Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, June 08, 2010

Anniversary and ESQ Training…


June 06, 2010.. genap 6 tahun Ulangtahun perkahwinan aku…

Hadiah ulangtahun kali ini?.. BERSAMA MENGHADIRI TRAINING ESQ(abang pergi as participant, dan aku pegi to recharge as an alumni..)

Mengimbas kembali ulangtahun ke-5 tahun lepas (06.06.09).. kisahnya DI SINI...

Dan.. MAHA SUCI ALLAH...

Setahun kemudiannya (06.06.10).. baru Allah memakbulkan doa dan permintaan aku..

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui”. (Surah Al Baqarah (2): Ayat 216)

Abang dengan Mr. Lee (Pak Legisan), salah seorang trainer yg bergandingan dengan Pengasas ESQ – Pak Ary Ginanjar.

Sharing abang tentang ESQ Training menjadi hadiah yang amat bermakna bagi aku utk ulangtahun perkahwinan kami kali ini...

Dan aku dengan sesungguhnya YAKIN AKAN SEGALA HIKMAH dan RAHMAT ALLAH... sememangnya setiap ujian dan dugaan tersimpul rahmat yang cukup besar dan luas... TERIMA KASIH ALLAH.. di atas limpah kurnia-Mu yang MAHA HEBAT... sedangkan sungguh sedikit aku mensyukurinya... ampuni kekhilafan diriku... Ya Rahman, Ya Rahiim.

“Mereka yang mengingati Allah (berzikir) sambil berdiri dan duduk didalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi seraya berkata “Ya Allah tiadalah Engkau menciptakan bumi ini dengan sia-sia. Maha suci Engkau, peliharalah kami dari siksa api neraka” [Ali Imran (3) : Ayat 191].

Di samping poster ESQ..

Selesai training pada 06.06.10 tu, pegilah MINI CANDLE LIGHT DINNER (takde candle pon.. ganti carnation pon oklah.. hehehe)..

Simple Dinner..

Dan… tansformasi serta anjakan paradigma jelas kelihatan…

SYUKUR ALHAMDULILLAH... semoga berkekalan selamanya..
SEMOGA DIREDHAI DAN DIRAHMATI ALLAH SENTIASA..

"Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang engkau dustakan?" (Surah Ar-Rahman).


"Demi Matahari dan sinarnya di pagi hari,
Demi bulan apabila ia mengiringi.
Demi siang hari, bila menampakkan dirinya,
Demi malam apabila ia menutupi.

Demi langit beserta seluruh binaannya,
Demi bumi serta yang ada di hamparannya,
Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.

Allah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketakwaan
Beruntung bagi yang mensucikannya
Merugi bagi yang mengotorinya.”


(Surah As-Syams 91 : Ayat 1-10)





.

13 comments:

Masy said...

hepi eniberseri kakak n abang :) moga kekal bsama sampai akhir hayat insyaallahhh

Mak Su said...

happy anniversary buat kaktiny dan abang nya :)

panjang umur dan murah rezeki, bahagia dunia akhirat :)

ckLah said...

Selamat ya Tiny!!!!
Moga kasih sayang kalian kian mnggebu...


Pssst:
Penat ckLah hidang mi bakso untuk meraikan kau dalam entri ckLah sebelum ni (n3 semalam). Hang tak jamah pun..hi..hi..

KAKTINY said...

masy > terima kasih atas doamu baby..


maksu> terima kasih atas doa maksu.. amiin..

KAKTINY said...

cklah > terima kasih cklah sayang.. hihihi...
-tiny tgh mengguling-guling gelak baca entri tu ler, pasai tu tak jawab lagik.. mana buleh miss entry cklah... (kecuali kalau tiny tak dpt bukan blog pada waktu2 tertentu dan waktu2 terlepas 'dateline'.. huhuhu)..

hehehe...

tasekM said...

hepi eniberseri ye yanggggggg..



.

blackcardomompods said...

Happy anniversary kak tiny!!

6 tahun ya,saya 7 thn,kira beza setahunla dengan kita.

Anyway,selamat berbahagia hingga ke ahkir hembusan nafasmua ya!

eh..cik abg tu kena sembunyikannn kanggg keba kebasss kanggg auwwwwwwwwwwww

KAKTINY said...

tasek > tq darling. hihi..


ct > terima kasih... semoga benar2 berkekalan.. amiiin...

cik abang tu model tetap kaktiny..
hihihi.... kalau ada yg teringin nk share, kena isi borang questionnaire dulu dan jawab sessi interview... kalau tak lepas, REJECT MENTAH!!.... hahaha....

(kalau ada org nk kebas hubby kaktiny, kaktiny ada chance open resume kaktiny utk org lain plaks.. buleh??.. kahkahkah....)..
nauzubillah... hihihi...

kingbinjai said...

semoga berbahagia

Cik DIA said...

Salam...

happy anniversary kak tiny & cik abe...
moga berkekalan hingga kehujung usia...

jom visit my craft blog... :)

Admiral Hafiz said...

Pagi!!!
teruskan berjuang!

Yunus Badawi said...

Tambahkan kesyukuran kalian nescaya Allah akan tambah nikmatNya.

KAKTINY said...

king binjai > tq tq tq..


cik dia > terima kasih atas ucapan dan terima kasih atas kunjungan..


Admiral Hafiz > PAGI!.. salam staria ESQ.. tahniah dan teruskan perjuangan sebagai ATS.. mana tau ada rezeki jadi trainer plak lepas nih.. InsyaAllah..



YB > Ya benar sekali... Allahu Akhbar...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.