Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Tuesday, April 20, 2010

Nawaitu..

Betul.. apa pun yang kita buat mesti dengan NIAT.. betul niat, maka betullah jalan kerjanya, salah niat, maka salahlah jalan kerjanya..

TAPI INGAT... NIAT TAK MENGHALALKAN CARA!!.. kalau cara kerja itu salah.. ia tetap salah.. tak kira betapa murni NIAT kita..

Tapi, andai NIAT BETUL, jalan kerja betul... tapi ada mulut-mulut (suara sumbang orang) nak kata SALAH.. ITU TERPULANG PADA ORANG ITU... mungkin NIAT HATI DIA YANG TAK BETUL!!.. (maafkanlah dia...!! kehkehkeh...)

p/s: .... maafkan aku juga jika penulisanku dibaca dgn nada berlainan rentak dengan tempoku dan ada menyinggung sesiapa... ia cuma sekadar meluah rasa!!...

(banyak benda nak tulis, tapi tetiba rasa MALAS dan BOSAN plak nak tulis hari ni.. kui kui kui... esok esok la tulis lagik.. hihihi)


21 comments:

Ummi said...

Salam Tiny..
Betul sangat2 tuh..Ummi pun setuju...Niat Tak Menghalalkan Cara...dah terang lagi bersuluh..Senang sangat nak faham, cuma kadang2 orang buat2 x faham dan xnak faham...Saja je orang kita suka main selak-selak dan buat teka-teki sendiri, jawab sendiri..hehee,ntaaahhhh la manusia skrg..macam2 perilaku..kan.

HEMY said...

hee..betul..

tapi masalhnya sume org rasa betul apa yg dia buat..so camne??hehehe. walaupun sbnrya salah..so diorg rsa betul "lantak la apa org nk kata".

Mak Su said...

orang kuat komplen tu hatinya tak tulus kot, kaktiny jangan layan jer, ek :)

tasekM said...

hang cerita pasai nawaitu ni kan... tiba2 aku teringat aku ada 8 hr lg posa blom ganti. bila nk ganti ni weh...?

ha ha.


.

kairulizwan said...

Kak Tiny, nk mengadu...
Nape kitorg kena jd batch ke-3 yg ada final exam utk law of evidence...
susah la kak subjek tu...mencabar..
saya tak faham2 lg..
n esok da final..
doakan sy kak.... T.T

Masy said...

takpe laa kasik can dorg berkata2.. dah penat kang benti la tu hihi

jom jonis!

Yunus Badawi said...

Nak join kalau Tiny pergi Jonis hehehe

KAKTINY said...

Ummi > betul kak ummi.. macam Amal Maaruf Nahi Mungkar jugak… ramai yang sekarang nih dah jadik AMAL MAARUF AMAL MUNGKAR.. (dan kita yg dok tengok dan DIAM tanpa menghalang pon cam terlibat sama.. sedih la kak.. huhuhuhu)


HEMY > sebenarnya betul atau salah perbuatan tu, hati kecik kita (yakni IMAN) tahu apa sebenarnya… cumanya bila yang SALAH tu dirasa BETUL.. itu kerana menurut NAFSU… huhuhuhu…


Mak Su > biasa la mak su oii… kekadang tiny pon sama gak.. tak leh nak salah kan org jer.. diri sendiri ni yg cepat sangat sensitip.. kihkihkih...


tasekM > laaaa haaaaiii yang… aku pon tak abes lagik oiii ganti posa nih.. huhuhuu… dh bulan 4, tak berapa hari lagik bulan 8.. bulan depan nk start lah… hehehe..


kairulizwan > alalalala junior ku iinih.. hihihihi…
Takper izwan, apa pun yg jadi, tetap redah jugak... kalau senior2 yang dulu buleh melepasi pintu LL.B itu dgn jayanya, maka, izwan pon buleh jugak... kak tiny yakin itu!!.. kalau nak ikutkan susah, nak makan burger pun susah dik.. nak kena nganga mulut luas-luas, nak kena jaga takut sos, mayonis tumpah, takut mulut comot, tapi, kalau dh mula makan, lama2 habis jugak kan kan kan..
So, jadikan law of evidence tu macam makan burger yer dik... (buleh ka motivate cam nih??.. bedal la sayang oiii...) kehkehkeh…

Untuk juniorku sayang..
Kairulizwan, kaktiny mohon pada Allah semoga Allah bukakan pintu akal dan pemahaman kairul utk senang dan mudah faham ilmu yang dipelajari.

Ya Allah, Kau berkatilah ilmu yang diperolehinya, Kau berkatilah rezekinya, Kau permudahkanlah perjalanan peperiksaannya, Kau berikanlah ketenangan kepadanya... Kau berikanlah kejayaan kepadanya dan Ya Allah, Kau berikanlah keberkatan dalam setiap gerak lakunya.. amiiiinnn....

Semoga izwan berjaya ya dik...


