Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday, April 01, 2010

My First Try - Prawn Mee...

Waaahhhhh.... menjadi jugak aku nak buat Prawn Mee sendiri...

Petang selasa hari tu, dlm kepala hotak dh ternampak mee, kangkung, taugeh, udang dalam peti ais.... call abang tanya apa dia makan tengahari... abang kata dia makan nasik.. PEEL abang sekarang ni, kalau tengahari dia makan nasi, malam tak nak nasi lagi dah.. kalau tengahari dia makan mee (atau yg sewaktu dengannya..), malam dia carik nasi..

so.. godek2 resipi.. campur kiri kanan depan belakang, cedok sini sana sikit... dapat resipi Penang Hokkien Mee + Mee Udang... so, gabungkan kedua-duanya.. maka.. terhasil la Prawn Mee ala kaktiny...

- lihat mejaku.. meriahkan kan kan??... hihihihi...


Mak, kakak, ayah semua ada kat rumah... apa lagi.. jemaah ramai2 la...

Mak kata.. "SEDAP"

Kakak kata.. "WAH, TERROR HANG"

Ayah kata.. "hmm.. kalau tambah tulang daging lagik sedap!!!" (pastu 'dibantai' keras oleh mak.. mak kata "tu dah tak jadi mee udang.. tu dh jadi mee tulang.. apa la ayah hang ni.. semua nak dicampurnya".. kehkehkeh... mak backing aku babe.. cayalah.. hihihi)..

Tapi yang paling penting...

Cik abang kata - "MARVELOOOOUUUSSS.. especially for the FIRST TRIAL!!.." (kembang kuncup dada babe.. kuang3x..)


dan inilah wajah model sepanjang zaman kalau aku buat acara masak memasak nih.. (merangkap FOOD TESTER tanpa tauliah!!..).. hahahah.... yang penting abang senyum sebelum dan selepas makan.. kehkehkeh...

ada sesapa nak try my PRAWN MEE??.. sila datang rumah..

(pssttt..... kaklong + tokma.. ampuuunnn maaf dipinta sbb tak dapat nak kirim semangkuk dua.. KAKAKKU DAH BUNGKUS BAWAK BALIK SEMUA... hihihi - nanti2 I buat lagi khas utk you all k.. hihihi)..


9 comments:

Yunus Badawi said...

Bolehlah buat lagi utk saya pula lepas ni hehehe

@xiM said...

bila la kak tiny nak jemput pi makan kat rumah..nak rasa gak air tangan kak tiny ni..

xiiinam said...

Gulp....sangat gulp......sungguh gulp...


:)

KAKTINY said...

YB > buleh.. tak dak hal.. hihihi

axim > bebila hang mai KL, roger je kaktiny dik oiii...

ckLah > jemput datang umah.. hihihi..

iina said...

Bagus22.. lepas nie leh buat lagik ekkk ;)

S.C.H.A said...

uiii ...
sodap ni ....
sesuai utk diet

Uncle Lee said...

Hello Kaktiny, datang sini betul kena torture!
This happens to be one of my favourites. Between looking at a beautiful lady pilot and your mee udang, I prefer your mee udang, ha ha.

Re my trip to Tahiti....please check out the name of the CEO, Director Polynesian Island Resorts name....
Put a 'K" in his first name.

As well the 4 domestic helpers names...the last name.
*Wink*, you're a wonderful lady, Stay beautiful and have a pleasant weekend, ALOHA OE, Lee.

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, Hey! It took me tiga hari to come out with this Tahiti cherita....arhaaaa ha ha.
Last year April 1st saya tankap a few with my wife expecting, confirmed triplets, ha ha ha! At 60 years old too, ARHAAAA HA HA.

Actually saya pun da lupa about April first, but my kawan dari Penang, tu AL, he teased me about the triplets now one year old, ha ha....
Then thinking what and how to sangkut my readers, I happened to read my papers about special holidays to Tahiti.....itu la dia! Heh heh heh.

But I sure sayang all of you la, *wink*.....
I love your comment, and several others, but especially Shereen's....alamak, she is real hilarious!
She said I sure die with all those ladies there in Tahiti, ARHAAAA HA HA. "You so old Uncle, don't go, sure die"! Ha ha ha.

Have a nice weekend, Kaktiny....don't forget your chilli merah liptick, Lee.
Ps, I will not be replying in my blog....on Monday will do a confession, ha ha. Now if I reply pechah lobang. Ha ha.

KAKTINY said...

iina > mmg la akan buat lagik.. especially bila ko balik nanti eh.. hihihi..


S.C.H.A > diet?.. kalau dh tiga mangkuk.. diet apanya dik oii.. ngan udang tu lagik.. kolesterol tinggi tuuuhhh..


Uncle Lee > come back to Malaysia and I’ll cook this for you (and not to forget you Ice Coffee.. hihihi)..

Reg your new job offer.… “I’LL KILL YOU WHEN I REACH TAHITI ISLAND!!! Kahkahkahkah….

Stay cool Lee..


Uncle Lee > I reserve my comment till MONDAY!!.. I’ll HANTAM you cukup cukup nanti!!.. hahahaha…

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.