Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Wednesday, May 19, 2010

Dinner Asam Pedas Ayam..

Hari isnin hari tu dh berhajat nk masak Asam Pedas Ayam... tapi terpaksa dikuburkan niat bila si anak bujang (zaqwan) tu demam... huhuhu.... balik awal dari opis... bwk zaqwan ke klinik...

Semalam.. nak teruskan hajat.. tapi, sepanjang perjalanan HUJAN SELEBAT-LEBATNYA daripada ofis, sampai ke rumah.. terasa cam terpaksa batalkan jugak hajat!!..

Dh sampai area umah, abang bersemangat hantar ke kedai... hihihi... siap berpayung bersinsing kain bagai!!.. okeh okeh... misi diteruskan...

Sampai je umah... dh siap mandi, solat, siapkan bebudak semua... dan dengan JERITAN BIASA DI SENJAKALA "ABAAANG!!.. Tolong tengokkan bebudak!!.." kehkehkeh.... dan aku meneruskan BERKELETUNG-KELETANG, BERKUNTAU, BERKUNTA KENTE di dapur dgn blender, periuk sudip.. utk menghasilkan ini.... TARAAAAAA:-

Yessszzzaaaa.... akhirnya dapat jugak buat ASAM PEDAS AYAM... dengan SUP SAYUR CENDAWAN beserta lawannya, IKAN DAN TEMPE GORENG GARING!! (mana buleh tinggal kan.. abang kan lidah peranakan 'melayu asli'!!.. hahaha)..

Mulakan dengan "Allahumma baariklanaa fiimaa rozaqtana waqina’ adzaabannaar... amiin"..

Berselera sungguh makan asam pedas panas dengan nasi panas dengan sup panas dengan tempe dan ikan goreng garing PANAS PANAS!!.... perghhh.... mmg menyelerakan (dan menghancuskan dietku (KONON) yang dh tak seimbang nih!!)

Abang... SECOND ROUND.. kehkehkeh... (mau tak.. dah la berhujan sepetang tadik kan).. mmg lajuu ler nak menambah dgn nasi yg panas dan asam pedas yg pedas dan tempe dan ikan yg garing.. ditambah pulak dengan AIR SARSI YG SEJUK DINGIN... walllaaaahhhhh... nikmat duniaaaa.. SYUKUR ALHAMDULILAAAH....

Disudahi dengan "Alhamdulillahil ladzii ath’amanaa wa saqoona waja’alana minal muslimin".. amiin...

.......................................................................................................

Tapi.. masak ni lagi syok kalau dapat memanjangkan nikmatnya dengan berkongsi rasa sesama jiran tetangga.....

Lepas masak jer, terus tapaukan dulu.. untuk jiran tersayang... TOKMA ...

Sebelum makan... mintak abang tolong hantarkan ke rumah jiran nombor satu itu... hihihi


SYUKUR.. segala puji bagi Allah yang memberi dan memberkati rezeki kepada kami hamba-hambaNya.. semoga diberi juga keberkatan kepada umur, kepada rezeki, kepada kehidupan kita semua di dunia dan di akhirat.. amiiinnn..





.

30 comments:

Kaklong said...

wah minyaknya timbul berkilauan...dapat aku bayangkan lemak berkrimnya asam pedas kau nih....takpa...tak pa...jom swimming Jumaat ni, lepas maghrib nak???

Yunus Badawi said...

Apa kata ko pindah dekat kawasan perumahan aku ni. Boleh kita berjiran dan bolehlah selalu ko hantar masakan ko tu ke rumah aku hehehe

Yunus Badawi said...

Tempe goreng garing faveret aku jugak. Jgn lupa letak jintan dan ketumbar sekali.

m.q said...

shedapp tuuuu

KAKTINY said...

kaklong > AKU MMG PERLUKAN SWIMMING ITUUU!!!... (dh berkilo2 lemak tepu berkumpul nih.. huhuhu).
Okeh set.. rizal ada badminton jumaat malam tuh.. ON ON ON!!!...

KAKTINY said...

YB > aku tak mampu nak duduk area umah ko tuh weih.. huhuhu..
takpa.. takyah berjiran pon takpa.. ko roger jer bebila senang.. bawak wife ngan anak2 mai umah aku, kita boleh borak2 makan2...