Masy > kalau diorang tak berenti, nanti kaktiny yg berenti menulis kang.. kehkehkeh..
Jom jom jom… lama tak layanz lepak hingaq2 kat jonis.. hihihi


Yunus Badawi > jom YB jom jom jom.. hehehehe..

kairulizwan said...

tima kasih kaktiny...
wpun xpnah jmpa, tp saya anggap kaktiny mcm akak saya sndri.. :)
sbb tu saya ngadu kat akak, xtau nk ngadu kt sape dah..
n saya tau akak dlu ex-student law uitm gak...jd mesti akak fham..
thnks aka! i really need that motivation! :)

KAKTINY said...

kairulizwan > I DO UNDERSTAND!!.. sgt sgt sgt faham!!...

and there will be NO OTHER person in the world except WE.. LL.B STUDENT UiTM SHAH ALAM can understand this kind of feeling .. better than US!!...
(others can only say.. SABAR... BERTENANG... BULEH PUNYA!!... but the REAL FEELIGNS... ALLAH KNOW THE BEST!!...


What ever the result will be... TODAY, STUDY VERY VERY VERY HARD FOR YOUR PAPER.. jgn lupa solat, tahajud dan hajat.. and TOWORROW, go and take your exam - jgn lupa baca doa.. BISMILLAH.. Al-FATIHAH, SELAWAT dan TAWAKAL PADA ALLAH ye dik!!..

iina said...

Tiny.. takpe.. kita p minum dulu ekkk hehehehe ;) esok lusa tulat leh sambung..

Cite pasal niat nie.. kita tak dapat nak bgtau niat kita pada semua org.. cukuplah niat itu didengari oleh Allah s.w.t. Kalau dia xleh nak terima.. yelah mana dia tahu apa ada dlm sudut hati kita.. so apa lagik.. kita p makan stimbot lagik best ahaks ;)

aNIe said...

Betul kata Tiny...akak setuju...niat tak menghalalkan cara...sebab orang selalu menggunakan alasan 'nawaitu' apabila apa yang dibuat itu dah terang2 salah...

Neeza Shahril said...

niat dan perbuatan dua-dua kena betul... tapi kalau dah betul dan ada lagi yang berkata2, lantaklah... tambah pahala orang yang dikata tu...
betul tak tiny? ;)

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, okay, saya nanti esok....ha ha.
How you doin'? Wishing you well, stay young and simpan satu lagu dalam hati, Lee.

kayteeze said...

Kak tie setuju dengan maksu.

Dulu, kak tie pernah kata.. dengan rendah diri.. tapi orang tu terus hentam.. terkejut betul. Tak sangka kata-kata yang positif boleh jadi negatif pulak!

KAKTINY said...

iina > jom pi minum duluu.. hihihi...
Betul.. yang penting Allah tahu niat kita..
Ko balik nanti, surely kita pi pekena stimbot punyer.. hihihi



aNIe > itu ler kak… hati manusia ni mmg payah… tersepit di antara iman dan nafsu.. seringkali, nafsu mengatasi iman dan akal waras, pastu mata hati tertutup dan jadi buta.. mengikut telunjuk setan tapi menggunakan pendekatan islam.. memalukan dan menyedihkan la kak.. huhuhu…



Neeza Shahril > betul kak.. tiny setuju sangat2.. mulut org kalau nk ditutup mmg tak dapek ler… lagi banyak dia mengata kita, lagi bagus sebenarnya kan.. dia mik dosa kita, silap2 kalau dh abis ditraiknya dosa kita pegi kat dia, diganti plak ngan pahala dia kat kita.. nak nak nak.. best tuh.. dpt pahala free… hihihi…
Akak mmg betul.. tiny setuju sgt.. hihihi…

KAKTINY said...

Uncle Lee > esok esok doesn’t mean ESOK (hari ni..)… esok esok can be tomorrow, day after tomorrow, next week, next following week, next year or another 5 years… hahahaha…. But, I’ll go to your pondok, everyday.. hihihihi…
Stay young at heart my dear ‘retire alligator’… kehkehkeh…




kayteeze > hati sendiri lagi kan tak pernah nak puas.. camner la nk puaskan hati semua org kan kak tie kan kan kan… mmg tak dapat ler...
Tiny ingatkan diri tiny, kalau org tak puas hati, takperlah, semoga tiny sentiasa puas hati dgn apa yg ada.. (walaupun kerap gak menyumpah seranah sbb tak puas hati.. kui kui kui.. hehehehe)..

Nak sentiasa take it in positive way (tapi nafsu negatif ni sering bertandang... huhuhu..)

xiiinam said...

Biar semua niat yang baik....kerana Allah...

KAKTINY said...

cklah > betul tu cklah.. Lillahi Ta'ala.. jadinya, nak buat atau niat yg tak baik pon jadik tak sanggup..

kairulizwan said...

salam~
xtau la kak paper rituh..susah…
lepas tu saya jd blur sekejap
..xtau nape..
siap name2 kes pun saya tak ingat..
saya tawakal kak..
apa nk jd2 la..
sekurang2nya, saya da cuba yg terbaik sekadar yg saya mampu…
doakan saya utk paper2 lain ye kak?

Uncle Lee said...

Hi Kaktiny, ha ha...now I know about 'esok'. Aku agak was 'tomorrow'.
Alaa, my bahasa you know la, sebelum your mom met your dad, ha ha. Lee.

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.