Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday, May 27, 2010

Cuti dan Kenduri

Esok cuti..

Hari Sabtu ada kenduri kahwin sepupu di Putrajaya...

Jadinya.. esok... sedara mara dari Penang akan datang bertandang umah aku... YESSZZAAA!!! (aku suka aku suka.. seronok org datang umah... best best best...)...

Dan.. dlm kepala dh ada menu yg nak dihidangkan.. yehaaaa!!!....

... tak sabar nk tunggu esok...

Dan.. hari ahad ni... HARI SUKAN TADIKA NUREEN... sama dengan cucu TOKMA gaks..
p/s: kita pegi together-gather ye kak.. hihihihi - inilah nikmat hidup berjiran.. hahaha!!...

(aku tengok tiap2 hari bila si nureen balik umah,.... gigih dia dok berlatih nyanyi lagu dengan gerakan tangan dan lenggok badan... AKU SYAK DIA KENA JADIK POM POM GIRL laaaaahhhh!!! eerrrkkkkk!!!!.... hari ahad nanti tengok betul ke tak!!... huhuhu...)

.........................................

Dalam cadangan cam nak buat BAKSO... kakak cleaner ofis ajar cara nak buat supnya.. siap pesan beli PENTOL!!.. (sapa penah makan bakso, maka dia akan tahu apa itu PENTOL... aku pon baru first time nak try buat sendiri nih...) hihihi...

(ini namanya PENTOL... aku beli sepeket yang kecil dan sepeket yang besar.. rasanya?.. akan diceritakan sebaik sahaja BAKSO menjadi nanti.. hahaha)..



.

17 comments:

stiffler said...

ok..gua penah telan bakso bnyak dah..tapi tak penah dengar pentol!

KAKTINY said...

stiffler > pentol tu meatball yg ko makan dlm bakso tu ler.. hihihi..

@xiM said...

pentol sama dengan meatball lah kan..buat spaghetti meatball pun mesti lazat kan!!

*tanak jemput orang penang ni skali??:p

AuntieYan said...

Salam Tiny,

Selamat memasak ye.... :-)habaq mai sedap ke tidak.

Tijah said...

mana ko beli ek? aku beli yg brand figo tu tak sedap la. daging dia manis sgt pastu kurang rasa lembu. ehh..bleh gittew?

KAKTINY said...

axim > ye betul.. pentol tu adalah meatball yg diletakkan sbg bahan utama bakso... pandai adik kaktiny nih bab2 makan ni.. hihihi...

* dh penuh entry dh dok menjemput.. munculnya tak pon!!.. haish!!... ok la ok la.. ulang suara... lenkali kalau dtg KL, jemput dtg umah kaktiny k.. roger nk makan apa.. mee hoon sup, bakso, laksa, hokkien mee udang, mee hoon singapore, hatta asam pedas ayam pon kaktiny sediakan.. janji bg notis awal.. (ok tak jemputan kali ni????... lenkali kalau tanya lagi, mmg kaktiny COPY PASTE statement nih!!)... hahahaha..


AntieYan > salam untie.. mmg nak try lah nih.. nanti dh siap, tiny bagitau eh.. hihihi...

KAKTINY said...

tijah > aku pesan kat kakak cleaner opis aku.. menurut kata dia, mmg SODAP laa.... sbb ini home-made punya..
Nanti aku belikan utk ko jugak eh..
tapi dengan syarat...
SISTEM BARTER.. AKU NAK TUKAR DENGAN JAGUNG!!.. NAK JUGAK!.. hahaha...
(takpon dengan makjun tu pon ok gak.. kahkahkahkah)...

Yunus Badawi said...

emak adam beli pentol kat chow kit aje hari tu masa nak rasa makan bakso. Tak best sgt lah huhuhu.

Ok ko bawakan aku pentol yg makcik cleaner punya masa ko nak barter trade dgn tijah. Tijah pun boleh bawa jagung lebih sikit supaya boleh bagi kat aku.

