Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, May 17, 2010

Aktiviti dan Menu hari minggu..


Hari sabtu lepas.. pergi recharge ESQ Basic dengan sahabat tersayang -kaklong-.
(sorang adik kt ofis, si ema tu pun pegi jugak... bagus budak ni, tiap2 bulan dia recharge.. still available orangnya.. opsss.... sorry dik!!).

Dan malamnya, stay utk program Renungan : 1000 mawar utk Ibu.. (dpt sekuntum... hihihi..)..

Hari ahad.. hajat hati nak pergi lagi, tapi kesian pulak tengok anak2, kalau pergi hari minggu, makanya 7 hari tak bersama dan bermesraan di siang hari dgn berdua lebih baik tuh.. (dahnyer, senin - jemahat.. kerjaaaaaaa jeeee...!!!)..

Memula hajat nak jenguk mak abang kt umah adik ipar, tapi, khabarnya mak abang dh balik kampung..

Check barang2 dapur, banyak yg dh "rompong"!!.. makanya.. abang ajak memenuhkan semula peti ais yg hanya tinggal sebotol mineral water itu!!.. hihihi...

Pegi pasaraya "GERGASI" yg berdekatan dgn umah!..

(abang kata.. kena 'pertahankan' utk dua bulan akan datang!!.. kehkehkeh.... sempat ker??.. mcm taaaak jeer.. huhuhu)

Masa dok mengutip barang tuh.. sempat jugak otak ni dok memikir menu utk tengahari...

Asingkan barang-barang kering dan basah.. ambil bahan2 yg nak dimasak.. dan BERKELETUNG-KELETANG DI DAPUR (sambil bagi arahan MAUT kat abang supaya "TOLONG TENGOKKAN BEBUDAK!! kahkahkah)

Sambil abang dok melayan badminton (yg bukan Malaysia pon yg MAIN!!).. aku berkuntau menyiapkan makan tengahari..

DAH SIAP!!... menu yg sungguh simple... tapi berjaya membuatkan abang tambah 3 KALI.. warghkahkahkah...

NASI JAGUNG.. (my own style!!) .. dengan kari daging serta sayur campur dan ayam goreng.. Buat dessert - puding cocktail tapi tanpa puding custardnya.. kuahnyer jer beserta buah-buahan.. abang layanz dengan magnolia- double dutch ais krim - 2 mangkuk!!..
(pesanan utk abang: kalau perut buncit, JANGAN NAK SALAHKAN LEEN PLAK TAU!!)

Petang... TIDUR SEPUAS-PUASNYA... (cover penat!!!.. kehkehkeh).


Malam.. teman cik abang layan astro Channel 202.. (feveret cik abang nih... sapa pon tak leh nk slot in.. warhkahkahkahkah)

Selamat Hari Guru utk semua guru2 - terutamanya kepada yg pernah mendidik dan membimbingku menjadi apa yg aku jadi hari ini (walaupun jika aku tak menjadi seperti harapan dan impian kalian.. hihihi)..

JASAMU GURU DIKENANG SELAMANYA!!...

.

25 comments:

GDIZ said...

salam kak tiny. Jgn lupa post new entry pasal 1000 mawar utk ibu.:)

KAKTINY said...

lily > pasal renungan 10 mawar utk ibu tu... tak tergambar dgn kata-kata la lily.. tak terluah dgn perasaan.. cuma terkesan dlm jiwa dan terpahat kemas di minda.. huhuhuhu...

iina said...

Tiny kalau isteri masak mestilah sedap.. kalau tak sedap dan tak nak tambah.. lainkali masak sendiri hehehe..

oppsss.. aku lupe pakwe aku leh masak.. tp kan kalau ari2 dia kena masak last2 dia mintak aku masak gak hehehe ;)

kakpah said...

umangai.. kalau tu ko kata menu simpel, kalau yang tak simpel tah macamana rupalah agak e kan?
patutlah abang ko tambah 3 kali.

Tijah said...

hahhaa. tengok napsu ko masak macam tak sempat jer tahan 2 bln brg dlm trolley tu.

TOKMA said...

Ingatkan tokma jer beli telor sepapan rupanya tiny pun gitu. Umah tokma nih ramai penghuninya bosar2 lak tu....memang bolehlah tampong 2 bulan gamaknya kat umah tiny.

Aper2 pun air tangan isteri tu memang magic uuuu...!!!

Yunus Badawi said...

Abg awak tu tak makan sampai 3 pinggan sbb nak makan dessert. Kalau mcm ni hari2 stok ko tu tahan seminggu aje hehehe

KAKTINY said...

iina > tapi laki aku kalau tak sedap, mmg terang2 dia bagitau.. dan mmg dia tak tambah poonnn (so, kalau dia tak tambah tu, aku tau ler yg aku masak tu tak sedap.. kehkehkeh)...
Ko untung ler.. laki ko pandai masak.. buleh takes turn... huhuhu... aku kalau buat turn, alamatnya, time turn laki aku, sure dpt pizza atau KFC atau Mc.D atau lauk kedai... kuikuikui...


kakpah > kalau akak nk tengok yg tak simple, akak datangla umah.. tiny jamu akak dgn lauk ’tak simple’.. tapi janji kena habiskan la yer.. hihihi....

KAKTINY said...

