Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday, May 21, 2010

cucuk!..

Dah 3 hari migrain datang menyerang!!.. huhuhuhu...
Ditambah pulak dengan zaqwan (anak bujang tuh) demam.. merengek setiap jam 2-3 pagi.. panas badannya time tu mmg tinggi.. jadinya, tidur aku pon tak berapa nak betul!!..

Asal sebelah petang mula rasa urat mata seakan ditarik-tarik, dipintal dipuntal sehingga ke urat tengah kepala.. adoooiii.. time sakit tuh, rasa cam nk cucuk cucuk dan toreh toreh jer urat saraf tuh.. (bombastik nya ayat!!..hihihi)

Pagi tadi.. masa solat subuh, masa sujud, rasa nk rebah plaks.. tak leh jadik... ajak cik abang teman gi klinik!!..

Jumpa Doktor, cerita lebih kurang.. doktor tengok rekod, doktor kata, lama dh aku tak kena migrain nih... last sekali, masa final exam last year.. hohoho.. (sebab dah grad kot, makanya aku kurang stress.. hihihi)..

Doktor tanya... ada ke apa2 yg buat aku stress??...

Fikir punya fikir... hmmm... rasa cam takder la plaks.. tapi fikir punya fikir... oh ya ya ya... rasanya sms daripada teman sekampus tuh kot yg mengundang sedikit stress... kehkehkeh...

Pagi rabu hari tu member Master satu kelas dulu sms bagitau yg dia dh dapat surat tawaran PhD... hmmm... itu kot yg buat aku terSTRESS sikit.. sbb 'frust' tak dpt sambung tahun ini..

Doktor siap bagi advice not to think so deeply on it.. lagipun, peringkat PhD ni bukan macam Degree that we should rush for it.. take it easy and slowly.. bila sampai masa... maka ambikla..

Betul.. aku setuju sangat.. dan aku tahu itu.. cumanya, bila semangat terlalu berkobar utk sesuatu tapi tak dapat melakukannya pada masa KEHENDAK itu membara, mmg terasa cam KECEWA.. tapi.. seketika je la.. bila dh rasional nanti, baik la perasaan tuh.. hihihi...
(macam gak kalau ada rasa tergedik2 nk kawen, cuba kalau ada org bantah.. mulalah ada rasa cam nk terjun bangunan..hahaha... begitulah andaiannya.. hihihi...)..

Dah lepas sessi 'kaunseling tanpa tauliah' tu.. doktor cadangkan aku ambil injection.. agar cepat surut 'denyutan' migrain tuh...

Aku dah nyinsing lengan baju dah.. tapi doktor kata.. "NOP!!.. CUCUK KAT B*NT*T!!!".

HAH???... (nk tergelak pon ada gaks.. sbb seingat aku, last aku kena cucuk kat b*nt*t adalah masa kecik duluuu... hihihihihi).. tak sangka dh besar2 ni pon kena jugak lagik!!.. hahaha...

Ok la doktor.. I pasrah jer... CUCUK LA.. CUCUK LA..



... dan ubat itu membuatkan aku rasa... MENGANTUUUKKKKKK!!!!..... hihihihihi.......
(dan.. cik abang telah secara rasmi menjadi jururawat tak bertauliah... suka la dia tuh bila aku dpt ubat.. sebab PELUANG dia la nih, nk arah kan aku makan ubat!!... huhuhuhu.. TAK SUKA TAK SUKA!!!)..


23 comments:

Yunus Badawi said...

tak dapat aku bayangkan masa ko kena cucuk kat b*nt*t tu dah tua2 mcm ni hehehe

Ko dah ada master tu dah kira hebat. Rileklah dulu nak buat PhD tu. Tengok aku ni. Jack of all trades, master of none sebab aku takde master huhuhu

Yunus Badawi said...

Oh ya patutlah 2-3 hari ni ko dan tijah senyap aje tak ajak aku lunch. Rupanya ko migrain.

Emak Adam pun dulu ada migrain. Tak payah pergi klinik utk doktor cucuk. Aku pun boleh cucuk kah kah kah

Larikkksss

Pn Kartini said...

Salam ukhwah..:):)

Moga cepat sembuh..:):)
Dulu memang asyik kena migrain..tp bila dah berbekam..alhamdulillah!:):)

xiiinam said...

"Awwwwwww..." kata ckLah, juga sambil menyapu viks di dahi.

CikguZue said...

get rest ok...insya-Allah semoga cepat baik. kalau migrain sampai kena cucuk tu kira teruk juga la ye.

KAKTINY said...

Yunus Badawi > haiippp!!.. sapa suh ko bayangkan!!... tak yah nk baying baying.. kahkahkah…

Bukan pasai hebat ke hape ker.. aku target nk habiskan PhD sebelum anak2 start sekolah rendah.. nanti kalau derang dh start sekolah, tumpuan utk diaorg plaks..
Nak sambung PhD sekadar utk kepuasan dan motivasi diri serta utk anak2 jer..

Ko takder master takper.. you yourself already a MASTER of your family and business.. caya la tuh!!..


