Dengan Nama Allah..



Aku menulis untuk meluahkan rasa hati, menyampaikan pengetahuan, pengalaman dan pengajaran untuk dikongsi. Bukan untuk pujian, apatah lagi sanjungan dan kedudukan. Aku menulis untuk mengasah ilmu ’aqli, memantapkan emosi, dan sebagai santapan rohani. Aku menulis berdasarkan ruang lingkup minda yang menaksir, akal yang berfikir dan jemari yang pantas menaip. Penulisanku adalah harapan kepada diri untuk menyalur INSPIRASI. Permulaan, pertengahan dan pengakhiranku adalah doa, untuk mendapat redha Illahi bagi meraih syurga firdaus yang abadi.


"Ya Allah, redhai aku kami, hamba-hambaMu".

Friday, August 20, 2010

Menu 45 minit


Semalam terbayang nk buat tomyam... tapi, cik abang jemput aku pon dh lambat sbb dia ada urusan kerja... huhuhu.. sepanjang perjalanan kepala dok putar pitar pikir menu 'terdesak' sbb menurut jangkawaktu, mmg sampai umah lambat nih!!...

Kena pegi kedai dulu!!.. (ini la padahnya kalau beli hari ni utk masak hari ni.. tak de nk simpan2 stok!!.. huhuhu)... sampai kedai dh pukul 6.15pm.. beli yg patut2 je sbb nk rush balik.

Sampai umah dh kul 6.30pm.. huhuhu... memang tgh berperang perasaan jugakla nk masak apa... angan2 utk masak tomyam campur, daging masak kicap, udang masak sambal kering kemungkinan berkubur begitu sahaja..

Berkira2 apa menu yg sempoi.. makanya... keletung keletang kelekung..
INILAH HASILNYA!..

Menu "45 minit"... (ngam2 hidang time azan.. oklah tuh...)

Menu: Nasi Putih dengan Udang Sambal Kering, Daging Dendeng (yg order online haritu... mujur ada lagi.. hehe), sup pedas petola. Mee adalah Char Kue Tiaw dan Kuih tiada okeh (tak sempat!!!).. ganti dgn buah jer.. Buah Tembikai!.


Bagus jugak masak lambat2.. sbb Char Kue Tiaw ni kalau biar lama nanti kembang plaks.. so, just nice time ler.. hihihihi. (alasan nk sedapkan hati!!).


dan Airnya... hehehe... air tembikai, teh o panas, dan air suam.

(kali ni dpt jamah kurma dari Mekah. Boss bagi sbb dia baru balik dari Umrah. Alhamdulillah. Sedap2 kurmanya.. besar dan manis. Tak macam yg beli kt dlm kotak tuh.. teringin nk pergi Mekah.. Allahu Akbar).

Oh ya.. petang ni ada harapan BALIK LAMBAT lagik.. sbb Boss ada Press Conference pukul 5.00pm. Aramak.. apa nk masak pulak eh??..

Note: sorry la kalau aku ter'upload' entry pasal menu berbuka jer.. sbb nak ingatkan diri sendiri apa yg aku masak dan jugak nk bagitau adik2 sedara serta anak2 aku bahawasanya TIADA YANG MUSTAHIL DLM BAB MEMASAK ini.. sbbnya, aku dulu pada zaman anak dara pinggiran duluuuu... adalah seorang yg PEMALAS TAHAP CIPAN TENAT untuk masuk dapur dan memasak... dan selalu mengkagumi mak dan orang2 yang terror masak pelbagai menu... jadinya, bila HARI INI AKU BOLEH MENYEDIAKAN SEBEGITU, makanya ia adalah menunjukkan bahawasanya pepatah "alah bisa tegal biasa", "hendak seribu daya", "di mana ada kemahuan, di situ ada jalan", "Jika Kau Fikirkan Kau Boleh", dll ADALAH PEPATAH YG RELEVANT UTK DIGUNAPAKAI!!!... hahaha (masih mencipta alasan utk kepuasan sendiri!!..)..

Sila upload menu2 anda juga - sebagai IDEA untuk DITIRU DICUBA!.

kehkehkeh..

Selamat Berhujung Minggu...



.

20 comments:

Mak Su said...

hebatler kaktiny, 45 minit jer tu. tabik spring :D

suara said...

Sempoi-sempoi menu tiny, mangancam jugak. Su selalunya masak satu lauk, satu sayur. Untuk sahur je. Sebab kalau masak lebih, sure masuk tong sampah... Bukak puasa, kami pegi masjid. Masa yg dulunya Su selalu guna untuk masak, dimanfaatkan untuk solat sunat dan baca Quran. Lagipun buka kat masjid, ramai... meriah. Ye lah... kami berdua je. Buka kat rumah, sunyi la. Weekend, barulah su masak utk buka. Tapi itupun bawak pegi masjid gak. Kongsi dengan kekawan.

iina said...

Aku mmg suka menu yang cepat.. paling best kalau 30min jek hahahaha.. itu mmg menu fav aku setiap pagi buat sarapan.. petang pun sama.. plg lama aku masak 1 jam.. lebih no.. no.. no.. penat oohhh balik dr uni.. balik umah penat pulak nk fikir masak.. so menu 1jam utk mkn mlm wajib utk aku hehehehe...