Aku tak tahu nak barter apa benda dgn korang sbb pisang tanduk dah habis ngeh3x

KAKTINY said...

YB > ada gak cleaner tu ckp kat chow kit pon ada jual.. tapi aku tak penah pegi pasar chow kit.. dan tak tau ler kalau yg ni dia beli kat pasar chow kit.. hehehe.

HAH!!... aku tau ko buleh barter apa ngan aku and tijah..
ikan 500/kg tu.. ada bran???!!!... hahaha...

Yunus Badawi said...

Ikan tu dah kena juallah.

Ikan masin bulu ayam bolehlah hehehe

iina said...

Pentol tuh ada jual ke?? tak penah tau lak.. beli kat mana ekkk?? selama nie aku buat sendiri jek hehehe ;)

Ini sudah bagus.. nanti leh buat bakso cinta ye.. kitorg kat sini.. kalau buat bakso namanya bakso cinta.. sempena cerita 'bila cinta bertasbih' tuh.. jejaka hensem dlm tuh jual bakso cinta tau siap bentuk love lagik wakakakah..

Selamat berbakso.. nnti makan dengan penuh kasih sayang dan cinta ye bukkk... ;)

xiiinam said...

Sejak kakak kantin sekolah ckLah ambil pekerja dari seberang...tiba-tiba ada nenu mi bakso di kantin kami. Sedap juga!

Selalu tengok dalam sinetron...orang jual mi bakso dengan bajai sorong yang dipanggil tukang bakso...

Dan dialognya selalu macam ni;
"Pak baksonya pak!"

kakpah said...

bakso.. my feveret. Dulu ada satu kapel ni jual bakso kat pasar malam. sodap.. tiap2 kali pegi pasar malam mesti akak beli. Lepas tu kan baru terperasan yang dia ambil mee, ambil benda2 lain tu main copot2 dengan tangan je. tu jam akak geli dah nak makan bakso dia.

masa pegi mekah aritu cari bakso kat mekah. ada jual bakso tau. tapi satu mangkuk seciput harga dia 10 riyal. Cekik darah betul. tapi mengidam punya pasal akak beli gak lah..

bakso ko dah jadi sok, bagi resepi ek...

anjang said...

lama dah tak rase bakso yang best

TOKMA said...

Ooooo...padanlah org tu tak kontek kita rupa2nya sebok...sian dia, kita pun tak naklah kacauganggu program yg dah tersedia tu. Bila senang nanti call yer.

Kak Long said...

Tiny > bila nak buat untuk aku plak...huhuhu...makan berebut memang sedap...

KAKTINY said...

Yunus Badawi > setakat ikan masin bulu ayam, tiap2 hari tijah boleh gorengkan..


iina > ada jual kat sini… aku order daripada cleaner ofis aku.. hihihi… nak harap aku buat sendiri, mmg tak dapek ler.. hihihi…
Ada pulak bakso cinta bagai.. hahaha...


Cklah > buat sendiri lagik sodaaaapp cklah...
Layan sinetron jugak cklah nih... hihihi.... mai umah tiny, takyah layan sinetron, layan bakso life punya.. hihihi


kakpah > wah.. kakpah minat bakso eh.. hihihi…. Buat sendiri je kakpah.. lagi sodaaaapppp… kompem bersih lagi menyelerakan… kehkehkeh….
(resipi mcm menjadik.. bulehla nk diposkan resipinya nanti…. Hihihi)


anjang > tak penah tau rasa bakso yg best camner.. tapi yg buat sndiri tu mmg licin seperiuk laaa… hihihi…



TOKMA > amacam bakso tiny kak?.. buleh dapat A tak?.. hihihi…


Kak Long > utk hang, apa saja darling… roger je nak mai makan umah aku.. aku siapkan bahannya… tapi schedule hang kalah pak menteri, takut aku!!... sat kat utara, sat kat selatan, sat gi kat timur tengah plaks.. hihihi

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.