Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday, March 19, 2010

menu untuk tetamu...


Ye haaaa... semalam ada tetamu jauh datang umah... best friend daripada Kedah.. (member sama kelas di UiTM dulu... )

Seronok sungguh la ada orang datang rumah... dan kalau dh ada tetamu pastinya ada MENU kan kan kan...

Ptang semalam pergi beli bahan2.. dan apa lagi... menu disediakan khas untuk tetamu jauh itu..

TARAAAAAA...... menarik tak menu2 nya??.. hihihi


menu makan malam ialah: Dari kiri atas - daging masak kicap, ayam goreng gajus, kari ikan bawal. Dari kiri bawah : ikan kembung goreng, ketam masak rendang, dan MEE SUAH SUP (dapat jugak buat akhirnya.. setelah sekian lama dok menyebut jer.. hihihi)..



dan.. air "penyejuk" badan adalah AIR LONGAN AIS... yummmyyyy...

Dan hidangan ini telah dinikmati oleh ALIN SEKELUARGA, PAK CHAQ dan MAK CHAQ (yg sempat aku roger suh datang jugak lepas balik kerja..), dan KAKAK KU SEKELUARGA....

Punyalah ramai kat umah semalam.. best oooo...

Dan makanan ku LICIN!!!... hihihihi.. ALHAMDULILLAH... syukur.... mmg seronok terima tetamu... rasa puas sangat bila tetamu menikmatinya denagn kalimah BISMILLAHIRAHMANIRAHHIM dan sudahi dengan ALHAMDULILLAH... serta ucapan TERIMA KASIH..

Ya ya... kasih kalian ku terima sepenuhnya... dan TERIMA KASIH DAUN KELADI.. jangan serik datang lagi yer.. hihihi

11 comments:

@xiM said...

mee suah tu macam mana nak buat kak tiny?tak mau share recipe kaa??hehe

KAKTINY said...

axim > senang gilos la dik oii... jap gi kaktiny send resipi k.. hihihi...

xiiinam said...

Siap! Lepas zuhur ckLah sampai!


:)

KAKTINY said...

cklah > ala.. lepas zuhur tak balik keje lagik.. kehkehkeh... lepas maghrib buleh??.. hahaha...

TOKMA said...

Berbbbbbbbb.....alhamdulillah..!! tengok pun tokma dah rasa kenyang.

zue said...

wow nmpak menyelerakan..panas2 ni dpt minum air longan ais...sejuk tekak.

Mak Su said...

menariknya menu kaktiny, maksu pun terasa nak ngap

iina said...

'Jangan serik datang lagi ye' ini dialog yang aku takleh lupa sebab anak angkat aku si nurin yang comel tuh duk nyebut bila aku nak kuwa dari rumah ko ari tuh wakakakah.. sekarang aku sudah tau dr mana datangnya ayat keramat suh datang lagi dan lagi dan lagi ini hehehehe..

ok ko hutang aku tau.. masak best2.. tapi goreng popia ko ari tuh tetap sedap gak hehehehe

Uncle Lee said...

Hello Kaktiny, I really love your fantastic cooking, especially my favourites...'ikan kembung goreng, ketam masak rendang',.....

By the way, your kawan datang dari jauh, Kedah you masak ni semua.
Kalau kawan datang lagi jauh over oceans, 13 times zones, 12 hours time difference....an old Chinaman, ha ha...apa you nak masak?
Arhaaaa ha ha.

When a lady is a good cook, I self invite, *wink*.
Siap kan tiga pingan nasi, saya lichin kan, ha ha.
You have a pleasant weekend, jangan lup tu chili merah lipstick, Lee.

PS, Oh yes, saya suka tu salt fish from Kuantan, da lupa nama, as well my favourite salt fish is that ikan sepat I think its called, banyak duri. Ini best! Ha ha.

KAKTINY said...

TOKMA > ooppppsss… alamak.. lama sungguh tak hantar juadah ke rumah no. 1 tuh.. huhuhuhu… ampun kak.. huhuhu…


zue > memang best gilos layan air sejuk ais nih kan kak kan kan kan.. hihihi


Mak Su > jemputla datang umah.. mak su bukan tak tau umah tiny kan.. bawak pak su chot ngan anak2, roger je, tiny open table.. hihihi… ni bukan ajak2 ayam nih....


iina > kehkehkeh…. Like mother like ‘doter’ ler.. kehkehkeh…
Bab nk masak kat ko, aku no hal.. tapi AKU TETAP NK KO MASAK KARI KAMBING utk aku.. tak kira tak kira... hihihi....


Uncle Lee > if SPECIAL FRIEND for CANADA is coming…. I’ll cook 10 ‘kampung dishes’ including ikan sepat masin as well as, kari IKAN PUYU.. hihihi..

And definitely I WON’T FORGET TO SERVE YOU THE “ICED COFFEE”…
Hihihi..

TOKMA said...

Tinyyyyyy.....malam2 pun masih nak hantar juadah gak. Baiknya adik kakak sorang nih. 'Ada ubi ada batas'nya.

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.