihihi...

kakpah said...

copek nyer ko bertindak! email akak:
teepahanim@gmail.com

KAKTINY said...

kakpah > akak pon pantas menjawab.. cargassss... hihihi....
tunggu email k.. hihihi.

Masy said...

adekah pentol itu = meatball? pentol namanya eh.. hudoh betoi hihi opsssss

kak. bila nk jonis lg ni? ehem (muka tak malu lalalala)

@xiM said...

kak tiny,tak mau buat buku resepi kaa ..jual mesti laku nanti..:p

KAKTINY said...

masy > (betui betui... nk nyebut terasa cam mentol + panadol plaks... hahaha).
lama tak menjonis, takdak geng.. best la kalau ko nak temankan... nanti bebila ko tak busy, (ko tu, semedangnya schedule penuh!!!) kita pi k...



axim > tak best buat buku resepi.. lagik best kalau org dtg singgah makan kt umah.. baru syookk... hihihi...

tasekM said...

tak ajak aku.


merajok!!!

:p



.

KAKTINY said...

tasek > bluweaakk aaahhh kat hang...
asal aku ajak tak penah hang nk mai!!...
betui2 aku set date nanti, kalau hang bagi alasan tak mai, siap hang!!..

kehkehkeh...

blackcardomompods said...

nama nureen mcm nama anak sedara saya..sedapknya bakso sampai penuh 1 periuk bebola tuhhh

DrSinga said...

nak beli pentolnyA di manA buk??
kot salah dibeliin nanti...kok dibeliin sotong ball aku nanti...

Tie said...

Alaahai... kecik molek je anak dara sorang tu.. hehe..

bakso ? Kak tie tak pernah makan. Macam mana nak buat ni ??

xiiinam said...

Naaaaaaaaaaak!

Mr PenyuBiru said...

anak aku pulak nak jadi no 1 jer.

blum pernah lagi makan bakso.nak tunggu org belanje cam YB itu hari.hehe..

KAKTINY said...

Ct > nak kn makna ‘cahaya’ punya pasal, tu yg pilih nureen tuh.. hihihi…
Kena buat kuah penuh periuk sebab battalion yg datang penuh rumah ct oii….


DrSinga > aiseh.. gue minta dikirim sama cleaner opis sih… kalu di luar, gue ngak berani nyatain enak atau enggak pentolnyaaa… mau dikirimin sama cleaner gue??... nanti gue poskan ke klinik lo eh.. hahahhahahahaaa… (dh berbelit lidaj aku ngikut rentak indon!!).

KAKTINY said...

Tie > mmg tacit jer budaknya kak… 5 tawon baru… ikut badan abah dia.. kalu ikut mak dia, mau tak muat baju tuh.. hihihii..

Tiny pon first time try buat sendiri kak.. bakso beli memang tak penah makan…



Cklah > mai la KL nih…

KAKTINY said...

Mr PenyuBiru > anak aku setakat ni dia tak kisah nombor… aku pon takmau ajar yg nombor tu penting.. takmau pressure depa…

Nak try bakso?... meh aku bagi resipi… hahahha….
Nak tunggu aku banjer jonis ka?.. kahkahkah...

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, the food looks delicious and great company too. Big gang there too.
Love the pics of Nureen....really cute. And you a good photographer, Kaktiny.
Have fun and keep well, Lee.

KAKTINY said...

Uncle Lee > that's only 1/3 of the batalion.. hihihi...

Me?.. good photographer?... hahaha... no no no.. I just snap using my phone... hihihi...

Tijah said...

email la aku skali wehhh....

KAKTINY said...

Tijah > dah dah.. aku dh email dah.. hihihi..

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.