Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Wednesday

Ingat 5 Perkara Sebelum 5 Perkara..

Baca tak blog TIJAH hari ni??... N3 pasal : Sebelum Terlambat.

Kalau cakap bab BERINGAT YANG 5 ni.. rasanya semua dah tahu apa mendenya kan..

Ya betul..

Sebuah hadis Rasulullah s.a.w., antara lain menyatakan perguna lima perkara sebelum datang lima perkara;
1)masa mudamu sebelum tua,
2)masa sihatmu sebelum sakit,
3)masa lapangmu sebelum sibuk,
4)masa beradamu (kaya) sebelum jatuh miskin;
5)masa hidupmu sebelum mati.


Aku bukan nak ulas panjang lebar pasal mende alah nih... aku cuma nak tekankan pasal PERKARA 2.. MASA SIHAT SEBELUM SAKIT...

Sekarang kita sihat.. (bagi yang sihat laa..) mungkin kita rasa kita tak perlukan apa-apa PERLINDUNGAN... tapi, bila 'terjelepuk' atau tetiba 'disahkan' mengidap apa2 penyakit serius yang boleh membawa kepada KECACATAN KEKAL atau KEMATIAN... (kalau mati terus lain cerita.. terus bungkus...), tapi kalau yang melibatkan perbelanjaan rawatan... NAK KOREK KAT MANA KALAU KENA RIBU RIBAN (terkecuali sapa yang ada CASH IN HAND juta-juta... AKU TAK ADA!!!)..

... Isnin lalu.. mak mertua aku tetiba muntah-muntah dan menggigil demam.. risau jugak.. hantar ke KPJ Kajang...

Sampai di KPJ Kajang Specialist Centre nih, TETIBA aku teringat satu kisah semasa aku kerja dgn sebuah company swasta nih (company kecik jer, takder pon benefit ribu riban..)... satu hari one of the Director agak 'nazak' dan perlukan rawatan kecemasan SEGERA.. makanya, staff hantar ke satu hospital swasta ni laaaa... tapi.. rawatan tidak dapat dijalankan meskipun STATUSNYA SUNGGUH KRITIKAL (cam tunggu maut pon ada gak kekdahnya.. sungguh ngeri!!)...


(ala-ala cam ni ler keadaan "DIRECTOR" tuh..)..

Pihak spital tak leh wat ape2 selagi BAYARAN PENDAHULUAN tidak dibayar (cam nk tempah bilik hotel plaksss...)..

Dan.. berlakulah pertikaian 'sapa nak dulukan'... (sbb company tak cover!!)..
Sampai la ada sorang lagi Director tu sanggup nak HULURKAN dulu..

Tapi yg paling aku tak tahan tengok adalah... bila sorang staff tu tepon ku suh dtg teman dia kat spital sbb dia tak tau nak wat apa (dan takde cash nk dulukan).. aku pon pegila... sampai je kat spital, tgk Director tuh TERBIAR LESU kat atas katil spital tapi DI LUAR BILIK KECEMASAN.. macam dh takde nilai je nyawa org tuh aku tgk masa tuh.. (jgn ingat semua "DIRECTOR" tuh jutawan.. ada yg setakat TUMPANG NAMA jer.. dan company pon status "2 ringgit Company" jer poonn.. bluweaaakkk!!)

Baru semalam, aku bersembang ngan cik abang... bahawasanya mmg kena ada INSURANS PERLINDUNGAN KELUARGA (walaupun sebelum ni dh ada.. tapi main cam cincai cincai jer!!)... kena ada yang SOLID yang BETUL2 COVER EVERY SINGLE INCIDENT.. dan yang paling penting.. CARI AGEN YANG KITA KENAL DAN BOLEH DIHUBUNGI SENTIASA!! (aku tak rekemen la carik agen yg buat part-time.. - ni pandangan peribadi aku jer.. lantak korang ler nk agree or disagree!! - biar agen yg buat FULL TIME.. pukul berapa call pon dia angkat tepon!!)..

Orang selalu memperlekehkan INSURANCE... ada yg berpendapat: "alah, dioarng ni nk carik makan jer..".. OK FINE.. diaorg cari makan dgn cara MENJUAL INSURANCE.. SO WHAT??.. that's so called SERVICE.. abis tuh, korang tak penah makan kat kedai??.. naper perlu makan kat kedai?.. makan je la kat rumah.. bukan korang tak reti masak kan.. tapi, ada gak masa yg TERPAKSA TURUN CARI MAKAN KAT KEDAI kan kan kan... HAH!!.. sama gak dgn perlindungan insurance ni.. KORANG TAKKAN TAHU BILA DAN DI MANA IA AMAT DIPERLUKAN!!!...

Kesimpulannya di sini... aku mewar-warkan supaya BELILAH INSURANCE PERLINDUNGAN DIRI... bukan aku nk promo sapa2.. tapi ini HAKIKAT.. korang hanya akan tahu apabila BERHADAPAN DENGAN "SESUATU" itu!!..

DAN.. AKU SOKONG 500% dengan statement TIJAH..
"sila jgn bongkak dgn full coverage oleh company ko selagi company itu bukan bapak ko yg punya."




note: Tijah.. kita kawan sampai bebila eh.. sebab senang aku nk berurusan dgn ko pasal insurance aku nih... ko agen yg sungguh superb!.. next, utk anak2 aku plaks.. (tgh sessi mentarbiah laki aku nih.. hahaha)...


