Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Thursday, August 19, 2010

Berbuka dengan Nasi Goreng


Minggu lepas balik Muar.. berbuka dgn mertua ipar duai biras mmg menyeronokkan.. balik KL hari Isnin, berbuka pulak ngan mak dan ayah. Request kat mak buat gulai ikan kering.. walllahweih.. yummy...

Hari selasa kelmarin, start rutin memasak.. tapi minggu ni cik abang kata mcm taknak makan nasi putih... tp nak makan yg simple simple jer katanya... hehehe.... any suggestion?? - nasi goreng jer.. hahaha.

So, dh dua hari berturut-turut aku menghidangkan menu Nasi Goreng.

Hari Selasa : Seperti di bawah ini..


Menu: Nasi Goreng Butter. Ayam Masak Merah. Kerang Rebus dan Air Asam (yg ni tak laku sbb semua dok pulun Nasi Goreng Butter dgn ayam shj!). Mee adalah Mee Hoon Siam (bihun goreng laa...). Kuih adalah donut (tiada dlm gambar) dan Airnya adalah Sirap Bandung, Teh O panas dan air suam.


Semalam, Rabu, menunya seperti berikut.


Menu: Nasi Goreng Cili Padi. Daging Dendeng (order online..). Mee Hoon Sup Merah (resipi special mak!). Kuih adalah tauhu sumbat dan air sirap limau, Teh O panas, dan air suam.

Ni saja nk close up skit.. hehehe...


Ringkaskan... Hari ni Nasi Goreng apa pulak eh??.. hahahaha...

14 comments:

iina said...

Aku sejak hari pertama pose dah mula mkn nasi goreng.. termasuklah sahur.. terutama bila time nasi putih tuh dah masuk ari kedua.. pakwe aku buka masjid.. tkt aku sorg nk mkn xkan abis ye.. esok lusa rasa cam nak buat pasembor lak hehehe ;)

Masy said...

banyaknye..... best betul.. heheheh

Kak Anie said...

Tiny...walaupun nasi goreng tapi lauk sampingannya macam2...sedap tgk...

blackcardomompods said...

eh sup merah tu,sila korek rahsia dgn mak..bunyi mcm sedap jerk.nk cuba!

Shifu67 said...

buat nasi goreng belacan la pulak...

kakpah said...

taknak makan nasi putih senang je. harini ko kaler kuning, esok hijau, lusa biru... kehkeh..

Cik DIA said...

perghhh...banyaknyaaa...
semua menu2 best...yg paling mnarik perhatian tntunya bihun sup merah tu...bila nak dpt rasa nihhh... :)

KAKTINY said...

iina > kalau aku sorang, sure aku makan mee hoon goreng jer.. atau mee hoon sup tu, takde nasik pon takper.. tapi memandangkan laki aku ni jenis perut melayu tulen.. nasik wajib babe.. hehehe…
Pasembor?.. laki aku tak pandai makan sgt… so, takyah le aku buat.. (selamaaattt… hahaha).


Masy > apa lagik.. mai la berbuka sama2… mai mai mai…


Kak Anie > takde apanya sgt lauk sampingan tu kak anie… asal ada jer.. hihihi…

KAKTINY said...

blackcardomompods > ye ye… rahsia resepi itu sudah diperolehi (maka itu la yg buat tuh.. hahaha)… nak ke??.. senang banget bmembuatnya ituh.. hehehe..


Shifu67 > idea tuh.. idea.. sungguh bernas.. hehehe.


kakpah > mmg sgt mengancam idea ko tu kak… maunya berkaler-kaler mata pastu.. hahaha…. Kalau kaler kuning – buat nasi jagung.. kaler ijau - buat nasik ulam, kaler biru – buat nasik kerabu... uish.. lagik renyah tu kak... aduuiii... hahaha..


Cik DIA > mai le umah kaktiny.. roger jer bgtau bila nk mai, sure kaktiny buatkan.. hehehe…

Yunus Badawi said...

Kalau kita berjiran bolehlah hulur2 sikit kat kami ni. Simple pun nampak banyak tu utk 4 org hehehe

blackcardomompods said...

NAK..nak..nak....

KAKTINY said...

YB > jemputla dtg umah.. walaupun xberjiran, tp sama negeri apa.. buleh je nk dtg singgah.. tp kena roger awal la.. baru buleh prepare.. kalu tidak, nasi goreng butter je laaa... hahaha...


blackcardomompods > check di sinuuuunnn.... hahaha...

kak Erna said...

salam tiny..akak pun nak buat nasi goreng gak lah..semalam kakak cerita..dia buat nasi goreng makan bertambah2 katanya..

@xiM said...

buat nasi Goreng Kerabu pun careeeee gak..

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.