Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, March 22, 2010

Asapkan Dapur...

Hari minggu (ahad) lepas.. TAK NAK PERGI MANA-MANA.. rindu rumah sangat-sangat... sebelum nih, asal hari minggu, mesti tak ada kat rumah... hari sabtu pun tak ada kat rumah sebab teman abang pegi ofis (tetiba skrg nih aku buat charitable work plak kat ofis hubby plak.. hahaha)... then, hari ahad tu aku mmg nak lepak umah... tak nak pegi mana2...

Tetiba tekak ni terasa cam nak makan carbonara lagik (terasa perasan yang carbonara hari tu mcm sedap, so, teringin nak buat lagik.... kehkehkeh) - tapi kali ni nak jemput adik beradik sendiri plak datang... hihihi...

So, tengahari tu ajak abang gi pasaraya terdekat.. utk beli bahan2nya... DINNER WESTERN STYLE.. dlm pasaraya, sms kakak ngan adik ngan mak jugak (masa ni mak dgn ayah ada kt umah kakak) suh dtg makan malam kat umah aku!!... hihihi..

Balik daripada shopping dh dekat pukul 2.30pm... (alamak!!...), bagitau abang yg malam ni nk makan western, so, tengahari kita makan SIMPLE-SIMPLE je lah yer..

Abang bagi GREEN LIGHT... so, aku berkuntau sekejap kat dapur... ketung ketang ketung ketang. (bunyi periuk belanga berlaga gara2 lama tak turun dapur.. kehkehkeh), siap 3 menu simple utk LUNCH...

(menu simple for lunch: udang goreng basah, sardine masak kicap, dan sup soon telur.. huhuhu.. sian cik abang aku makan simple tengahari nih... sorry ye bang.. malam ni cover balik ngan western food eh.. hihihi)..

Usai solat zohor dan makan tengahari yg dh tak berapa tengahari tu, aku pegi dapur tengok bahan2 nk buat spageti carbonara tuh.. tapi.. AWAL LAGI LA... baru kul 4.00 petang.. takkan nk buat sekarang.. buatnya bukan lama pon...

So, keluarkan stok bahan2 lain... ini diaaaaa.... hihihi...

hasil campuran bahan2 mentah itu menjadikannya ini.. hahaha...
dan HASILNYA ialah...

PUDING CUSTARD COCKTAIL (feveret abang nih.. hihihi)...

dan malamnya, lepas maghrib, baru keluarkan bahan-bahan utk WESTERN FOOD... for DINNER!!!... hihihihi... Inilah di antara bahan-banahnya...


Dan HASILNYA IALAH:- ada Spagethi carbonara, ada puding cocktail, ada mushroom soup, ada garlic bread dan ada juice sebagai minuman penghilang dahaga (macam la western sangat.. hahaha)

Jadinya, malam tu... hubby, anak2, mak, ayah, kakak, adik, anak-anak kakak, maid aku ngan maid kakak serta aku BALUN (makan @ melantak), ala-ala WESTERN FOOD FOR DINNER la kononnya...

Tapi.. mmg puas hati..... sebab.. LICCCIIIIIINNN.... kehkehkeh... kompem mak ayah kakak semua tobat tak mau makan western dalam sebulan nih.. hahaha...

Dan paling seronok sebab kali ni dapat hantar ke jiran yang ku kasihi.. TOKMA .. hihihi.... (walaupun tokma dh nak masuk tidur, tapi aku tetap KETUK PINTU UMAH dia.. kahkahkah.. taklah.. tak ketuk pon, tokma dh tunggu dah, sbb dh roger awal suh tunggu gak... hihihihi)...


15 comments:

iina said...

wah22.. bagus22.. memasak memang terapi minda.. aku bila stress pun masak mcm2 gak.. weekend jek mesti aku masak mcm2 tuh.. pastu bila boring aku suruh pakwe aku masak lak hehehehe

Kak Long said...

minggu depan masak sekali lagi pehtu roger aku plak ok dak??? Terliur nih....hehehee...

xiiinam said...