Teruskan usaha.. masak nie minat.. minat jek leh jadi semuanya ;)

Sorry ler aku malas sikit nak upload menu masak aku hahaha.. klu upload pun yg simple2 jek hahaha ;)

kak Erna said...

tiny..nanti akak upload meiu berbuka akak..mana yang sempat diambil gambar aje ye..tapi..memang simple aje..masa terhad..

Catwoman said...

Salam Kak Tiny......

Wowwww, marvellous !!! Char Keoy Teow tu sedap la.....

Saje je tau Kak Tiny ni......tayang yg sedap2 gituuuuu......

Take care...

:)

Masy said...

oooooooooooooooooo.........

maksudnya klu org malas sekarang, dah kawen nanti mesti terer masak byk2 mcm akak la kan? betul tak?

sooo.. betul la org malas2 skrg ni.. ermm.. nk baring2 laaa jap. eh.. kat opislah plk hehehehheehhe

blackcardomompods said...

ok..timun cina - buleh tiru
ok..keuw tiaw - buleh tiru
TAPI daging dendeng - tak buleh tiru..............nk jugakkkkkkk ONLINE!..hehehe...

perghhh kerang takde sini:(((((

tak pe..
takpe...

nanti..

nak letak menu kak tiny tak leh tiru.kekekekekekke..muahhhhhhhh

(hish..tak baik dengki2 bulan posa.kekekeke)

Cik DIA said...

Char Kuey Tiew satuuuuuuu...
hikhikhihkihkhik....
yum yum yummmmm...
(",) (",) (",)

KAKTINY said...

Mak Su > menu segera maksu.. kalau org lain entahnya setakat menu camtu, 30 minit jer dh siap.. hehehe..

KAKTINY said...

suara > dulu masa berdua, tiny pon jarang sgt masak.. asyik beli kat pasar ramadhan jer.. masak pon rasa tak berbaloi sbb nk beli barang bukannya buleh amik sikit2.. tapi kalau beli banyak / masak banyak, mmg tak habis.. huhuhu…..
Wah.. masak dan berbuka di masjid.. tu lagi best tu.. di samping berbuka dgn kengkawan, dpt gak ganjaran bersedekah makanan kpd sesaudara.. yg penting ganjaran ramadhan tu yg nak kita kejar kan su… InsyaAllah..

KAKTINY said...

iina > aku nih, kalau ko bagi 30 minit, alamatnya goreng mee dan goreng telur je la kot. Hahaha… aku tak secekap itu lagi ler utk masak cepat2.. still in progress.. hehehe.. aku bab masak ni depends pada menu la.. kalau buat sup tulang, mau makan setengah hari nak empukkan daging tulang tuh.. ..kalau masak sambal telur, ye ye.. 10 minit jer.. kehkehkeh..
Betul kan iina.. kalau ada minat, semua jadik.. dulu, aku mmg tak minat masak, sbb takdak sapa nk makan.. (iye la, masa bujang, mak aku masak dah cukup superb, aku masak hampes, takkan aku yg nk masak kan.. mestila nk makan masakan ibu.. ekehkeh..).

KAKTINY said...

kak Erna > terima kasih kak… buleh la nak ciplak nanti .. hehehhe. Lagi simple, lagi bagus kak.. hehehe.

KAKTINY said...

Catwoman > salam yang.. bukan nk tayang, nk tunjuk jer.. kehkehkeh… nanti bebila mai umah kaktiny yer yer yer…

KAKTINY said...

Masy > hahahha… ada jugak anak didik aku kt sini.. kahkahkah.. ye dik.. makanya, bermalas-malasan dahulu sementara ada masa utk bermalasan!. Nanti esok, kalau dh kawen, NO EXCUSE!!.. kalau ko malas jugak, kaktiny kejar sampai dapur umah ko, suh ko masak.. ekhekhekeh..

KAKTINY said...

blackcardomompods > daging dendeng tu ko order online je dik.. tgk fb kaktiny, ada kawan kaktiny tag pasal daging dendeng tu.. ok jugak la, nak plak kalau terdesak, mmg boleh sgt la makan dgn nasik panas.. ekhekehkeh.
Menu apa yg ko nk tayang kt kaktiny dik oiiii??.. (semoga kaktiny tak terliur dgn lauk2 over sea tuh..) .. hahaha…

KAKTINY said...

Cik DIA > nak ker?? Mai la singgah sini..

ckLah@xiiinam said...

"Ya..ya..ya..terasa 'parah'nya tiny oi. Nak-nak sirap merah tu." Kata ckLah sambil meraung, dan memintal-minttal bucu sarung bantal....





:)

KAKTINY said...

cklah > ayyooo yooooo cheeggooo.... sapa suh singgah sini!!... ayoohaaaiiiii... kan dh pesan jgn dtg sini time bulan posa nih!!... huhuhu..
-dh kurang pahala posa!!... huhuhu (mujur tgh lampu merah! oppsss... hahaha)..

dh dh dh... bulan ramadhan ni cklah di 'restrict' drpd singgah sini.. pintu lawatan akan dibuka semula selepas ramadhan.. huhuhu..

abiskan kerja2 cklah dulu yer..

tasekM said...

cekapnyaaaaaa tiny!


.

KAKTINY said...

tasek > takat lauk tu, hang pon buleh haih.. kanz..

YA. INILAH KAKTINY

My photo
Happy with my status as a daughter, wife, mother, sister, in-law, staff, friend, cousin, relative, umat Muhammad, as muslim and as Hamba Allah... Alhamdulillah.