Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday, March 26, 2010

Graphology … Grapho-Therapeutics

Baca blog Uncle Lee pasal Graphology … Grapho-Therapeutics, tetiba aku terasa cam nak 'postpone' jap intention nak sambung PhD tahun nih... tapi sebaliknya nak study subject tu plak.. best la.. buleh baca tulisan orang.. buleh tahu karakter orang... dan rasanya buleh buat duit jugak kot.. kehkehkeh..

Mana tau nanti2 aku buat seminar motivasi dengan baca tulisan orang.. macam Dr. Fazilah Kamsah.. macam Dr. Azizan (Rahsia Tarikh Lahir).. atau buat part-time job macam Uncle Lee.. - buleh being an advisor for employer to look for an suitable / potential employee... and nanti, sapa2 nk jadik calon menantu aku, kena buat KARANGAN dulu... kehkehkeh..

Hmmm.... tetiba terasa semangat sangat nak mencari info pasal Graphology… Grapho-Therapeutics nih... (Uncle Lee, help me to find this course in Malaysia... hahahahha..)

8 comments:

Mr PenyuBiru said...

ingatkan ada kaitan dgn geografi.ooo..baru tahu,bidang ni lah yg buat duit macam Dr Azizan tu.hmm..

Mak Su said...

kaktiny, oh...study tulisan tangan ker?

iina said...

bagus22.. leh jadi kerjaya sampingan tuh heheheh ;) ngan ko nnti aku tulis huruf besar semua ye ;)

zino said...

satu cabang ilmu yg harus diteroka.. banyak kegunaan nya tu..

Uncle Lee said...

Hello Kaktiny, ha ha, terima kaseh la for the ahemm, publicity.
Glad it interests you as it interested me before.
I suggest you buy a book on Graphology, but remember this, most are by American or British authors.

You then graduate to books by European authors.
The best graphologists are European, as Americans picked up later.

And my advice is do not try to analyse your friends or anyone yet till you are confident.
And remember, you have to look at all Nationalities their writings too. Eg, Malays, Chinese, Indians have variations in their writings. Or people of Thai origins.

I suggest again, you discreetly look at relatives writings first, then close friends....pretend ask them for the lyrics of a song, like ha ha, Pi Ramli's Gitaran Giwa....BUT, I repeat but do not tell them you going to study their writing.

Because if you do, you buat silap, habis cherita, ha ha.
As well doing it secretly you learn....then once you are confident, try on close friends first, then go ahead, have fun.

And ha ha, remember, there are more than 25 ways of dotting an 'i'. Every dot tells a different cherita.

Example, if you see for example a 'J' like sexy Joan Collins, don't just tell your friend she's sexy, ha ha. Count berapa 'j's like that....whether her writing rounded or angular....if all her 'J's like that, then its Merry X;mas! Ha ha ha.

Kaktiny....I assure you, once you start, you will go on and go deeper into the subject.
Don't forget to look at sick people, newly married, sad or happy people, young or old etc....and take notes.

Beli iced coffee to a lawyer friend, tengok any divorce letters whatever.....
I think you understand what I mean....
Have fun, Kaktiny.

Oh ya, I used to charge Cdn $1000 (Rgt 3,200) if for a Corporation, $50 to whoever for just a quick analysis and from $250 to $500 for individuals wanting to find out future husband or wife boleh kawain ke tidak, ha ha.
Go for it, Kaktiny. And may the Force be with you, Lee.

suara said...

Balajar menilai individu?
Dah confirm belajar nanti, bagitahu ye? Su sanggup jadi bahan ujian dan kajian. Boleh kan? :D

Bukan apa, sbb Su tahu yang ada ketika org lain lebih mampu melihat dgn jelas diri kita berbanding dgn diri sendiri.

xiiinam said...

Lebih kurang ilmu makrifat juga ke Tiny?



Hi..hi...

KAKTINY said...

Mr PenyuBiru > ha ah… kenali org melalui tulisan dan tandatangan .. hihihi


Mak Su > iye maksu.. pastu study perangai org.. kekehkeh..


iina > ko mmg PANDAI eh.. pandai mengelat… ko tahu jer tektik nk ‘melepas diri’ daripada di baca tulisan eh.. hihihi


zino > betul.. tak sangka bnyk manfaatnya.. dan buleh buat duit rupanya.. kehkehkeh


Uncle Lee > WAAAAAHHHHH….. free advice from my SIFU… SIFU LEE…
Thanks for the priceless advice.. and wow.. at least I know how much to charge.. hihihi


suara > wah wah wah.. dh dpt sorang ‘volunteer’ utk jadik bahan uji nih.. hahaha..
Betul Su, kekadang, kita sendiri terlepas pandang DIRI sendiri kan..


xiiinam > err… errr….. entahlah cklah.. hihihi…

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.