Perghh.....

m.q said...

lepas ni roger2 la sy pulak ye
hihihih

Uncle Lee said...

Hello Kaktiny, other women cook. You create dishes...and using a special ingredient called 'love'. Itu la best.
I sure if ada jemputkan saya tentu lichin tiga pingan nasi, ha ha.
If you cook salt fish send me telegram, ha ha, you have a nice day, Lee.

Mak Su said...

maksu mmg layan bab western2 ni..... masuk jer kat tekak :)

@xiM said...

bila nak jemput saya datang makan kat rumah??

zue said...

masak2 yg simple2 ni yg buat menyelerakan lebih2 lagi klu ada ikan kering.

lum pernah mkn carbonara..nak cubalah tapi kena gi cari bahan2nya dulu.

S.C.H.A said...

ya allah ...
sedapnya ....
cocktail tu yg xtahn tu .. kalu sejuk .. perghhhh

KAKTINY said...

iina > terapi minda??.. alamak.. aku kalau stress tak leh masak… kalau masak jugak, sure semua rasa pedas masin pahit.. kahkahkah… aku kalau masak kena mood tenang dan bahagia… kehkehkeh…
Ko best ler, buleh main past button ngan pakwe ko.. aku?... hmmm…. Setakat tulung pass sudip suh kacaukan buleh ler…


Kak Long > hang teringin gak ke yang??.. okeh okeh.. untukmu.. khas akan ku send delivery ke tasek selatan… hehehe..


xiiinam > meh le join cklah.. hihihi..


m.q > mai mai… jgn tak mai.. kehkehkeh


Uncle Lee > YES Lee… my ‘secret’ ingredient is.. SINCERE WITH LOVE… even the taste ‘not so nice’.. but… THEY MUST FINISH IT!!.. hahaha…
I’ll sure hidang salt fish for you.. (later on I’ll post the salt fish and iced coffee menu k.. hihihi..)


Mak Su > nak layan western, buleh la mai alam damai ni maksu…


@xiM > anytime datang KL, roger je kaktiny ni axim oii… jgn segan2..


zue > uish… mmg pon kak zue… tapi masa tu stok ikan kering habis.. sambal belacan pon tak dan nk buat…. huhuhu..


S.C.H.A > jemput datang umah meh… mmg pudding tu makan ngan ais dik oii.. tak nampak tu sebekas ais batu tuh??.. hihihi

tasekM said...

tak ajak aku. apa ko ingat aku tak reti nk merajuk...? hihihihi...

(amacam gelak aku tiny...? hihihi...)

:P



.

KAKTINY said...

eh.. TAKKAN 'gades yang lemah lembut, jalan terkepit-kepit dan gelak berbunyi semut' merajuk kot yang??.. kehkehkeh..

cukup cukup.. toksah ajak aku gelak GELI-GELI mcm tu okeh..

LOYA TEKAK AKU!!..

I miss my "TASEK" yg brutal.. kahkahkah....

GDIZ said...

ghajin ghupanya kak tiny nih..hehe

aliff muhammad said...

Salam,

Kak,

Aliff terliur! errr...nanti masak lagi panggil Aliff datang naaa...

TOKMA said...

Aliff...memang sedap tau...tokma asyik ngulang PCC dia. Siap ngan ais ketul tiny bagi. Tiny dah agak umah org lama mana ada simpan ais.

Spegetti tu pun sapan ditelan dek bebudak bujang kat umah nih. Afif pun suka. Bersinar2 mata bila ngunyah. hehehehehe...kelakar nengokkan telatah afif. Kanak2 nih 100% pure penerimaannya. Apa yang terasa dihati itu yang terpancar di wajahnya. Sekaligus afif telah pun mendoakan kesejahteraan tiny sekeluarga.

Amin.

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.