Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, April 05, 2010

Nasi Ayam Berlada..

Ahad semalam.. cik abang teringin nak makan NASI AYAM BERLADA... katanya hanya org "Johor" je yg terkenal dgn nasi ayam berlada nih... (iya la kot.. sebab, sejak aku kawen ngan abang baru aku tau wujudnya nasi ayam berlada nih... aku selalu tahu nasi ayam biasa ngan nasi ayam hainan jer....)

Jadinya... keletung keletang kat dapur.. yang seawalnya ditemani bebudak berdua lebih baik tu (nureen ngan zaqwan la...) sehingga aku jerit "ABAAAAAANNNGGG!!!... tolong tengok bebudak nih!!.... hah.. baru aman aku buat kerja kat dapur... kehkehkeh...

Oh ya.. masa awal2 tu, mmg aku berkuntau solo la kat dapur.. DAN BIASALAH... tapi bila hujung2 tu, bila ayam sekadar nak disalutkan dengan lada dan dipersembahkan ke dalam pinggan yang dihias indah dengan salad, timun dan tomato.. datangla cik abang sayang nk menolong bagai... (pastu SEPERTI BIASA jugak... dia akan claim dia yg masak... bagus betui tektik suamiku tersayang ini.. hihihihi...)

Dan inilah hasilnya... taraaaaaa...... (kawan aku kata meriah ngan hiasan.. hahaha - mestilah.. ingat muka je nak make up.. makanan pun kena make up lawa-lawa, barula tergoda selera.. tapi yang penting.. RASANYA la.. sama gak macam org.. kalau lawa muka jer, tapi hati tak 'cantik', tara guna oo... eh eh.. apa punya melalut nih..sorry sorry.. hihihi!!)

(Nasi Ayam Berlada...)

Dan, takkan makanan saja kan.. mestila ada dessertnya.. pencuci mulut hari ini ialah... PUDING LAICI (tapi tukar dengan longan.. lagi umpphhh..)

Ini feveret adik adik ipar dan biras biras aku nih... kalau tunjuk kat diorang, srue terliur nih.. hahahaahaha... (resipi ni aku amik daripada adik ipar no. 2 aku.. dia lagi 'sifu' bab buat puding nih.. hihihi)

(PUDING LONGAN!... makan plak dgn ais.. sejuk sesedap rasa... terasa licin di tekak.. yummyyyy.... ummpphhhh....)

Inilah hidangan makan tengahari semalam... hihihi.... layan gambar sajalah yer... nak jamu pon, makanannya dah habis.. hihihi..


(okeh tak modal aku nak bercerita??.. bukan nak menunjuk reti masak ke tidak, SENENARNYA, nak buat entri lain, tak dak idea.. huhuhu... buat je la entri makanan.. itu entri paling mudah... kan kan kan... lagipun, TIAP-TIAP HARI KITA MAKAN kan.. jadinya, entri "makanan" ni amatla senangnya!!.. kahkahkah)..

19 comments:

Ummi said...

Salam kenal Kak Tiny...
Eh betul ke kak? Hissh, better you pggil akak ni akak kot...Jumped from U.Lee's blog...Emmm, sudah puashati ke "cincanghabis" U.Lee, I wanna join you too..hehee

KAKTINY said...

salam kak ummi..

hahahaha... memang kelaaassss kan kak.. U.Lee main2kan kita hidup2.. mmg nak kena 'cincanghabis' betul..

hahahaa.. takper kak, tiny dh hantar perisik utk 'kill him softly' dgn 'ice coffee'.. tu kan air feveret U.Lee.. kehkehkeh...

enjoy your day ye kak..
terima kasih singgah sini..
salam ziarah, salam kenal dan salam saudara...

xiiinam said...

Aisey men.....ckLah dapat makan sisa-sisa lauk je kat kantin sekolah tadi, sebab kelas habis lambat.....


Suruh makcik kantin dadarkan telur...taruk kicap...hu..hu...

Mak Su said...

waduh...meriah dah ni kaktiny, hehehe

saya tak biasa bab dessert2 ni... selalunya petang2 kang pekena kopi 0 pekat dgn biskut lemak jer, hehehe

tasekM said...

yanggg... sup hang tu nampak sungguh menarik tau.

:)



.

kakpah said...

nampak menyelerakan.
Konfem sedap sebab kakpah memang suka pedas2..

syahrul rizal said...

nyum nyum nyum nyum nyum.....