YB > tempe tu, kalau aku buat asam pedas, aku suka goreng kosong jer.. kalau letak segala bagai, nanti mati rasa asam pedas.. hehehe...

KAKTINY said...

masni > jgn jelesss... hihihihi...

TOKMA said...

Selamat tokma arini tak masak lunch. Rezeki sampai lepas maghrib...hujan2 En. Rizal kita datang hantar juadah, sian dia,dipaksanya suami ngantar sebelum dinner......tiny, tiny...!!!

Sup sayur habis pulun anakbanak... asam pedas simpan sebab br lepas mkn tak bleh masyuk lagi.

Tq darling....terima kasih daun keladi, esok2 kita lak yang berbudi..!!!

KAKTINY said...

tokma > jiran muafakat, berkat selamat.. hiihihi..

al-maklumla.. lepas balik kerja baru nk ke kedai atas tu.. sampai umah pon dh sayup senja.. tu yg kul 8 lebih baru siap masak tuh.. kehkehkeh...

psst.. akak tau tak.. asal masak jer, nureen yg kalut, suh cepat2 tapaukan utk tokma, dia nak hantarkan... pastu, dia yg ajak abah dia teman.. hahahaaaa....

sama-sama kasih tokma nureen sayang.. hehehe..

tokma pon apa kurangnya..... dh macam2 jiran no.23 ni dapat daripada jiran no.1 tu, tak terbalas budi baik akak... (sayang tokmaaa.. muahs muahsss...)

xiiinam said...

Sajaaaa ja abang tu..eh, suami Tiny tu angkat sudu tinggi-tinggi masa nak taruk kuah....bagi orang teringin lah tu! Ha..ha...



Tiba-tiba cklah teringin makan asam pedas daging tetel......hari tu buat, lepas tengok Jaafar Onn buat demonstrasi masak memasak..Awwww....sedap yuuuuu!

KAKTINY said...

cklah > mmg cik abang tiny tu dh standby aksi bila tiny tala henpon kt dia.. kehkehkeh...

asam pedas tetel.. uish.. best tuh.. ni yg buat nak balik kampung cik abang kt muar nih.. mak mertua buat.. sodaaaapppp!!!... hihihi...

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, I think if I dapat makan your this ayam pedas....tiga pinggan nasi guarantee lichin, ha ha.
I have always loved and appreciated Malay food....one reason I dated Malay women before...and ha ha, bribe the makciks with small presents, I get a, "Lee..datang rumah esok malam, makcik masak ikan tenggiri sumbat sambal".

"Itu la dia Makcik, saya datang...ada Tsunami ke Typhoon pun saya datang", ha ha ha.
Have a nice day, Kaktiny, Lee.

iina said...

Weih.. jiran umah no 15 flat 1-2 ko tak nak hantar ke?? hehehe ;)

kakpah said...

petang tadi bibik aku masak tenggiri asam pedas. bibik masak sebab aku sebok buat cupcake.
sebijik takde rasa macam asam pedas. Cis!..
Sibbaik menu hubby aku harini makan sayur je

kak anie said...

Cik abang akak...kalau ayam lebih suka masak asam pedas dari masak kari atau lemak cili padi...

KAKTINY said...

U.Lee > if you come back to Malaysia.. definitely you'll be like perut santa clause.. sebab semua rumah U makan nasi 3 pinggan.. surely semua seluar that you bring from canada cannot fit you anymore!!... hahahahaaaa...

have a nice day...

KAKTINY said...

iina > jiran umah no 15 flat 1-2.. GLASGOW, UK!!!... kalau Ulu Kelang, gagah gaks aku nk ngantar.. ini UNITED KINGDOM!!.. maunyer asam pedas aku bertukar jadik asam tempoyak basi!!... hahahaha...

KAKTINY said...

kak pah > kalau bibik tiny masak, alamat cik abang ajak makan kat luar laaa.... huhuhu...
takdenya dia nk makan kalau bibik masak.. kalau pun makan, dpt la "halwa telinga" nih hah!!...

sbb tu yg bibik baru nih, tiny tak penah suruh dia masak.. aman telinga.. hehehehe....