Yunus Badawi > pasai ko dok menyucuk mak adam ler, dia dpt PENYAKIT LAIN!!... kehkehkeh!!..

KAKTINY said...

Pn Kartini > salam… terima aksih… itulah.. mak pon cakap berbekam ni elok.. tapi bila mengenangkan nk kena cukur rambut tuh.. hmmm… terpikir 14 kali gaks ler nak buat.. huhuhuu… (takut nanti anak2 terkejut tgk ada ‘rompong’ kt kepala ibu diaorg nih.. hihihi


CkLah > aiyaaarrrkkk…. Mintak ck zahan sapukan cklah.. pastu tolong picitkan… pastu.. terpulang dia lah kankankan….. hahahaha…



CikguZue > thanks… dh cam ok skit.. (tu yg hari ni nak balik kampong abang.. pekena asam pedas.. kehkehkeh)..

Faridrashidi said...

Salam,

Saya kalau bab cucuk boleh tahan lagi. Tapi kalau cucuk dan sedut darah tu yang tak berapa boleh tahan.

Apapun, semoga Allah mempermudahkan urusan ya.

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, maybe next time go see a Bomoh, he 'pooof poof a lemon in a glass of water, migraine disappears, ha ha.
Just joking.
Hope your migraine okay now.....drink Chinese green tea.....it will help.
You stay easy, and maybe watch cartoons on TV, have a few laughs will be okay...avoid 'Sex in the City'....it will bring back the migraine, ha ha. Have a pleasant migraine free weekend, Lee.

Othman Juliana said...

oh! dialog kak tiny dengan YB~ ngeh3x.

dulu, saya dan ubat adalah sangat sinonim-dan takat ubat penuh segengam tu, nothing for me. rasa macam org ada sakit jantung lak~ haha. ingat lagi doktor dok kata, "ubat ni akan buat you 'kembang' sikit je, tapi its your choice-nak sihat atau nak kurus." Pilihan yang tak adil kan?
(_ _')

TOKMA said...

Banyak2 berehat tiny....!!! semoga cepat sembuh.

Tokma selalu migrain....4 atau 5 hari baru lega.

Masy said...

sibbaik cocot tang montot, klu dia kata - kene cucuk kat kepala sbb migrain - mau pengsan satgi hehehe

get well soon kak :)

tasekM said...

tiny, aku dulu sakit perut teruk. senggugut. pun doktor cucuk ubat kat bontot. hahaha...

macam ntah hape hape je kan...


bila balik umah. aku bleeding.
keluar daging rupa macam paru2 lembu panjang tapak tangan.

mak aku kata. mungkin aku gugur. tapi benda tu aku dh flush... aku sedih betul masa tu..


.

KakLong said...

macam ada chemistry jer..... aku migrain sejak sabtu sampaila petang tadi........ tertanya tanya gak apsal hah...ada pape ker...angin gak nyer tak pun aku yg asyik naik angin ngeh ngeh ngeh. apa pun relax arrr....kau tu gamaknyer kena buat Phd same2 dengan aku kot....mana latau terbuka hijab kalbu aku nikan nak sambung. Dr Kidin pun dah tertanya-tanya...eheheh rindu kat aku la tu

KAKTINY said...

Farah > amik darah??.. Nehi nehi.. Ampuuunnn.. Takooot!.

KAKTINY said...

Uncle Lee > see bomoh? No way! Nanti I tak balik rumah pulak. Hahaha. I really watched cartoon + have a chicken soup + ice lemon tea follow by take a long sleep.. Heaven.. Hehe.

KAKTINY said...

Juliana > haip haip.. Budak budak jgn tgk komen org tua-tua!.. Hahahaha. Lenkali ckp kt doktor, saya nk sihat dan nk kurus jugak!.. Doktor kena usahakan!!.. Bg doktor plak pilihan!.. Hehe.

KAKTINY said...

Tokma > dh dpt puding karamel tokma tu, sure sembuh la.. Hahaha.

KAKTINY said...

Masy > kalau dokter cocok kepala ka.. Sure kena lekuk pala doktoe tuh.. Takut ada urat kepala dia yg putus.. Hahaha.

KAKTINY said...

Tasek > uish... Sayangnya!!.. Risau gak camtuh. Aku ni, cucuk punya pasal..terus period!.. Siot jer. Pasni aku xmau cucuk dh.. Biar telan ubat!!.

KAKTINY said...

Kaklong > aku rasa betul la.. Kita kena sambung PhD sama2 dan dgn kadar segera. Kalau tidak, otak ni dok pk mcm2, tu yg asyik berangin dan nk naik angin jer tuh. Kalau dh sambung, fokus kt study, kurang skit pk menda2 lain nih!! Kankankan.. Jom sambung darling.. "Kelip kelip mata".. Ngeh3x..

DrSinga said...

kita suka mencucuk kat montot...
cucuk kat montot tak sakit yanggg...
kalau kat lengan...mau seminggu lenguh nanti....sakit wo!!!

KAKTINY said...

DrSinga > camtu eh doc.. Betui betui.. Tak sakit pon kene kt montot.. (Nk plak lemak tebal..lagi tak rasa..kehkehkeh).

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.