Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Monday, March 15, 2010

Breakfast Spageti Carbonara...

Hari jumaat lepas, cam teringin nak makan spageti carbonara... hajat hati nak buat hari sabtu.. tapi tak jadi.. then buat hari ahad... siapkan bahan semua... while waiting abang balik daripada joggingnya, aku berkuntau di dapur menyiapkan bahan..

Sejurus abang balik dari jogging dan selesai mandi semua... apa lagi... jeng jeng jeng.... my carbonara dah ready to serve.. kehkehkeh...

(dh second round makan, baru terigat nak snap.. kehkehkeh)

(ini pon amik gambar yang second round tambah.. kehkehkeh.... maklumler, baru balik dari jogging... lapar la sangat kan kan kan.. hahahaha)

(nureen pun dengan semangatnya.... sepinggan penuh tuh.. hihihi)..

Tapi.. ada sorang ni kan.. mmg lidah 'melayu tulen' kot... dalam satu family dok layan "hasil air tangan ibu"... dia bleh plak buat dialog lain!!!....

dialog selepas di translate: "tak nak.. tak nak... NAK NASIK!!"

chait... hancur luluh hati ibu tau dik... terpaksa ibu siapkan nasik putih berlaukkan kicap ngan telur... hamik ko... !! nak wat camner... dah tekak dia tekak MELAYU TULEN BANG!!.. hahaha..

lebih kurang cenggini ler menu si zaqwan ituuu...

(gambar dari en.google.. malas nak amik gambar adik ngan nasi + kicap + telurnya itew.. huhuhuhuhu)...

13 comments:

xiiinam said...

Kebetulan...ckLah pun baru beli bahan spaghetti dari pasar raya ni! Cuti-cuti ni, ckLah beli stok bahan masakan yang mudah dimasak anak-anak dara ckLah...biar mereka masak. Spaghetti, pasta, pizza...mereka yang sentiasa kelaparan tu boleh masak bila-bila mereka mahu...

Kalau masakan kampung macam pucuk ubi masak lemak, sayur keladi, smbal belacan, sambal tempe goreng...tu mak mereka yang masak...he..he...

Mak Su said...

fuyooo, sedap tu.... tapi alamak, layan jer ler tekak Melayu pure tu...hehehe

KAMATO said...

nampak sedap tu........

@xiM said...

tipikal melayu tu tekak tetap nak nasik..hehe

iina said...

wakakakah.. sungguh setia anak ko ngan nasi kicap hehehe.. nak buat camna dah mak ayah melayu.. celup ler berapa kali pun dlm cabonara tuh.. tetap melayu gak wakakakah..

Ok next time aku dtg leh ko tolg buatkan utk aku lak ;)

aliff muhammad said...

He!he! Steady Zaqwan! Melayu Tulen! kita serupa!!

Masy said...

masa dlm perot dulu dah boring kot mkn western hihihihi

KAKTINY said...

xiiinam > mmg senang la kalau dh ada stock semua tu cklah.. tunggu masuk ke dapur jer.. anak2 buleh buat sendiri…. senang skit kerja mak dia.. tapi kalau si abah yg nak makan, sure si mak yg kena berkuntau kat dapur ye tak cklah??.. hihihi..


Mak Su > pasni kalau buat menu barat, kena sedia nasik + telur + kicap jugak ler nampaknya.. huhuhu….said...


KAMATO > nampak je cam sedap.. rasa tak tau ler.. kehkehkehkeh..


@xiM > betul tu dik.. aduuuhaaaaiii.. anak bujangku itu.. huhuhu


iina > pasai tu ler.. dia kacukan utara – selatan semenanjung… mmg tekak pure melayu… kehkehkeh….

Eh.. kalau ko balik mesia, aku nk request ko punya gulai kambing babe.. hihihi… takkan ko selera nk makan carbonara kot.. ko dh layan tiap2 hari kat sana.. hahaha..


aliff muhammad > mmg buleh geng ngan ko le dik!!... hihihi


Masy > eh, tapi masa hari nk beranak kan dia tu, pagi tu kul 8.00am kaktiny nk pi klinik, klinik tak bukak lagi, pastu gi layan breakfast jap.. layan sandwich ngan the tarik… pastu kul 9.00am masuk klinik, kul 9.30am dh kena tahan wad.. kul 10.30am, Doktor datang, kul 11.00 dh beranak… hahaha.. (selamat akak sempat breakfast, ada tenaga nk meneran.. hahaha)
Betullah cakap ko baby.. gamak nyer pasai tu ler kot dia selera melayu… hahaha

zue said...

sama mcm kat rumah k.zue juga kena masak 2 menu juga mesti ada nasi.

Diarihatiku1976 said...

wahhhhhhhhhhhhhhh... makanan barat tu... lepas jogging dapat makan barat ekk.. best-best

syahrul rizal said...

laki hg joging penat2 buang kalori hg pi tambah pulak......
mesti jeolous takut tadak geng nak compare nanti.....

KAKTINY said...

kak zue > lepas ni tiny pon kena wat camtuh jugak ah.. huhuhu..


diarihatiku1976 > dapat makanan barat yang berat.. hahaha..


syahrul > hahaha.. betul betul.. bagi tambah kalori dia.. supaya dia tak maintain kuruih.. kehhehehe...

m.q said...

tekak melayu tulen tu kaktiny
huhuhu

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.