.

21 comments:

Masy said...

sy dah amek insurans dah kak :) hehehhehehhe

masa tgh sihat ni mmg kita x rasa lg keperluan insurans ni, tp klu ditakdirkan sakit sok - barulaaaaaa tau ape benefitnye. huhuhuuhuh

Yunus Badawi said...

Ko tunjuk gambar katak tu aku pun terfikir director tu mati katak kot.

Aku pun director jugak dan sykt 4 hinggit. 2 kali ganda sykt 2 hinggit. Jgn lah blueeek kat aku.

Yunus Badawi said...

Jom kita pakat2 guna tijah jadi ejen kita. Tapi kena cakap kat dia jgn ambik ramai sangat. Nanti tak terlayan. Skrg tijah tip top. Malam2 pun dia datang.

Malam tadi aku baca n3 dia tapi dia tak kasi kita komen kali ni.

KAKTINY said...

masy > bagus bagus... camni la adik akak.. beringat sebelum kena... kehkehkeh...



YB > aku syak, kalu lama sikit diorang biar "director" tu kt luar wad, sure kojol katak camtuh gaks..

bab company 2 ringgit nih, tak kisah le 2 ke 4 ke 6 ringgit ker atau setengah juta sekalipun paid up capital dia, tapi kalau kebajikan staff tak dijaga, income bulanan company pon miss (gaji pekerja pon 'hutaaang'..), tak dak maknanya..

tapi cam company ko.. walaupun 4 hengget, tapi masyyuuukkk billion billion.. ok la tu.. 2 thumbs up.. hahahaha..


YE YE... AKU SOKONG AMIK TIJAH JADIK EJEN... biar arr dia amik ramai2.. so, banyak pengalaman org yg dia dapat.. dan dia buleh advice the best utk kita...

Mak Su said...

saya sokong, sediakan payung sebelum ujan

dan

Selamat Hari Ibu :)

iina said...

Tijah agen insuran?? hehehehe mmg sahabat baik ler tuh kan ;)

xiiinam said...

Ingat mengingati...amalan mulia...






:)

xiiinam said...

ckLah baca entri sambil menonton Karam Sing Walia....


Malam ni abang tengok TV kat luar...terpekik pekik tu...macam pemain badminton tu dengar...entah negara mana yang lawan tah..ha..ha..

KAMATO said...

cuma manusia ni mudah lupa 5 perkara sebelum datanf 5 perkara tu

KAKTINY said...

Mak Su > betul kan maksu kan.. hihihihi...
Selamat Hari Ibu jugeks... hihihi


iina > betui tuh.. mmg kena bersahabat baik dgn tijah.. kekalau kena masuk spital ker atau yg seangkatan dengannya….. itu lah orgnya yg nk dihubungi.. hihihihi..

KAKTINY said...

CkLah > betul kan cklah… hihihihi…


CkLah > masa cklah baca entri dan taip komen, tiny sekeluarga juga seperti pak zahan.. melaung sorak memekik “memaki” (oppss – tak pasai2 buat dosa kering.. huhuhuhu…) depan tv.. hihihihi…

Esok, tiny pon tak mau tunggu depan tv lagi la… tensi tensi.. hahahaaaa…

KAKTINY said...

KAMATO > betul kan… mmg sentiasa terlupa dan terleka... nak plak bila yg perkara 5 tu ditahap yg SELESA.. huhuhu….

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, your dress has been changed. Hope its okay with you. This one very classy. Lee.

KAKTINY said...

Uncle Lee > yeeeeeeaaaaapppyyyyy... hihihihihi...
tq tq tq tq...
hahahhahaa...

Yunus Badawi said...

ko kata sykt aku masyuk berbilion bilion. Kalau rupiah tu haruslah hehehe

KAKTINY said...

YB > berbillion billion rupiah tu pon dh beratus ribu riban Ringgit Malaysia tuh.. wah.. dasat dasat masyyuuukkkk... hihihihi...

yang penting ada rezeki masuk.. utk meneruskan kelangsungan hidup... dan jgn lupa bersyukur di atas setiap rezeki dan semoga rezeki-rezeki yg diterima tu diberkati dan diredhai Allah.. baru berkat, selamat dan kekal..

(kalau doa bagi murah rezeki, tapi dapat rezeki bertimbun daripada sumber tak berkat, pun, tara gunaaa oo... kankankan..)

suara said...

Su ni, kalau pasal insurans... semuanya abang yg uruskan. Adeh...

KAKTINY said...

Su > oklah tu.. syukur hubby su jenis beringat.. alhamdulillah..

blackcardomompods said...

tu la kak tiny,dulu kan,ct hampir2 nk jadi agen insurance full time tp terbengkalai pasal bersalin anak pertama.memang itulah perkataan utama bila org dgr agen insurance.tp ada pengalaman jual on phone la.memang peritla..kdg2 kena maki pun ado.huhuhu

sint said...

boleh tumpang tanye..kak tinie agent incuran campany mane ya??

Peonies - Bunga April said...

suke ngan post akak nie..menarik n boleh dikongsi sbg peringatan n pengajaran.boleh x nk share?org kite mmg susah ckit nk sedar klu belum terjadi pd diri sendiri.

YA.. NI AKU NI..

My Photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.