Tijah > ko memang MEMAHAMI!!... kahkahkah… (tak sampai tengah bulan depan, sure kena ‘soping’ lagik… kehkehkeh…


TOKMA > senang kak, bebudak ni suka makan nasi + telur + kicap.. tu yg standby stock tuh.. hihihi… (walaupun penghuni sikit, tapi tetap tak dpt tampung 2 bulan kak oiii… kehkehkeh)..
Ya benar.. air tangan ibu eh eh.. isteri.. hihihi...


Yunus Badawi > nasi dia bantai 3 pinggan… dessert dia balun 2 pinggan… pastu kang ngadu kat aku kata seluar dia semua dh ‘kecut’, tak muat tang pinggang!!.... nyampes!.. aku pon syak stock tu tahan takat hujung bulan ni jer…. Huhuhu…

tasekM said...

aku puasa hr nih. sila rasa berdosa...!!!

sedapnya nasi jagung tu yanggggg...



.

KAKTINY said...

tasek > ko posa hari ni yang.. ekekeke...oppssss....
aku tak bersalah k.. sebab aku post entri ni semalam.. sapa suh ko baca hari ni??... hahahaha..

kalau hang nk rasa nasi jagung aku, datang aa umah aku babe.. hihihi...
(kalau ko balik umah MIL tu, jengah ler umah aku sama!!...)

@xiM said...

salam kak tiny..

kalau perut suami buncit mesti la kena salahkan isteri,sapa suh masak sedap sedap!hehehe

Mak Su said...

waaaa. marvellouslah menu kaktiny :)

KAMATO said...

waw... nampak sedap

KAKTINY said...

axim > lah pulaaaakkkk..... takpalah.. biaq kena salah sbb bagi perut buncit.. jgn kena tinggai sebab laki makan luaq.. takuuutttt... hihihi..
(takpa axim... FAIR!!.. sebab suami jugak punca BINI BUNCIT KE DEPAN.. KAN KAN KAN!!)
hahahahaha...


maksu > jemputla mai umah...


kamato > jemput dtg umah, buleh komen rasa plaks.. hihihi...

Masy said...

akak suapkan sket nasik jagung tu kat org kak hehehehhe

nak nasik tomatooooooo

KAKTINY said...

masy > meh le mai umah kaktiny.. camner nk suap kalu ko kt shah alam, kak tiny kat cheras.. suap kot blog jer la... kehkehkeh...

nasi tomato?.. hah!!.. idea tuh nak buat minggu nih... hihihi...

xiiinam said...

Pasar Raya Cergas....
Mesti semuanya cergas membeli belah....




Kalau macam tu punya hidangan...hmmm, memang senyumlah ck Abang ....

xiiinam said...

Err..apa ckLah merapu petang-petang ni....

Perkataan GERGASI tu cklah baca CERGAS pula.....

"Abang!
Abang sorok spek dinda ya!" Kata ckLah menyalahkan suaminya.

KAKTINY said...

cklah > warghkahkahkahkah... baru nk jawab komen dgn tanya "cklah baca entri ni guna gajet tecit tu eh?.. gergasi nampak CERGAS".. hihihi... tapi tak sempat taip, cklah dh reply balik... hahaha..
(cepat jer cklah jawab balik... mmg CIKGU yg berkaliber lah!!.. salute salute.. hihihihi)..

hoooo... bab ni nk gelak jugak... tang salah, carik cik abang eh.. kehkehkeh...

(cik abang tiny pon salahkan tiny sebab seluar dia semua dh 'kecut' katanya!!!... chait.. dulu masa beli, pinggang dia 32, skrg ni sedar2 dh 34!!!... huhuhu... hahahaha)..

xiiinam said...

Ha..ha..ha..mungkin perkara yang paling cklah harapkan petang ni adalah kecergasan....


Lembik ni...hari ni dah tak sekolah lagi...


Tadi...doktor cek BP...rendah! He..he..

KAKTINY said...

cklah > semoga setiap sakit cklah itu berguguran dosa2 cklah di dunia... ditinggikan darjat cklah di akhirat kelak.. amiiiinnnn....

meski lembik tubuh badan, yg pasti jiwa dan minda cklah tetap cergas dan cerdas.. semangat tetap membara dan bertenaga..

BP rendah??!!.. OHH.. jap.. jap..
"Pak Zahaaaaaan.. (sambil melaung).. jgn bagi cklah masak, jgn bagi cklah buat kerja rumah.. (tapi bagi dia lepak atas katil dgn lappy nya.. oppsss...)..
suh anak2 pakat gotong royong tolong kemas umah.. dan masakkan menu special utk Ibu diorang nih TAU!!.." (arahan nih.. arahan.. hihihi - naiya kalau pak zahan bacaaaa.... kehkehkeh..)..

anjang said...

menarik esq ni....

Othman Juliana said...

beshnya nasi jagunggggg,...
rindu nak makan jemput2 jagung best kat Changlun~ huhu

KAKTINY said...

anjang > ye ye ye.. ESQ tu sungguh menarik... sangat2 menarik.. training yg amat memberi kesan dijiwa!!...


Juliana > hmm.... jemput2 jagung.. idea tuh.. idea.. hehehe.... leh buat utk breakfast esok.. kehkehkeh...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.