KAKTINY said...

cklah > hahaha.. tapi comel je cklah dok layan kepak ayam kat padang lecak tuh.. hihihi...
mujur makcik kantin ada balance telur utk didadarkan.. hihii..

tiny mmg respect la cikgu2 yg turun padang camnih.. baru syoookkk... (kesian kelas yg dpt cikgu yg ala-ala: "eeeuuu, I tak main la lumpur2 nih..."... kehkehkeh

KAKTINY said...

maksu > raya tahun ni kita layan puding longan ni plak.. nak maksu?.. hihihi

KAKTINY said...

tasek > ko nampak tang sup ORG DEWASA ke or sup KANAK-KANAK punya??.. ada dua version tuh.. ko suka yang mana yang?.. hihihi..

KAKTINY said...

kak pah > sama la ngan cik abang sayang.. mmg suka yg pedas2.. pasai tu dia kureng layan nasi ayam biasa (ayam goreng kicap tuh..) - dia mesti nk ayam tu 'diberladakan'.. baru dia layan 4 round!!.. kehkehkeh...

KAKTINY said...

syahrul > setakat yum yum dlm blog tak main aaarrr... nak tau betui2, mai la umah aku babe.. hihihi..

syahrul rizal said...

nanti le dulu, nak bawak jalan jauh2 ni......askar2 aku semua hebat2......lagipun wife aku baru je start kerja baru ari ni....

kak anie said...

Tiny...nasi ayam berlada tu memang menyelerakan...tak aci tau...tunjuk gambar je...tak ajak kita makan pun...huhuhu...

Rajin sungguh buat dessert...kalau akak...tak kuase ler nak berpuding2 bagai...

KAKTINY said...

syahrul > takpa.. nanti askar2 hang dh PAHAM apa makna "DUDUK DIAM-DIAM".. roger aku.. (nk tunggu depa duduk diam2, mmg tak dak maknanya laa... hihihi)


kak anie > kehkehkeh.... kalau nak test power ke tak rasanya, kena datang umah la kak.. hihihi..

pasal dessert tuh.. ala, dh namanya hari ahad kak.. hari yg kebetulan malas nak pegi mana2, makanya... godek2 apa yg ada kat dapur.. terlebih rajin jer tuh..
- kalau tiba time malas, mmg tak koser gak kak oii nak berdessert missert nih.. hihihi...

Uncle Lee said...

Hello Kaktiny, WOW! Saya tengok your this food display, presentation...kalau saya dapat jemput makan, ta'nak pakai tali pingang, ha ha....tiga pingan nasi da guarantee, lepas tu duduk dua jam tidak boleh jalan.

Begitu la siapa la nak pergi Tahiti? Makanan macham ni....
Kaktiny, your husband is a very lucky man, ha ha.
Lucky because he found you first, kalau tidak....if saya nampak you first, habis cherita. Tentu lepas handbrake, ARHAAAA HA HA. Just joke joke, ya.

I have not eaten this ayam berlada da lupa bila, can't remember. And nampak tu your special secret sambal belachan? Itu la dia!
OUTSTANDING! Kaktiny....
Sedap wangi ayam tu, snifff snifff, hmmmm, wangi betul....orang India chakap, Shokolingam! Ha ha.
Have a nice day, Lee.

KAKTINY said...

ULee > glad that you decided NOT TO GO TO TAHITI!!... hahahaha...

when you are coming back to hometown, after visiting Penang geng, do not forget to 'singgah' to my little house in Cheras..

My dishes is waiting for you!!.. hihihi... (tapi, for sure you kena 'atur rumah' because your fanatic fan is waiting to serve you with their dishes too...) - malaysian people and variety of food... cannot life without each other.. hahaha...


(p/s : mee too... so lucky to have him as my husband because he wants to eat what I cook.. If not??.. pandai masak and masak macam-macam pon tarak faedah ooo...??!!.. hahaha)

Always maintain as a young alligator k.. hihihihi...

-thank you- hihihi...

amirhisham said...

Kak tiny...bila nak buat lagi...aduhai sedap plak tengok ayam tu....kagum2...kak tiny dah makin3 improve dlm masakan.

KAKTINY said...

amir > hah.. tu lerrr... hang tak tau kakak hang la ni makin terraaaa... kahkahkah...

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.