KAKTINY said...

kak anie > cik abang tiny tak berapa layanz sangat lemak cili padi.. kurang gemar (errr... ke, di mmg tak makan eh?.. hihihi)..

kalau kari ayam... mesti lawannya dengan lontong... tu mmg feveret dia laaa tuh..

asam pedas.. mmg #1 in d list.. nak plak kalau asam pedas ikan parang.. waduuuhhh.. mmg dia ngadap sampai licin periuk!!.. hahaha...

Yunus Badawi said...

terima kasih jemput aku sekeluarga datang makan kat rumah ko. Tapi kalau kami datang ko kena masak 3 kali ganda dari apa yg ko tunjukkan dlm gambar tu. Kami ni kalau masakan sedap, ada ciri2 jadi alam flora - sapu licin hehehe

KAKTINY said...

YB > aku, kalau tetamu dtg umah.. mmg menu 3 kali ganda daripada tuh.. (jumlah menu dlm gambar tu setakat aku ngan cik abang aku jer...)

kalau ko dtg ngan batalion ko.. bukan setakat 'main dishes'.. starter ngan dessert pon aku siapkan.. selagi tak habis, ko ngan family ko jgn balik!!...
hahahaha.. betul nih!!..

Othman Juliana said...

kak tiny: asam pedas sedap lawan dgn telur dadar, ulam timun, kicap~ perghhhh,...

tempe klu buat goreng cili dgn bilis, petai, kencang gak~

saya dulu (masa ada jadual masak kat rumah)-saya suka masak macam nak makan kenduri (ayah kata~ hehe) smpi nak masak portion kecik jadi tak reti, pastu kena ada dessert utk anto jiran2. Sekali masak kena ada: lauk utama (berkuah), sayur, apa2 yang goreng2 kosong & apa saja yang pedas. Ada empat2 ni baru lengkap!

oho, petang ni nak buat kuih tepung bunga la. nak kasi ilang stress~ ohya!

tasekM said...

tolong la berjiran dgn aku tiny....

@xiM said...

kak tiny
nanti nak menyinggah rumah kak tiny
nak rasa asam pedas ayam
boleh?

Yunus Badawi said...

Yezzza. Tunggu kami serang rumah ko hehehe

kak ina kl said...

salam..amboi mak..menu mengancam sungguh..sekali masak meletup masakan kamu..sampai hb mkn bertambah.


alahai kalau tau kamu ada kat melaka..oleh srh belanja makan ikan bakar.

Masy said...

kak tiny masak ape jer nanti sy makan ngahahahahahha. klu encik jonis masakkan pon sy makan je hahahahah

KAKTINY said...

Juliana > mak kaktiny pon mmg pesen masak camtuh.. paling sikit 5 lauk.. kalau 4 lauk tu maknanya dia demam atau sakit la tuh..
Tp bila kawen dgn cik abang ni.. dia jenis tak pandai makan lauk banyak2 (skrg ni baru ok skit..), mmg family cik abang kaktiny kalau ada asam pedan, mmg ngan telur dadar, kicap dan ulam kobis ler.. hihihi..
Buat kuih kasi ilang stress… ya ya ya.. bagus.. bagus.. hihihi…



tasekM > takyah nk berjiran bagai!.... hang mai ja umah aku ni hah!!....

KAKTINY said...

@xiM > bebila dtg KL tu, dtg ler pekena dinner umah kaktiny… ajak member2 tu sekali.. takdak hal punyer… tapi earlier notice, buleh cari bahan fresh!.. hihihi…



YB > roger jer bebila kongan family nk dtg sini… tapi, jgn serang hendap, kang dpt roti kering jer!!...

KAKTINY said...

kak ina kl > dah jadik bini org ni, itula kak kan… masak antara perkara wajib.. hihihi… tu ler.. rugi akak tak roger masa kt melaka aritu.. kalau tidak, buleh join layan ikan bakar.. hahaha..


Masy > kaktiny tau ko mmg ON jer apa yg kaktiny masak.. dan jugak ON jer kalau kaktiny roger ajak teman gi layan menu encik jonis… hahahaha…

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.